Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.01.2016)
 
        ОБЩО 34 СА СПРЕЛИТЕ ДЕЙНОСТ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ
        Броят на общинските болници трайно намалява. 19 общински болници са били закрити от 2010 г. досега, сочи справка на здравното министерство, поискана от "Сега". Данните са отпреди 5 г., тъй като тогава е направена задължителна пререгистрация на всички лечебни заведения у нас. Не е ясно каква е статистиката преди това, но малки общински болници се закриваха и преди 2010 г. Закрити са например многопрофилните болници в Елена, Дряново, Кула, Тервел, Генерал Тошево, Бобов дол, Трън и Брезник. Основната причина за решенията на общинските съвети да закрият лечебните си заведения е липсата на пари и огромни дългове. Населението на малките общини намалява, с това и пациентите на съответните лечебници и приходите им от здравната каса. През годините политиката на здравното министерство и на здравната каса е да се поставят все по-тежки условия за договори за финансиране - изискват се все повече апаратура и специалисти, каквито малките болници не могат да осигурят, и затова и договорите им по клинични пътеки се редуцират. Тази година се очаква и въвеждането на задължителната здравна карта, която да определи потребностите от лечение във всеки регион. След като бяха изготвени областните карти, които ще я съставят, от сдружението на общинските болници предупредиха, че отново са заложени още по-високи критерии за финансиране от НЗОК и може да се очакват фалити на още малки болници. Преди 10-ина години общинските болници бяха почти 200, като половината от тях са диспансери, болници за рехабилитация и продължително лечение, а около 100 - многопрофилни болници за активно лечение.
От 2010 г. досега общо 34 болници са затворили, сочи справката на МЗ. Освен общинските дейност са преустановили 10 частни лечебни заведения. Закрити са и 3 болници с над 50% държавно участие - белодробната болница в Сливен, чиито функции са поети от областната лечебница в града, университетската болница в Стара Загора, която се вля в областната "Ст. Киркович", и тубдиспансерът в Шумен, чиято работа е поета отново от областната болница.
 
        ЗАПЛАТИТЕ НА РАБОТЕЩИТЕ В СПЕШНИТЕ ПРИЕМНИ ОТДЕЛЕНИЯ ЩЕ СТАНАТ МИНИМУМ 1500 ЛЕВА
        Пръстовият идентификатор, който ще бъде въведен за болници и аптеки от началото на април е механизъм за контрол на разходите и няма да дава достъп до личната информация на пациента. Това потвърди заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков пред БНТ. Той обясни, че не става въпрос за пръстов отпечатък, а за механизъм, който засилва контрола и в същото време не дава достъп до личната информация на пациента. Това е код с цифри, който позволява пациентът да даде разрешение Здравната каса да заплати за лечение или за лекарства, посочи той. "По-сериозен контрол от това нещо няма", категоричен е Шарков. Той направи разграничение от чекирането с личните карти в болниците. И посочи, че в  извънболничната, първичната, специализираната помощ и в аптеките ще бъде въведен пръстовият идентификатор като средство за контрол. Новата система няма да затрудни пациентите, а ще засили контрола, каза Шарков. Устройствата ще струват от 20 до 200 евро и ще бъдат закупувани от болниците и от аптеките. Най-важно е устройството да има съвпадeние със софтуера на НЗОК и функционална свързаност, за да работи системата, подчерта заместник-министърът.
Шарков обясни, че чрез системата на идентификатора ще бъде избегната досегашната практика един и същи лекар да отчита дейност в различни болници по едно и също време или да се реализират фиктивни рецепти, които стимулират паралелен износ. Ще бъдат повишени заплатите на работещите в спешните приемни отделения успоредно с увеличението на възнагражденията в центровете за спешна помощ, потвърди Шарков. В края на миналата седмица здравният министър Петър Москов каза, че заплатите на работещите в спешните приемни отделения ще бъдат увеличени и ще започват от 1500 лева.
Днес Шарков посочи, че тези хора са много важни, защото поемат пациентите, докарани с линейките от спешните eкипи и заплатите им не може да са ангажимент само на лечебните заведения. Решението за закриване на общински болници се взима от общинските съвети по места, каза още Шарков по повод информациите за фалирали болници. Общинска болница може да бъде закрита от здравното министерство и да й бъде отнето разрешителното само при установяване на груби нарушения, включително и финансови, заяви заместник-министърът.
 
        ДОЦ. РАДОСВЕТ ГОРНЕВ: ПЪРВАТА НАЙ-ВАЖНА ЗАДАЧА Е ДА СЕ ЗАДЪРЖАТ МЛАДИТЕ ЛЕКАРИ В БЪЛГАРИЯ
        "24 часа" подновява въпроса си от миналата година за трите основни проблема в здравеопазването според участници в системата. Началникът на Клиниката по хирургия в УБ "Лозенец" доц. Радосвет Горнев поставя на първо място кадрите."Първата най-важна задача е да се задържат младите лекари в България и да се осигури специализацията им. Без тях няма бъдеще. Нужна е цялостна, добре обмислена политика в тази посока, която да се изпълнява като приоритет дългосрочно", посочва той пред изданието. "Вторият проблем е спешната помощ. Тя се нуждае от сериозна реорганизация, тъй като в сегашния си вид е неефективна", отбелязва той. Третият основен въпрос според него е детското здравеопазване. "То не е позиционирано никъде в реформата досега. Има нужда от основни промени в организацията на здравеопазването за децата. Трябва да се реабилитират мястото и дейността на педиатрите в доболничната помощ", смята доц. Горнев. Според директора на УМБАЛ "Александровска" пък първият важен въпрос е да се гарантира адекватно финансиране на лечението. "Заплащането на реалната стойност засяга в равна степен всички в системата - лекари, медсестри, пациенти, техните близки. То не означава само по-високо възнаграждение за работещите в сферата, стабилност и перспектива за развитието им. Адекватното финансиране ще гарантира качество на лечението и няма да поставя част от пациентите пред невъзможния избор между намирането на пари за лечение и отказ от такова заради липса на средства", посочва доц. Костадин Ангелов. Вторият важен въпрос е да се въведе система за контрол на качеството, смята той. На трето място доц. Ангелов поставя връщането на доверието между лекар и пациент, което по думите му е в основата на успешното лечение. Дерматологът д-р Емил Илиев също смята, че медицинските специалисти са най-важното в сектора. Контролът е другият основен проблем - и върху качеството на дейността, и върху финансите, смята д-р Илиев. "Много важно е да спре краденето, иначе и 6 млрд. лв. да има в здравната каса, няма да стигнат. Във всяка болница трябва да има контролиращ консултант на място, включително в частните. Никой не следи подготовката на кадрите, нито качеството на работата", отбелязва лекарят.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "Капитал Daily" съобщава, че Министерството на здравеопазването е обявило поръчка за избор на изпълнител за подготовка на проектно предложение за кандидатстване с голям инвестиционен проект за подкрепа на спешната медицинска помощ по ОПРР 2014 - 2020. "Тя включва обследване на всички отделения, центрове за спешна медицинска помощ и техните филиали, изготвяне на идейни, технически и работни проекти, изготвяне на проекти на технически спецификации за последващи обществени поръчки, изготвяне на формуляр за кандидатстване за безвъзмездна финансова помощ на голям инвестиционен проект. Посочената прогнозна стойност представлява максимален финансов ресурс, с който възложителят разполага. Предметът на поръчката включва обследване на центрове за спешна медицинска помощ и техните периферни филиали - общо 198 бр., както и всички други дейности, подробно описани в документацията на обществената поръчка. Участниците трябва да имат финансов ресурс, с който да разполагат за изпълнение на поръчката - за материали, консумативи, средства за работна заплата и свързаните с нея данъци и осигуровки, командировъчни и други в размер на 1 млн. лв. Те трябва да са изпълнили минимум една услуга, еднаква или сходна с предмета на поръчката, през последните три години: дейности по разработване на предпроектно проучване и/или инвестиционен проект във фаза технически/работен проект и/или изпълнение на проект/инициатива относно лечебно заведение; дейности по разработване на инвестиционен проект в областта на транспортната инфраструктура или в областта на благоустройствената инфраструктура, хидротехническото строителство и опазването на околната среда и други. Оферти се приемат до 29 февруари 2016 г.", информира публикацията.
 
        THE MEDICAL CHANNEL СТАРТИРА НА ТРИ НОВИ ПЛАТФОРМИ В БЪЛГАРИЯ
        Разрастващото се разпространение на единствения медицински телевизионен канал в Европа - The Medical Channel, продължава и през новата година на различни европейски югоизточни пазари, съобщиха от телевизията. От януари зрителите в България могат да гледат The Medical Channel и чрез услугите на три нови платформи - "Випджиния", "Спринт" и "Тв Сат Ком". Тази новина идва скоро след миналогодишното стартиране на канала с "Виваком" и "Еском". Това развитие на разпространението в България е в унисон със стратегията на канала да бъде достъпен на повечето европейски пазари до края на 2016 г. Преговорите с ключови територии като Полша и Германия, Австрия и Швейцария са в напреднала фаза, а преговорите в Англия и Франция стартират скоро. Нивес Лепин (Мениджър "Дистрибуция" в Limeclip) коментира развитието на разпространението в България: "Това е толкова важен пазар за нас, и стартирането на канала на тези три нови платформи показва, че нашият уникален бранд, базиран на достоверни източници и проверено медицинско съдържание, е популярен сред зрителите в България и други страни в Европа". The Medical Channel се разпространява в над милион домакинства в Европа и е наличен на 19 платформи.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Линейка с бебе в кувьоз от Русе е катастрофирала в понеделник сутринта на път за Плевен. Това съобщи електронното издание на "Труд". Инцидентът станал днес около 6,20 часа на главния път Русе-Плевен. Екипът от неонатолози пътувал от крайдунавския град към Плевен по спешност заради влошено състояние на двумесечното бебе. На прав участък край разклона за свищовското село Горна студена, линейката изпреварила камион. След това минала в платното си, но внезапно шофьорът изгубил управление и автомобилът няколко пъти се завъртял на пътното платно, допълва "Zdrave.net". После се ударил в мантинелата и се преобърнал върху шосето на една страна. Родителите на бебето станали свидетели на произшествието, защото се движели с автомобил след линейката. Те позвънили на тел. 112 за помощ. След минути на мястото на пътната злополука пристигнали полицаи и пожарникари от Свищов. Изпратена била линейка от град Левски, с която ранените били транспортирани в болница в Плевен. При прегледите се оказало, че най-тежко е пострадал шофьорът на линейката, който е с фрактура на шиен прешлен. Според информацията на "Труд" лекарката, която е била в спешния автомобил, е с охлузвания и натъртвания, а колегата й е с комоцио. Няма опасност за живота им. Бебето е невредимо. Междувременно БНР съобщи, че са пострадали само двете лекарки, като едната от тях е в безсъзнание, а другата е със счупена ръка. На мястото на катастрофата се прави оглед, разпоредена е авто-техническа експертиза, която ще изяснява причините за произшествието. Предполага се, че линейката е станала неуправляема заради заледен участък на пътя.
        Областен координатор по трансфузионна хематология е назначен в МБАЛ Бургас от началото на тази година. Д-р Петя Шишкова идва от Районния център по трансфузионна хематология в Стара Загора. Като специалист с дългогодишен опит, тя ще отговаря за кръводарителските акции и осигуряването на кръв и кръвни съставки на целия Бургаски регион, съобщава Dariknews.bg. Длъжността е разкрита след консултации с Националния център по трансфузионна хематология. Отделението по трансфузионна хематология в МБАЛ Бургас (познато като Кръвния център) е единственото в региона. То снабдява с кръв всички останали лечебни заведения и реагира при нужда от спешно кръвопреливане, при масов травматизъм, бедствия и катастрофи.