Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.12.2015)
 
        ПЪРВИ ДЕКЕМВРИ: СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА СРЕЩУ ХИВ/СПИН
        Отбелязваме Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН. Борбата срещу СПИН се води повече от 30 години, а в България основната цел е да се гарантира безопасност при кръвопреливането, както и лечение и профилактика. Всяка година на 1 декември доброволците на БМЧК-София отбелязват Световния ден за борба срещу ХИВ/СПИН с мащабна информационна кампания на територията на София. В подготовката, организацията и провеждането на изявата се включват над 100 доброволци, служители на БЧК, университети, училища и други неправителствени организации, информира "Нова ТВ". Световната здравна организация анонсира новата си стратегия за елиминиране на епидемията от ХИВ в световен мащаб. Последните медицински данни променят изцяло представата и стратегиите за борба с това заболяване. Резултатите сочат, че незабавната терапия предпазва от разпространението на инфекцията. Поради това СЗО излезе с три основни препоръки. Едната е незабавна терапия за всички носители на вируса, независимо от това в каква фаза на заболяването е пациентът. Последните проучвания показват, че пациентите, които са на терапия на практика са неинфекциозни и не разпространяват инфекцията сред партньорите си. Това означава, че те могат да водят напълно пълноценен живот без страх от заразяване на хора, с които имат сексуален контакт. Другата е подобряване на превенцията на ХИВ/СПИН. Освен традиционните методи на превенция, СЗО препоръчва и употребата на т. нар. предекспозиционна профилактика (PrEP). Третата препоръка е елиминиране на епидемията от ХИВ като част от програмата на ООН за устойчиво развитие - Целите на програмата на ООН за ХИВ/СПИН (UNAIDS) включват елиминирането на ХИВ епидемията до 2030 г. и намаляване на новите случаи на заразяване с допълнителни 75% до 2020 г. През следващите 5 години се цели 90% от хората, живеещи с ХИВ да бъдат наясно, че са инфектирани, 90% от тях да бъдат включени на антиретровирусно лечение и 90% от хората на антиретровирусно лечение да бъдат с неоткриваеми стойности на вируса в кръвта. България все още използва старите принципи за започване на терапия при пациенти с ХИВ. Поради това десетки пациенти чакат месеци и дори години, за да отговорят на критериите за започване на лечение. По този начин те не само рискуват влошаване на собственото си здраве, но и могат да разпространят инфекцията към други.
       
        БОЙКО БОРИСОВ: ТРЯБВА ЛИ ДРУГИТЕ ДА ПЛАЩАТ ЛЕЧЕНИЕТО НА ТОЗИ, КОЙТО ПИЕ РАКИЯ, ПУШИ ЦИГАРА И ЯДЕ СЛАНИНА?
        Не може в здравеопазването да се харчат милиарди, а да имаме най-високата заболеваемост и смъртност в Европа. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на форум, посветен на реформите в здравеопазването. Според него това се дължи на липсата на дисциплина и правителството няма да толерира нейното неспазване, съобщава "Zdrave.net". "Като се започне от шофирането по пътищата. Сложете 1000 убити и 10 000 ранени от пътнотранспортни произшествия. Ако трябва застрахователите подобни рискови шофьори трябва да ги одират в пъти повече отколкото другите. Няма мантинела несмазана в тази държава. Шест платна е Южната дъга. На всеки пет метра мантинелата е счупена. Това какво означава? Или безхаберие, или некадърност или слаба дисциплина. И всички тези хора, благодарение на слабата си дисциплина и неспазването на закона идват при проф. Миланов. Колко струва да оперираш един от една тежка катастрофа? Ще толерираме ли тези хора, които се правят на бабаити, а ние трябва да извадим от джобовете си стотици милиони. 20 - 30 млн. лв. Мисля че такава беше цифрата. За това че той иска да е бабаит. Това иска да внуши министър Москов. Ако трябва да го преведа на по-разбираем език. Този, който пие ракия, пуши цигара, яде сланина и не желае да има хранителни навици, трябва ли други да му платят лечението? Да пие в определени граници. Колкото казва медицината. На пръв поглед е смешно, но това е първопричината да сме на първо място по брой на инфаркти и инсулти", коментира Борисов. По думите му спазването на дисциплината и здравословния начин на живот трябва да се изградят като навик още при децата. Борисов коментира, че през следващата година се дават няколкостотин милиона лева повече - 130 млн. лв. повече в бюджета на НЗОК плюс милиони за високотехнологична апаратура. 20 млн. лв. се дават допълнително и за спешната помощ, отбеляза той. Според него по този начин правителството показва, че здравеопазването е приоритет. Той добави, че министърът на здравеопазването д-р Петър Москов има пълната му подкрепа, за да стигне до края на реформата, независимо колко е болезнена. Премиерът отбеляза, че не може едни болници да работят по всички дейности, а други само по такива, които са високоплатени. По думите му няколко големи болници влачат на гърба си всички останали. Според него това не е честно и затова няма да продължава.
 
        Д-Р ПЕТЪР МОСКОВ: ФИНАНСИРАНЕТО НА БОЛНИЧНАТА ПОМОЩ ТРЯБВА ДА СТАВА ПО РАЗЛИЧЕН НАЧИН
        Финансирането на болничната помощ трябва да става по различен начин, като остойностяването на дейностите трябва да бъде променено генерално. Това каза министърът на здравеопазването д-р Петър Москов по време на форум, посветен на реформите в сектора. Той отбеляза, че в момента се дават пари на структури. По думите му, това трябва да се промени към финансиране на лечение, допълва още "Zdrave.net". Министърът обясни, че лечебните заведения може да се разделят на различни типове. Единият е болници, които работят по всякакви клинични пътеки и осигуряват комплексно лечение, а другите - такива, които работят само по някои, като това са само изгодни, печеливши дейности. "Те имат едно общо нещо и това е средната стойност на клиничната пътека, която те получават. Тя е горе-долу еднаква, над 1000 лв.", отбеляза д-р Москов, като уточни, че и двата типа получават еднакви суми на преминал пациент. Той заяви, че това не е справедливо и не води до добро лечение. Министърът напомни, че големите болници гарантират спешност, 24 часово присъствие на лекари във всяка клиника, многопрофилност, съвременна апаратура и т.н. По думите му такива лечебни заведения трябва да бъдат финансирани по различен начин. Д-р Москов отхвърли обвиненията, идващи от някои организации, че въвеждането на националната здравна карта не е съобразена с нуждите на населението, а с някаква фискална политика. Той отбеляза, че в Европа средното покритие с легла е 4,8 на 1000 души, а в България цифрата е с 40% по-висока. В същото време другите европейски държави осигуряват по-добро лечение и гражданите им имат много по-добри здравни показатели, заяви министърът. Д-р Москов отчете, че в момента у нас има 48 000 легла, но реално функциониращите са 39 600. Според него обаче, след като се вземат предвид определени цифри, записани в Националния рамков договор, ще се види, че реалната нужда на страната ни е доста по-малка. "Това е като да имаш нужда от един малък хладилник, а да си купил четири фризера. Да им плащаш ток, данъци, поддръжка и всичко", каза той.
 
        ДАНИЕЛА ДАРИТКОВА: НЯМА ДА СЕ СТИГНЕ ДО ВРЪЩАНЕ НА ПАЦИЕНТИ ЗАРАДИ ЛИМИТИТЕ НА НЗОК
        Силно се спекулира с темата, че ще се стигне до връщане на пациенти, заради лимитите на разходите в НЗОК. Това каза в сутрешния блок на Радио "Фокус" д-р Даниела Дариткова - председател на Комисията по здравеопазване. По думите й, регулативни стандарти в извънболничната помощ има от години в бюджетите на Здравната каса, тъй като с финансова рамка се поема ангажимент да се гарантира разпределението по месеци на тези финансови ресурси, за да има сигурност, че парите за здраве ще стигнат до края на годината. "Същото касае лечебните заведения за доболнична помощ. Ние имаме от години прогнозни бюджети от времето когато се видя, че имаме ескалация на хоспитализациите и все пак трябва да имаме известно разпределение на средствата, така че от една страна те да са достъпни до всички граждани, които са здравно осигурени, а от друга страна да се гарантира бюджета, за да стигнат средствата до края на годината", посочи Дариткова. "Един нов елемент беше заложен, който създаде притеснения, но той беше интерпретиран относително спекулативно. Ставаше въпрос за това, че освен стойности тук ще се разпределят обеми дейности", обясни тя. "За да може да всички да са спокойни, беше внесено предложение и то беше одобрено от Комисията по бюджет и финанси, че това разпределение подлежи на анализ и преразпределение, при условие, че се установи, че има дефицит или неизползване в отделни региони на страната".  Д-р Даниела Дариткова уточни, че следващият ход е Надзорния съвет на касата и регионалните звена да осигурят много ефективна и своевременна система за наблюдение на движението на пациентите в различните лечебни заведения, защото се запазва принципът, че пациентът избира лечебното заведение.
 
        ОЩЕ ПО ТЕМАТА С МНЕНИЕТО НА Д-Р ЕМИЛ РАЙНОВ
        Депутатите гласуваха на второ четене средствата за болнична и извънболничната помощ, разписани в законопроекта за НЗОК, предаде Агенция "Фокус". Депутатите подкрепиха текстът на комисията за чл. 3 от Закона за НЗОК с 94 гласа "за", 15 - "против" и 3-ма "въздържал се". Общо в гласуването участваха 112 народни представители. Според разписаните текстове средствата за специализирана извънболнична медицинска помощ ще са в размер на 201 млн. 542 хил. лв., а здравноосигурителните плащания за болнична помощ са в размер над 1,343 млрд. лв. Депутатите решиха Националната здравноосигурителна каса да утвърждава броя на назначените специализирани медицински дейности и стойността на медико-диагностичните дейности за всяка районна здравноосигурителна каса и за всяко тримесечие към договорите с изпълнителите на извънболнична първична и на извънболнична специализирана медицинска помощ. Гласуваният текст предизвика реплика от страна на народния представител от ПГ на БСП лява България Емил Райнов, който изтъкна, че е трябвало от 1 януари да няма лимитиране на медицинските дейности, а с този бюджет отново си предлага лимитиране в болничната помощ. "Нали от първи януари всеки щеше да върви с паричките - кой кого излъга?", попита Райнов министъра на здравеопазването д-р Петър Москов, който присъства в пленарна зала.
       
        ПРОФ. ГЕНЧО НАЧЕВ: ЛИПСВА ДОСТАТЪЧНА ДИСКУСИЯ В ОБЩЕСТВОТО И КОНСЕНСУС В ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ
        Всички знаем, че в системата на здравеопазването има много наболели проблеми, чиито решения не търпят отлагане. Това каза директорът на "Света Екатерина" проф. Генчо Начев по време на пресконференция на тема "Власт, лекари и пациенти - заедно в реформата", коментира отново "Фокус". "Липсва достатъчна дискусия в обществото и консенсус в политическите сили. Всички сме съгласни с необходимостта от промяна в здравеопазването с цел по-ефективно разходване публичните средства", заяви Начев. По думите му конференцията на тема "Власт, лекари и пациенти - заедно в реформата" е организирана именно с тази цел. "Присъствието на толкова експерти, както и единни представители от законодателната и изпълнителната власт са достатъчна гаранция, че днешната дискусия няма да бъде празно приказване, а ще спомогне за реализиране на важни решения за този толкова важен сектор в живота ни", подчерта проф. Начев. Той отбеляза, че в рамките на конференцията между властимащите, лекарите и пациентите ще бъде подписан и Меморандум за Национален здравен договор.
 
        ЗДРАВНАТА КАСА НЯМА ДА МОЖЕ САМА ДА НАМАЛЯВА ЦЕНИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ
        Здравната каса все пак няма да има право сама да намалява цените, които плаща за лечение, решиха депутатите от бюджетната комисия в парламента. На второ четене на закона за бюджета на касата за 2016 г. те отмениха текст, който гласеше, че НЗОК може да променя цените на медицинската помощ при преразход, информира "Сега". За пръв път в закон се появява текст, който позволява на здравната каса еднолично да променя цените, които плаща. По принцип за целта се изисква одобрение на лекарския съюз. Тази година възможност за орязване на цени дава и постановление на МС. Дори през лятото касата сериозно обмисляше дали да не намали цените за болниците, тъй като бюджетът й отново тръгна към дефицит. В крайна сметка цените останаха същите. Сега възможността беше заложена директно в закона, но предизвика бурна реакция на лекарския съюз и в крайна сметка от ГЕРБ решиха текстът да падне между първо и второ четене. Продължава да не е ясно обаче ще има ли лимити за болниците. Бюджетът предвижда до 1 април системата да се финансира както сега - болниците да получават бюджети, над които НЗОК няма да им плаща. От 1 април нататък обаче е предвидено касата да купува от лечебните заведения определен обем медицински дейности. Според омбудсмана Мая Манолова така не само се налага лимит на разходите, но и на дейностите в болниците, т.е. и на броя лекувани пациенти за всяко заболяване. Дори лечебните заведения да не са нарушили финансовите параметри, ако са достигнали определен брой случаи, ще трябва да връщат пациенти, предупреди тя. Според омбудсмана законът крие риск от злоупотреба с монополно положение от страна на шефовете на районни каси, които ще могат да закупуват обеми от болниците при неконкретизирани в закона критерии, които тепърва ще се изготвят. Възможно е да се стигне до сезиране на Конституционния съд заради лимитите, коментира още Манолова. От лекарския съюз пък обявиха, че са готови на протести заради този текст.
След 1 април, когато ще действат новите правила, няма да има лимити, условието за купуване на обем дейности всъщност ще доведе до премахване на сегашните ограничения, отвърна обаче управителят на здравната каса Глинка Комитов.
 
        ОТ 2016 ВМА Е БЪДЕ ЧАСТ ОТ ПРОЕКТА ЗА ПРОМЕНИ В СПЕШНАТА ПОМОЩ У НАС
        Ръководството на Министерството на отбраната възприе позиция, че са необходими промени в статута на ВМА, така че работещите в него лекари да получат възможност да практикуват свободно в извънработно време. Това заяви днес пред колектива на академията министърът на отбраната Николай Ненчев, по време на тържеството, посветено на 124-та годишнина от основаването й. По думите на министър Ненчев тази промяна назрява отдавна и е изключително важна, защото благодарение на нея, военните медици, които са сред най-високо квалифицираните у нас, ще могат да упражняват свободно професията си, което е тяхно право, допълва "Zdrave.net". От следващата година ВМА ще бъде включена в методиката на МЗ за финансиране на спешните отделения, заяви в приветствието си министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. В допълнение той подчерта, че спешното приемно отделение на болницата ще стане част от проекта на правителството за промени в инфраструктурата на спешната помощ в страната. Министър Москов връчи отличия на МЗ на изявени медици от ВМА. Той връчи почетния златен знак Първа степен на МЗ на доц. Ана Михова - ръководител на отделението по обща и клинична патология във ВМА и национален консултант по специалността. Доц. Михова бе поздравена лично от премиера Бойко Борисов. От името на БЛС отличия връчи и заместник-председателят на организацията проф. Огнян Хаджийски.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Военномедицинска академия в София отбелязва 124 г. от създаването си. Ще бъдат поднесени венци пред Паметника на загиналите медицински чинове в градинката пред ВМА. Празникът ще продължи с тържествено събрание в киносалона на ВМА, в което участие ще вземат ръководният и медицински персонал на болницата, както и официални гости. Тържественото отбелязване на 124-тата годишнина от създаването на Военномедицинска академия ще завърши с концерт на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Република България.