Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (03.12.2015)
 
Д-Р АДАМ ПЕРСЕНСКИ: ПО-ВИСОКА ЗДРАВНА ВНОСКА ПРИ НЕЗДРАВОСЛОВЕН НАЧИН НА ЖИВОТ МОЖЕ ДА ИМА САМО В ДОПЪЛНИТЕЛНОТО ОСИГУРЯВАНЕ
По-висока здравна вноска при нездравословен начин на живот може да има само в допълнителното здравно осигуряване, но не и при основното задължително осигуряване. Това заяви пред "Нова ТВ" зам.-здравният министър д-р Адам Персенски във връзка с т.нар. данък "вредни храни", който се очаква да бъде въведен идната година.  "В случая в България това може да има значение за допълнително здравно осигуряване. Основната задължителна здравна осигуровка няма да бъде променена и тя няма как да зависи от начина ви на живот. Тя е една и съща, моделът, който ние сме приели в България, е такъв. Но ако вие решите допълнително да се осигурявате в допълнителен здравен фонд, където да се застраховате, там освен въпросите, които ще ви бъдат зададени - на колко години сте, колко килограма сте, страдате ли от заболявания, имате ли близки, които са болни, знаете ли, че имате някакво заболяване, наследствено или друго - могат да ви направят изследвания, някои застрахователни фирми го правят. Така че това са две различни неща. Става въпрос за допълнително здраво осигуряване", коментира той. Проф. Милан Миланов от своя страна отбеляза, че това е ситуацията в застрахователния модел в редица страни. "Освен това страните, които са на бюджетно финансиране, да кажем Финландия, Канада - по същия начин има разграничение. Но не и в осигурителния модел, в който живеем ние", посочи той.
 
"ТОКУДА", СПРЯ ДА ПРИЕМА ПАЦИЕНТИ С НАПРАВЛЕНИЯ ПО ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ
Една от най-големите частни болници в София - "Токуда", спря да приема пациенти с направления по голяма част от клиничните пътеки на здравната каса. Това съобщава в днешния си брой в. "Всеки ден". Причината е, че лечебното заведение е изчерпало лимитите, поставени от здравната каса, и обмисля мерки за ограничаване на хоспитализациите. От болницата уточниха, че са "затворили" част от дерматологичните и някои лицево-челюстни пътеки, по които ще приемат само платени пациенти, информира вестникът.
 
Д-Р КЪРДЖАЛИЕВ: ЛИМИТИРАНЕТО ПО НОВИЯ МЕХАНИЗЪМ Е В ПРОТИВОРЕЧИЕ И С ПРИНЦИПА ЗА КОМПЛЕКСНОСТ…
"Труд" излиза с голяма статия, свързана с бюджета на НЗОК за 2016 г. Изданието публикува мнението на депутата от ДПС д-р Тунчер Кърджалиев. Според него чрез Закона за бюджета на НЗОК се регламентира един грандиозен проблем - лимитирането. "То показа своята непригодност и възможности да изкривява здравния модел. Добрите болници се наказват - в случая "парите не следват пациента", а обратно -"пациентът следва парите". Аксиоматична е тезата, че след парите после винаги има "преследвачи" и корист - има и некоректни изпълнители на медицинска помощ за съжаление... Поради приетите текстове е напълно възможно да има комични ситуации, олицетворяващи бутафорията на здравната ни реформа. При изчерпан лимит по вид медицинска помощ, ако лечебното заведение откаже прием по основния пакет, според ЗЗО то ще бъде санкционирано при сигнал от пациент. Обратно, ако въпреки изчерпания лимит бъде приет, лекуван и се направят разходи за пациента - лечебното заведение пак ще е онеправдано - трудът и разходите няма да бъдат платени", казва народният представител. Д-р Кърджалиев отбелязва, че законът създава опасен прецедент - разходите на НЗОК ще се разпределят вече между РЗОК по видове здравни дейности, докато ЗЗО повелява друго. По думите му от това нововъведение следва, че ще има териториално обособяване на медицински дейности. "Лимитирането по новия механизъм е в противоречие и с принципа за комплексност, заложен в ЗЗО. На всичкото отгоре - още не се знае ясно какво ще включват основният и допълнителният пакет. Това значи, че бюджетът е структуриран само на база ориентировъчни числа. Има и друго - без готови и утвърдени областни здравни карти разпределението не може да е обективно", казва той.
 
Д-Р Д. КАТЕЛИЕВА: НЕ БИВА ДА СЕ БЪРЗА С ВЪВЕЖДАНЕТО НА НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНА КАРТА
Националната здравна карта няма как да заработи без да се въведат трите кода за спешна помощ и да има анализ за реалната потребност на населението от медицинска помощ по места. Това каза пред "Фокус" д-р Десислава Кателиева, председател на Асоциацията на работещите в спешната помощ. По мнението на д-р Кателиева, трябва да се стабилизира първо Спешната помощ, защото тя е буферът в здравната система. Тя добави, че са необходими ясни правила за това, къде да има филиали на Спешната помощ, за да се гарантира наистина ефективност и равнопоставеност на достъпа: "Нещата няма да се решат по този начин. Мисля, че все пак не трябва да се бърза с тази Национална здравна карта, без да се направи един анализ наистина каква е потребността на хората от медицинска помощ, защото чета, че в София-област ще има съкращаване на леглата за 3000." "Вие разбирате ли, че това означава, че ние няма къде да лекуваме спешните си пациенти? По простата причина, че като отидеш в едно лечебно заведение и няма свободни легла, ти трябва да преминеш към следващата болница", обясни тя. По думите й, съкращаването на легла ще се отрази негативно най-вече на малките градове, където и лечебните заведения са по-малко. "За София горе-долу бива, но кажете ми какво ще стане в малкия град, където има две болници. За съкращаване на легла не може да се постъпва по този начин. Вярно, правят се анализи, търсят се начини, но начинът, по който се тръгва към тази национална здравна карта, аз лично мисля, че няма да бъде правилният, а когато вече тези легла не съществуват, ще бъде твърде късно да се поправят грешките", каза още д-р Десислава Кателиева Тя допълни, че няма как да пакетите медицинска дейност да бъдат разделени, без да се въведе стандартът за Спешната медицинска помощ. Тя отбеляза, че пакетът за Спешната помощ е връзката между основния и допълнителния пакет от медицински дейности и обясни, че основният пакет покрива всички случаи, изискващи незабавно лечение, което го превръща в спешен.
 
ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА:
Вестник "Дума" се спира на информацията, че фармацевтичният съюз иска да се въведе мораториум за откриване на нови аптеки в населени места, в които такива има. От съюза правят уговорка, че забраната не трябва да засяга възможността да се открива денонощна аптека и на втори и трети адрес в малките населени места без достъп до фармацевтична грижа. БФС приветства идеята действащите аптеки да разкриват свои филиали в населени места, в които няма аптека.
"Сега" пък съобщава, че фармацевтите искат такса "денонощно обслужване". Според тях това е единственият начин да се наложат задължителни нощни дежурства на аптеките в градовете, където няма такива. Изданието отбелязва, че идеята на МЗ за промени в Закона за лекарствата е фармацевтите да бъдат принудени да дават нощни дежурства. По данни на съюза денонощна аптека няма в 10 областни града у нас.
Основна тема в днешния печат е декларацията по промените в Закона за лекарствата, с която вчера излезе Българският фармацевтичен съюз. Някои от изданията се спират на това, че съсловната организация не желае да има мобилни аптеки. Според фармацевтите тази мярка е с висок риск и ще доведе до проблеми с контрола, както и с проследимостта на медикаментите, пише в. "Новинар". Отбелязва се, че това може да застраши здравето на пациентите.
Другата тема, върху която се спират част от изданията, е приемането на държавния бюджет за 2016 г. и в частност този на Министерството на здравеопазването. "24 часа" информира, че две ключови ведомства - образователното и здравното не получиха корекции в първоначалните си бюджети. Така догодина образователното ще се вмести в 445,7 млн. лв., а здравното - в 436,5 млн. лв., което е с 1,5% повече, в сравнение с парите му от 2015 г. В същото време "Труд" излиза с противоположна информация. Според изданието МЗ ще получи догодина 12 млн. лв. Средствата са за увеличение на разходите за персонал в Спешната помощ. Всъщност въпросните пари са преразпределени между перата в рамките на бюджета на ведомството.
 
ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
От началото на следващата седмица в СБАЛО в София ще започне работа разширената Клиника по лъчетерапия. Това каза пред журналисти директорът на болницата д-р Валентин Ангелов. Днес той откри клиниката заедно със зам.-министъра на здравеопазването д-р Адам Персенски и председателя на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова. Д-р Ангелов определи като чудо изграждането на разширената клиника, като напомни, че около реализацията на проекта имаше много проблеми. Стартът на проекта датира още от март 2011 г., когато бе направена първата копка. След това той бе замразен дълго време заради архитектурна несъвместимост с планираната за закупване апаратура. През месец септември министърът на здравеопазването д-р Петър Москов дори нарече ставалото около проекта "бандитски системи", а премиерът Бойко Борисов обвини предишното правителство, че проектът е бил провален от тях. Директорът на болницата отбеляза, че в клиниката ще работи екип от 60 души, които са отлични професионалисти. "Искам да се обърна към частните болници, които имат апетити към нашия персонал. Обръщам се към мениджърите на тези лечебни заведения. Нека водим един конструктивен диалог. Ние можем да си помагаме чрез трансфер на пациенти, чрез трансфер на специалисти. Но не бива по този некоректен начин да бъдат привличани специалистите ни", отбеляза той. Д-р Ангелов заяви, че след откриването на клиниката българските пациенти вече няма да ходят да се лекуват в чужбина. Напротив, пациенти от други страни ще идват на лечение в СБАЛО, каза той. По думите му има интерес за това от страна на Либия. Д-р Ангелов напомни и за обещанието на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, след като през клиниката премине първият пациент, да бъде задвижена процедурата СБАЛО да стане университетска болница. Зам.-министър на здравеопазването д-р Адам Персенски каза, че стойността на проекта е 31 928 171 лв. С тези пари освен построяването на новата сграда са закупени два линейни ускорителя от последен клас, магнитно-резонансен томограф, дозиметрична апаратура и др. Ръководителят на клиниката проф. Веселина Първанова отбеляза, че не бива да се очаква удвояване или утрояване на броя на пациентите, които преминават от там заради новата апаратура. "Просто нашите пациенти ще имат много бърз достъп до лечение и ще се лекуват с по-сложни техники, което означава много повече усилие от персонала", каза тя.