Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.01.2016)
 
        АНТИБИОТИЦИ ТРЯБВА ДА СЕ ДАВАТ В НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 10 НА СТО ОТ СЛУЧАИТЕ, ЗАЯВИ ДОЦ. Д-Р АТАНАС МАНГЪРОВ
        Антибиотиците в България се употребяват често. Това заяви в предаване по БТВ общопрактикуващият лекар Гергана Николова. Според нея у нас всеки може да си закупи антибиотик от всяка аптека и няма никакъв контрол за това кой, какво и как си закупува. "Имаше една наредба, която остана на хартия, за това, че трябва да има рецепта и че тази рецепта не би трябвало да се заменя без съгласието на лекаря, който е изписал съответната терапия, но това остава само на хартия. Големият проблем е, че всеки закупува антибиотик без да е прегледан". Ако диагнозата е остра вирусна инфекция, тогава просто трябва да се каже на майката, че това дете ще бъде болно в следващите дни. Една остра вирусна инфекция продължава между 7 - 10 дни, каза доц. д-р Атанас Мангъров. Ние не можем да се бъркаме в преценката на лекаря, но в света, а и в България вече има т. нар. бързи тестове и ние бихме искали те да бъдат заложени в тази национална програма, каза Пенка Георгиева от пациентската организация. Мога категорично да заявя, че се изписват прекалено много антибиотици и се изразходват публични средства, особено в болничната помощ. По данни на Центъра за контрол на заболяванията и превенция на САЩ 50% от антибиотиците, които се изписват, се изписват на хора, които нямат нужда, или не се прилага правилно лечение. Тук говорим за недисциплинираност на пациента, който пие до третия ден и се чувства по-добре и оставя лечението. Това също е грешка", допълни Пенка Георгиева. Това, което ние изискваме от държавата, от МЗ, е националната програма да уреди тези въпроси. Това са чисто медицински въпроси, които не са работа на лаици, защото, ако направите изследвания и установите, че има или няма някакъв микроб, това не означава, че трябва или не трябва да го лекувате. Нещата трябва да се разглеждат комплексно, трябва да има диагноза. Лечението не е само с антибиотици. Поначало антибиотици трябва да се дават в не повече от 10 на сто от случаите, специално в детската възраст", допълни доц. д-р Атанас Мангъров. Пациентските организации настояват за програма срещу свръх употреба на антибиотици и за задължително микробиологично изследване преди предписването на антибиотик.
 
        ПОСТРАДАЛА В АСАНСЬОРА НА "МАЙЧИН ДОМ" СЕ ПРЕБОРИ ЗА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ
        "Повече от пет години минаха от деня, в който асансьор в столичната АГ болница "Майчин дом" пропадна в шахтата, возейки 14 души. Девет от тях пострадаха, сред които бяха и шест бременни жени. Оттогава, след многобройни инциденти и дори смъртни случаи, темата за безопасността на асансьорите все пак от време на време попада в обществения фокус. Верни на мудността си, институциите направиха някакви проверки, от които май нямаше особена полза, а пострадалите в онзи инцидент заведоха дела и основаха фондация с идеята такива неща да не се случват вече. Наскоро Върховният касационен съд произнесе окончателно решение по делото за обезщетение на една от пострадалите в асансьора на "Майчин дом". Според съдебното решение Камелия Камбурова, която бе с два счупени крака заради падането, получава 75 хил. лв. Това пише днес "Сега", като отбелязва, че решението е дошло след 4 години по съдебните инстанции и не без обрати. "Още в решението на Софийски градски съд бе посочено, че болницата, както и фирмата, поддържала асансьора, трябва да платят на Камбурова обезщетение. Според първата инстанция справедливото обезщетение трябваше да бъде 80 хил. лв., т.е. с 5 хил. повече от претендираните от Камбурова 75 хил. лв. Съдът обаче прие, че тя трябва да получи половината от тези пари, тъй като има вина за инцидента. Този извод бе направен заради табелата за товароносимостта на асансьора", разказва публикацията и продължава: "По различен начин обаче прецени фактите апелативният съд. Втората инстанция прие, че няма данни пострадалата да е виновна по някакъв начин за инцидента. "Майчин дом" и фирмата за поддръжка обжалваха пред ВКС, но последната инстанция отхвърли жалбата им и потвърди решението на апелативния съд." Ежедневникът отбелязва още, че Камбурова не е единствената пострадала, нито пък единствената, която е водила дело срещу лечебното заведение. "В момента срещу "Майчин дом" текат още 10 дела. Отделно от това заради случая в болницата прокуратурата повдигна обвинения на четирима души - Красимир Паунов, собственик на фирмата по поддръжка, Галин Стоянов от Държавната агенция по метрологичен и технически надзор, които проверяват асансьорите, Николай Костевски, началник отдел "Управление на собствеността на болницата", и на директора на лечебното заведение Виктор Златков. Дори и да бъдат осъдени обаче, те ще трябва да платят глоба, тъй като прокуратурата предложи освобождаване от наказателна отговорност заради чистото им съдебно минало. Делото още не е приключило", четем още в ежедневника.
 
        14 000 ЛВ. СЪБРА КОЛЕДНИЯТ БАЗАР. СРЕДСТВАТА ЩЕ БЪДАТ ИЗПОЛЗВАНИ ЗА ОБОРУДВАНЕ НА НЕОНАТОЛОТИЧНИ ОТДЕЛЕНИЯ
        Цялата изминала 2015 година бе наситена с инициативи и събития в подкрепа на недоносените бебета в България. В навечерието на Коледните празници, Фондация "Нашите недоносени деца" проведе традиционния си Благотворителен Коледен базар "Подари мъничко вълшебство", научаваме от "Zdrave.net". На базара бяха предложени ръчно изработени предмети от над 100 участници, лакомства и други възможности за оригинален подарък за близките хора, който същевременно подкрепя и недоносените деца в България. Равносметката от този ден, освен положителна енергия, отдаденост на каузата и голяма морална подкрепа, е събраната обща сума от дарения в размер на 14 109,82 лв. Всички събрани средства от базара "Подари мъничко вълшебство" ще се изразходват за закупуване на жизнено необходима апаратура и оборудване за неонатологичните отделения, в които са настанени най-крехките дечица. До момента Фондацията е направила дарения за над 30 неонатологични отделения в цялата страна, които включват: кувьози, гнезда за кувьози, перфузори, пулскосметри, монитори за жизнени показатели, апарат за скрининг на слуха, венископ, кислородни палатки, завивки, електронни везни и други. "Вече четвърта година Фондация "Нашите недоносени деца" организира Благотворителен Коледен базар "Подари мъничко вълшебство". За нас това е ден, в който ние даряваме топлина и добрина за най-мъничките и най-беззащитните - преждевременно родените дечица", сподели Надя Дренска, член на УС на Фондация "Нашите недоносени деца" и един от организаторите на базара. Фондация "Нашите недоносени деца" съществува повече от три години, които са изпълнени със събития и конкретни резултати, като даряване на закупена техника и непрекъснати грижи за информиране, превенция и помощ на недоносени бебета и техните родители.
 
        НИТО ЕДНА БОЛНИЦА НЯМА ДОГОВОР С НЗОК ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ОНКОБОЛНИ С НОВАТА АПАРАТУРА ЗА РАДИОХИРУРГИЯ
          Най-много средства през миналата година бяха вложени в закупуването на съвременна апаратура за лечение на онкологични заболявания. Здравният министър обеща, че на хората вече няма да се налага да пътуват до Турция, тъй като НЗОК ще поема тази дейност и българите няма да плащат от джоба си. Към днешна дата, обаче няма нито едно лечебно заведение с подписан договор с НЗОК по пътеките за радиохирургия. Трябва да се намери начин хората да се възползват от новата апаратура. Може би една от причините да няма сключени договори е, че тази година за първи път рамковия договор с НЗОК ще влезе в сила от 1-ви април, каза по БНР  д-р Станимир Хасърджиев - председател на Националната пациентска организация и член на Надзорния съвет на НЗОК. "Оптимист съм, че пари ще се намерят достатъчно, за да може всички тези нови апаратури и нови опции, които имат българските граждани, да бъдат достъпни за тях във възможно най-кратки срокове, още с влизането в сила на рамковия договор. В момента предстоят всички тези разговори, както в самата здравноосигурителна институция, така и с Министерството на здравеопазването, за да се намерят най-удачните форми и варианти за заплащане на тези процедури. Здравната каса няма как да започне да плаща нещо, ако то не е станало предмет на рамковия договор.", обясни д-р Хасърджиев. Той заяви, че Надзорният съвет на Националната здравноосигурителна каса ще одобри веднага отпускане на средства за лечение с линеен ускорител, ако получи законосъобразно предложение от администрацията на Касата.
 
        ПРОФЕСОР ИЛКО ГЕТОВ Е В РЪКОВОДСТВОТО НА ФАРМАЦЕВТИЧНАТА ГРУПА НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
        Председателят на Българския фармацевтичен съюз професор Илко Гетов е новият Първи вицепрезидент на Фармацевтичната група на Европейския съюз с мандат за 2016-та година. Това съобщиха от съсловната организация. Неговата кандидатура бе издигната от Изпълнителния комитет и той беше избран още през м. юни 2015-та на Генералната асамблея на организацията в гр. Дъблин, Ирландия с единодушното одобрение на националните делегации на страните-членки, допълва "Zdrave.net". Проф. Илко Николаев Гетов, д.ф. - завършва фармация през 1988 г., има две специалности за следдипломно обучение, трудов стаж в аптека, болнична аптека, представителство на фармацевтична компания и за кратко през 2013 г. е член на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. През 1998 г. защитава дисертация за ОНС "доктор", последователно е асистент, главен асистент, доцент и понастоящем професор във Фармацевтичния факултет на Медицинския университет - София. Има специализации в Германия и Италия, член е на български и международни професионални и научни дружества и асоциации. Национален консултант по клинична фармация на Министерството на здравеопазването. Има над 100 научни публикации, автор и съавтор в учебници и книги. Член на редакционни колегии на 5 международни научни списания. От юни 2013 г. е председател на съсловната организация на магистър-фармацевтите в България - Български фармацевтичен съюз. Фармацевтичната група на Европейския съюз (PGEU) е европейска асоциация, представляваща над 400 000 магистър-фармацевти в Европа. Членовете на организацията са национални асоциации и професионални органи и сдружения на фармацевтите в 36 европейски държави, включително държавите-членки, държави от ЕИП, Швейцария и страни-кандидатки за членство в ЕС. България и Българският фармацевтичен съюз стават редовен член на организацията след приемането ни в Европейския съюз през 2007 г.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Съдови хирурзи и ортопеди от болница "Софиямед" спасиха от ампутация крака на 59-годишен мъж с огромен тумор, съобщиха от лечебното заведение. Той постъпва в болницата за последна консултация със специалист преди да отстранят крака му заради формация с размери от 20 на 15 см., информира още "Zdrave.net". "Туморът се намираше от задновътрешната страна на бедрото и засягаше частично нерва, захранващ крайника. Разположението му затрудняваше нормалното сядане на пациента. Предложихме му органосъхраняваща операция, състояща се в отстраняване на тумора в широки граници със запазване кръвоснабдяването на крайника, което наложи да направим операцията в екип със съдови хирурзи. Една такава подобна интервенция изисква специализирани познания и опитност на екипа, затова се радвам, че тя беше успешна", коментира проф. д-р Любен Стоков, ортопед в УМБАЛ "Софиямед". Операцията изисква активното участие на съдови хирурзи, тъй като основните кръвосносни съдове са в непосредствена близост с туморната формация и на места са почти прираснали с нея. "За щастие при пациента не се наложи съдова реконструкция благодарение на успешната ни работа с проф. д-р Стоков и д-р Асен Тодоров. Имобилизирахме кръвоносните съдове, така че това позволи чистото отстраняване на тумора", коментира д-р Димитър Марков, д. м. завеждащ отделение по съдова хирургия в УМБАЛ "Софиямед". Предстои пациентът да премине рехабилитационна програма и последваща онкологична терапия.
        Първото бебе, родено на 1 януари 2016 г. в 6:50 ч. сутринта в община Бургас, бе изписано днес от болница "Бургасмед", съобщиха от лечебното заведение. Малкият Стойчо е роден по оперативен път и е с перфектните мерки от 50 см. и тегло 3,080 кг. Мъжката рожба е първо дете за щастливата майка, 25-годишната Стела. На изписването от родилното отделение освен роднини и приятели присъстваха официални представители на Oбщина Бургас - Мария Динкова, старши експерт "Здравеопазване" и Мариета Ханджиева, старши експерт "Връзки с обществеността", които поздравиха родителите на детето от името на кмета на града и им връчиха много подаръци и цветя. На изписването присъства и целият екип на АГ отделението със завеждащ д-р Снежана Ризова. Ръководството на МБАЛ "Бургасмед" също изпрати младото семейство и техният нов член с много подаръци - икона с лика на Св. Стефан, отстъпка от 50% за раждането и много подаръци от партньорите на Училището за бременни на болницата, сред които са утвърдени марки козметика и принадлежности за новородени.