Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.02.2016)
 
        ПРОМЕНИ В БЪРЗА ПОМОЩ СЛЕД МЕСЕЦ И КОМФОРТ ЗА МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ
        Линейка от филиал от съседна област ще поема пациент с опасност за живота, ако е по-близо до него, отколкото реанимобилът в най-близкия филиал в същата област, в която се намира пострадалият. Това пише в днешния си брой "Труд", позовавайки се на информация от зам.- министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. По неговите думи новото изискване ще влезе в сила след месец. Д-р Шарков обяснява, че например във Великотърновско има населени места , които са по-близо до филиала в Левски, намиращ се в Плевенска област, отколкото до този в Свищов, разположен във Великотърновска област. Затова в случая линейка от Плевенско ще отива при пострадал в Търновско. "Така животоспасяващите грижи няма да са подчинени на административното деление на страната, а според местоположението на нуждаещия се", посочва зам.- министърът.
 
        МИНЧО КОРАЛСКИ ЗА ПРОМЕНИТЕ В СИСТЕМАТА НА ТЕЛК
        Промените в системата на ТЕЛК няма за цел да ореже правата на хората с увреждания. Това пък заявява в отново за "Труд" Минчо Коралски, изпълнителен директор на Агенцията на хората с увреждания. "Целта е не да се орежат пари и права, а да се създаде ясен и прозрачен процес, който в максимална степен да намали корупционния натиск върху системата. От друга страна, трябва да се отвори пътят за прилагане на Конвенцията за права на хората с увреждания, за да се премине от медицинския към социалния модел, където водеща е социалната интеграция, а не изолацията на хората. Голямата цел на тази промяна е връщането на хората на пазара на труда. Не за пръв път се поставя и въпросът за това, че помощите за хората с увреждания трябва да са съобразени с потребностите им, а не да се раздават на калпак на всички поравно. Като човек, който дълго време е участвал в такива преговори, знам, че нещата се развиват като в махалата. Двете страни първо се срещат, сбиват се, а после си изясняват позицията и стават приятели. От тази гледна точка ми се струва, че не бива да считаме, че има разрив между представителите на държавата и неправителствения сектор", заявява той. Коралски отбелязва, че е много важно хората да не си търсят работа като хора с увреждания, а като кадри, които имат съответните умения и квалификация. По думите му нужно е да се замислим дали не трябва да се премахнат многобройните защити на работните места на хората с увреждания. Според него те трябва да кандидатстват за работа единствено със своите професионални умения. "Ако не могат да вършат работа, е необходимо работодателят да има право да ги освободи, за да намери по-подходящ човек. Защитите трябва да останат единствено за работниците, които са се инвалидизирали при даден работодател", казва той.
 
        ЗОЯ ПАУНОВА: ВАЖНО Е БЪЛГАРСКИТЕ ЛЕКАРИ ДА СЕ ЧУВСТВАТ ОЦЕНЕНИ В РОДИНАТА СИ
        Важно е българските лекари да се чувстват оценени в родината си. Това казва в интервю за "24 часа" ръководителят на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България Зоя Паунова. Според нея е необходима държавна политика, която да стимулира младите специалисти да се развиват, да се обогатяват с познания и клиничен опит, да виждат своето бъдеще в страната. "Необходимо е младите лекари да чувстват уважението на обществото, да получават достатъчно добри възможности за развитие, усъвършенстване и реализация, както и съответстващо на квалификацията и опита финансово възнаграждение", отбелязва тя. Паунова също така заявява, че инвестициите в българското здравеопазване трябва да следват и отразяват пулса на промените, да адресират по възможно най-бърз начин тревожните тенденции. Създаването на национална здравна карта е стъпка в тази посока, чрез която се очаква системата на здравеопазване да преразпредели ресурса по най-ефективния начин, отчита тя. "Въведеният в средата на миналата година механизъм за споделяне на финансовия риск между индустрията и здравните институции при заплащане с публични средства на лекарствени терапии ще доведе до консолидирано възстановяване на близо 110 милиона лева от страна на фармацевтичните компании за периода 2015 и 2016 година под формата на отстъпки. Очаква се въвеждането и оценка на здравните технологии. Това ще освободи средства и ще позволи достъпът на българските пациенти до иновативни лекарствени продукти да продължи да се подобрява, при контролиран ръст на публичните разходи", отбелязва още Паунова.       
 
        ДОЦ. АННА КЪНЕВА: ДЕФИЦИТЪТ НА ДЕТСКИ КАРДИОЛОЗИ У НАС Е ОГРОМЕН
        Недостигът на детски кардиолози у нас се задълбочи и достигна драматични размери, в същото време е очевидно, че децата ни се нуждаят от такива специалисти, нуждаят се и от медицински сестри, които да са добре подготвени точно за тази работа. За това алармира пред Zdrave.net водещият детски кардиолог доц. Анна Кънева, ръководител на единствената в страната специализирана Детска кардиологична клиника в Националната кардиологична болница по повод Международната седмица за информираност по проблемите на вродените сърдечни малформации, която тази година в цял свят се отбелязва от 7 до 14 февруари. България е част от тази инициатива от три години. "Детската кардиохирургия напредна твърде много в последно време. Сложни интервенции станаха възможни дори още в първите часове след раждането, редно е хората да бъдат добре информирани за тези възможности. Обществото ни трябва да прояви разбиране и съпричастност към нашата работа, а институциите да осъзнаят необходимостта от проактивна политика, насочена към промени в тази област", посочи доц. Кънева. По нейните думи в клиниката, която тя ръководи броят на медицинските сестри отдавна е под критичния минимум, желаещи да работят няма, а намирането на решение преминава през по-високото заплащане на техния труд, но и през възстановяването на профила "детска сестра" в медицинските колежи. Сега сестрите се подготвят в общ профил, което не им дава знания и умения за работа с деца, е мнението на специалистката.
 
        АКЦИОНЕРИТЕ В ТЪРНОВСКАТА БОЛНИЦА НЕ СЕ РАЗБРАХА ЗА ПРОДАЖБАТА НА ТЕРЕНИТЕ
        Няма взети решения относно продажбата на двата болнични парцела на Общото събрание на акционерите, което се проведе в МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов". Общото събрание бе насрочено извънредно, след като се провали на 19 януари заради липса на кворум. Присъстваха представителите на всички акционери в дружеството, без Община Павликени. След края на събранието стана ясно, че засега развитие около сделката с двата парцела в болницата и недостроения хирургичен блок няма да има. Продажбата им е първата стъпка към сливането на двете бази на болницата и строителството и оборудването на нов блок, информира "DarikNews Велико Търново". По първа точка от дневния ред "Вземане на решение за продажба на недвижими имоти, собственост на дружеството", представителят на Министерството на здравеопазването е гласувал с "въздържал се". Държавата притежава 51% от акциите на дружеството и като принципал се разпорежда с управлението на имотите на болницата. На събранието общините Лясковец и Горна Оряховица са се обявили "против", а общините Велико Търново, Елена, Златарица, Полски Тръмбеш, Свищов, Стражица и Сухиндол са гласували "за". По втора точно от дневния ред  "Възлага на изпълнителния директор на МОБАЛ да отправи предложение до Министерски съвет за продажбата на недвижимите имоти", отново представителят на държавата се е въздържал да подкрепи предложението. От името на община Лясковец вотът също е бил "въздържал се". Община Горна Оряховица е гласувала "против", а предложението са подкрепили общините Велико Търново, Елена, Златарица, Полски Тръмбеш, Свищов, Стражица и Сухиндол.
 
        МОБИЛНА ЛАБОРАТОРИЯ ЗА БЕЗПЛАТНО ИЗСЛЕДВАНЕ ЗА ХИВ/СПИН ЩЕ РАБОТИ ДНЕС В ГОРНА ОРЯХОВИЦА
        Мобилна лаборатория за безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН ще работи на 11 февруари в Горна Оряховица. Това информират от пресцентъра на местната администрация. Тя ще бъде разположена в Младежкия дом от 13.30 ч. до 16.00 ч. Гражданите, на възраст над 16 години, които желаят, могат да си направят безплатни тестове за ХИВ/СПИН. Ако посетителите са по-малки, трябва да бъдат задължително с придружител-родител. Безплатното консултиране и изследване за ХИВ/СПИН е в рамките на ІІ етап на Националната антиспин кампания - Ден на влюбените - 14 февруари. В рамките на кампанията от РЗИ - Велико Търново организират различни мероприятия на територията на цялата област.
 
        БОЛЕСТИ НА ДИХАТЕЛНАТА СИСТЕМА СА НАЙ-ЧЕСТИ В ОБЛАСТ ДОБРИЧ
        Близо 1/4 от регистрираните в област Добрич заболявания са свързани с дихателната система (23%), като при децата до 17-годишна възраст процентът е 41,46 на сто. Това сочат данните от публикувания на сайта на здравното министерство "Проект за Решение на Министерски съвет за утвърждаване на Национална здравна карта". Той отчита и конкретни здравно-демографски данни за всеки регион, четем още в "pik.bg". Според тях в област Добрич живеят 128 808 души, 61% от които са в трудоспособна възраст. Естественият прираст, както и в цялата страна е отрицателен - минус 7.44. Нито една община от областта няма положителен прираст. Най-значителна е разликата между живородени и умрели в община Добричка - минус 15,23, следвана от Генерал Тошево - минус 14,97. На второ място като групи заболявания в областта се нареждат болестите на пикочо-половата система- 8,14 %. След това се нареждат болестите на окото и придатъците му и болестите на органите на кръвообращението - 7,48%. Новообразуванията са с дял от 1,95 %. Най-често до хоспитализация водят болестите, свързани с органите на кръвообращението - в 13.26% от случаите и болестите, свързани с "фактори, влияещи върху здравното състояние на население то и контакта със здравните служби" - в 13.05% от случаите. В 11,54% от случаите до болница водят болести на дихателната система, следвани от психични и поведенчески разстройства - 8,04%. С тези данни е съобразена и здравната карта, в която са описани още потребностите от извънболнична, болнична и спешна медицинска помощ в региона.