Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.01.2016)
 
         БЮДЖЕТЪТ НА НЗОК ЗА 2017 Г. ТРЯБВА ДА Е ГОТОВ ДО КРАЯ НА ОКТОМВРИ
        До края на месец октомври 2016 г. правителството трябва да одобри проект на закон за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2017 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. До този срок законопроектът трябва да бъде подготвен от управителя на НЗОК и внесен за разглеждане в МС от министъра на здравеопазването. От правителството информират, че за първи път с бюджетната процедура за 2017 г. се определят сроковете и отговорностите на изпълнителната власт. Това се прави във връзка с функциите на новосъздадения Фискален съвет в рамките на процеса по съставяне на бюджета. Бюджетната процедура е съобразена със сроковете по прилагането на механизмите и мерките, заложени в основните етапи на Европейския семестър за координация на икономическите политики през 2016 г. "Спазването на бюджетната процедура създава условия за прозрачност и е елемент на доброто управление на публичните финанси. Тя обхваща всички бюджетни организации и юридически лица, контролирани от държавата или от общините, които не са част от консолидираната фискална програма, но попадат в обхвата на сектор "Държавно управление"", се казва в съобщението на правителството.
 
        Д-Р МОСКОВ: ИНФОРМАЦИЯТА, ЧЕ ТУРСКА ФИРМА ЩЕ ПРАВИ ПРЪСТОВИЯ ИДЕНТИФИКАТОР Е ДИВОТИЯ
        Софтуерът за пръстовия идентификатор няма да се прави от турска фирма. Това обяви министърът на здравеопазването д-р Петър Москов в интервю за bTV, по повод информация излязла в интернет издание. Той напомни, че вчера здравната каса излезе с официално съобщение по случая. В него се информира, че документи за обявената от НЗОК обществена поръчка са подали две български фирми. По думите му една е правила софтуера на ДАНС, а другата - пръстовите отпечатъци на народните представители. "Що за наглост, що за болен мозък трябва да си, за да можеш през цялото време да публикуваш неистини и държавата да ходи да се обяснява за това нещо", попита д-р Москов. Той отбеляза, че подобни писания в електронните сайтове са дивотия, а те самите не могат да се нарекат публична среда. Министърът също така заяви, че ваксините, внесени като дарение от Турция не са турски, а са френски и отговарят на всички критерии за безопасност. Според него скандалът около тяхната доставка е предизвикан изкуствено от политически и икономически интереси. "Атаката е очевидно политическа - вотът на недоверие и т.н. Политическата атака е свързана с доказване на това, че Реформаторският блок не е възможен управленски партньор на ГЕРБ в една дългосрочна коалиция и се очаква прочутото завръщане на ДПС през парадния вход, както каза г-н Местан. А иначе самите инициатори на тази работа, част от тях се поуплашиха, защото осъзнаха, че между тях има и хора с морал", отбеляза той. Д-р Москов добави, че капка по капка се цели невъзможност, нищо в тази държава да не мръдне. "Е, ще мръдне, съжалявам", заяви той. Министърът каза, че политическата атака срещу него не го притеснява.
 
        ЛЕКАРСКИЯТ СЪЮЗ ПОДКРЕПЯ ПРОМЕНИТЕ В ТЕЛК
        Закриването на ТЕЛК и възможността експертизите да се правят от всеки лекар с необходимия стаж и квалификации по специалността е настояване и на БЛС. Това каза вчера пред журналисти зам.- председателят на съсловната организация д-р Галинка Павлова. "Ще се върви към възможността да се изискват квалификационни курсове за медицинска експертиза и лекарят, който желае да извършва медицинска експертиза ще се яви на това обучение, ще защити своите знания и ще получи удостоверение. Тогава той би имал правото да извършва тази дейност", заяви тя. По думите й, необходимо е също така да се даде възможност на лекарите, които в момента работят в комисиите, да работят в лечебни заведения. Д-р Павлова отбеляза, че БЛС настоява средствата, които са необходими за експертната дейност да не бъдат в бюджета на здравната каса. Според лекарите е добре тези средства да бъдат към бюджета на МТСП. "Медицинската експертиза не дава автоматично правото на пациента да получи някакви облаги от това. Нека това да си го прави социалното министерство", каза тя. Днес министърът на здравеопазването д-р Петър Москов заяви в интервю по bTV, че от премахването на ТЕЛК няма да пострадат хора с увреждания, каквито твърдения има от страна на някои политици. Според него целта на промяната не е да бъдат отнемана постановената от комисиите инвалидност или тя да бъде намалявана. "Целта не е пестене на пари. Целта е да се промени системата, която в момента е бавна, не е обективна и е доста корумпирана", каза той.
 
        МС ОПРЕДЕЛИ ТАКСАТА ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА РЕИМБУРСНИЯ СТАТУС НА ЛЕКАРСТВАТА В ПЛС
        Правителството допълни тарифата за таксите, които се събират по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. С допълнението се определя размерът на таксата, която се събира за въведената с промените от юни 2015 г. в закона нова административна услуга. Тя е за оценка на документацията за поддържане на реимбурсния статус на лекарствен продукт, включен в Позитивния лекарствен списък. Услугата ще се администрира от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. Размерът на таксата - 800 лв., е изчислен по утвърдена методика съгласно Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност и с нея се покриват направени разходи от Националния съвет по цени и реимбурсиране.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        26 години след старта на студентското предаване "Ку-Ку" книга със заглавие "Ние сме КУ-КУ" вече е на пазара и беше представена в легендарния клуб "Яйцето" в Софийския университет. Това съобщиха от УМБАЛ "Св. Анна" в София. Част от приходите от продажбата на сборника "Ние сме Ку-ку" ще отидат за мобилен рентген за неонатолигята на болница "Света Анна", обяви съставителят й Георги Крумов. Неонатологично отделение е част от клиниката по Акушерство и гинекология към УМБАЛ "Св. Анна" -София АД. Ръководи се от д-р Радосвета Росманова,която притежава две специалности - по неонатология и детски болести. Старша акушерка е Снежана Димитрова, със специалност "Управление на здравните грижи". В отделението работят 11 акушерки и 6 санитари. Всички акушерки са преминали курсове за следдипломно обучение с практическа насоченост в областта на неонатологията. Книгата "Ние сме Ку-ку" е пълна с емоции, спомени, щуротии и забавления, а създателите на "Ку-Ку" споделят спомени и изреждат доказателства защо да си ку-ку е титла.
        Започна набирането на заявки от страна на малки общини за включване в кампанията на ЦЗПЗ - "Ракът на гърдата се лекува!". Това съобщиха от центъра. В течение на кампанията биват организирани и провеждани безплатни прегледи за рак на гърдата на жените от включените в проекта общини. Условията, на които една община трябва да отговоря, за да бъде включена в кампанията са да е малка община с население под 7000 души, да се намира в отдалечен район на страната, където липсва болнично заведение и досега да не са провеждали профилактични прегледи, организирани от ЦЗПЗ в нея. Всяка община, която отговаря на посочените условия може да направи заявка за включване в графика до 14.02.2015 включително. Заявката може да бъде направена по: тел./факс - 02 / 8 430 415; Е-mail -office@czpz.org; по пощата на адрес: гр. София 1408, р-н Стрелбище, ул. "Нишава" № 121; Заявката трябва да съдържа информация за общината (население, местоположение, демографски данни и други) и да бъде посочено лице за контакт.