Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.01.2016)
 
            НОВИТЕ БОЛНИЦИ ПРЕЗ 2015 Г. СА 4
        През 2015 г. здравното министерство е дало разрешения за дейност на 4 нови болници - многопрофилната болница "Света Параскева" в Плевен, специализираната болница по дентална и лицево-челюстна хирургия "Медикрон" в София, на болница за продължително лечение в Полски Тръмбеш и на болница за рехабилитация ''Айлин'' в с. Минерални бани, съобщиха от МЗ. Отделно 27 болници в страната са получили разрешение за разкриване на нови клиники и отделения, като в тази бройка не са включени четирите нови лечебни заведения, информира "Сега". Сред тях 9 са в София и има и доста скъпи дейности като радиохирургия и онколечение. През 2015 г. МЗ е издало общо 76 разрешения за осъществяване на лечебна дейност на 66 лечебни заведения. В бройката обаче се включват не само документи за разкриване на нови болници и нови дейности, но и за преустановяване на дейности, за повишаване и/или понижаване нива на компетентност, за преобразуване на дружеството, за промяна на управлението, за клинични изпитвания на лекарства и медицинска апаратура, за учебна или научна дейност и др. Собственикът на една от новите болници - ''Айлин'', е подал декларация, че няма да сключва договор със здравната каса. МЗ е пратило писма до всички нови болници или такива с нови дейности, че "разрешенията не може да бъдат считани за безусловна гаранция за бъдещо финансиране от НЗОК", напомнят от министерството. От 1 април би трябвало да влезе в сила националната здравна карта, която да покаже къде какви потребности от лечение има. В регионите, където съществуващите клиники надвишават потребностите, НЗОК няма да сключва договори с всички. Картата обаче все още не е готова, нито пък наредбата, по която ще се определя кого да финансира и кого - не. Отделно тази година отново има мораториум за договорите на НЗОК с болници - касата няма да работи с лечебни заведения, получили разрешително след 31.12.2015 г. Вероятно затова някои нови клиники във вече съществуващи болници получиха доста бързо лицензите си през декември.
 
        ЛЕЧЕНИЕТО С РАДИОХИРУРГИЯ ВЕЧЕ ЩЕ СЕ ПЛАЩА ОТ НЗОК
        От началото на тази година здравната каса ще поеме лечението с радиохирургия и т.нар. кибернож, съобщиха от НЗОК. "Нито един здравноосигурен пациент, преминал по клинична пътека за радиохирургия, няма да заплаща стойността й. Алгоритъмът и цената на тези клинични пътеки са договорени между НЗОК и БЛС още през 2015 г.", обявиха от касата по повод съмненията, че у нас от 2015 г. вече има подобна апаратура, но лечението с нея не се плаща от касата, тъй като националният рамков договор, който да регламентира на каква цена и при какви условия ще се поема то, ще е в сила чак от 1 април.
 
"Районните здравни каси ще сключат допълнителни споразумения с болниците, които отговарят на изискванията за изпълнение на тези клинични пътеки. Допълнителните споразумения могат да влизат в сила от 01.01.2016 г. или от датата, на която съответното лечебно заведение е изпълнило изискванията", поясниха от НЗОК. Това означава, че пациенти, които в момента имат нужда от лечение с кибернож, би трябвало да го получат безплатно, четем още в "Сега". До миналата година у нас нямаше подобна апаратура и стотици онкоболни пътуваха и си плащаха за лечение в чужбина, предимно в турски клиники. От лятото на 2015 г. беше променена нормативната база, така че касата да има право да плаща за радиохирургия, а от МЗ официално призоваха всички нуждаещи се българи да се обръщат към родната здравна система, вместо да кандидатстват за финансиране за лечение в чужбина. По това време обаче функционираше само един такъв апарат - в "Токуда", освен това НЗОК не плащаше лечението. Впоследствие беше тържествено открит и вече функционира кибернож и в столичната "Св. Иван Рилски", а тази година се очаква да заработят още 3 апарата, включително във Варна и в Пловдив, но не по-рано от пролетта. Цената на НЗОК на клиничната пътека за това лечение е 8000.
 
        ВЪРНАТА ОТ ТРИ БОЛНИЦИ ЖЕНА С ИНФАРКТ ЗАРАДИ ЛИПСА НА ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ
        "Монитор" съобщава за върната от три болници жена с инфаркт заради липса на здравни осигуровки. "Причината да не я приемат била, че нямала платени здравни осигуровки, въпреки че състоянието й било спешно. Едва след като Дафинка трябвало да обиколи различни болници в тежко състояние, била приета в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив, където лекарите спасили живота и. Преди това пациентката била препращана от спешния център в Казанлък към болницата в Стара Загора, а оттам - в Хасково. Навсякъде отказвали да я приемат и се наложило жената с инфаркт да бъде превозена чак до Пловдив. Лечението й тогава бе платено именно от докторите от Университетска болница, които спасили живота на Дафинка. В Пловдив жената получила адекватната медицинска помощ и била изписана в добро състояние. Лечението й обаче струвало на здравното заведение 7000 лева - пари, които Дафинка нямало как да им плати", разказва ежедневникът и отбелязва: "Практиката на здравните заведения сочи, че много рядко здравно неосигурени пациенти, след като бъдат изписани, се връщали, за да си платят дължимите на болницата суми." Изданието информира още, че двадесет и пет хиляди български граждани без здравни осигуровки са лекувани в болниците през миналата година. Само в Пазарджик за сметка на областната болница са лекувани пациенти за 22?100 лв. "Болницата не е завела дела, за да си върне парите, информираха от администрацията на лечебницата. През миналата година най-голямата болница в региона, която лекува пациенти от всичките 12 общини в Пазарджишко, е приела за 179 здравнонеосигурени и спешни случаи", пише вестникът.
 
        ЗАПОЧВАТ ПРЕГОВОРИТЕ ЗА НРД 2016 Г.
        От 8 януари започват преговорите по Националния рамков договор за 2016 между експертите на БЛС и НЗОК. Това съобщиха от съсловната организация на лекарите. Във връзка с новите нормативни документи и предстоящото извеждане на 35 процедури в извънболничната помощ, с промените на някои алгоритми на клинични пътеки, контрола и отчета на дейността, ръководството на Лекарския съюз се обърна към регионалните си колегии и към Бордовете по специалности за становища, намираме в "Zdrave.net". Очаква се лекарите от различните специалности да изпратят своите предложения, които първо ще се разискват на ниво експерти между двете институции. Всички текстове, по които няма постигната договореност, ще се обсъждат между УС на БЛС и Надзорният съвет на НЗОК. Преговорите по НРД бяха поставени под риск да не започнат, след като от Лекарския съюз взеха решение да няма такива, ако от законопроекта за бюджета на НЗОК не отпаднат всички текстове, с които се правят промени в Закона за здравното осигуряване. Това стана само за част от тях. Въпреки, че не бяха изпълнени всички искания на съсловната организация, преди около месец Националният съвет на БЛС взе решение да започне преговори с НЗОК. Повечето от членовете на съвета тогава подкрепиха тезата, че голяма част от исканията на съсловната организация около Закона за бюджета на касата са изпълнени. Според новите промени в ЗЗО, рамковият договор трябва да влезе в сила от 1 април, а не от 1 януари, както беше досега. Дали НРД ще бъде подписан, ще се реши на специален Събор на БЛС.
 
        НЗОК СПИРА ФИНАНСИРАНЕТО НА ОКОЛО 1 000 ЛЕКАРСТВЕНИ ПРЕПАРАТИ
        НЗОК спира парите за 12 лекарства за рак, които на практика са без заместитeл, пише ."Телеграф", цитирайки публикувания актуализиран списък с лекарства за домашно лечение, които се заплащат изцяло или частично от НЗОК след 1 януари 2016 г. На практика са отпаднали над 1000 медикамента, които потребителите вече ще трябва да купувам сами,  сигнализират и от Центъра за защита на правата в здравеопазването. В новия реимбурсен списък от съществуващите досега 2904 лекарства са отпаднали 1034. Голяма част от тях - 837, вече няма да бъдат осигурявани, понеже са заличени от Приложение №1 на Позитивния лекарстван списък. За други 186 медикаменти производителите не се се съгласили да дадат отстъпки, което е довело до отказ на НЗОК да ги заплаща. Други 11 пък са отпаднали, след като фармацевтичните фирми сами са поискали да бъдат извадени от списъка, съобщава изданието.
 
        ОРГАНИЗАЦИИ ПРЕДСТАВИХА МЕМОРАНДУМ ЗА ДОСТЪПНОСТ
        Организации на хората с увреждания инициираха и представиха Меморандум за достъпност на Република България. Целта на документа е осигуряването на реална архитектурна и транспортна достъпност, както и достъп до информация и образование на хората с увреждания, възрастните хора и майките с деца, коментира "Darik News". За подписване на Меморандума ще бъдат поканени всички държавни и общински институции у нас, които имат отношение към хората със специфични потребности. Подписалите Меморандума организации и лица формират коалиция "Достъпност", която ще работи за спазването на нормативните изисквания за достъпна среда, заложени в Закона за устройство на територията, както и за прилагането на Конвенцията за правата на хората с увреждания. Коалицията настоява и за създаване на орган, който да оценява достъпността, обясни един от нейните създатели д-р Иван Янев: "Дали един обект е достъпен за хора в неравностойно положение, в това число - възрастни хора и майки с колички, или не е. И той да няма право да бъде пуснат в експлоатация, ако не отговаря на нормите за достъпност. Говорим за новите обекти". От организациите настояват да се помисли и за достъпа на хората с увреждания извън градската среда.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        90 бебета от Дупница са родени в чужбина през изминалата година, като най-голям е техния брой в Италия и Великобритания. "За никой не е тайна, че почти във всяко семейство от Дупница има по един или двама човека в Италия. Те направо са си спретнали там дупнишки квартал", коментират местни жители, информира "Монитор". С постоянен адрес в община Дупница са записани 373 бебета, от които 296 са само в град Дупница, другите са по селата. Най-често са срещани имената Никол и Виктория за момичетата, а при момчетата най-предпочитани са били Кристиян и Александър. Общо 150 брака са сключени през миналата година, като 134 са на територията на Дупница, а другите 16 в чужбина. 82 са бракоразводните дела. Смъртността за миналата година в община Дупница е 647.
        Клиниката по кардиология в столичната Александровска болница провежда кампания с безплатни прегледи за хипертоници, научаваме от "News.bg". Кампанията започва в понеделник, 11 януари, и ще продължи до 19 януари. При регистрация на по-високи стойности на кръвното или регистрация на усложнения, лекарите в болницата ще предписват терапия, а самите пациенти ще бъдат проследявани. Много често има пациенти без някакви клинични белези и те трябва да бъдат прогледени във времето. Всеки един човек има индивидуални, нормални за него, стойности. Европейското кардиологично дружество фиксира граница над 140 на над 90, т. е. това са стойностите на кръвното налягане, които са алармиращи. Освен клиничен преглед и ЕКГ, при нужда ще се прави и холтер - запис на сърдечната дейност за период от 24 часа.
        Общинската болница "Свети Мина" в Пловдив върви към фалит, има големи финансови задължения, с които не може да се справи сама. Болницата има над 1 милион лева просрочени задължения, освен текущите парични задължения, съобщи ресорният заместник-кмет Розалин Петков, цитиран от радио Пловдив. Така общият дълг наближава 2 милиона лева. Необходими са спешни мерки, задължително трябва да се смени мениджмънтът на лечебното заведение, подчерта Петков, позовавайки се на позиция на общинската здравна комисия. Ако новият мениджмънт не се справи, то трябва да се върви към сливане на Първа и Втора градска болници, каза Розалин Петков. Зам.-кметът увери, че общината ще помогне финансово на болница "Св. Мина", но размерът на точната сума ще е ясен на 28 януари, когато ще заседава Общинският съвет и ще бъде приета финансовата рамка на Пловдив за 2016 година. Розалин Петков припомни, че болница "Св. Мина" вече е получила от общината 400 000 лв. за нова апаратура, отделно е получила разрешение да тегли кредит.