Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18.12.2015)
 
        ПУСКАТ ТРЕТИ ЛИНЕЕН УСКОРИТЕЛ ВЪВ ВАРНА       
        С въвеждане в експлоатация и на третия линеен ускорител за радиохирургия, на практика Варна се превръща в модерен и високотехнологично оборудван център за лечение на онкологични заболявания, а университетската болница - в единственото лечебно заведение у нас, предлагащо пълен цикъл за диагностика и лечение на най-тежките заболявания. Лъчетерапевтичният център в УМБАЛ "Света Марина" е единственият център в България с 3 линейни ускорителя от най-високо поколение. Това заяви вчера ректорът на Медицинския университет във Варна и председател на борда на ИМБАЛ "Света Марина", проф. д-р Красимир Иванов. Двата ускорителя приемат и лекуват пациенти от април 2015 г. Третият предстои да започне да приема болни в началото на 2016 г. Той е с възможност за радиохирургия и съчетава кибернож и гама нож. Към момента липсва статистика колко от пациентите, диагностицирани с онкозаболявания се лекуват във Варна. От болницата обаче се надяват все повече българи да предпочетат морската столица, вместо да се лекуват в Турция или някои европейски страни. Благодарение на финансирането от Европа, в онкоцентъра на Университетската болница във Варна вече могат да се лекуват и диагностицират в ранен стадий всички видове тумори и онкологични заболявания. Общото финансиране за онкоцентровете в страната възлиза на 143 млн. лева, а само във Варна са вложени 24 847 041, 47 лв., припомни зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков. По думите на зам.-министър Шарков, през следващи години държавата трябва да предвиди бюджетни средства за поддръжката на медицинска апаратура за лъчелечение. Новост е и пускането на финансиране по клиничната пътека за радиохирургия.
 
        МЕДИЦИ В ЛОВЕЧ ЗАПЛАШВАТ С КОЛЕКТИВНА ОСТАВКА, АКО НЯМА ЗАПЛАТИ ЗА КОЛЕДА
        Лекари и медицински сестри от ловешката болница "Проф. д-р П. Стоянов" заплашиха вчера, че ако за Коледа не вземат заплати, ще подадат колективна оставка. Те се оплакаха, че не са получили около 30% от трудовото си възнаграждение за септември и цялото за ноември, съобщава "Дума". Медиците предизвикаха спешна среща с ръководството на МБАЛ "Проф. д-р П. Стоянов" и поискаха обяснение за забавянето на заплатите и за тежкото финансово състояние. Болницата има натрупани стари задължения към доставчици на медикаменти, консумативи и услуги в размер на над 3,3 млн. лв., сметките са запорирани. В сградата е студено, топла вода няма. Членът на съвета на директорите на МБАЛ д-р Тихомир Бенев обясни, че планът за оздравяване предвижда преструктуриране на отделенията, което се очаква да стане още в началото на идната година. Предстои оптимизиране на сградния фонд и освобождаване на персонала на пенсионна възраст. Прокуристът на болницата д-р Снежина Митова заяви, че очаква пари от НЗОК, с които ще бъдат платени забавените заплати на медицинския персонал. От вчера и фирмата, осигуряваща транспорта на пациентите на хемодиализа и на медицинския персонал, който е на разположение при спешни случаи, спря да обслужва лечебното заведение, тъй като има да получава над 60 хил. лв.
 
        Д-Р ШАРКОВ: ПРИОРИТЕТ НА ЛИНЕЙКАТА Е ДЕТЕНЦЕТО, А НЕ ПИЯНИЯТ
        Ако ни е приоритет този, който е прекалил, а не детенцето - какво правим. Искаме да сме европейци, ама не дотам. Това коментира в студиото на "БТВ" зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков във връзка с реформите в спешната помощ. Той посочи, че целта е до 2020 г. да приключи проектът за подобряване на инфраструктурата и условията на труд за спешните медици, като от Нова година ще има нова актуализация на заплатите. По думите му максимален брой от случаите с код "Червено" трябва да бъдат достигнати за 8 минути, като при всяко изоставане от норматива трябва да следва анализ. Шарков посочи, че в малките населени места често има един стационарен и един мобилен екип и когато има две повиквания - едното за дете или катастрофа, а другото - за високо кръвно или пациент, почувствал се зле след употреба на алкохол, "мобилният екип отива при детенцето, а не при този, който се е напил". Той отбеляза, че на вратата на филиала на спешната помощ в Букурещ "пише 120 минути" (за колкото се планира да се обработват най-леките случаи и у нас - б.р.). Той посочи, че до февруари ще има готов Закон за здравето, който ще има и текстове, свързани с работата на ТЕЛК комисиите.
 
        СЕМИР АБУ МЕЛИХ: "ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ, ЧЕ СТРАТЕГИЯТА ТРЯБВА ДА СЕ ГЛАСУВА, ЗАЩОТО ИМАМЕ НУЖДА ОТ ЕВРОФИНАНСИРАНЕ"
        В. "Капитал Daily" уведомява, че "За" документа гласуваха 103 депутати, 27 бяха "против", а 15 - "въздържал се". С уговорката, че Националната здравна стратегия е необходима, за да осигури правно основание Европейският съюз да финансира българското здравеопазване, депутатите я приеха въпреки забележките. ДПС я окачестви като "фискална" стратегия, БСП я нарече "празни приказки", а ГЕРБ намекна за преписани стари цели и приоритети. "Всички трябва да знаем, че стратегията трябва да се гласува, защото имаме нужда от еврофинансиране. Грехота е за едно заяждане с министър да изтървем тези средства", каза Семир Абу Мелих от ГЕРБ. Тъй като на някои от страниците й имаше снимки и картинки, а в Държавен вестник не могат да се публикуват актове с илюстрации, се наложи и прегласуване. В първоначалния вариант на една от страниците имаше обръщение на здравния министър Петър Москов с негова снимка, което стана повод за жлъчни коментари от страна на депутати, пише изданието. Мъж с тежко наследствено заболяване на кръвта осъди НЗОК на 34 000 лв., пише в. "24 часа". Благоевградчанинът завел дело заради отказ да му бъдат отпуснати безплатни лекарства. Заради болестта се налагало редовно преливане на кръв от раждането му. Оказало се, че още в детска възраст при кръвопреливане е бил заразен с хепатит, който обаче бил открит по-късно. Лекарите му издали протокол за отпускане на скъпоструващите медикаменти от касата, които единствено може да помогнат срещу хепатита. От здравната каса обаче отказали и мъжът започнал да си ги купува сам в продължение на година. Магистратите осъдиха НЗОК да плати на болния 19 200 лв. за медикаментите, които сам е плащал, 8000 лв. за притесненията и страховете, които е изживял, и 6800 лв. лихви върху сумата. Решението на съда в Благоевград не е окончателно и може да се обжалва.
 
        ЗАПЛАТАТА НА ЛЕКАРИТЕ ЩЕ СЕ ОПРЕДЕЛЯ СПОРЕД ОЦЕНКАТА И СЪСТОЯНИЕТО НА ПАЦИЕНТИТЕ ИМ
        Системата на БГ медицината предизвиква сериозно главоболие за всички в страната - въпреки масивните инвестиции в здравеопазването и най-много болници на глава от населението в ЕС, страната е с най-висок процент смъртност сред държавите в блока. Това пише в днешния си брой в. "Стандарт", позовавайки се статия на АФП. Изданието се спира на интервю на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, дадено за чуждестранната медия. "Разходите за здравеопазване продължават да нарастват, докато продължителността на живота пада, а болничният престой и смъртността се увеличават. Средната продължителност на живота също е сред най-ниските на ЕС - 74 г. Има и още една лоша новина - два пъти по-вероятно е българските деца под 5-годишна възраст да умрат в сравнение с техните европейски връстници. Кошмарно число", казва той. След това изданието цитира думи на финансовия министър Владислав Горанов. Според него увеличаването с 53 на сто на публичните разходи през последните 5 г. не е донесло осезаемо подобрение в качеството на грижите. Услугите на място са отличен пример за "изключителна неефективност", добавя той. Те също така са от огромна тежест на пациентите в най-бедната страна в ЕС. Един от всеки петима българи живее под прага на бедността, печелейки само 323 лв. (165 евро, $180) на месец. Според статията планът на Москов ще намали броя на болниците, които получават публични средства и ще се изискват дигитални пръстови отпечатъци за всички пациенти, за да се избегне фалшифициране на броя на болните. Приоритет при финансирането ще бъдат пациенти в животозастрашаващи състояния, за чието лечение средствата ще бъдат напълно възстановявани, а тези с по-лека заболявания могат да изберат да чакат или да плащат за лечението си.