Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.01.2016)
 
        И ТАЗИ ГОДИНА ПАРИ ЗА ПРОФИЛАКТИКА ИМА САМО ЗА ПОЛОВИНАТА ЗДРАВНООСИГУРЕНИ
        "Средно на един здравноосигурен през 2014 и 2015 г. годишно се отпускат за остри състояния по 0,7 броя направления. Тоест годишно получаваме средно по 70 направления за 100 здравноосигурени за всички видове специалисти -гастроентеролог, пулмолог, УНГ, невролог, офталмолог и др. При хроничния недостиг на направления се принуждаваме да отидем на "вариант Б", т.е. хоспитализация на пациента. Тогава вместо касата да даде 20 лв. за едно направление за специалист, плаща стотици, а понякога и хиляди левове за лечение и диагностика по съответната клинична пътека. Вместо да се даде евтина, достъпна, бърза и ефикасна доболнична помощ, се дава скъпа и често неефективна болнична помощ." Това казва в интервю за "Дума" общопрактикуващият лекар д-р Георги Миндов. Той отбелязва още, че за тази година средствата за профилактика са за под 50% от профилактичните прегледи. Същото е положението и по отношение на медико-диагностичната дейност, става ясно от думите му. "Ние сме скачени съдове с извънболничната специализирана и с болничната помощ. Бюджетът на първичната извънболнична медицинска помощ от години не е увеличаван. През м.г. дружеството ни имаше среща с представители на Световната банка. Препоръката им бе през 2020 г. бюджетът за доболнична помощ да стане 12% от консолидирания бюджет на НЗОК. В момента той е 5,9%, което означава, че годишно ръстът трябва да е 1-1,5%. Затова за т.г. искахме около 30 млн. ръст на бюджета ни, но не го получихме, при положение че 70-80% от тежестта и работата в системата са върху нас. Напротив, дори сега е възможно намаляване на бюджета ни. Очакваме да бъдат увеличени в пъти глобите и санкциите, да бъдат намалени част от диспансерните прегледи - например за хипертониците досега се плащаха 4 прегледа годишно, сега - ще се заплащат само по два", коментира още д-р Миндов. По думите му, по отношение на направленията голям проблем са ТЕЛК-овете, както и предхоспитализационните изследвания, назначавани на пациента преди планов прием в болница, които са включени в цената на съответната клинична пътека и приемащата болница получава заплащане за тях по пътеката от НЗОК. "Именно там "изтичат" голяма част от направленията за консултации и изследвания, при някои случаи дори над 1/3, и не достигат за профилактични прегледи, остри състояния и диспансерно наблюдение. Цялата дейност по подготовката за освидетелстване и постъпване в болница "глътва" направления за по 5 до 10 специалиста. Например идва човек, за чието освидетелстване се изискват 3 направления, това са направленията му за 5 години напред и така личният лекар лишава петима от листата си от направления заради един с ТЕЛК. Не хората са виновни, а системата, която ни принуждава да правим такова разхищение. Според мен решението е държавата или МТСП да отдели по някакъв начин тази дейност и да поеме финансов ангажимента за нея, а не НЗОК", казва лекарят.
 
        ПРОКУРАТУРАТА ПРОВЕРЯВА ЛЕКАР, ПОСТАВИЛ ДИАГНОЗА "СТРАХ ОТ АРЕСТАНТСКИ ПОМЕЩЕНИЯ"
        Лекар от Бяла Слатина, който във вторник заявил пред местните полицаи, че задържан мъж не може да остане в ареста заради страх от арестантски помещения, ще дава обяснения пред прокуратурата. Това пише електронното издание на "Труд". Медикът бил извикан във вторник вечерта в РПУ-Бяла Слатина да прегледа 18-годишния син на Ценко Чоков - кмета на с. Галиче. Мартин бил задържан след поредната жалба за побой срещу него и се оплаквал, че му е лошо. Заплашвал, че ще води дела срещу МВР. Лекарят казал, че младежът има страхова невроза и Чоков-син бил пуснат. В сряда, когато полицаи го потърсили на адреса му, той отсъствал и бил обявен за издирване. Все пак същия ден вечерта от полицията намерили Мартин и му връчили призовка да се яви за разпит. Прокуратурата в Бяла Слатина образува дело срещу мъжа по жалба на студента Радослав Илиев (19 г.), който се прибрал в Галиче да учи за изпитите през януарската сесия. Във вторник следобед Радослав бил пресрещнат и пребит на улицата от кметския син, а негов познат веднага го откарал във врачанската болница. Там се оказало, че Радослав има мозъчно сътресение и състоянието му може страшно да се вложи, тъй като студентът вече е бил опериран два пъти заради тумор в мозъка. От болницата незабавно съобщили на полицията, тъй като травмата на Радослав била получена при побой.
 
        Д-Р ВЛАДИМИР ВЪЛЧЕВ: СЛУЖЕБЕН ИЗБОР НА ДЖИПИ В НЕЗАЕТИ ПРАКТИКИ
        Десетки села във Видинско са без постоянно присъствие на лекар, а поне четири лекарски практики все още не са заети. Малкото лекари, които все още практикуват в региона са принудени да обикалят десетки километри, за да обслужват пациентите, отбелязва репортаж на БНТ. Пред телевизията директорът на РЗОК Видин д-р Владимир Вълчев коментира, че може да се намери начин напуснатите от семейните лекари практики да не бъдат закривани, а медиците да останат в малките населени места. Според него решението е временен служебен избор на лекар, който да обслужва практиката. "Когато по някаква причина практиката остане вакантна, в този момент пациентите започват да избират други лекари, тъй като няма нормативна възможност да се съхрани тази практика. Считам, че би могло да се мисли в тази насока за около месец или два да има един служебен избор от директора на РЗОК и председателя на БЛС, за да може да се потърси решение и тези практики да бъдат съхранени за след това", каза той. Едно от селата без лекар в региона е с. Ребиша, където от години няма медик. "Едно време попа и лекаря съвместно работеха. Като се наложи и попът вършеше работа", казва възрастен човек от селото. В с. Раковица пък са доволни, че имат лекар, макар и два пъти седмично. Наскоро договорът на досегашния лекар е прекратен, но кметът на селото убеждава д-р Александров и д-р Александрова да поемат лечението на хората от това населено място. Двамата лекари са съпруг и съпруга и освен с. Раковица обслужват още 14 населени места. В тяхната листа има 1650 пациенти. Като основен проблем, с който се сблъскват, д-р Александров посочва разпокъсаността на своята практика. Налага се двамата лекари да изминават десетки километри, за да стигнат до пациентите си. Затруднило ги е и завършването на специализацията им, докато работят.
 
        ВОЕННИТЕ МЕДИЦИ ЩЕ МОГАТ ДА ПРАКТИКУВАТ ЧАСТНО, ПОТВЪРДИ МИНИСТЪРЪТ НА ОТБРАНАТА
        В напреднала фаза е подготовката на законодателни промени, с които ще бъде дадена възможност на лекарите с офицерски чинове от ВМА да практикуват частно в извънработно време, когато не са ангажирани пряко с работата си като специалисти в академията. Това потвърди днес министърът на отбраната Николай Ненчев пред журналисти при откриването на обновената Клиника по ендоскопска хирургия в лечебното заведение. В началото на декември по време на честването на годишнината от създаването на ВМА за първи път бе съобщено, че такава идея има и тя е поставена на обсъждане от ръководството на Министерството на отбраната, допълва "Zdrave.net". "Това решение бе абсолютно необходимо, защото част от военните медици до момента са абсолютно дискриминирани в това отношение и нямат право на частна практика поради статута им", коментира по този повод зам.-началникът на ВМА и ръководител на клиниката проф. Венцислав Мутафчийски. Тази неравнопоставеност ще бъде преодоляна след като промените станат факт, а това категорично е в интерес и на пациентите, защото тези наши колеги са едни от най-търсените и уважавани специалисти не само в академията, но и в страната, добави още той. "Поводът, който ни е събрал днес, е повече от радостен, не само защото откриваме структура, която ще разполага с най-модерната апаратура за ендоскопско лечение, а най-вече поради това, че го правим след една тежка година на жестоки икономии", заяви началникът на ВМА проф. Николай Петров. По неговите думи режимът на икономии, който е бил необходим, за да стопи академията дълговете си, не се е отразил на заплащането на военните медици, нито на условията, в които те работят. Той благодари за подкрепата на ръководството на Министерството на отбраната и увери, че новата апаратура, която вече работи в Клиниката по ендоскопска хирургия, няма да е последното нововъведение във ВМА. "Независимо от това, че ще продължаваме да вървим по пътя към пълно изчистване на старите дългове, няма да лишаваме нашите лекари от възможността на работят при съвременни условия и да се развиват професионално по най-добрия начин, защото те са най-голямото ни богатство", подчерта проф. Петров. Началникът на ВМА посочи, че сериозните икономии, които са реализирани през последната година, са резултат от съкращаване на 300 души от персонала в различни звена на академията, на структурна реформа и на по-рационално използване на финансовия ресурс.
 
        ОЩЕ ОТ МЕДИИТЕ
        "583 лекарства се очаква да бъдат засегнати от новия начин, по който здравната каса трябва да поема частично платените от нея препарати, обяви пред БНР зам. здравният министър Бойко Пенков. Според наредба на министерството НЗОК вече ще плаща само медикаменти, при които доплащането за пациента е не повече от 60% от цената на най-ниския препарат в дадена лекарствена група", четем днес в "Сега". "40% от тези лекарства касаят кардиологични заболявания, но почти всички лекарства не са сами в група и имат алтернатива, допълни Пенков. Влизането в сила на новите правила беше отложено поне до края на февруари. По наредбата все още работи работна група, а основната й цел е да създаде указание от страна на МЗ как да се прилагат текстовете, за да няма някакво двояко тълкуване, обясни вчера Пенков. Засега се очаква т.нар. ценови коридор - кои лекарства отговарят на изискването да не надвишават определена цена, да е известен само на аптеките, но не и на лекарите, т.е. да се дават и неофициални отстъпки, без те да са описани в списъка на НЗОК. Това може да доведе до сериозни обърквания при изписването на медикаменти и връщане на пациенти за нови рецепти", пише изданието.
        "Новинар" избира друг акцент от интервюто. "Областните здравни карти вече са готови. Това заяви пред БНР зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. По думите му в момента националната комисия работи и по регионалните здравни карти. Целта на националната карта е да регулира здравните потребности по региони. По думите на Пенков на няколко места има повече хирургични легла. Това са Пазарджик, Пловдив и Варна", пише вестникът.