Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.02.2016)
 
        СЪС ЗДРАВНАТА КАРТА ЗАКРИВАТ 48 ИНВАЗИВНИ КАРДИОЛОГИИ
        48 инвазивни кардиологии в страната ще бъдат закрити. За това алармират от Центъра за защита на правата в здравеопазването. В предложената от здравния министър   д-р Петър Москов Национална здравна карта били предвидено от съществуващите в момента 71 клиники по инвазивна кардиология да останат само 23. От неправителствената организация обясняват, че част от тези звена са учредени като медицински центрове и специализирани болници, допълва "news.bg". Имало обаче и редица клиники и отделения в многопрофилни болници. Във въпросните клиники се диагностицират и лекуват заболявания на коронарни, каротидни и периферни съдове, включително инфаркт на миокрада, ангина пекторис, периферни тормбози. Ако има обучен персонал може да се лекуват и болни с мозъчносъдови заболявания, включително инсулти, посочват от Центъра за защита на правата в здравеопазването. От организацията изтъкват, че времето за реакция при острите сърдечни инциденти е от решаващо значение. Затова колкото по-близо до пациентите са тези болници, толкова шансът за успех е по-голям. В позицията си от организацията подчертават, че за последните 10 години смъртността от остър коронарен инцидент е намаляла три пъти. Значението на този факт е още по-голямо, като се има предвид, че сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смъртността у нас. Закриването на инвазивните кардиологии поставяло въпроса както за затруднения достъп на пациентите, така и за финансовата загуба на инвеститорите на клиниките, тъй като инвестицията за една от тях е от порядъка на няколко милиона лева. Затрудненият достъп пък неминуемо щял да се отрази негативно на смъртността, тъй като няма да има възможност за своевременно лечение на нуждаещите се пациенти, предупреждават още от НПО-то.
 
        Д-Р ВЕНЦИСЛАВ ГРОЗЕВ: ИМА КРИТЕРИИ, НО НЯМА МЕТОДИКА ЗА ДОГОВОРИТЕ НА НЗОК С БОЛНИЦИТЕ
        Българският лекарски съюз поиска в писмо до здравния министър Петър Москов да се направят промени в наредбата за критериите за сключване на договори на Националната здравна каса с болниците и да бъде изяснена методиката, по която това ще се случва. Пред "БНР" председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев обясни, че наредбата ще класира лечебните заведения, но не предлага методика за този процес. Критериите са ясни, дали сме предложения за промяна на някои от тях, обясни д-р Грозев. БЛС предлага пилотно прилагане на методиката, за да се предотврати бързото сключване на договори, което определя човешки съдби "Методиката трябва да бъде изработена и наложена в няколко области като пилотен проект, за да се види ефекта от нейното приложение, за да може тя да бъде изчистена максимално". Никой няма да мери с хронометър времето за преглед, което според новите правила е фиксирано на 30 минути, подчерта още Венцислав Грозев. Според него целта е да се регламентира минималният брой пациенти, които трябва да бъдат прегледани от лекаря. "След като болницата е работеща, има използваемост на легловия фонд и покрива нивата на компетентност, смятам, че не трябва да бъде обект на несключване на договор", това заяви д-р Грозев относно заплахата от закриване на малките болници в страната и протестите на местни жители. Множеството промени в здравеопазването, въвеждани екстремно, будят притеснения и неясноти сред лекарската колегия, подчерта в заключение д-р Грозев.
 
        МЕСТНАТА ВЛАСТ В БЕРКОВИЦА СЕ ОБЯВИ ПРОТИВ ПРОМЕНИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
        Местната власт в Берковица се обяви против промените в здравеопазването, засягащи общинските болници, които според нея ощетяват правата на местните пациенти. Берковската болница е жизненоважна за населението от общините Берковица и Вършец, заяви отново по "БНР" кметът на града инж. Милчо Доцов. "Имаме берковско здравеопазване с почти стогодишна история. Болницата е в добро състояние, няма съществени задължения, сградата е ремонтирана, инвестирано е в медицинска апаратура. Сега някой чиновник с лека ръка си позволява да задрасква тази даденост." "Имаме четири отделения и има риск две от отделенията на практика да не съществуват, това означава хората да пътуват до Монтана, за да се лекуват", обясни градоначалникът. Той нарече наредбата, която засяга дейността на болниците, грешна и антинародна.
 
        ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО НЕ ЖЕЛАЕ ДА НАМАЛИ РЕАЛНО БРОЯ НА ЛЕГЛАТА
        Очевидно, че здравното министерство не желае да намали реално броя на леглата. Това пише в. "Сега". "Колкото и да се пени министърът, колкото и да му се иска, нито може, нито ще му се позволи да провали нечии бизнес планове и инвестиции и здравната каса ще продължи да финансира раздутата мрежа с обществени пари. Естествено, тук-там някоя малка бутикова ортопедична или хирургична болница може и да фалира, но това не е реформа", се казва в статията. Авторът на материала отбелязва, че показателна за неговото твърдение е въпросът със скъпото лечение и изказване на д-р Москов по темата. Според министъра картата няма да ограничи нито ангиографските лаборатории, нито онкоцентровете с високоспециализирана апаратура, въпреки че първите са с 50% повече от нужното, а вторите - с "насищане над средноевропейските стандарти". Буквално 1 година от страна без кибер нож, пращаща стотици пациенти в Турция и Европа, България изведнъж се сдоби с 7 такива апарата за радиохирургия. "Освен това преди няколко години онкоболните се бореха за постоянно липсващи лекарства, а за последните 2-3 години всяка болница прави всичко възможно да отвори клиника за химиотерапия. Естествено, защото НЗОК плаща добре. И там са големите разходи и преразходи на касата и големите "бизнес интереси". Затова е логично - там няма да се пипа нищо", обобщава авторът на статията.
 
        ДЪЛГОВЕ НА БОЛНИЦИ И АГРЕСИЯ СРЕЩУ ЛЕКАРИ
        Дълговете на болниците продължават да растат. Това пише в днешния си брой в. "Капитал Daily". Докато в края на 2014 г. те са били 396 млн. лв., като 148 млн. от тях са били просрочени, справка на Министерството на здравеопазването сочи, че през ноември 2015 г. те вече са 438.9 млн. лв., като просрочията също са се увеличили и са 171.8 млн. лв. "В същото време справка от здравната каса, която "Капитал" публикува преди месец, показва, че най-големите 30 държавни и частни болници в България, в които се извършват 62% от медицинските услуги, са получили средно с 30% по-малко средства от здравната каса. Постановлението на правителството предвиждаше въвеждане на лимити и намаляване на плащанията от здравната каса с 5% в сравнение с 2014 г. Драстичното орязване на изплатените средства означава, че или парите на касата са били насочени към останалите по-малки клиники, или че в държавните болници са приели много по-малко пациенти или са искали от болните по-високо доплащане, за да компенсират драстичния спад", се казва в статията. През тази година се очаква с въвеждането на Националната здравна карта някои клиники да не могат да сключат договори с касата. Ако това не доведе до фалит на общински и частни болници, което е твърде вероятно, общата задлъжнялост в сектора със сигурност ще се повиши, прогнозира изданието.
 
        НАД 1000 УЧИТЕЛИ И ЛЕКАРИ СА ПРЕБИВАНИ ИЛИ ПОДЛАГАНИ НА ДРУГ ТИП АГРЕСИЯ ВСЯКА ГОДИНА
        "Телеграф" коментира агресията, на която са подложени лекари и учители, позовавайки се на информация от МОН и МЗ. Данните сочат, че нападнатите екипи на Спешна помощ за изминалата 2015 г. са близо 50, като най-често те са завършили с изпочупени стъкла и други нанесени материални щети по линейките. 10 спешни медици са били ударени от недоволни пациенти, а близо 30 е трябвало да изтърпят псувни и закани за саморазправа. Все пак от МЗ отчитат сериозен спад в агресията спрямо спешните медици, най-вече заради практиката колите на Бърза помощ да бъдат придружавани от патрулка в рисковите райони. Преди дни пиян пациент наръга лекар от пловдивската Спешна помощ. Той беше намерен в района на Централна гара от случайно преминаващи граждани, които са сигнализирали на телефон 112. На мястото пристигнала линейка, която го транспортирала до Спешното отделение на болницата "Свети Георги". По време на свалянето му от линейката обаче пациентът започнал да буйства, извадил нож от раницата си и порязал по ръката лекаря. Наскоро лекари от университетската болница "Царица Йоанна" - ИСУЛ в столицата пък заплашиха, че ще спрат да дават нощни дежурства в Спешния център, ако не бъдат пазени от полиция. Причината е непрестанната агресия на пациентите спрямо тях и заплахите за саморазправа. Въпреки немалкото нападнати учители и лекари осъдените за подобен тип престъпления се броят на пръсти. От всички нападения над спешни медици миналата година са образувани само десет досъдебни производства, едва две от които са приключили с осъдителни присъди. Едната е в Кърджали с 4 месеца лишаване от свобода ,а другата в Хасково с акт и задържане по указа за дребно хулиганство, уточняват от здравно министерство. "Крайно време е това нещо да бъде променено, и то в аспекта още по-значими строгости при нападения над дежурни екипи или над отделни лекари в техните кабинети", коментира за "Телеграф" шефът на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. "Вярно е, че държавата криминализира едно такова действие, но до настоящия момент то не е дало особен резултат. Условните присъди очевидно не водят до превантивен ефект", допълва той. Затова и БЛС настоява за жива охрана в спешните отделения.
 
        ОПОЗИЦИЯТА ИЗПОЛЗВА ТЕМАТА ЗА ВАКСИНИТЕ ЗА ПОЛИТИЧЕСКА АТАКА, ЗАЯВИ Д-Р ПЕНКОВ
        До края на тази седмица в Народното събрание ще бъде внесен вот на недоверие в сферата на здравеопазването. Това каза в интервю за "БНР" депутатът от ДПС д-р Тунчер Кърджалиев. Той добави, че след това председателят на парламента трябва да насрочи дебати, които ще се проведат между 16 и 20 февруари. Д-р Кърджалиев отбеляза, че мотивите на ДПС и БСП, за да внесат вота, са свързани основно с извършените промени в Закона за здравното осигуряване и Закона за лечебните заведения. Двете партии твърдят, че промените намаляват достъпа на пациентите до лечение и се използват за фискални цели. Депутатът заяви, че решенията, които са взети от управляващите са без нужната ползотворност и ефективност, допълва "Zdrave.net". Според него става въпрос за неосъществени кухи идеи и проблеми, свързани с лекарствената политика. По думите му, повод за вота е и скандала около внесените от Турция ваксини. Той посочи, че това е станало неправомерно и за това министърът на здравеопазването д-р Петър Москов трябва да трябва да напусне поста си. "Абсолютно убеден съм, че този министър вече нямаше да бъде министър, но тези фасадни, дизайнерски характеристики на коалицията го пазят и протектиращата ръка на премиера. За по-малък гаф преди време министър Божидар Нанев си замина, а пък неговите гафове на настоящия министър не са вече един и два", каза д-р Кърджалиев. Зам.- министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков заяви, че използването на темата за имунизациите около вота за недоверие е политическа атака от страна на опозицията. Според него думите на д-р Кърджалиев са политическа пледоария, която не се опира на никакви доказателства. "Незаконен внос на ваксини, откъде-накъде? Кой го казва това нещо", попита той. Д-р Пенков добави, че МЗ е спазило реда, при осъществяването на дарението от Турция. "Нещата станаха ясни, търси се политическа атака, търси се през аналогия. Навремето министър е паднал с нещо подобно и дайте да опитаме пак същото нещо, защото може да падне и този министър. Това, което ние искаме да направим е, искаме да внесем устойчивост, стабилност на системата, тя да работи спокойно, в полза на хората. Променихме мисията на НЗОК, пак с помощта на народните представители, започваме оценка на удовлетвореност на хората и това ще бъде реалната оценка за провежданите до момента здравни политики. Като видим какво хората ще кажат, след като се направят първите оценки на удовлетвореността от предоставените услуги. Кой какво казва иначе в чисто политически план, трябва да ви кажа, че въобще не ме интересува. Мен ме интересува единствено оценката на хората", заяви зам.- министърът.