Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.12.2015)
 
        И ПРЕЗ 2016 Г. ЩЕ ИМА МОРАТОРИУМ ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА НОВИ БОЛНИЦИ
       За втора поредна година управляващите решиха новите болници и новите дейности във вече съществуващи лечебни заведения да не могат да сключват договори със здравната каса. Това стана с промяна между първо и второ четене в закона за бюджета на НЗОК за 2016 г. Според предложението на ГЕРБ болници и дейности, получили разрешение за работа след 31 декември 2015 г., не могат да работят с касата догодина.
През тази година действаше същият текст и болниците, получили лиценз след края на 2014 г., нямаха право на договор с НЗОК. За тях обаче мораториумът изтича и те ще могат да работят с касата през 2016 г. По данни на МЗ отпреди 2 месеца досега разрешение за дейност има 1 нова болница и още една чака. Не е ясно обаче дали броят им няма да нарасне, както стана в края на миналата година, когато се оказа, че ще има забрана и за 2 месеца бяха издадени 6 лиценза за нови лечебни заведения. информира "Сега".
Освен това не е ясно и защо се налага отново да се спира с мораториум финансирането на нови болници, при положение че от 1 април се очаква да е в сила националната здравна карта и договорите с болниците да се сключват по нея. Картата би трябвало да определи къде лечебните заведения са повече от нуждите на населението и в съответните райони да не се финансират всички съществуващи болници. От друга страна, ще се посочат и местата, където има недостиг на болници или на отделения по специалности, като обявената от управляващите цел беше да се стимулира разкриването им. При наличието на мораториум това е невъзможно. Текстът обаче беше приет и в комисия, и в зала без никакъв дебат и не стана ясно защо се налага нова забрана. Както обикновено при гласуването в зала на бюджета на касата за 2016 г. от ГЕРБ не взеха думата нито веднъж. За разлика от друг път, в дебата не участваха и депутати от Реформаторския блок. Основните критики на БСП и ДПС бяха, че от бюджета на касата липсват реформите, обещани от здравния министър Петър Москов - не се вижда разделянето на пакета на НЗОК на основен и допълнителен, въвеждането на здравна карта, обещаната комплексна грижа и отпадане на лимитите в доболничната помощ. Опозицията нападна и запазването на лимитите за болниците и въвеждането на ново понятие, според което касата ще купува обеми медицински дейности.
 
        САМО ЗА СЕДМИЦА БРОЯТ НА ЗАРАЗИЛИТЕ СЕ ДЕЦА СЪС СКАРЛАТИНА В ПЕРНИК Е НАРАСНАЛ 4 ПЪТИ
        За последните 7 дни са регистрирани 11 болни, съобщават от Регионалната здравна инспекция. От регистрираните 8 случая са лабораторно потвърдени, а 3 все още са квалифицирани като вероятни. Всички болни деца са от Перник, посещават организирани колективи. В предходния период болните деца са били само 3, съобщава struma.bg.
"Скарлатината е вид шарка, към която не се изгражда пълноценен имунитет. Това е сериозно инфекциозно бактериално заболяване и може да причини сериозни усложнения. Предимно боледуват деца на възраст от 3 до 10 години, но се случва да се разболеят и възрастни. Поради приложението на антибиотици и невъзможност на заболелите да си изработят пълноценен имунитет се срещат повторни заболявания в 5-10%", обясниха медици, допълва "24 Часа". Скарлатината се предава по въздушно-капков път от болен на здрав, но е възможно и заразяване чрез храна и замърсени предмети. Инкубационният период варира от няколко часа до 12 дни. Сериозен скок има и на болните от варицела. 17 деца са със шарка, със 7 повече от предходния седемдневен период. 12 от случаите са от Перник, 1 от Земен и 4 - от Трън.
 
        РЯЗКО УВЕЛИЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С ОТЛЕПЕНИ В УМБАЛ "СВ. ГЕОРГИ" В ПЛОВДИВ
        Рязко увеличение на пациенти с отлепени ретини озадачи лекарите от УМБАЛ "Св. Георги" в Пловдив. Очната клиника е пълна с болни на възраст от 37 до 80 г. Заболяването предизвиква загуба на зрение. Офталмолозите са изумени от небивалия пик през този сезон, четем още в "24 Часа". "Обикновено подобни случаи има през лятото, когато температурите са високи. Тогава може да настъпи обезводняване на стъкловидното тяло, което държи на мястото й ретината, и тя се разкъсва. Същият резултат се получава при травма, повишената физическа активност или тежката селскостопанска работа на полето", коментира шефът на клиниката проф. д-р Нели Сивкова. Тя и колегите й нямат обяснение за високия процент на пациенти с този здравословен проблем. По думите й ретината е "мозъкът на окото", тъй като трансформира зрителната информация в нервен импулс. При повреждането й човек губи голяма част от зрението си, понякога и напълно. Лечението е единствено хирургично. Операцията е сложна, а ефектът от нея зависи от давността на заболяването. Проф. Сивкова уточнява, че отлепянето на ретината не е съпроводено с болка или зачервяване. Затова и някои хора смятали, че окото само ще започне да вижда както преди. Тъй като другото компенсирало зрителното поле, понякога минавало много време до преглед при офталмолог. При навременна операция болният има шанс да възстанови почти изцяло зрението си в период от 1 до 3 месеца.
       
        ЛЕКАРИТЕ ОТ ТЕЛК В ПЛОВДИВ ЗАСЕГА ОТТЕГЛИХА ПРЕДИЗВЕСТИЯТА СИ ЗА НАПУСКАНЕ
        Това научихме от Радио "Фокус" - Пловдив д-р Райна Ангелова, административен отговорник на ТЕЛК - Пловдив. Срокът на предизвестията за напускане на работа, които медиците от ТЕЛК подадоха, трябваше да изтекат на 5 декември. В петък е имало нарочна среща с директора на МБАЛ Пловдив доц. д-р Георги Йорданов и директора на РЗИ д-р Ваня Манчева - Танчева, на която лекарите са получили уверението, че нещата са задвижени на ниво Парламентарна комисия по здравеопазването. "Внесено е предложението за промени в Наредбата за експертизата и за промени в чл. 110 от Кодекса за социално осигуряване, който визира виновностно поведение на лекарите при така наречената "неправилна оценка" и плащане на "нанесените щети" на НОИ", каза д-р Ангелова. Тя поясни, че техните искания са били да спрат плащанията по обжалваните решения, а не, че не искат контрол. Такъв задължително трябва да има, смятат лекарите. "Ако това спре, тогава институциите над нас ще бъдат по-бързи в прегледа. Тоест, НЕЛК по-бързо ще викат пациентите, за да може да се излезе с окончателно решение", поясни д-р Ангелова. "Това е нашето искане, нямаме особени претенции за заплати, нито е показност", добави тя. При втори ревизионен акт и ако НОИ не изчака, за да влязат в действие тези законодателни промени и продължат с актовете, то лекарите от ТЕЛК в Пловдив ще напуснат без предизвестие солидарно още на следващия ден. В момента лекарите работят, не са прекъсвали работа. В началото на миналия месец 15 от общо 18 лекари от пловдивския ТЕЛК подадоха едномесечни предизвестия за напускане на работа.
 
        БОЙКО БОРИСОВ: СПЕШНА ПОМОЩ ЩЕ РАЗПОЛАГА Е 20 МЛН. ЛВ. ПОВЕЧЕ ПРЕЗ СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА
        "Монитор" извежда като свой приоритет от форума спешната помощ. "Спешна помощ ще разполага е 20 млн. лв. повече през следващата година. Това обяви премиерът Бойко Борисов при откриване на конференцията "Власт, лекари и пациенти - заедно в реформата", организирана от Института за стратегии и анализи в партньорство с "Монитор". Така с увеличението на средствата за спешна помощ, ще бъдат повишени заплатите на работещите в системата", четем във вестника. "Министър-председателят обяви пълната си подкрепа за здравната реформа на министър Петър Москов. "Аз съм оптимист и това, което прави д-р Москов, започва да дава резултати", допълни Борисов. Той даде рамо на ключови реформи на министъра като създаването на задължителна здравна карта и комплексното лечение. Премиерът обясни, че не е справедливо няколко големи болници да поемат цялата тежест на системата и да трупат дългове", разказва ежедневникът и допълва: "Той подкрепи и идеята на здравния министър за въвеждане на данък обществено здраве. Борисов обясни, че подобна мярка е необходима не защото държавата ще спечели от това, а защото трябва да се изградят навици и култура на здравословно хранене. "На този, който пие ракия, пуши цигари, яде сланина, трябва ли другите да му платят лечението?", попита Борисов. Той припомни, че нездравословният начин на живот е една от основните причини страната ни да е на първо място по брой на инфаркти и инсулти. "Трябва да предпазим децата и да припомним на родителите, че като им купуват по 3 сладоледа на ден, не им правят добро, защото след 20 години ще имат сериозни последици", призова министър-председателят", пише изданието. И веднага подема новата линия, прокламирана от премиера, с коментарна публикация. "Когато става дума за здравеопазване, българинът е склонен остро да критикува и хули лекарите и цялата система. Често обаче се отклонява от темата за личната отговорност за собственото си здраве, поради липсата на която най-често ни сполетяват проблеми. Често проявяваме пълно безхаберие към това какво ядем, пием и изобщо как живеем. А храната може да бъде както лекарство, така и отрова. Изборът е наш", заявява вестниът.
 
        ИЗЛИШНИТЕ БОЛНИЧНИ ЛЕГЛА У НАС СА 20 000
        "С около 20 хиляди повече са болничните легла в България, отколкото са необходими, съобщи здравният министър Петър Москов. Сега те са общо 48 хил., като 39 хил. от тях се финансират от държавата чрез Националния рамков договор. На практика обаче се ползват 28 хил., т.е. 75%. Това е нормалният капацитет, надвишаването му води до падане на качеството, подчерта министърът. Така стойността на осигуреност на болнични легла у нас е с над 40% повече от средната за Европа." Това четем днес в "Стандарт", който избира тази тема за акцент от проведения вчера форум, посветен на здравната реформа. "Това е като да имаш нужда от един малък хладилник, ада си си купил четири фризера - да им плащаш ток и поддръжка", подчерта Москов. И допълни, че точно с проблеми като този трябва да се пребори задължителната Национална здравна карта. Въвеждането й бе онагледено с ремонт на апартамент - преди да почнеш да поправяш вкъщи, преглеждаш какво са направили съседите", допълва публикацията.
 
        ПРОФ. МИЛАН МИЛАНОВ: СЪКРАЩАВАНЕТО НА БРОЯ НА БОЛНИЧНИТЕ ЛЕГЛА ОТ 48 000 НА 26 000 НЕМИНУЕМО ЩЕ ДОВЕДЕ И ДО СЪКРАЩАВАНЕ НА ПЕРСОНАЛА НАПОЛОВИНА
        Съкращаването на броя на болничните легла от 48 000 на 26 000 неминуемо ще доведе и до съкращаване на персонала наполовина. Това каза в интервю за БНТ председателят на Столичната колегия на БЛС проф. Милан Миланов по повод на създаването на национална здравна карта. Той отбеляза, че областната карта за София се прави така, че не е съобразена с нуждите на столицата. По думите му тя има една много сериозна слабост - не е отчетено демографското движение на пациенти от други области. Проф. Миланов заяви, че 60% от пациентите, които се лекуват в София не живеят там. Според него дори леглата на болниците в столицата да се съкратят драстично хората ще продължават да идват за лечение в столицата. Той напомни, че университетските и частните болници са обезпечени с добри кадри, нова апаратура и имат отлична архитектура. По думите му, през последните години много подобрения са направени и в общинските болници в София. "Още повече и Конституцията и законите казват, че гражданинът е свободен в своя избор къде да се лекува", добави проф. Миланов. Председателят на пловдивската колегия д-р Георги Кръстев отбеляза, че положението в Пловдив е идентично. Той каза, че в областта има 7289 легла, а трябва да бъдат съкратени 2200. По думите му това ще създаде напрежение, защото има много добри болници. Д-р Кръстев добави, че лекарите изчакват да видят какви ще бъдат критериите за сключване на договор с НЗОК. "Не виждам как тази здравна карта ще заработи", заяви накрая той. Проф. Миланов и д-р Кръстев заявиха, че представителите на техните колегии в областните комисии, не са подкрепили областните здравни карти за София и Пловдив.
 
        ПАРЛАМЕНТЪТ ОДОБРИ БЮДЖЕТ ЗА МЗ ОТ 436.5 МЛН. ЛВ.
        Депутатите одобриха на второ четене в пленарна зала Закона за държавния бюджет за 2016 г. в частта му за Министерството на здравеопазването. Парите, които ще получи ведомството на д-р Петър Москов останаха така, както бяха заложени в законопроекта, предложен от Министерски съвет - 436 541 300 лв. Пред "Zdrave.net" председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова отбеляза, че има леко вътрешно преразпределение на средствата по пера. 12 млн. лв. от парите за промоция, превенция и контрол на общественото здраве се прехвърлят по перо диагностика и лечение, като ще бъдат използвани за заплати. Д-р Дариткова обясни, че това се прави, за да се увеличат в началото на 2016 г. възнагражденията на работещите в спешната помощ.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        Някои ежедневници са се спрели и на приетия вчера бюджет на НЗОК за 2016 г. "Още една безплатна пломба или вадене на болен зъб ще поема НЗОК от пролетта на следващата година. Това стана ясно при вчерашните дебати около приемането на бюджета за здраве за 2016 г. По думите на здравния министър д-р Петър Москов в пакета от стоматологични услуги от юни ще бъде включена и трета дейност. Тя няма как да е по-различна от това, което е разписано в него - вадене на зъб или поставяне на пломба, обясни шефът на Българския стоматологичен съюз д-р Борислав Миланов, който определи новината като голям успех", четем в "Телеграф".
По същество пък ежедневникът пише: "Общо 3,2 млрд. лв. са предвидени за здравеопазване догодина. Основна промяна в правилата за плащане на болниците е, че занапред шефовете на районните каси по места ще определят обемите от дейности, свързани със здравеопазване. От БСП определиха мярката като налагане на лимити. "Ние сме стигнали до дъното на здравната реформа", категоричен бе и Хасан Адемов от ДПС. Здравният министър защити промяната, отричайки категорично, че става въпрос за налагане на ограничения, и обясни, че законът залага определяне на дейности според характеристиките и потреблението на всяка болница. С приетите промени служителите на НЗОК и на районните каси ще могат да извършват проверки на територията на цялата страна."
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        На 2 декември влиза в сила таванът при доплащането на лекарства, отпускани от НЗОК, информира "Нова ТВ". Вече ще даваме от нашия джоб най-много 60% от цената на най-евтиния медикамент в терапевтичната група. Така, ако най-евтиното лекарство в съответната група е 10 лева, то пациентът ще доплаща не повече от 6 лева. Досега нямаше такава регулация и оплащанията варираха от стотинки до десетки левове за лекарства от една и съща група.
        Близо 7 млн. лв. са инвестирани в израждането на диагностичен онкологичен център към МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов" АД гр. Велико Търново". Това става ясно от думите на зам.- министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков по време на пресконференция. От пресцентъра на МЗ информират, че общата сума е 7 277 171 лв. От тях 6 131 469 лв. са пари от Европейския фонд за регионално развитие. "Този месец отчитаме изпълнението на най-големия проект в сферата на здравеопазването, успешно реализиран на територията на многопрофилната болница във Велико Търново, благодарение на упоритостта и съвместните усилия на министерството, екипа на лечебното заведение, общинската и областната администрация", заяви д-р Шарков. Той уточни, че с капиталови средства на МЗ през последната година са ремонтирани Вътрешно отделение, ОАИЛ и Операционен блок към МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов. Преведен е и първият транш, на стойност 500 хил. лв., за ремонта на Акушеро-гинекологичното отделение, чието откриване е предвидено за 21 януари 2016 г. - на Бабинден, допълни заместник-министърът.
        Нов хирургичен метод успява да доведе пациенти с диабет тип 2 до ремисия в 90% от случаите, което означава, че след операцията пациентите нямат нужда от инсулин и орални хапчета за контрол на заболяването. Не им се налага да приемат и медикаменти срещу холестерол и високо кръвно, които често съпътстват захарната болест. Това каза д-р Турул Демирел от болница "Медикал Парк Газиосманпаша" в Турция. Засега обещаващият нов метод се прилага само от десетина хирурзи в няколко държави по света - Бразилия, Япония, Индия, Америка, Италия и Турция. Става въпрос за т. нар. илеална интерпозиционна операция, която представлява "изместване" на червата. Това е лапароскопска (затворена) операция, която изисква много висок професионализъм, обясни д-р Демирел. Подходяща е за пациенти с диабет тип 2, които са със запазен инсулинов резерв в панкреаса и са на възраст 18-65 години. Обикновено операцията продължава 3.5-6 часа, а пациентите се възстановяват за 5-6 дни след операцията и започват да се хранят по нормален начин.
Този тип хирургична намеса е различна от обичайно използваните до момента методи на бариатричната хирургия, прилагани при пациенти със затлъстяване и диабет. За разлика от тях, илеалната интерпозиционна операция може да се прилага и при пациенти с диабет, които нямат наднормено тегло, и не води до малабсорбция, т.е. неусвояване на хранителни вещества, посочва специалистът.
        Увеличиха дейностите за зъболечение, плащани от НЗОК като от две те стават три. Промяната влиза в сила от юли 2016година. "Това не е крачка в денталната помощ за 2016г. това е на практика скок в тази посока" - това заяви, член на Комисията по здравеопазването. Цели 15 години пакетът за дентална помощ за възрастни не е променян. Поетият ангажимент от страна на министър Москов, както и от НЗОК, вече е факт, след днешното гласуване на бюджета на НЗОК за 2016г. в пленарната зала на Народното събрание . Този въпрос беше обширно дискутиран на провелата се през месец юли кръгла маса в парламента. Всички институции излязоха с положително становище по поставените въпроси.