Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30.11.2015)
 
        ВАНЬО ШАРКОВ: НАМАЛЯВАНЕТО НА ЛЕГЛАТА В БОЛНИЦИТЕ ЩЕ СТАВА ПОСТЕПЕННО
        МЗ се интересува от здравния ефект на данъка върху вредните храни, не от фискалния, обяви зам.- министърът. Намаляването на болничните легла в страната, които са в повече ще стане постепенно по заявки от регионалните Здравни каси. Това обяви в предаване по "БТВ" зам.-здравният министър Ваньо Шарков. Намаляването на леглата в лечебните заведения ще стане на база на нова Национална здравна карта. По думите му част от тези легла може да се използват за клиничната пътека за долекуване, която ще съществува от следващата година. Тя е предвидена за пациенти, претъпели тежки операции, които имат нужда от рехабилитация и други следоперативни грижи. Няма заповед от Министерството на здравеопазването линейките да не карат пациенти в частни болници, обяви Шарков. Той даде пример с инцидента в тунел Витиня - двама от пострадалите са били закарани в частни лечебни заведения. Относно данък вредни храни, той уточни, че за МЗ е важен здравният, а не фискалният ефект от него. Шарков уточни, че с такъв данък няма да бъдат облагани основни храни, а такива като чипса.
 

       ШЕСТИМА СА ОСЪДЕНИ ЗА НАПАДЕНИЕ НА ЛЕКАРИ, КАЗА ОЩЕ ВАНЬО ШАРКОВ
        Вече има 6 присъди по бързото производство срещу хора, които са нападнали или са били лекари, четем и в "24 Часа" за интервюто на заместник здравният министър Ваньо Шарков в студиото на "БТВ". Той бе поканен да коментира поредното нападение над санитарка от вчера в спешния център в Благоевград. "Охраната в спешните центрове да бъде повече и да е по-адекватна. На повечето места това са хора в пенсионна възраст, които, както виждаме в случая с Благоевград, не са могли да направят нищо. А такива, дето ще пребиват баща си и после санитарката, винаги ще има", допълни д-р Шарков. След това той подчерта,че в спешните центрове винаги ще бъдат каран пияни, ако те имат нужда от лечение. Но осъди практиката там да се карат лица, които просто са прекалили с чашката, понеже няма къде другаде да бъдат оставени.
 
        СТРЕСЪТ БЕШЕ МНОГО ГОЛЯМ, РАЗКАЗА ГЕРГИНА НИКОЛОВА, БИТАТА САНИТАРКА
        В събота срещу неделя в спешното отделение в Благоевград психично болен мъж преби санитарка, след като нанесе побой и на баща си. "Цялото тяло ме боли, но съм по-добре от миналата вечер, защото тогава стресът беше много голям", разказа по "Нова ТВ" битата санитарка Гергина Николова.  "Той крещеше "Всички ще умрете". След това ме хвана за косата и ме събори на земята и започна да ме рита и аз се свих на кълбо", спомни си тя. Преди по-малко от година в същата болница беше счупена ръката на санитарката Емилия Яновска. "Момчето беше пияно и беше употребило анаболи. Аз трябваше да го откарам в ортопедичното отделение, защото имаше много голяма рана на ръката. Той първо нападна ортопеда, а мен ме блъсна точно пред асансьора", спомня си днес Емилия.
 
        РЕВИЗИОННИТЕ АКТОВЕ СРЕЩУ ЧЛЕНОВЕ НА ТЕЛК СЕ УВЕЛИЧАВАТ
        92 445 лв. е трябвало да върнат лекари от ТЕЛК и НЕЛК в последните две години и половина заради установени неточности в издадени от тях експертизи за намалена работоспособност. 105 от всичките 134 ревизионни акта били основателни, съобщава "Сега". Това показват данни на Националния осигурителен институт. В началото на ноември 15 лекари от ТЕЛК-Пловдив подадоха оставки, след като стана ясно, че трябва да връщат пари заради отменени от НОИ решения за поставени от тях оценки за трайно намалена работоспособност. Зад тяхното недоволство застана и колегията на лекарския съюз в града, а по-късно и ръководството на БЛС. От там заявиха, че и в други градове лекарите от трудовоекспертните комисии са готови да подадат оставки. Затова съсловието поиска промяна в Кодекса за социалното осигуряване, според който сега лекарите от ТЕЛК трябва лично да възстановяват отменени от по-горна инстанция обезщетения.
В годините след влизането в сила на тази разпоредба наложените санкции и броят на ревизионните актове се увеличава. През цялата 2014 г. са съставени 42 акта с наложен начет от 43 487 лв. Само за първото полугодие на 2015 г. обаче има 31 акта, а сумата по тях е 33 142 лв. През 2013 г. актовете са 32, а сумата за връщане е 15 816 лв.
НОИ рядко прибягва до обжалване на експертизи в съда, обясняват от там. През годините делът на атакуваните оценки варира между 1.9 и 2.3%. Лекарите обаче твърдят, че не е редно да връщат пари, защото няма доказателства, че умишлено са ощетили бюджета, попълвайки неверни данни.
       
        ДЪРЖАВАТА СВИВА ПОЧТИ НАПОЛОВИНА ЛЕГЛАТА В СТОЛИЧНИТЕ БОЛНИЦИ
        "Държавата е готова със сметката колко болници в София ще получават пари от здравните вноски. От документа се вижда, че орязването на най-големия пазар, който се ползва от всеки трети българин, е драстично - финансиране от здравната каса ще получат почти 40% по-малко болнични легла, като най-голямо е свиването при хирургичните - над три пъти и половина. Това означава автоматично драстично по-малко безплатни операции и дълга листа на чакащи или много плащащи пациенти от началото на следващата година", четем днес в "Капитал Daily". "Проектът на здравната карта предвижда столицата да разполага с максимум 5877 легла при наличност в момента от 9473. В документа личи, че лекарската организация е предлагала минимални съкращения, но те явно не са приети. Най-голямо е орязването в хирургичните легла - при 3161 легла за операции в софийските болници в момента проектът за здравна карта предвижда да останат максимум 882 легла. В същото време в анализа за София е посочено, че всеки трети българин избира да го оперират столичните лекари. Ако картата бъде приета в този вид и от националната комисия, в която участват здравното министерство и здравната каса, вероятно повечето живеещи в провинцията ще трябва да се оперират в родните си градове, тъй като в София няма да има възможност. Разбира се, освен ако не си платят за операция", коментира изданието. И още: "По-малко легла ще има и за реанимация, както и в останалите специалности. За сметка на това броят ще се увеличи при лечението на деца, вдигат се и местата за т.нар. продължителни грижи. Ще има и повече легла за психично болни."
 
        ПРЕД УНИКАЛНИЯ ПАРАГРАФ 22 СЕ ИЗПРАВИЛ 34-ГОДИШНИЯТ НИКОЛАЙ МЪНЧЕВ, КОЙТО ИМА НУЖДА ОТ НОВ БЯЛ ДРОБ
        Пациент не може да бъде регистриран в листата на чакащите за органи в Австрия, без да бъдат преведени парите за трансплантация. Държавата поиска от пациент да обяви точна дата за бъдещата си трансплантация още преди да се е появил донор, информира "БЛИЦ". Иначе няма да плати за операцията. Пред уникалния параграф 22 се изправил 34-годишният Николай Мънчев, който има нужда от нов бял дроб. "Явно за да ми помогне, здравното министерство първо иска да сключа договор с някой, който тепърва планира да умира", споделя с недоумение младият мъж. Николай страда от заболяването пулмонална хопертония, което е засегнало фатално белите дробове и сърцето му, пише "Телеграф". Шанс за живот за него е трансплантацията на бял дроб във Виена. Пътуването се налага, защото подобна операция у нас все още не е извършвана. Всички нужни разрешения за заминаването в чужбина, включително подписана от здравния министър заповед, са налице. В нея обаче има клауза, според която, за да бъде преведена сумата, трябва да има дата за хоспитализация в Университетска болница във Виена, разказва Тодор Мангъров, председател на Асоциацията "Пулмонална хипертония". Дата за прием обаче не може да бъде дадена, без да има донорска ситуация, т.е. да има умрял човек. Абсурдната ситуация обаче не свършва дотук, защото донор няма как да се появи. Причината за това е, че българинът не може да бъде регистриран в листата на чакащите за органи в Австрия, без да бъдат преведени парите за трансплантация. Същите пари, които МЗ би превело само ако има дата. Въпреки уверенията на МЗ, че няма забавени плащания към пациенти, кандидатстващи за лечение в чужбина, сумата за Николай все още не е преведена. Забавянето се случва, макар че в договора между него и здравното ведомство, сключен на 3 ноември, изрично се посочва, че парите трябва да бъдат изпратени на клиниката в тридневен срок. От МЗ уверяват, че това ще стане днес.
        69% Ръст На Разходите За Лекарства За Шест Години У Нас
        България е на опашката в Европа по достъп до иновативни медикаменти. Това каза директорът на "ARPharM"  Деян Денев по време на форум, посветен на проблемите в лекарствения сектор. По думите му, страната ни има да наваксва още по отношение на потреблението на нови препарати. Той отбеляза, че средно забавянето на достъпа у нас е 956 дни. Приблизително толкова е той и в Румъния - 921. Във всички останали държави срокът е средно около 700 дни, като най-бързо иновативните лекарства стигат до пациентите в Дания - 102 дни и Швеция - 107 дни, намираме днес в "Zdrave.net". България е на едно от последните места и по публични разходи, отделени за медикаменти на човек. През 2011 г. за амбулаторно лечение у нас са били предвидени 60 евро на пациент. В Швейцария тази сума е 480 евро. След България обаче са Полша, Румъния и Сърбия. Денев заяви, че най-бързо разходите за лекарства нарастват в Източна Европа, защото страните се опитват да догонят западните. С най-голям ръст за периода 2004 - 2010 г. е Словакия - 98%, следвана от Полша със 72% и Естония - 70%. В България ръстът е 69%. Повишаване на разходите за този период има и в Западна Европа. Във Великобритания например той е 24%. Според Денев това се дължи както на новите терапии, така и на повишената нужда от лекарства заради застаряването на населението. Директорът на ARPharM се съгласи с това, че ръстът на разходите в България трябва да бъде контролиран. Той обаче отбеляза, че в момента това става по административен път, защото не е постигнато национално споразумение за отстъпки между индустрията и държавата. По думите му, през 2015 г. фирмите ще трябва да върнат в НЗОК 44 млн. лв., а през 2016 г. - 68 млн. лв. Денев каза, че това ще доведе до отпадането на близо 90 лекарства от реимбурсация, защото фирмите ще ги изтеглят. Някои от тях са без аналог. Според него механизмът на договаряне на отстъпки трябва да се промени. По думите му, той трябва да бъде микс от рамкови и индивидуални споразумения.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Ученици от училището за планински водачи са монтирали аптека с лекарства и екипировка за закъсали туристи по пътека към връх Ботев. Това каза за "24 часа" плевенчанинът Руси Дженев, известен алпинист, покорител на няколко върхове 8-хилядници в близкото минало. Дженев дарил оборудването, за да помогне на туристи, застигнати в планината от беда и лошо време. Като опитен катерач, той знаел, че доста хора тръгвали неподготвени за дълги преходи. Някои се губели в Балкана, връхлитали ги природни бедствия и лоши инциденти. Затова Дженев избрал мястото, където да бъде сложена аптеката - на стръмната пътека, наречена Пещта, откъдето минава маршрутът от хижа Плевен към върха. Не можал обаче сам да изнесе металния шкаф, тъй като преди година сменил колянна става. Първо решил да даде голямата кутия на туристи, които при масовото изкачване на връх Ботев да я закрепят на Пещта. Отказали му, тъй като товарът бил тежък. Тогава Дженев потърсил Иван Мутафов от училището за планински водачи в Черни Осъм. Мутафов откликнал и организирал изнасянето и монтирането на аптеката. Чрез медиите Дженев благодари на учителите Иво Димитров и Мартин Семерджиев и учениците им, които поставили полезното оборудване. "Те са истински планинари, и преди всичко човеци, направиха добро за туристите", оценява Дженев.