Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.12.2015)
 
        Д-Р ГРОЗЕВ: ЗА КАКВО ЩЕ ИМА И ЗА КАКВО НЯМА ДА ИМА СРЕДСТВА?
        129 млн. повече са предвидени за бюджета на здравеопазването за догодина. Много или малко са те попитаха по БНТ председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев. Той каза, че парите никога не стигат, но много е важно как ще бъде направено вътрешното преразпределение в този бюджет. Българският лекарски съюз многократно е отправял своите становища във връзка с това преразпределение. "Знаете, че ние се намираме в една ситуация на реформиране на здравната система, целяща по-добра ефективност, целяща по-добро качество на медицинската услуга. Естествено и нормално е ние да се стремим и заплащането на тази медицинска услуга да бъде в доста по-достоен размер спрямо колегите, които осъществяват тази дейност", посочи той. Д-р Грозев открои, че в настоящия момент е нужно да се направи преразпределение на средствата. За първична помощ са определени около 180 млн. БЛС предлага резервът на Касата от 360 млн. да бъде преразпределен и там да бъдат предвидени около 200 млн. Със същата сума - около 20 млн., предлагаме да се завиши бюджетът и на специализираната извънболнична помощ. Целта на реформата е да облекчим болничната система, обясни той, като се мотивират колегите в доболничната помощ да свършат по-добре своята работа и да няма такъв наплив за приемане в болниците, както е в момента. Д-р Грозев прогнозира, че е възможно да възникнат проблеми във връзка със здравната карта или бюджетирането, но пациент без здравна помощ няма да остане. Гаранция за това е моралът на българските лекари, увери той. Работи се и в посока да бъдат създавани по-добри условия за работа на младите специалисти, каза д-р Грозев. Той съобщи, че е днес ще бъдат раздадени 61 стипендии на млади лекари-специализанти и редовни докторанти. Такива стипендии се раздават вече четвърта година. Това са част от действията, които ръководството на съсловната организация предприе, за да повиши мотивация на младите лекари да останат и да работят в България, поясни председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев.
 
        УЖАСЯВАЩО ДЕЖА ВЮ - ТАКА ПРОФ. МИЛАН МИЛАНОВ ОПРЕДЕЛИ СЛУЧВАЩОТО СЕ В РЕФОРМАТОРСКИЯ БЛОК
        Нека всички в Реформаторския блок се върнат малко в историята - в началото на 90-те години на миналия век, и да си спомнят какво стана със СДС, каза Миланов. Истинското действие на здравната реформа ще започне от април догодина, четем днес в "actualno.com". Между декември и април има пропаст - а пропаст се прескача с една крачка, не с две или три, посочи професорът, оправдавайки решението на Москов да си остане на поста на министър на здравеопазването. Ако човек се е хванал с тази работа, няма време да се оглеждаш - вървиш напред, добави той. На директен въпрос дали Петър Москов има намерение да спре теча на средства от НЗОК към определени, "важни" частни болници за сметка на такива като "Пирогов" например, Миланов отговори, че в последните месеци "течовете силно намаляха". Не искам да се връщам много назад, взе да шикалкави Миланов относно точенето на Здравната каса, според когото колегите от частните болници си заработвали парите и нямало да ги получат от НЗОК, ако не са ги изработвали. Друг е въпросът, че линейките карат определени пациенти в частните болници - има колеги от "Спешна помощ", които са на консултантски договори с частни лечебни заведения. Имало е и устна заповед на шефа на Софийската спешна помощ да не се карат пациенти на "Пирогов" в продължение на три месеца и колеги пратиха много остро писмо до здравния министър, каза проф. Миланов. Относно  прословутия модел за движение на линейките - за 8 минути при най-тежките случаи, проф. Миланов посочи, че това е приложимо. За целта обаче е важно финансирането и времевите интервали за поемане на пациента в самата болница, подчерта той.
       
        БОЛНИЦИТЕ ОСТАВАТ С МИЛИОНИ ЛЕВОВЕ НЕРАЗПЛАТЕНА ДЕЙНОСТ В КРАЯ НА ГОДИНАТА
        Тази пролет, с постановление на Министерския съвет, на лечебните заведения бяха определени твърди бюджети, в които трябва да се вместят. Болниците трябваше да сформират листи на чакащи, за да не харчат повече от планираното. Оказва се обаче, че някои от големите болници имат надлимитна дейност за милиони, предаде Дарик. От самата институция нито потвърдиха, нито отрекоха изнесените цифри. Според пресцентъра на НЗОК, точна прогноза ще може да се даде след заседанието на Надзорния съвет в петък, когато ще се съберат данни за всички постъпления и чакащи плащания. От касата съобщиха, че за тях надлимитна дейност не съществува по силата на постановление на МС. Това означава, че всичко, което болниците са изработили извън разрешения им бюджет, ще си остане за тяхна сметка. По данни на БНР Университетската болница "Александровска" отчита, че до края на октомври са натрупали малко под 2,5 млн. лева надлимитна дейност, болница "Токуда" са надвишили разрешения им бюджет с близо 3 млн. лева до края на август, от ВМА и "Софиямед" отказват информация, а от Пловдивската университетска болница "Св. Георги" твърдят, че са спазвали стриктно ограниченията. През август от Здравната каса беше изнесена информация за прогнозен дефицит в размер на 296 млн. лева. От тях 150 млн. лева за лечение на българи в други страни от ЕС, а останалите за лекарства и болнично лечение в България.
       
        ПРОФИЛАКТИКАТА И НАБЛЮДЕНИЕТО НА ХРОНИЧНО БОЛНИ ОСТАВАТ В ОСНОВНИЯ ПАКЕТ...
        "Сега" продължава да разглежда наредбата за пакета, покриван от касата. "Насочването за консултация със специалист в извънболничната помощ, за хоспитализация и медицинската експертиза за работоспособност могат да бъдат отлагани до 2 месеца от личния лекар. Това предвижда наредбата на здравното министерство за основния и допълнителния пакет лечение, плащани от здравната каса. Тези "дейности и услуги, които по преценка на общопрактикуващия лекар могат да бъдат отлагани за изпълнение или преоценка във времето, съставляват допълнителен пакет", пише в нормативния акт. В него за пръв път се въвежда и таван на отлагане - максимум 2 месеца", четем във вестника. "И в момента за направления за специалист и изследвания се чака, когато лимитът на общопрактикуващия лекар се изчерпи. За в бъдеще обаче това положение се официализира. По своя преценка джипито ще може да разсрочва консултациите със специалист, подготвянето на документация за влизане в болница, приема след хоспитализацията. Ще може да се отлага и цялата дейност по медицинска експертиза - изготвяне на медицинско удостоверение за встъпване в брак, за постъпване на работа на лица от 16 до 18 години, издаването на болнични, насочването за медицинска експертиза към лекарска консултативна комисия и подготвянето на документи и насочване към ТЕЛК", пише изданието. И още: "Профилактиката и наблюдението на хронично болни остават в основния пакет и дейности по тях не могат да бъдат отлагани, включително и ако се изисква консултация със специалист, предвижда наредбата. По подобен начин стоят нещата и с пакета за специализираната извънболнична помощ. Профилактиката и диспансеризацията на хронично болни са част от основния пакет, а всички дейности за пациенти с остри състояния, които могат да бъдат отлагани, са в допълнителния пакет." Определянето на официален срок, в който може да се отлагат консултациите със специалист, е точно обратното на това, което здравният министър Петър Москов обещаваше, отбелязва публикацията. "Идеята му беше от догодина всеки да има собствен пакет с гарантирани направления за лекар и изследвания, които да са изчислени според собствените му потребности, и да не се налага да се съобразява дали личният лекар има лимит, или не. Вчера обаче от здравното министерство за пръв път обявиха, че замисленият индивидуален пакет в доболничната помощ няма да се случи", посочва материалът.
 
        Д-Р КОМИТОВ: АКО ЗАВИСЕШЕ ОТ МЕН, НАЙ-НАПРЕД БИХ ОСТОЙНОСТИЛ МЕДИЦИНСКИТЕ ДЕЙНОСТИ
        Индивидуалният пакет в извънболничната помощ би могъл да се осъществи, ако има електронна рецепта, направление и досие. Към момента обаче това все още не е влязло нито в закон, нито в поднормативен акт. Това отбелязва в интервю за "Монитор" управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов. По думите му, колко ще чака пациент, чието състояние е класифицирано по допълнителния пакет, зависи от наблюдаващия лекар. "Докато той изчаква, ще го наблюдава лекарят, който е определил в кой пакет попада. Ако състоянието му се обостри, същият лекар решава дали да го хоспитализира веднага", обяснява д-р Комитов. И признава, че не е "супероптимист" по отношение на грешки в това отношение, тъй като "ние, които сме в тази част на ЕС, имаме особена народопсихология". Управителят на здравната каса потвърждава, че дефицитът в бюджета на касата тази година ще бъде под 15 млн. лв. По думите му, колко точно ще бъде той, ще стане ясно след като се уточни каква е сумата от преизпълнение на здравни вноски. "Цифрата 0 също влиза в прогнозата", отбелязва той. Като основна пробойна в НЗОК д-р Комитов за пореден път посочва липсата на ефективен контрол. "В сега действащата нормативна уредба контролиращите органи на НЗОК могат да проверяват само три неща - дали документацията е изрядна, работи ли апаратурата и диагностично лечебният алгоритъм. От догодина следва санкциите да се договарят с Българския лекарски съюз в Националния рамков договор. Не знам как ще го направим, то е все едно да договаряме с катаджиите каква да е глобата, когато ни спрат на пътя. Идеята ми е със съсловната организация да се договорим да намалим провиненията, като например да отпаднат тези, свързани с очебийни технически грешки, но договорим солени санкции за сериозните", споделя той, като се спира на два типа проблеми, които нарича сериозни: отчитане на неизвършена дейност и извършване на дейност без индикации за нея. Шефът на здравната каса се спира и на начина на плащане на лечебните заведения догодина: "Искам да уверя болниците, че до месец април 2016 г. ще работим по сега действащите нормативи, лечебните заведения ще имат определен бюджет. Въпросът е как да им бъдат разпределени средствата. Постановление №57 не позволява да се плаща за надлимитна дейност. Лечебните заведения обаче трудно издържат. За дадено тримесечие могат да се взимат 5% от средствата за следващото, но това не важи за четвъртото, защото лечебните заведения са доста оголени финансово. Ако имаме надсъбрани приходи от здравноосигурителни вноски над определен размер, възможно е да разпределим част от тези средства за някои от големите, структуроопределящи болници", казва той.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Студентите от Медицински университет - Пловдив са първите в страната, които имат шанс да лекуват роботи в единствения у нас симулационен тренировъчен център. В импровизираното спешно отделение на МУ-Пловдив студентите имат възможността да приложат своите умения на практика върху медицински роботи, които имат реални жизнени функции, съобщават от висшето учебно заведение. Например с помощта на зададена команда от компютър роботът може да предизвика кашлица, допълва "Zdrave.net". Компютъризираните манекени дишат, имат кръвно налягане и пулс. Сред високотехнологичните манекени има не само възрастни и деца, но и бебета, както и жени в напреднала бременност. "С тях може да бъде пресъздадено всяко патологично, всяко критично състояние, всяка болест", обясни доц. д-р Благой Маринов, който е директор на тренировъчния център и преподавател в МУ-Пловдив. Той допълни, че върху манекените могат да се правят всякакви интервенции и върху тях могат да се оценяват знанията на студентите в края на курсовете на обучението по медицина. Благодарение на новата методика на обучение студентите се сблъскват с остри състояния като пневмоторакс, оток на ларинкса, научават се да извършват сърдечен масаж и да обдишват пострадали. Бъдещите лекари признават, че се радват да имат възможността да лекуват не само на хартия. "В зависимост от действията на студентите "пациентът" може да се подобри - ако са правилни или да се влоши - ако са неправилни или ненавременни", допълни доц. Маринов. Компютърът отчита грешките на студентите, а на монитора се виждат показателите на пациента във всеки един момент. Тренировъчният център на МУ- Пловдив е предназначен за обучение на студенти от четвърти и пети курс.
        В навечерието на светлите Коледните празници ученици и учители при ОУ "Елисавета Багряна" гр. Сливен дадоха чудесен пример за доброта и съпричастност. Всички заедно се включиха и подкрепиха благотворителна кампания на фондация "Нашите недоносени деца", като украсиха всяка класна стая със специално създадени календари в подкрепа на най-малките герои. Рамо до рамо с невръстните фотомодели за календара застават известни българи като Йоанна Драгнева, Весела Бонева, Маги Джанаварова, Теди Кацарова, Дивна, Прея, Нелина, Теодора Цончева, Сантра, Никнейм, Тодор Гаджалов, Революция Z, както и водещата Даяна Христова. Малките модели в календара за новата година "Най-големите герои са най-малките" са истински пример за това, че чудеса се случват всеки ден и че няма по-голямо чудо от създаването на нов живот. За Даяна, която е и лице на корицата на календара, както и за младата талантлива певица Теодора Цончева, каузата на недоносените бебета е много близка и лична, тъй като и те самите са родени преждевременно. "Най-хубаво е, че кампанията е от деца за деца", сподели и д-р Праматарова от Неонатологично отделение при МБАЛ "Д-р Иван Селимински".