Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.01.2016)
 
        ЛЕКАРИ ВЪВ ВИДИНСКО ПЪТУВАТ ДЕСЕТКИ КИЛОМЕТРИ, ЗА ДА ЛЕКУВА ХОРАТА В МАЛКИТЕ СЕЛА
        Семейство лекари във Видинско пътува десетки  километри, за да лекува хората в няколко малки села, отдалечени от областния град, съобщава БНР. От скоро посещава село Раковица, което щеше да остане без лекар, след като договорът с досегашния е заличен от Регионалната здравна инспекция. Семейство Александрови имат лекарска практика в Димово, а в Раковица са открили филиал, в който са два пъти седмично. В селото имат 350 пациенти, но посещават и близките Киреево и Подгоре, казва д-р Александър Александров: "Здравноосигурените в нашата практика в момента със записаните в Раковица са 1 650- на двамата, което е добре за нормалното функциониране, но те са много разпокъсани. Просто проблемът е, че много пътуваме. Ако не пътуваме насам- нататък, няма как. Няма и желаещи колеги да дойдат, защото тази практика примерно е доста малка." Намаляват лекарите, които обслужват малките и отдалечени от областния център населени места, съобщи директорът на Районната здравноосигурителна каса във Видин д-р Владимир Вълчев. Нужни са промени в нормативната уредба, за да се обезпечат с лекарска помощ малките населени места, каза д-р Владимир Вълчев: "Когато по някаква причина практиката остане вакантна, в този момент пациентите започват да избират други лекари, тъй като няма нормативна възможност да се съхрани тази практика. Считам, че би могло да се мисли за около месец или два един служебен избор на лекар от директора на районната здравна каса или Българския лекарски съюз, за да може да се потърси решение тези практики да бъдат съхранени за след това." 57 договора с 63 общопрактикуващи лекари са сключени за област Видин. В четири села, в които по здравна карта трябва да има лекар, практиките не са заети, а в други три са открити само филиали и посещенията са по график. В град Димово и още две села от общината има лекарски практики, но е предвидена възможност за по още една.
 
        НАД 140 ДУШИ С ТРАВМИ, ПРИЧИНЕНИ ОТ СНЕГА СА ПОТЪРСИЛИ ПОМОЩ В "ПИРОГОВ"
        От събота сутринта до неделя около обяд над 140 души с различни травми, причинени от навалялия сняг,  са потърсили помощ в спешния травматологичен кабинет на "Пирогов", съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Близо 40 от тях се е наложило да бъдат хоспитализирани. Най-честите счупвания, с които идват пострадалите, са в областта на китката и рамото, както и глезена, и тазобедрените стави. Лекарите препоръчват на хората да не излизат от домовете си, ако не е необходимо. Ако се налага все пак, нека са обути с ниски обувки със добри подметки, които дават стабилност на краката и да се придвижват бавно и внимателно.

       НЯМА ДА ИМА ПОСЛЕДСТВИЯ ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ, КОИТО НЕ МОГАТ ДА ПОДАДАТ ЕЛЕКТРОННИТЕ СИ ОТЧЕТИ НАВРЕМЕ
        Във връзка с обявеното бедствено положение в много общини на България, заради влошените метеорологични условия в страната, Националната здравноосигурителна каса уведомява своите договорни партньори, че при невъзможност да подават ежедневно отчетите си към НЗОК поради липса на електрозахранване или други проблеми, породени от снежната стихия, няма да има последствия за лечебното заведение от страна на институцията, информира "Zdrave.net". Отчетите могат да бъдат подадени след възстановяването на нормалното електрозахранване по места. Това съобщиха от пресцентъра на институцията. Лечебните заведения следва да уведомят съответната РЗОК за възникнали проблеми във връзка с бедствието.

       ПАЦИЕНТИ ПРИЗОВАВАТ МЗ ДА ПРОВЕРИ ДИАЛИЗНИТЕ ЦЕНТРОВЕ В СТРАНАТА
        В диализния център на МБАЛ Ловеч пациентите са принудени да стоят по четири часа на температура от 16 градуса, като в същото време не им се позволява да пускат печки, а парно няма, допълва още "Zdrave.net". За това алармират от пациентски организации "Заедно с теб", в писмо до медиите, след получени сигнали. Председателката на организацията Пенка Георгиева призовава Министерство на здравеопазването да направи проверка на този и всички останали диализни центрове в страната и да вземе спешни мерки. Според нея подобни условия са "нечовешки за здрави хора, а какво остава за пациенти с отказали бъбреци". "Считаме, че това е заплаха за живота и здравето на диализираните пациенти", пише още в писмото.
 

       ЩЕ БЪДЕ ОБСЪДЕНО ТЕЖКОТО ФИНАНСОВО СЪСТОЯНИЕ НА МБАЛ- ЛОВЕЧ
        На извънредно заседание на комисията по здравеопазване към Общинския съвет в Ловеч ще бъде обсъдено тежкото финансово състояние на болницата в града, съобщават от БНР. На срещата, организирана от д-р Лидия Несторова, председателя на комисията по здравеопазване, ще бъде разгледан доклад за състоянието на лечебното заведение, предоставен от Съвета на директорите и прокуриста на болницата, за изпълнението на оздравителната програма, както и за финансовото й състояние. Ще бъдат обсъдени и споразуменията за разсрочване на задълженията на болницата към доставчиците на лекарства, консумативи и услуги. Комисията ще бъде запозната и със мнението на МЗ по повод ефективността на оздравителната програма, изготвена от ръководството на болницата. Лечебното заведение има натрупани стари задължения от около 3 милиона лева и запорирани сметки. В края на миналата година то получи допълнително малко над половин милион лева от правителството за капиталови разходи.