Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12.01.2016)
 
         ЧЕТИРИМА ЛЕКАРИ ОТ ТЕЛК ОТИВАТ НА СЪД
        Четирима лекари от ТЕЛК-Стара Загора ще бъдат съдени за това, че са взели подкупи за издаване на експертни решения, осигуряващи на здрави лица инвалидни пенсии за нетрудоспособност над 50%. Това съобщи специализираната прокуратура. Според обвинителния акт в периода от февруари до юли 2013 г. членовете на медицинските трудово-експертни комисии са взели общо 22 подкупа на стойност 4950 лв. и 50 евро, информира "Сега". Схемата, по която са действали четиримата, започвала със секретаря. Той приемал молбите за освидетелстване на страдащи от белодробни заболявания деца и възрастни от областите Стара Загора, Хасково и Кърджали, като на здравите "пациенти" и на тези с под 50% инвалидност било съобщавано какви документи трябва да представят, какво да се казва при освидетелстването, както и колко пари трябва да платят. Обикновено здравите пациенти били диагностицирани с астма, въпреки че не всички документи, които представяли, били истински. Събираните суми били между 100 и 500 лв. В края на деня секретарят на комисията разпределял парите, като най-големият дял се падал на председателя й. Новината от Стара Загора идва 2 месеца след като лекари от ТЕЛК-Пловдив, подкрепени от колегите си и от други градове, заплашиха да напуснат вкупом, защото трябва да връщат пари на НОИ заради отменени техни решения. Както "Сега" писа, за последните две години и половина лекарите са върнали над 92 хил. лв. заради установени неточности в издадени от тях експертизи за намалена работоспособност.
 
        ПАЦИЕНТИТЕ НЯМА ДА ОСТАВЯТ ПРЪСТОВ ОТПЕЧАТЪК, УВЕРЯВАТ ОТ НЗОК       
        С пръста си пациентът ще задейства личен цифров идентификационен код, който позволява от негово име да бъде извършено плащане от НЗОК. Това уточняват от касата и уверяват, че пръстовият отпечатък няма да се съхранява в електронна памет. Той няма да оставя следа в устройството или в софтуера, свързан с него, нито е възможно чрез задействания от него уникален код да се стигне до пациента по обратен ред, четем в "Дума". Няма никаква възможност през пръстовия отпечатък в идентификационното устройство да се достигне до биометричните данни на пациента, както и до всяка друга защитена лична информация, уверяват от НЗОК. Устройствата за снемане на идентификационния код ще се купуват от аптеките и лечебните заведения. Единственото изискване към тях ще е да могат да осъществяват връзка със софтуера на касата. Ангажимент на НЗОК е да изготви продукт, който да осигурява максимално широки възможности за свързване с разнообразни такива устройства, за да не затруднява или натоварва излишно аптеките и лечебните заведения като ограничава техническите изисквания.  Ползването на новата система не предвижда въвеждането на никакви допълнителни законови ограничения и забрани за гражданите и пациентите. Предвидени са възможности за работа на системата и в случаите на затруднен достъп на трудноподвижни пациенти. Базата данни ще разпознава родовата свързаност на родителите с децата им и те ще могат да получават предписаните им лекарства.  "В момента тече обществена поръчка за избор на изпълнител на пръстовия отпечатък в аптеките и в болниците. И до началото на април идентификаторът ще бъде въведен", обясни в края на миналата седмица здравният министър Петър Москов. 20 евро ще струва всеки четец, монтиран в болници и аптеки.
 
        НОВИ ПРОВЕРКИ ЗА ИЗМАМИ В БОЛНИЦИТЕ
        Започнаха проверки в болниците, които да установят дали лечебните заведения отговарят на издаденото им разрешително за дейност. Ако се окаже, че има разминаване с действителността и се извършват измами в хода на лечението на пациенти, разрешителното ще бъде отнето и болниците ще бъдат затваряни. Това кометнтирал за "Труд" д-р Ваньо Шарков, заместник-министър на здравеопазването. Засега не може да се посочи колко лечебни заведения се инспектират и по колко сигнала се работи, за да не се възпрепятства проверката.
 
        Д-Р БОЙКО ПЕНКОВ: ОТ БЪРЗИТЕ ТЕСТОВЕ ЗА АНТИБИОТИЦИ НЯМА ПОЛЗА
        Бързите тестове за антибиотици дават само някаква ориентировъчна представа, точни са само микробиологичните изследвания. Това обяви в предаване по БТВ зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков по повод инициатива на пациентски организации да се въведат задължителни тестове, преди да се изписват антибиотици на деца. При по-тежки случаи трябва да се назначават микробиологични изследвания, уточни зам.-министърът. Според д-р Пенков през последните години общопрактикуващите лекари са станали по-внимателни при изписването на антибиотици и вече са редки случаите на неправилно изписани антибиотици. Бойко Пенков призна, че има много хора, които си самоназначават антибиотици и трябва да има по-строг контрол върху продажбата на лекарства с рецепта.
 
        ВСЕКИ ЧЕТВЪРТИ ЛЕКАР В МБАЛ "Д-Р АТАНАС ДАФОВСКИ" В КЪРДЖАЛИ Е МЛАД СПЕЦИАЛИСТ
        "Стандарт" съобщава, че всеки четвърти лекар в МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали е млад специалист. "По този показател лечебното заведение е сред водещите в страната, коментира изпълнителният директор на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" доц. д-р Тодор Черкезов. Според него, тази позитивна тенденция е от две години и е заради промени в наредбата за специализация. Общо 30 са младите лекари в областната болница. Част от тях са в спешното отделение, други в кардиологично и очно, както и в отделение по образна диагностика", пише ежедневникът. Друг материал в изданието съобщава, че лишен от свобода в Бургаския затвор е завел дело за 500 000 лева срещу Министерство на правосъдието. "Той претендира, че в килията е развил бронхит и пневмония, а не е получил адекватна медицинска помощ. Дончо Пехливанов, който излежава присъда за убийството на брат си, твърди, че следствие на незаконосъобразно бездействие на служители от ГД "Изпълнение на наказанията" не е получил своевременно лечение. Наложило се да бъде опериран в болница, но после надзирателите не му осигурили необходимите грижи през възстановителния период", информира публикацията и допълва: "Административен съд в Бургас е отхвърлил иска за обезщетение като неоснователен и е осъдил Дончо да заплати дължими такси и разноски в размер на 7740 лева. Лишеният от свобода обжалва пред Върховния административен съд."