Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.02.2016)
 
        НОВО ОТЛАГАНЕ: ПАЦИЕНТИТЕ ЩЕ ДОПЛАЩАТ ДО 60% ЗА ЛЕКАРСТВО ОТ СЕПТЕМВРИ
        Влизането в сила на промените в наредбата, която определя правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствата, се отлага за втори път. Това потвърдиха пред "Zdrave.net" от здравното ведомство. Припомняме, измененията регламентират таван за доплащане на лекарство от страна на пациента, като според новите текстове той може да доплати максимум до 60% от цената на опаковка на най-евтиното лекарство в дадена група. След първото си отлагане, промените трябваше да влязат в сила от 26-ти февруари. Това обаче отново няма да се случи, а новият срок за влизането им в действие е 1-ви септември. Отлагането ще бъде обнародвано в Държавен вестник най-вероятно в петък, информираха от МЗ. "Анализирането на въпроса в началото на 2016 г. показа допълнителна необходимост от по-плавно адаптиране към новите изисквания, залегнали в наредбата, за да не се допусне възникването на проблеми, които да рефлектират неблагоприятно върху пациентите и доставчиците на лекарствени продукти. Необходимо е допълнително технологично време да бъде приспособен ефективно аптечният софтуер към новите изисквания, да бъдат предвидени контроли върху софтуера на Националната здравноосигурителна каса с оглед непротиворечиво отчитане на лекарствените продукти. Необходим е и по-дълъг период на операторите в здравната системата да реализират по досегашния ред лекарствените продукти, закупени по досегашните правила за формиране на размера на доплащането им от пациентите", гласят мотивите на министерството за новото отлагане.
 
        И ГЕРБ, И РБ ИЗСЛУШАЛИ ВЧЕРА МИНИСТЪР МОСКОВ
        "Пълен отчет за националната здравна карта направи във вторник следобед здравният министър Петър Москов пред парламентарната група на ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов го питали имат ли основания протестите по страната заради намеренията на ведомството да закрива болници. А също - кога и как ще се въведат дългоочакваните пръстови отпечатъци в системата, срещу което резерви имат и отделни водещи фигури в групата на ГЕРБ", пише днес "24 часа", без обаче да информира какви отговори са получили депутатите. "По-рано във вторник на заседание на Изпълнителния съвет на блока шефовете на РБ са подписали декларация, с която препоръчват при днешното обсъждане на вота на недоверие депутатите да застанат единни зад министър Москов. Според отлично осведомени първоначално Радан Кънев и Гроздан Караджов не били въодушевени, но в края на заседанието подписали", допълва изданието. Според "Стандарт" пък депутатите от ДСБ щели да гласуват "въздържал се" при вота.
 
        ОПОЗИЦИЯТА ИСКА ОСТАВКАТА НА ПЕТЪР МОСКОВ. АНОНСИ ОТ НАГЛАСИТЕ ЗА ВОТА
        "Хаосът в здравеопазването." Това е най-общо аргументът, с който депутатите искат вот на недоверие в тази сфера, стана ясно от думите на Георги Кадиев пред "БТВ" днес. Той отбеляза, че в програмата за здравеопазване на Реформаторския блок фигурират 10 точки, от които в момента се изпълнява частично само една, а останалите дори не са започнати. "Пълни глупости са това", реагира депутатът от Патриотичния фронт Димитър Байрактаров. Той отбеляза, че мотивите на подписалите искането за вот на недоверие започват с доклад на Световната банка и подготвено цитира същия доклад, като отбеляза, че той е базиран на изследвания от 2007 - 2009 г. Според него направеното до момента включва "затваряне на крановете" за източване на касата и приключване на годината без дефицит. Жельо Бойчев от БСП пък посочи като мотив за вота и факта, че двата основни закона, които претърпяха сериозен ремонт - ЗЛЗ и ЗЗО, са в Конституционния съд. По думите му, дебатите около вота вече са постигнали успех. Именно на тях той приписа отлагането на наредбата, която определя правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствата. Според Лъчезар Иванов от ГЕРБ обаче вотът и отлагането на наредбата нямат нищо общо. По думите му, идеята на отлагането е всичко да бъде прецизирано. Той отбеляза още, че голяма част от мотивите за вота се базират на "едно бъдещо несигурно време". "Т.е., законодателната основа я имаме, реформата все още не е започнала, а те искат вот на недоверие за реформата", обясни Иванов. По темата се включи и проф. Генчо Начев, който заяви: "За мен този вот на недоверие е абсолютно неоснователен. Но това са си политически неща, аз не разбирам от политика." По отношение на системата пък шефът на "Св. Екатерина" коментира: "Каквито и мерки да се въведат, ако не се въведе строг контрол върху тяхното изпълнение, те са безсмислени." Според него, министър Москов е започнал да работи в посока подобряване на системата, разделяйки пакета на основен и допълнителен. "Това е началото и трябва да застанем зад тези стъпки, да има контрол върху тях и да продължи със същия темп", смята проф. Начев. Според него здравната карта е изключително важен документ, който е трябвало да бъде приет преди 10-12 години. "Ако някой е срещу здравната карта, значи той има някакви финансови или икономически интереси да запази статуквото такова, каквото е", категоричен бе той.
 
        РАЗЧИТАМЕ НА ДИАЛОГ СЪС ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО, ЗА ДА МОЖЕ ВСИЧКИ ПРОМЕНИ В СЕКТОРА ДА БЪДАТ СТИКОВАНИ, КАЗА ДАНИЕЛА ДАРИТКОВА
        Минути преди началото на дебатите по вота на недоверие към правителството по повод здравната реформа, депутатите от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и от ДПС д-р Тунчер Кърджалиев бяха единодушни, че вотът няма да мине. "Най-добрият реалист е умереният оптимист. Аз не смятам, че този вот ще мине. Целта е съвсем друга. Целта е за пореден път, и то с най-важния инструмент на парламента, да направим така, че да кажем на обществото, че здравеопазването в България е в грешна посока. За това имаме подкрепа от едно национално представително социологическо проучване, което излезе вчера. 50% от хората в България твърдят, че здравеопазването отива към по-лошо, 34% казват, че няма промяна и едва 7% са доволни от реформите на д-р Москов", каза пред "Нова ТВ" д-р Тунчер Кърджалиев.  "Опозицията е права, че този вот няма да мине. Другата партия, която е партньор в опозиционното говорене, твърди, че причините за вота са политически. Аз разчитам на един конструктивен дебат, защото и това социологическо проучване показва, че реформата е абсолютно необходима. С опозицията сме единни, че детайлите в тази реформа трябва да бъдат консенсусно приети. Затова е необходимо да дебатираме експертно, а не политически. Това е в интерес на българските граждани", допълни го Даниела Дариткова. Според депутата от ДПС експертен дебат ще има, но няма как да няма и политически атаки. "Това е сградата, която е еманация на политиката в България. Нашите атаки не може да са сърдечни или джедайски. Те са политически естествено, но подкрепени с много сериозни аргументи, които смятаме от зала да ги изкажем", каза той. "Аргументите на опозицията, изложени в мотивите на вота, са доста повествувателни и литературно съчинени. Ние наистина имаме конкретни въпроси, които имаме възможност да задаваме в рамките на коалиционното управление. Такъв конкретен въпрос беше въвеждането на електронен идентификатор. В случая министерството е приело това да е пръстов отпечатък. Разчитаме, че този диалог с министерството ще бъде доста по-редовен в рамките на коалиционното споразумение, за да може всички промени в сектора да бъдат стиковани", завърши Дариткова.
 
        ГЕРБ, РБ, АБВ, БДЦ И ПФ НЯМА ДА ПОДКРЕПЯТ ВОТА НА НЕДОВЕРИЕ
        ГЕРБ, РБ, АБВ, БДЦ и ПФ няма да подкрепят вота на недоверие срещу правителството в сферата на здравеопазването. Това стана ясно от изказвания на депутати от петте политически формации по време на провеждащите се в парламента дебати около вота. От ПФ казаха, че политиката в здравеопазването е една от най-успешните на това правителство, информира "Zdrave.net". Депутатите от БДЦ пък заявиха, че мотивите за вота, дадени от опозицията, са прекалено общи и това ги прави недоказумени. Ето защо те ще гласуват с "Въздържал се". Народните представители от АБВ пък отбелязаха, няма да подкрепят вота, въпреки че отправиха много критики към настоящето положение на здравеопазването. Те отправиха препоръки към министъра да промени определени неща във финансирането на системата и лекарствената политика. Депутатите от ГЕРБ и РБ защитиха реформите, провеждани от екипа на д-р Москов и обявиха, че мотивите на опозицията са нереалистични. Междувременно Валери Симеонов от ПФ и независимият Георги Кадиев влязоха в спор кой е по-добър министър - д-р Петър Москов или неговия предшественик д-р Таня Андреева. Симеонов заяви, че д-р Андреева е най-неуспешния министър на здравеопазването и не може да се сравнява с д-р Москов. Думите му бяха репликирани от Кадиев, според когото д-р Андреева, освен по-разумна, е и по-красива. Той добави, че зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева също е по-красива от Москов, след което заяви, че финансистът на УМБАЛ "Св. Екатерина" Красимир Ангарски би бил по-добър министър.
 
        ОТ ДЕКЛАРАЦИЯТА НА НАЦИОНАЛНОТО СДРУЖЕНИЕ НА ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ
        "Труд" публикуват гневна декларация на Националното сдружение на частните болници. "С това писмо ние, лекарите, медицински и немедицински персонал, мениджърите и инвеститорите се обръщаме към всички институции, организации и към гражданите, нашите пациенти. Спрете непрестанните и необмислени опит за преобръщане на системата на здравеопазване с главата надолу! Спрете административното унищожаване на лечебни структури и лишаването на цели области от ключови специалисти и лечебни заведения! Спрете опитите за противопоставяне на лекари срещу лекари, лекари срещу пациенти, насаждането на настроения на омраза и завист! Спрете кампанията срещу частните лечебни заведения! Спрете разпространяването на заблуди и лъжи за българското здравеопазване!", призовават от сдружението и отбелязват: "Ние не сме бизнес проекти, стремящи се да източват здравната каса. Ние сме болници, които осигуряват здравето на хората в цялата страна. Не ние сме причината за лошата система на здравеопазване. Ние работим и лекуваме - въпреки лошата система на здравеопазване." В декларацията си от сдружението казват още: "Ние, лекарите от частните болници, не искаме държавна помощ под каквато и да е форма. Искаме само трудът ни да бъде възнаграден според качеството и количеството му, според търсенето и предпочитанията на пациентите. Парите на Националната здравноосигурителна каса не са парите на министрите, на политиците и на администраторите. Това са парите на работещите и работили българи, които имат право на лечение и на избор къде да бъдат лекувани."
 
        Д-Р НИКОЛАЙ БОЛТАДЖИЕВ: ОЧЕВИДЕН Е И ДРУГ ФАКТ - ЧЕ ПАРИТЕ ВЕЧЕ НЕ СЛЕДВАТ ПАЦИЕНТА
        В защита на болниците, подплатена с цифри, се изказва и лично председателят на сдружението д-р Николай Болтаджиев пред "Телеграф". "Нека да е ясно за всички, че болниците не правят преразход, както се твърди. Болничната помощ за 2015 г. е 1 367 174 000 лв., а дейността за 2014 г. е 1 444 914. Тоест за 2015 г. разходът за болнично лечение е бил със 77 740 000 лв. по-малък от този за 2014 г. Е, очевидно преразходът в бюджета не идва от болниците", посочва д-р Болтаджиев. "Очевиден е и друг факт - че парите вече не следват пациента. Нещо, което е заложено в здравноосигурителния модел, същия, който през последните години се опитват административно да променят чрез бюджетите на болниците, а сега и чрез здравната карта. С новите правила се очаква бюджетът за болниците да се намали още повече и да се даде за лекарства", казва той. И още: "Оправданието, че парите за здраве са много и стават все повече, ми се вижда невалидно. От петнайсет години насам средствата за здраве са около 4,2% от брутния вътрешен продукт. Това значи, че колкото се увеличават за образование, МВР, армия и други бюджети, толкова са и за здраве. Да не забравяме, че през 2006, 2007, 2008 г. те достигаха и до 4,8%, както и че България е на последно място по публични средства в Европейския съюз."