Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.12.2015)
 
        ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР ПОДПИСА НАРЕДБАТА ЗА ДВАТА ПАКЕТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
        Министърът на здравеопазването Петър Москов подписа наредбата за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, съобщи министерството. Предстои наредбата да бъде обнародвана в Държавен вестник, като се очаква тя да влезе в сила от 1 април 2016 г, информира "Дневник". Документът разделя пакетите от медицински грижи на основен и допълнителен. Лечението на заболяванията, попадащи в основния пакет, ще бъдат изпълнявани без отлагане във времето, докато дейностите в допълнителния пакет могат да бъдат отлагани - според състоянието на пациента и по медицинска преценка, но за не повече от два месеца, се казва в наредбата. Наредбата и приложенията й, които са общо близо 400 страници, определят реда и условията за извънболнична и болнична помощ, клиничните пътеки, по които се извършва лечението на различните заболявания и конкретните процедури. Документът определя възможността за прием на пациенти за наблюдение в болница по по клинична пътека за период до 48 часа. Освен това е предвидена възможност, при клинична пътека с договорен минимален престой в болница от до 3 дни, тя да бъде изпълнена и приключена като амбулаторна процедура и пациентът да бъде изписан 12 часа след приема му в болница, ако са налице всички условия за това. Здравното министерство се мотивира, че с тези промени системата ще стане по-гъвкава, като изтъква, че в момента има случаи, при които дори за леки манипулации пациентите задължително се хоспитализират за един или три дни, а за хората, които се нуждаят от допълнително наблюдение няма опция за продължаване на престоя в болница без административни усложнения или допълнително заплащане.
 
        НЗОК С НОВИ МЕРКИ СРЕЩУ ИЗТОЧВАНЕТО НА СРЕДСТВА ЗА ЗДРАВЕ       
        Падат лимитите в болниците и ограниченията за лекари и пациенти. Това съобщи шефката на дирекция "Бюджет и финанси" в НЗОК Ганка Аврамова. Промяната влиза в сила от 1 април с новия национален рамков договор. Отпадането на лимитите обаче не означава, че лечебните заведения ще могат да харчат безконтролно. Ограничения ще има в бюджетите на районните здравни каси. Шефовете им ще имат задачата да управляват средствата и да ги разпределят между болниците в съответните райони. В болниците пък ще има внезапни и чести проверки. "Касата първо ще проверя, а после ще плаща" обясни Аврамова. Тя добави, че контрольори ще инспектират лечебните заведения всеки месец и на болниците ще се плаща чак след проверка на месечния отчет и след констативен протокол. В момента проверките са съобразени с график на районните здравни каси, в който обаче няма строга периодичност. НЗОК ще увеличи и контрольорите, като пусне всички свои квалифицирани служители да правят проверки в болниците. Идеята е с тези мерки НЗОК е се опита да ограничи изтичането на средства от публичния здравен фонд. Както "Монитор" вече писа бюджетът на НЗОК за 2016 година е 3,204 млрд. лв. ,което е със 129 млн. лв. повече от 2015 година 20 млн. лв. повече се отпускат и за Спешна помощ. "За първи път успяхме да договорим и през Наредба 10 за лекарствените продукти фармацевтичните фирми да възстановяват през 2015 година между 43 и 45 млн. в бюджета на касата, а през 2016 година сумата е по-голяма - това са средства, които ще отидат за здравеопазване", коментира от своя страна зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков пред БНТ. Той добави,че в понеделник са започнали преговорите с БЛС и НЗОК по националния рамков договор. След неговото валидиране и след разблокиране на резерва, който е 300 млн. лв. ще може да се гарантира да няма лимити в основния пакет. Като се раздели основния пакет на базов и допълнителен, хората да могат да си менажират пациентите по допълнителния пакет, поясни д-р Шарков.
 
        ЗДРАВНАТА РЕФОРМА - ЛЕК ИЛИ ВИРУС ЗА ОБЩИНСКИТЕ ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ
        Здравната карта на България се въвежда без анализи, които да покажат резултатите от провежданата досега реформа, каза в предаването "Преди всички" Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници и директор на болницата в Чирпан. Според него ограничаването на работата на общинските здравни заведения ще доведе до още по-голям хаос в здравеопазването в малките населени места: "Първото нещо, което нас ни плаши е, че няма анализи на това какво е станало до тук. Второто нещо, което ни плаши е липсата на предвидимост. Ние незнаем какво ще се случи, всичко се решава на парче. Работим на едно и също ниво. Сега, обаче, с тази наредба нивата се отпращат по-нагоре, на второ ниво, т.е. общинските лечебни заведения трябва да вдигнат нивата си, като назначават нови лекари, откъде - един Господ знае, просто няма да намерят такива, за да могат да работят при същите условия, само че вече с едни по-високи изисквания. И като не могат да го направят това нещо, те ще се самозакрият, защото дейността, която ще вършат ще бъде силно свита, силно ограничена." "Общинските болници в София до октомври имат добър финансов резултат", съобщи за "БНР"  Дончо Барбалов, заместник-кметът по финанси и здравеопазване на София: "Седем от 14 болници отчитат положителен финансов резултат, 20 от 29 ДКЦ-та отчитат положителен финансов резултат, нямат загуба, общо взето са на нулата, което е добър резултат, като се има предвид все пак, че говорим за една нелека от финансова гледна точка година за цялото здравеопазване." Барбалов обясни още, че Столичната община анализира състоянието на всяко здравно заведение и след това решава къде ще плаща допълнително: "16-о ДКЦ в Кремиковци, което не е в добро финансово състояние, но което е изключително важно за района и ние правим всичко възможно да подкрепяме. 30-о ДКЦ в "Обеля", което също не е в добро финансово състояние, където също работим с управителя, така че да го стабилизираме и то да продължи да предлага медицински услуги на живеещите в района. Горна Баня, където ние в момента изграждаме медицински център, защото жителите на Горна Баня нямат непосредствен достъп до медицинско обслужване и някъде януари месец се очаква да бъде открит." Надзорният съвет на НЗОК взе решение бюджетите на болниците за първото тримесечие за следващата година да се конструират върху основата на средномесечния разход за 2015-а година.
       
        Д-Р ТОТЕВ: 2016 Г. МОЖЕ ДА БЪДЕ ФАТАЛНА ЗА МНОГО ОБЩИНСКИ БОЛНИЦИ
        Заради лимитите и делегираните бюджети много от общинските болници са натрупали дефицити. Това каза пред БНР председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев. По думите му това положение ще е сериозна пречка за лечебните заведения в началото на следващата година, тъй като около тяхното финансиране и правилата, по които ще работят, има много неизвестни. Според него има вероятност 2016 г. да бъде фатална за много общински болници. Д-р Тотев се оплака, че липсва анализ на това какво се е случило в сектора през последните пет години. По думите му няма и предвидимост на това, което ще се случи занапред. Според него причината е, че реформата се извършва на парче. По отношение на наредбата, с която се определят пакетите на дейностите, за които НЗОК заплаща, д-р Тотев отбеляза, че около нея също има много неясни неща. Той каза, че с нея се вдигат нивата на компетентност за дейностите, по които общинските болници работят до момента. Председателят на сдружението също така заяви, че здравната карата служи за орязване на броя на леглата от общинските болници. Д-р Тотев отбеляза, че в момента общинските лечебни заведения представляват звено от здравната ни система, около което гравитира цялото здравеопазване в регионите.

        "ЩЕ СЕ КУПЯТ 400 ЛИНЕЙКИ С ЕВРОПАРИ ОТ ОПЕРАТИВНАТА ПРОГРАМА "РЕГИОНИ В РАСТЕЖ" В НОВИЯ ПРОГРАМЕН ПЕРИОД
        "Труд" днес се спира на Спешната помощ. "Ще се купят 400 линейки с европари от оперативната програма "Региони в растеж" в новия програмен период. Това съобщи вчера регионалният министър Лиляна Павлова при откриването на новоизградения Център за ранна диагностика и профилактика на онкологични заболявания в столичната Александровска болница", пише ежедневникът. "Отпуснатите 160 млн. лв. от европрограмата ще се ползват за подобряване на условията на труд във всичките близо 200 филиала на Спешната помощ у нас, каза още Павлова. Тя благодари на екипа на МЗ за полаганите усилия и му припомни да очаква пари и по линия на фонда "Джесика", които също минават през регионалното ведомство", допълва публикацията и припомня: "Предвидено е с финансирането от ЕС всяка година в следващите пет да се подменят по 20% от автопарка на Спешната помощ. Така в края на периода няма да има нито един стар реанимобил", каза пред "Труд" зам. здравният министър д-р Ваньо Шарков. Ще се ремонтират също филиалите на Спешната помощ, а в населените места, където те се помещават в една зона със спешните приемни отделения на болниците, ще бъдат отделени. "В тези случаи ще се изградят нови шокови зали и стаи за спешно наблюдение", посочи д-р Шарков. На въпрос на "Труд" в кои райони най-напред ще се подменят старите линейки, той отговори, че това ще стане ясно в началото на следващата година, когато ще се направи анализ на автопарка в цялата държава. Най-вероятно някои от вече амортизираните коли са тези в столицата, тъй като софийският филиал обслужва не само нея, но и околните 38 села."
 
        ГЛЕДАТ ПОД ЛУПА ПАРИТЕ НА БОЛНИЦИТЕ
        "Всяка болница ще бъде проверявана ежемесечно какви средства изразходва и какъв обем дейности е извършила. Това обясниха експерти от НЗОК пред "Телеграф". В приетия наскоро закон за бюджета на касата е залегнала възможността контрольори от местните районни каси да извършат инспекции на лечебните заведения", пише днес изданието. "Идеята е фактурите на болниците да се "осребряват" едва когато се докаже, че няма фиктивен прием на пациенти или манипулации, а целта е да се спре източването на касата. Проверките се налагат, защото от април догодина на практика падат лимитите за лечебниците. Същевременно те няма да могат да откажат и прием на болен, чието заболяване влиза в т.нар. основен пакет, което ще наложи и много строга финансова дисциплина, коментираха запознати", допълва публикацията.
       
        МЕДИЦИНСКИ ЖУРНАЛ ЗАПОЧНА ДА ИЗДАВА УМБАЛ "СВЕТА АННА" - СОФИЯ
        Днес Университетската болница УМБАЛ "Света Анна" - София, отбелязва патронния си празник - Света Анна. Това съобщиха от лечебното заведение. По този повод излезе и брой 1 на научното списание "Медицински журнал УМБАЛ "Св. Анна". Главен редактор на списанието е проф. Димитър Раев, а заместник-главен редактор - доцент Арман Постаджиян, допълва "Zdrave.net". Мисията на "Медицински журнал УМБАЛ "Св. Анна" е да предлага актуална и практична клинична информация, свързана с ежедневната практика от всички области на клиничната медицина - интернистични и хирургични специалности, да идентифицира нови открития, променящи клиничната медицина и да съветва читателите си как да ги прилагат в реалната практика. Списанието е фокусирано върху обзорни статии, клинични случаи и оригинални разработки. Авторите са лекари предимно от УМБАЛ Св. Анна" - София, АД. "Медицински журнал УМБАЛ "Св. Анна" ще излиза три пъти годишно в тираж 500 броя, а неговият електронен архив ще е със свободен достъп. За издаването на първия брой на списанието, редакционният екип и изпълнителния директор на УМБАЛ "Св. Анна" - София, АД - д-р Славчо Близнаков бяха поздравени от д-р Петър Москов - Министър на здравеопазването. "Убеден съм, че новосъздаденото списание ще допринесе за усъвършенстване и подобряване на обслужването на пациентите, доверили се на болницата. Успех!" казва в поздравлението си министър Москов.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Лекарите от Многопрофилната болница в Бургас съединиха счупения на няколко места череп на мъж и оперираха мозъка му, съобщиха от лечебното заведение. След реконструкцията на костта 48-годишният бургазлия няма да има дори белези. Според медиците това е една от най-сложните операции, извършени в болницата, тъй като е възстановено изцяло и лицето на пациента, четем днес в "Монитор". Той е бил докаран в болницата обезобразен и с минимални шансове за живот след падане от високо. Мъжът е опериран миналия петък, вече няма опасност за живота му и е преместен от реанимацията в отделението по неврохирургия. С титаниеви импланти и пластини напълно е възстановен черепът, лицевите кости и очните кухини. В резултат на падането 48-годишен мъж бил със счупени над 10 кости на черепа, лицето и очните орбити, които хлътнали навътре. Той е бил приет на 27 ноември. и е бил опериран по спешност, като неврохирурзите най-напред извадили костиците и кръвните съсиреци в мозъка му. "Ситуацията беше много тежка, защото още при първата операция имаше опасност мъжът да ослепее, тъй като бе счупена и костта зад окото, която едва не засегна зрителния нерв", каза завеждащият отделението по неврохирургия д-р Николай Недев.
        Във връзка с постъпили сигнали за недостиг на 5-валентна ваксина на територията на няколко области в страната, Министерството на здравеопазването извърши незабавна проверка относно наличните количества във всички регионални здравни инспекции. Това съобщиха от пресцентъра на МЗ. Проверката показа, че в областите Ямбол, Стара Загора, София област, Хасково и Благоевград има нужда от допълнителна доставка на 5-валентна ваксина. В рамките на днешния ден петте регионални здравни инспекции ще бъдат снабдени от централния склад на МЗ, като по този начин ще бъде гарантирано стриктното изпълнение на имунизационния календар, казват от ведомството.