Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.01.2016)
 
        УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗДРАВНАТА ВНОСКА ПОИСКА  Д-Р СТАНИМИР ХАСЪРДЖИЕВ
        Увеличение на здравната вноска поиска председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Това съобщава в. "Новинар". По думите му в момента държавата изпитва финансов недостиг и това се отразява на здравната ни система. "Факт е, че в България здравната вноска е най-ниска и в момента всички ние берем плодовете на тази ниска здравна вноска, а именно лошото и скъпо здравеопазване. Колкото е по-ниска здравната вноска, толкова по-голямо е доплащането в болница и изнудването на пациенти", каза д-р Хасърджиев. Той добавя, че препоръките на всички световни институции, включително и Европейската комисия, са държавите да създадат такива системи на здравно осигуряване, които да генерират повече пари в системата от здравни вноски.
 
        ОБЩИНАТА В ПЛОВДИВ ПЛАНИРА СЛИВАНЕТО НА ДВЕ БОЛНИЦИ ПРИ ФИНАНСОВА КРИЗА
        Ако новият директор на пловдивската общинска болница "Свети Мина" не успее да овладее финансовата криза в лечебното заведение, Общината обмисля сливането й с Втора градска болница. Това съобщи "Plovdiv24.bg". Новият директор на "Свети Мина" трябва да бъде определен на сесията на местния парламент днес. От бюджета на града се заделят и 1 млн. лева за погасяване на задълженията на лечебното заведение. За Белодробна болница пък се заделят 200 000 лева за финални плащания - охрана на сградата, обезщетения, ток, вода. "Няма да наливаме пари, както направихме с Белодробна болница", коментира кметът Иван Тотев. Той поясни, че директорът ще има толеранс от около 6 месеца.
  
     БЛС СВИКВА СЪБОР ЗА ПОДПИСВАНЕ НА НРД В КРАЯ НА ФЕВРУАРИ
        Ръководството на БЛС определи датата за провеждане на Събор, на който ще се реши дали да бъде подписан Националния рамков договор за 2016 г. Това става ясно от съобщение, публикувано на интернет страницата на съсловната организация. Форумът ще се проведе на 26-27 февруари в София, в киносалона на Военномедицинска академия, допълва "Zdrave.net". Преди дни председателят на Лекарския съюз отбеляза пред журналисти, че преговорите за цените и обемите все още предстоят. Той обяви, че БЛС ще настоява за увеличаване с 260 млн. лв. на средствата за дейности и изследвания. Лекарите искат и повишаване на цените за някои дейности в извънболничната помощ. Същевременно от Надзорния съвет на НЗОК обявиха, че искат в рамковия договор да има записан текст, според който могат да се коригират цените на клиничните пътеки, ако има надвишаване на обеми. Това предложение обаче поставя под въпрос подписването на НРД, защото от БЛС обявиха, че е неприемливо. Според последните промени в законодателството, ако НРД бъде подписан той трябва да влезе в сила от 1 април.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        Състав на старозагорския административен съд с председател Галина Динкова даде ход на дело срещу НЗОК по искова жалба на страдащата от рядко заболяване 32-годишна Моника Михайлова. Това съобщава в. "Монитор". Младата жена, която присъства на делото в инвалидна количка, се жали от мълчаливия отказ на НЗОК по повод искането й да й бъде заплатена част от лечението в чужбина Михайлова страда от рядкото заболяването "Кисти на Таров", което може да бъде лекувано по оперативен път. От американска клиника в Кипър предложили разсрочено плащане и след операцията Моника се чувства по-добре. С помощта на приятели и обществени организации тя успяла да събере 27 500 евро, но се нуждае от още 12 500 евро. И до момента няма решение от Комисията за лечение в чужбина към НЗОК дали да й отпуснат средства за лечението, нямало покана за освидетелстване и от ТЕЛК.
        В. "Сега" отбелязва, че страната ни получава лоши оценки по отношение на критерии като правото на пациента за второ мнение, директен достъп до специалист, достъп до онколечение за по-малко от 21 дни след поставянето на диагнозата, преживяемост след онкологично заболяване, брой на бъбречните трансплантации, неформални плащания, възможностите за електронно записване на час за преглед и ползване на електронна рецепта. Положителна оценка България получава относно работата на пациентските организации, възможността да посетиш личния лекар в рамките на същия ден, избор на хирург и осъществяване на операция за по-малко от 90 дни, ваксинация срещу HPV вирус, който причинява рак на маточната шийка.