Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.01.2016)
 
        ДНЕС ПРАЗНУВАТ НАД 3500 АКУШЕРКИ И ПОВЕЧЕ ОТ ХИЛЯДА СПЕЦИАЛИСТИ АКУШЕР-ГИНЕКОЛОЗИ В СТРАНАТА
        Днес по стар стил отбелязваме Бабинден - един от най-големите женски народни празници с езически корени. Според народния обичай на този ден се засвидетелства уважение към жените, които "бабуват" на родилките. Майките с деца от една до тригодишна възраст отиват в къщата на "бабата" със сапун и нова кърпа, за да й полеят да се измие, а тя бърше мокрите си ръце в полите им, за да са плодовити и лесно да раждат.
"Бабата" връзва на ръцете на децата, които е изродила, червено и бяло конче за здраве. После измива лицата им, защото се вярва, че на този ден водата, минала през бабините ръце, има пречистваща сила. Денят е обявен за празник на родилната помощ, на акушерките и гинеколозите през 1951 г.Почитаме "бабата" - помощничката при раждането. Днес празнуват над 3500 акушерки и повече от хиляда специалисти акушер-гинеколози в страната. По данни на Информационната система за ражданията на Министерството на здравеопазването през 2015 г. в България са се родили малко над 60 хиляди бебета - с 3600 по-малко спрямо 2014 г.
        Бабинден се отбелязва винаги по невероятно красив начин в Разлог. Прекрасните разложки носии, топлината и обичта между различните поколения в едно семейство - това е празникът Бабинден в Разлог. Тържеството по случай Деня на родилната помощ, както и награждаването на последното бебе за 2015 г. и първото за 2016 г. ще се проведе на 21 януари в многофункционалната зала на НЧ "15.09.1903-1909"  от 14.00 ч. Традиционното бабино хоро започва в 14.30 ч. на централния площад в Разлог и събира освен разложани много гости от чужбина, дошли да прекарат традиционната си зимна почивка в градчетата под Пирин..
        Бабинден и в Банско ще празнуват. Поканени са жени, станали майки през 2015г. Читалище "Н.Вапцаров 1894" в Банско организира празнуване на Бабинден - празник на жените, станали майки през 2015г. Читалищни състави ще ги поздравят с празнична програма.
 

       ШАРКОВ: НЕ Е ПРЕСКОЧЕНО НИЩО В ПРОЦЕДУРАТА ЗА ВАКСИНИТЕ
        Министерството на здравеопазването ще сезира прокуратурата за всяване на паника по скандала с ваксините. Оттам за пореден път увериха, че внесените от Турция препарати са напълно безопасни за българските деца. "Ваксината "Пентаксин" се използва в цяла Европа, в 150 държави в света. Тя е приложена съгласно имунизационния календар и на българското законодателство. Същата ваксина е идентична по състав на освободената във Франция ваксина. Тя се е прилагала и миналите години и ще продължи да се слага на децата", заяви в студиото на "Нова ТВ" зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Той поясни, че при внасянето на ваксината е имало две обществени поръчки. Нямаме разрешение за употреба, защото нямаме притежател на разрешение за употреба. "Това е формалност за един абсолютно безопасен продукт. Нищо не е прескочено в процедурата", категоричен беше д-р Ваньо Шарков. Той обаче уточни, че Министерството на здравеопазването не е търговец и не продава лекарства и ваксини. "Ваксината "Пентаксин" е разрешена за употреба, идентична е с тази, която излиза от Франция. Ние сме малък пазар, но те обясниха, че имат производствен проблем. Въпреки това в края на миналата година ние успяхме да осъществим обществена поръчка и имаме доставени ваксини. Благодарение на тази поръчка започнахме да правим и реимунизация с четиривалентната ваксина, която година и половина не беше правена", добави зам.-министърът на здравеопазването. "Политическите атаки ще продължат. Проверката на прокуратурата е добре да бъде направена, за да бъдат изчистени всички съмнения. Атаката е такава, защото съмненията за другата ваксина за хепатита е изчистена. Няма съмнение относно тази ваксина за нейните качества и нейното приложение", добави още д-р Ваньо Шарков. По думите му първоначалните разговори с Турция били за дарение на тази ваксина. А те поискали ние да им дарим ваксината БЦЖ. "В никакъв случай България не е губещата страна. Няма нищо съмнително. Нямаше въпрос на пазарлък. Те изразиха готовност да ни я предоставят. Няма опасност относно нейното приложение", гарантира зам.-министърът на здравеопазването. Според него смесването на въпроса за сигурността на българските деца с политиката е заплаха за общественото здраве.

        ЗАКОНЪТ Е СПАЗЕН И ВАКСИНИТЕ СА БЕЗОПАСНИ, ТВЪРДИ ЗАМ.- МИНИСТЪРЪТ БОЙКО ПЕНКОВ
        Проблемът с ваксините за бебета е в това, че Министерството на здравеопазването се оплете в лъжи и така налива вода в мелницата на противниците на ваксини. Това обяви в предаване по "БТВ" бившият министър на здравеопазването д-р Михаил Константинов.
Той даде за пример твърдението на здравния министър Петър Москов, че ваксината за хепатит Б, внос от Турция, ще се прилага върху бежанците у нас в случай на епидемия. Константинов напомни, че на бежанците не може да се прилага нещо, което е забранено по закон у нас и също, че хепатит Б се предава по кръвен път и не е епидемично заболяване. Бившият здравен министър обяви още, че само за една от петте субстанции на петвалентната ваксина от Турция е сигурно, че е вложена, както би била от френския производител. Върховна административна прокуратура обяви вчера, че внесените от Турция ваксини "Пентаксим" (за застрашаващи живота пет заболявания, бие се на бебета) и "Еувакс" (за хепатит Б, не се прилага в България в момента) не са разрешени за употреба.
Бих искала да уточня, че се касае за ваксини, които не са разрешени за употреба, а не за опасни за здравето ваксини. Такива изводи не бихме могли да направим. С оглед на тези констатации ние считаме, че е извършено закононарушение във връзка с осъществения внос на тези ваксини и съобразно нашите правомощия", уточни Ася Петрова от прокуратурата. "Ваксината "Пентаксим" е прилагана и ще продължи да бъде прилагана, както е била прилагана в предишните години, всичко останало е лъжа", контрира министърът на здравеопазването Петър Москов. Зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков потвърди в предаването, че ваксините "Пентаксим" , които са внесени от Турция, не са опасни и не са забранени у нас. По думите му повечето вече са използвани. Пенков е категоричен, че е спазен закона при осигуряването на ваксината за бебетата.   Той уточни, че се е наложило да се прибегне до дарение от Турция, защото има недостиг на тази ваксина в цяла Европа. Производителите са обещали да решат тази проблем до 2017 година. Пенков призна, че ДАНС е направила проверка в министерството на здравеопазването, но не са изнасяли компютри и документи, а е имало среща със служителите и са взели копия на документи.
На въпроса защо прокуратурата обяви, че ваксините не са разрешени зам.-министърът коментира, че единственото, което е постигнато е паника сред майките на бебета. Той уточни, че ваксината за хепатит Б, която в момента не е регистрирана у нас, ще стои в резерв за спешни случаи - "Еувакс", а когато изтече срокът й, ще бъде унищожена. По информация на бившия здравен министър д-р Таня Андреева фирмата производител на "Пентаксим" е предложила на правителството да достави малко количество от ваксината след провала на обществената поръчка миналата година.

        Д-Р МОСКОВ НЕ Е ПОДПИСАЛ КОАЛИЦИОННОТО СПОРАЗУМЕНИЕ МЕЖДУ РБ И ГЕРБ
        Петър Москов не е подписал декларацията за анекс към коалиционното споразумение с ГЕРБ. Това пише в днешния си брой в. "24 часа. "Въпреки че от Реформаторския блок твърдят, че всичките им министри са я подкрепили, всъщност са го направили 4-ма от 5-имата техни представители в кабинета. Информацията за дистанцията на Москов от процеса бе потвърдена неофициално от управляващите партийни централи. Здравният министър не се включи в преговорите за анекса към споразумението, които започнаха между партньорите в сряда, независимо че ден по-рано Изпълнителният съвет на РБ гласува той да влезе в преговорния екип", се казва в статията. Отбелязва се, че до края на март от РБ ще оценят работата на своите министри.
 
        СЛОЖНА СЪДОВА РЕКОНСТРУКЦИЯ ЗАРАДИ РЯДЪК ВИД ТУМОР ИЗВЪРШИХА В УМБАЛ "СОФИЯМЕД"
        Рядко срещан тумор на сънната артерия отстраниха съдовите хирурзи на УМБАЛ "Софиямед" и така спасиха живота на 31-годишна жена. Това съобщиха от лечебното заведение. Тя постъпва в лечебното заведение за консултация, заради болки и подутина в областта на шията, както и затруднено преглъщане. Специалистите установяват, че се касае за туморна формация на сънната артерия, допълва "Zdrave.net". "Извършихме преглед и еходоплер, които потвърдиха наличието на туморна формация. Направихме и скенер, който показа, че тумора, се намира върху двете разклонения на сънната артерия. Всичко това наложи оперирането на пациентката", коментира д-р Димитър Марков, д.м. завеждащ отделение по съдова хирургия в болница "Софиямед". По време на операцията д-р Марков и екипът му установяват, че формацията е ангажирала освен двете разклонения и общия ствол на сънната артерия, което налага да премахнат част от нея, заедно с тумора. Специалистите я заменят със скроена на място съдова протеза. Операцията продължава над 3 часа, а резултатите показват, че се касае за параганглиом-условно доброкачествен тумор, който се среща изключително рядко. Д-р Марков обръща внимание, че ранното диагностициране на стесненията на сънните артерии може да предотврати инсулт, както и други животозастрашаващи състояния. "Именно затова симптомите не трябва да се неглижират, а да се потърси специалист навреме. В много от случаите мозъчно-съдовата болест протича и безсимптомно, а стесненията на сънните артерии често се откриват случайно при изследвания по повод други заболявания", уточнява д-р Марков.
 
        БСП И ДПС ВНАСЯТ ВОТ НА НЕДОВЕРИЕ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
        БСП и ДПС ще внесат вот на недоверие срещу правителството в сферата на здравеопазването. Това обяви пред журналисти председателят на социалистите Михаил Миков. Той отбеляза, че вотът няма нищо общо със ситуацията около внесените от Турция ваксини. Червеният депутат отбеляза, че от февруари ще влезе в сила една нова политика, свързана с доплащането за лекарствата. По думите му от БСП очакват, че там ще има проблеми за гражданите. От партията не са съгласни и с разделянето на пакета на дейностите, заплащан от касата, който ще влезе в сила от 1 април. "Знаете, че с колегите от ДПС сме атакували два закона в Конституционния съд. Единият е най-вече за разделянето на гражданите на такива със социално-значими заболявания и на такива, които могат да чакат. Тези теми засягат нашите избиратели", заяви Миков. Един от лидерите на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че вотът на недоверие има превантивен характер, защото заради законовите промени, приети от управляващите, ще последват тревожни събития в този сектор. Той съобщи, че двете партии утре ще излъчат работна група, която ще започне да пише мотиви за вота.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Клиника "Ушни, носни и гърлени болести" към Военномедицинска академия се сдоби с уникална за България апаратура за диагностика на структурата и функциите на средното ухо. Това съобщиха от лечебното заведение. "Този импедансметър, който е последен писък на технологиите и към момента нашата клиника единствена в страната разполага с такъв, ние можем да използваме не само за по-точно поставяне на диагноза, но и за преглед на резултатите от лечението", обясни подп. д-р Дончо Дончев. Той подчерта, че клиниката и преди е имала подобен апарат, с който са работили 20 години и благодарение на който, той и колегите му, винаги са били едни гърди напред, но новата апаратура прави разликата между диагностика на XX и XХI век, научаваме от "Zdrave.net". Цената му е близо 14 000 лева, а средствата са отпуснати от Министерство на отбраната, за което УНГ-клиника изказва своята безкрайна благодарност. Импедансметърът е основно диагностично средство за установяване състоянието на елементите на средното ухо - тъпанче, слухови костици, мускули, които се движат, тъпанчева кухина и евстахиева тръба. С някои от диагностичните средства може да се добие представа и за слуховия нерв и то в най-началната част. Лесно може да се установи и как функционират споменатите вече елементи на средното ухо. Важна роля апаратът играе при диагностицирането на редица заболявания, свързани с намаляване на слуха, връзката между състояние на носа и на средното ухо. Приложим е за всички състояния, водещи до затруднение на изравняването на налягането на тъпанчевата кухина; натрупването на течност и срастване в тъпанчевата кухина. Най-честото състояние, което предизвиква тези изменения е третата сливица. Освен това, импедансметърът се използва при алергичен ринит и синузит при по-големите деца; за диагностициране наличие на остър отит; както и във всички състояния, при които има перфорация на тъпанчевата мембрана - с цел да се установи дали има проходимост в евстахиевата тръба, от което зависи и оперативното лечение. Апаратурата се използва и при отосклерозата, както и за бърз тест при деца или пациенти, при които има слаба комуникация или симулиране.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "Сега" отбелязва, че от ГЕРБ са прокарали във въпросния закон предложението възложители на обществени поръчки да са и държавните, и общинските лечебни заведения, на които над 50% от приходите идват от държавния или общинския бюджет, и от бюджета на НЗОК. "От БСП настояха числото да се намали до 30 на сто, за да не се привилегироват частните болници. Реформаторите пък поискаха възложители да могат да бъдат само публични предприятия. И двете предложения бяха отхвърлени", се казва в статията.
        Няма частен бизнес, където да се правят обществени поръчки. Това коментира депутатът от ГЕРБ доц. Лъчезар Иванов пред "Капитал Daily" по повод гласуването на второ четене на изцяло новия Закон за обществените поръчки в Народното събрание. Изданието напомня, че една от по-съществените промени в закона засяга дейността на частните болници. От 2006 г. насам те са задължени да обявяват обществени поръчки за всички услуги, които ползват, тъй като получават пари от здравната каса. "Новият ЗОП първоначално предвиждаше запазване на сегашната ситуация, но предложението на Лъчезар Иванов от ГЕРБ за изваждането на частните болници от списъка с възложители на обществени поръчки беше подкрепено от депутатите", се казва в статията.
        От "Стандарт" пък съобщават, че ГЕРБ имат резерви към една от точките, записани в анекса към споразумението. Става въпрос за подкрепата за третия стълб в здравеопазването. Според тях той ще се обезсмисли, ако успешно се въведе вторият - задължителното осигуряване.
        Профилактичните прегледи не са обвързани с направленията, които се дават за преглед при специалист или лабораторни изследвания заради пряка необходимост. Това казва в интервю за "Монитор" управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов. Той напомня, че те са гарантирани на всеки здравноосигурен предвид неговата възраст и пол, и са задължителни. По думите му първата глоба за неявяване на профилактичен преглед е от 50 до 100 лева. При второ неявяване тя скача от 100 до 200 лева. "Това се контролира от районните здравни инспекции, които периодично проверяват общопрактикуващите лекари. Всички ние сме длъжни да ходим на профилактични прегледи. Какво точно включват те здравноосигурените могат да видят в приложенията на Наредбата за профилактичните прегледи и диспансеризацията, която е публикувана и на сайта на Националната здравноосигурителна каса", информира д-р Комитов. Той добавя, че задължение на личните лекари е да следят дали техните пациенти са направили гарантираните им прегледи и да ги подсещат, като не се оправдават с липсващи направления.