Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.01.2016)
 
        ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ СА ПРЕД ПРОТЕСТ
        Възможен е протест на личните лекари заради бюджета, предвиден за първична помощ и правилата на работа, предупреди пред БНР председателят на Националното сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров. "Правим проучване за нагласите сред нашите колеги и на готовността им за участие в ефективни протестни действия. Недоволството нараства. Ако няма промени и вслушване в разумните предложения, които даваме, вероятно ще се стигне и до протести. Кога - не мога да кажа, решенията се вземат от колегите", поясни той. Киров припомни, че и препоръките на Световната банка, и заложеното в националната здравна стратегия предвиждат далеч по-голямо финансиране на първичната извънболнична помощ. Според стратегията до 2020 г. парите за личните лекари трябва да скочат двойно, като с това се увеличат и задълженията на общопрактикуващите в областта на профилактиката, лечението и диспансерното наблюдение. Идеята е по-малко хора да влизат в болница. За тази година обаче ръстът на парите за първична помощ е символичен - 2 млн. лв., с което бюджетът по това перо на НЗОК става 180 млн. лв. От сдружението на общопрактикуващите настояваха за бюджет от 205 млн. лв. Освен това от тази година личните лекари имат и нови задължения при диспансеризираните пациенти и при определянето на рискови групи за социално значими болести.
 
        В "ПИРОГОВ' ЗАПОЧВА ТРАДИЦИОННАТА КРЪВОДАРИТЕЛСКА АКЦИЯ
        На 20 януари в УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" стартира традиционната акция по кръводаряване. В три последователни дни, 20, 21 и 22 януари, служители на болницата и близки на пациенти могат да дарят кръв, съобщиха от здравното заведение. Това ще се случва в Рапортната зала на травматологиите, ет. 2 между 10 и 14.30 часа. Всеки, който желае да се включи в кампанията на Националния центът по трансфузионна хематология трябва да носи своята лична карта. Препоръчително е да е закусил и да е пил кафе.
 
       КОШМАРНА ХЕМОДИАЛИЗА: 4 ЧАСА НА ЛЕГЛО В СТУДА             Студ и стара техника - това е ситуацията в Центъра по хемодиализа в Ловеч. Пациенти прекарват часове при тези опасни за здравето им условия. През последните дни пациентите измерват температура от 16 градуса, което е противопоказно за хората с нисък хемоглобин например. "Много е студено, а лежим по 4 часа. Откакто сме подали сигнала преди 2 дни, само с 2 градуса се е вдигнала температурата", обясни пред БТВ пациентът  Мариан Георгиев. По думите му сега са включени допълнително електроуреди, които преди това били забранени. Пациентите сами предложили да си носят отоплителни уреди, но от болницата не им разрешили. Пациентите критикуваха и остарялата техника в Центъра.
"В момента единият апарат за диализа работи, а другият от доста време не работи, няма средства да се ремонтира", допълни Мариан Георгиев. "От 3 години и половина съм на диализа. Когато дойдох, работеха 8 апарата и имаше един резервен, в момента работят 5", разказа Станислав Стефанов, друг от пациентите. "Часовете на един апарат са 30 000 и всички са ги минали, с изключение на един. Вече са за брак. По празниците нямаше най-обикновени системи, взимаха се от други центрове", допълни той.
       
        ВМЕСТО В ТЕЛК ЕКСПЕРТИЗИ ЩЕ СЕ ПРАВЯТ В БОЛНИЦИТЕ
        "Сега" засяга темата за ТЕЛК и инвалидните пенсии. В интервю за изданието шефът на Агенцията за хора с увреждания Минчо Коралски казва, че до края на месец април трябва да е готова концепцията за реформа на ТЕЛК. Според нея плановете са експертизите вече ще се правят в болниците. "Идеята е самата епикриза, като се допълни с някои атрибути, да е оценката за степента на увреждането. Трябва да обсъдим дали освен ТЕЛК-овете, и здравните заведения да не могат да издават такива документи. Дълбоко се съмнявам, че една болница, в която са инвестирани милиони левове, ще рискува да си изгуби акредитацията заради една пенсия от 100 лв., ако епикризата е погрешна. Още повече че тя отива в здравната каса, може да има контрол от нея. Ще се спестят и средства", заявява той. По думите му самите болници още не знаят за тази идея. Коралкси добавя, че ТЕЛК ще остане при определени условия, като тепърва ще се уточнява при какви случаи - вероятно там, където няма болници. "Тук се поставя и въпросът, че хората, които работят в ТЕЛК, не може да продължат да вземат по 600 лв. и да им се забранява да работят другаде", заявява той. Според него ще отпадне и това да се дават срокове на решенията при дефинитивни състояния. По думите му, безсмислено е да се карат хора с отрязан крак например да се явяват на три години пред ТЕЛК. Идеята е при определени такива състояния, при които е ясно, че няма как хората да се подобрят, да не се карат да се явяват отново на преглед.
 
        БЪЛГАРИЯ Е НА ПОСЛЕДНИТЕ МЕСТА В ЕВРОПА ПО КРЪВОДАРЯВАНЕ
        В България всеки ден повече от 500 души имат нужда от кръвопреливане, но кръводарителите за 2015 г. са били по-малко от 17 000. Това каза в интервю за БТА Стефка Попова - учредител и председател на Българска организация за доброволно кръводаряване (БОДК), чийто екип е съставен единствено от доброволци. По думите й кръводарителите у нас са едва 24 на 1000 души, което ни поставя на едно от последните места в Европа. За сравнение, във Франция кръводарителите са повече от 32 на 1000 души население, в Германия - повече от 37, а в Гърция са повече от 50, посочи тя. Попова цитира изследване, което показа, че по-малко от 7 на сто от българите участват в каквито и да било доброволчески инициативи. Според нея причината да няма повече кръводарители у нас е в липсата на изградени навици, в чисто социален аспект. В България най-често хората се сещат или дори изобщо научават за нуждата от кръв едва когато този проблем засегне техен близък. Друг проблем, според Попова, е липсата на информация за това колко животи зависят от дарената кръв всеки ден.
 
        ОКРЪЖНА БОЛНИЦА ЧЕСТВА БАБИНДЕН С АВТЕНТИЧЕН РИТУАЛ
        С автентичен ритуал "бабуване", с прикадяване и наричания за живот и здраве ще бъде отбелязан Деня на родилната помощ в УМБАЛ "Св. Анна" утре. В празника ще се включат студенти по медицина, а негов домакин ще бъде началникът на Родилното отделение в болницата д-р Милко Папазов, информира "BULGARIAUTRE..bg". "Посрещаме Бабинден с отлични новини: От началото на годината в нашето отделение са родени 95 бебета. Не отстъпваме от позициите си на едно от 6-те специализирани отделения в страната с най-много раждания годишно. Продължаваме да сме на върха в национален мащаб и по брой раждания на база - брой болнични легла, в страната", коментира д-р Папазов в навечерието на празника. Родилното отделение на университетската МБАЛ "Света Анна" във Варна е с най-високото ниво на компетентност - III-то.
 
        ОРИСВАТ ПЪРВОТО БЕБЕ ЗА 2016 Г. В УМБАЛ "СВЕТИ ГЕОРГИ" В ДЕНЯ НА РОДИЛНАТА ПОМОЩ
        С празнична програма в УМБАЛ "Свети Георги" ще отбележат Деня на родилната помощ. Това съобщи началникът на Клиниката по акушерство и гинекология доц. д-р Екатерина Учикова. Клиниката е инициатор и домакин на събитието, което ще се състои на 21 януари 2016 г., допълва "Zdrave.net". Екипът от акушери и гинеколози ще пресъздаде обреда от народната традиция за празника, популярен като Бабинден. Ритуалите през този ден са подчинени основно на засвидетелстването на почит и уважение към възрастните жени, които са "бабували" на родилките. На празника кметът на Район Западен г-н Димитър Колев ще ориса първото бебе, родено в клиниката през 2016 година. Малкият Илкай се появи на бял свят в първата минута на 1-ви януари. През миналата година в Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ "Свети Георги" се родиха 2094 бебета, което е с около 20 повече от предходната 2014-та. На фона на намаляващата раждаемост в страната, това е своеобразен рекорд, смятат от клиниката.
 
        "ЛЕКАРСКИ АСИСТЕНТ" СТАНА РЕГУЛИРАНА ПРОФЕСИЯ
        Професията "лекарски асистент" бе добавена днес към списъка на регулираните професии в България. Решението за това беше взето на днешното заседание на Министерски съвет. От пресцентъра на правителството информират, че включването й в този списък отговаря на изискванията в системата на здравеопазването и на законовите изисквания за регулирана професия по Закона за признаване на професионални квалификации. Лекарски асистенти вече се обучават в медицинските университети в страната. Това са медицински специалисти с образователно-квалификационна степен "бакалавър" в професионално направление "Здравни грижи", като срокът на обучение е 4 години. Те могат да извършат медицинска помощ самостоятелно или в екип под ръководството на лекар. Лекарските асистенти ще трябва да притежават знания относно диагностиката, лечението, рехабилитацията, профилактиката и промоцията на различните заболявания. В тяхната длъжностна характеристика влиза също така извършването на превантивна дейност, свързана със социално значимите заболявания. Създаването на тази професия и нейното законово регламентиране беше едно от основните искания, поставяни дълго време от Сдружението на медицинските фелдшери. Целта е лекарските асистенти да станат наследници на фелдшерите. Професията се практикува в цял свят и внедряването й в България би могло да реши много проблеми, свързани с дефицита на кадри, убедени са от съсловната организация. В момента в страната ни има около 4000 фелдшери, от които 1500 работят в спешна помощ.

 
     ПЕТЪР МОСКОВ: ВАКСИНАТА "ПЕНТАКСИМ" Е БЕЗОПАСНА, НЕ ВРЕДИ НА ЗДРАВЕТО И ОТГОВАРЯ НА ВСИЧКИ ИЗИСКВАНИЯ
        Няма забрана за използване на внесената от Турция петвалентна ваксина, заяви пред "БНР" заместник здравният министър д-р Ваньо Шарков. Според наши източници Върховната административна прокуратура е изпратила писмо до Изпълнителната агенция по лекарствата, с което спира ваксината, докато се изясни дали е законна употребата й.
Д-р Шарков каза, обаче, че тази ваксина е идентична с произведената във Франция и притежава всички необходими документи: "Пентаксим"-а отдавна е по кабинетите на джипитата. Той е в задължителния имунизационен календар. Това е френска ваксина. Тя е разрешена за използване. Има, доколкото знам, необходимите документи от Изпълнителната агенция по лекарствата. Тя си е една и съща ваксина. Та нали самите те изпратиха писмо, в което казват, че това е тяхна ваксина. Много отдавна. Ваксината "Пентаксим" е безопасна, не вреди на здравето, отговаря на всички изисквания и ще продължава да бъде прилагана, потвърди и министърът на здравеопазването Петър Москов.  Той нарече лъжа"информациите, че ваксината ще бъде забранена и че прокуратурата ще я спре от употреба. Гарантирам на българските родители, на майките и бащите на децата, каквото имам и аз, че ваксината "Пентаксим" отговаря на всички изисквания, нужни за това да бъде използвана на територията на България и Европейския съюз. Още повече че ваксината "Пентаксим" е тази, която се използва в най-много европейски държави. Мръсната война на икономически интереси може да засяга мен, може да ме влачат наляво-надясно, може да ме проверяват, може да ми пращат служби, може да ми искат оставката, може да искат нещо от правителството. Но това не може да засяга спокойствието, майчинския инстинкт на хората за децата. Ваксината "Пентаксим" - част от задължителния имунизационен календар на децата в България отговаря на всички изисквания и ще продължи да бъде прилагана, както е прилагана и в предишните години. Всичко останало е лъжа, заяви министър Москов. Предстои прокуратурата да направи изявление за резултатите от проверката, направена заедно със здравното министерство, по сигнали, че ваксината не е безопасна. Москов уточни, че става въпрос за проверка на прокуратурата, а не за разследване срещу министерството: Говорих с прокуратурата тази сутрин, те ще направят съответното изявление в тази връзка в рамките на деня. Прокуратурата направи тази проверка. През цялото време тя е била съвместна с министерството. Заедно сме я правили и установили по различни анонимни или неанонимни сигнали, че това не е така. Тя беше съсредоточена върху другата ваксина. Много добре знаете, че има друга ваксина - против хепатит, която стои на склад. При евентуална бежанска криза, природно бедствие или подобни. Ваксините от задължителния имунизационен календар не са предмет на това нещо. Те са абсолютно сертифицирани и те са ваксините, които се прилагат в целия Европейски съюз. Внесената от Турция "Пентаксим" вече втори месец се ползва за имунизиране на бебетата в рамките на Задължителния имунизационен календар. Тя има същите активни съставки като произведената във Франция. Но тъй като е внесена от страна извън Евросъюза, възникна спор дали употребата й у нас е законна.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        Здравният министър Петър Москов влиза в преговорния екип на Реформаторския блок, който трябва да подготви с ГЕРБ анекса към съвместното им коалиционно споразумение. Това пише в днешния си брой "Стандарт". Преговорите ще стартират днес, а преговорният екип на ГЕРБ ще се ръководи от вицепремиера по коалиционната политика Румяна Бъчварова и шефът на ПГ Цветан Цветанов. Повече информация по същата тема дава в. "24 часа". Изданието описва какви ще бъдат различните точки от анекса към коалиционното споразумение, което двете политически формации ще обсъждат. По отношение на здравеопазването в документа трябва да бъде записано, че ГЕРБ и РБ подкрепят въвеждането на електронен здравен паспорт на пациента и на национална здравна карта. Подкрепя се също така създаването на механизъм за обвързване на финансирането с оценката на качеството на медицинските дейности и изграждането на втори и трети стълб на здравното осигуряване.