Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.11.2015)
 
        ОБЩОПРАКТИКУВАЩИЯТ ЛЕКАР ЩЕ ПРАВИ ОЦЕНКА НА ПСИХИЧНИЯ СТАТУС НА ПАЦИЕНТИТЕ СИ
        Общопрактикуващият лекар ще бъде опълномощен да прави оценка на психическото развитие при децата и на психическия статус при възрастните, пише в. "24 часа". От 2016 година това ще бъде включено в задължителния профилактичен преглед на пациентите. Това е предвидно в проект, с който се правят промени в Наредба 39 на МЗ за профилактичните прегледи и диспансеризацията, влизаща в сила още през  януари 2016 г. Промените предвиждат също и повече безплатни изследвания за здравноосигурените пациенти. Първата оценка на психическото развитие ще се прави на деца до 1 годинка при ежемесечните им посещения за рутинните измервания за ръст, тегло, гърди и главичка. При малките пациенти от 1 до 2 г. психическото развитие ще се следи на всеки три месеца, а при децата до 7 г. - на всеки 6. При пълнолетните семейният лекар ще проверява статуса веднъж в годината. Специално внимание ще се обръща и на младите майки, чието психическо състояние ще се преценява два пъти - в първата седмица след раждането и след 30-я ден. Това обаче е само едно от допълнителните  изследвания, които се включват към профилактичния преглед. Промените предвиждат да се обърне особено внимание на навременната диагностика на рака на млечната жлеза при жени над 30 г., както и на рака на простатата при мъжете над 50 г. Тези изследвания също ще бъдат задължителни и ще включват безплатен мануален преглед и тест за простатно специфичен антиген. По-възрастните жени между 50 и 69 г. ще се подлагат на мамография на всеки 24 месеца. Веднъж на 5 г. пациентите над 35 г. ще имат право на пълна кръвна картина и изследване на холестерол и триглицериди за оценка на сърдечносъдов риск. Друго допълнение към профилактичния преглед е изчисляване на BMI, както и определяне на кръвната захар при наличие на рисков фактор. За пациентите в риск са предвидени допълнителни консултации и изследвания.
 
        АПЕЛАТИВНИЯТ СЪД ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ОНЕВИНИ ЛЕКАРКА
        Апелативният съд във Велико Търново оневини лекарка от Габрово, която е била обвинена за причинена смърт на пациент по непредпазливост. Това съобщава в. "Труд". Магистратите отмениха решение на Габровския окръжен съд, с което 57-годишната Р. А. е била наказана с 2 г. затвор условно с 3-годишен изпитателен срок. Казусът може да стигне до Върховния касационен съд. Докторката била призната за виновна от първата съдебна инстанция, че на 3 май м.г. в спешното отделение на МБАЛ "Д-р Тота Венкова" в Габрово е причинила смъртта на П. Г. П. поради немарливо изпълнение на задълженията си като дежурен лекар. Освен това габровските магистрати лишили Р. А. да практикува за срок от 6 месеца.
 
        ОЩЕ ПО СЪЩАТА ТЕМА
        По същата тема пише и в. "Телеграф. Изданието отбелязва, че пациентът е бил приет в спешното отделение на болницата в нетрезво състояние. След направения му преглед и изписани лекарства той напуска спешното и си тръгва. Малко по-късно е открит в района на болницата, паднал на земята мъртъв, задушен от собственото си повръщано. Пациент благодари на джипито си с две шепи орехи от сърце, съобщава в. "24 часа". Историята е разказана от общопрактикуващия лекар д-р Димитър Ковачев от Кърджали. Пред изданието той отбелязва, че за него това е най-скъпият подарък, правен му от пациент. Орехите са били оставени преди време в найлонова торбичка пред кабинета му. "Вътре имаше бележка, на която бе изписано с правописни грешки: "за дукторъ" Подател нямаше. Пациентът е почувствал необходимост да ми благодари и го е направил по свой начин. Ето тези жестове ме крепят и ми дават увереност, че трябва да продължа", коментира д-р Ковачев. "Телеграф" излиза още и с коментарен материал по текстовете от Наредбата, засягащи профилактиката на психичното здраве. "Джипито ще прави оценка на психическото развитие при децата и на психическия статус при възрастните. От следващата година това ще бъде включено в задължителния профилактичен преглед. Революционните идеи са записани в Наредба 39 на здравното министерство, която не е променяна, забележете, повече от 11 години. Няма нищо лошо в това лекуващият ни лекар да ни следи здравето, но той не е пенкилер. Представете си - едно средностатистическо джипи има по 500-600, а в някои случаи и по 2000 пациенти. Е, как може един нормален лекар да следи всеки дали е изкукуригал или не? Това е, меко казано, невъзможно", се казва в статията. Авторът отбелязва, че не е работа на джипитата да следят за психичното здраве на българите и че има специалисти, наречени психиатри и психолози. Според него профилактиката трябва да се прави от държавните психиатрични центрове, който в момента само отчитат кой шизофреник е минал през кабинета им, а после е убил някого.
 
        КАМПАНИЯ ЗА ПЕРФЕКТНО ЗРЕНИЕ
        Кампания за перфектно зрение започна в университетите у нас. Тя се провежда в рамките на програма "Право на зрение 2020" на Световната здравна организация. Приоритет в нея са т.нар. рефракционни аномалии - късогледство, астигматизъм и далекогледство. Това са най-честите лечими нарушения на зрението. Хората с тях имат влошено качество на живот - виждат лошо наблизо, надалеч, трудно шофират, имат главоболие, и често не знаят, че аномалиите са напълно отстраними, информира "Zdrave.net". Целта на кампанията е информиране на младите как да се грижат за зрението си и да живеят без очила. Тя включва срещи, интерактивна част, въпроси, отговори и възможност за преглед. Първите висши училища, участвали в кампанията, бяха УНСС, Националната спортна академия и Нов български университет. Темата бе лазерната корекция на зрението - процедура, към която в последните години има огромен интерес. Това е и най-често избираната хирургична процедура в света. Лектор бе доц. д-р Борислав Кючуков, доцент в Медицински университет - София. "Фокус в тази кампания е младото око. Това е възрастта, в която лазерната корекция е възможна и най-подходяща", обясни доц. Кючуков. Той добави, че към тази процедура трябва да се подхожда сериозно, отговорно и с реалистични очаквания. Специалистът обясни, че след лазерната корекция има 6-месечен период на проследяване, в който се правят поне 3 контролни прегледа. Преди нея има също 3 прегледа, включително и на разширени зеници. Лазерна корекция не се извършва 24 часа след разширяване на зениците, защото няма да даде най-прецизен резултат. Много хора не знаят това и се подлъгват по оферти "2 в 1" - екскурзия в чужбина плюс операция, след което разочаровани разбират, че отново трябва да пътуват за контролни прегледи, каза още той. Доц. Кючуков посъветва всеки, който се е решил на тази корекция, да пита своя хирург: от колко време се занимава с лазерни корекции, колко е извършил, с каква апаратура работи, кой осъществява техническата й поддръжка. "Добрата корекция зависи от няколко фактора: ако апаратурата е най-нова и модерна, а специалистът има малък опит, резултатът може и да не е най-добрия. Същото се случва и ако специалистът има голям опит, но работи със стар лазер", обясни той. Важно е пациентът да се види и да разговаря с хирурга си поне веднъж преди операцията, защото в много клиники той вижда лекаря едва по време на самата процедура, което не е напълно коректно.
 
        НЗОК ПЛАНИРА ДА ПРЕХВЪРЛИ ПЛАЩАНИЯ КЪМ АПТЕКИТЕ ЗА 2016 Г.
        От средата на годината заради липсата на лимитиране при онкологичните лекарства в болничната помощ разходите за тях са се увеличили. Това отчете директорът на финансовата дирекция на НЗОК Ганка Аврамова по време на заседанието на Надзорния съвет на касата от 17 ноември. От стенограмата става ясно, че надзорът гласува от резерва на здравния фонд, който е 19 млн. лв. да бъдат освободени 11,4 млн. лв. за покриване на разходите за онкомедикаменти през ноември. Така в резерва остават едва 8 млн. лв. Подуправителят на НЗОК Иванка Кръстева отбеляза, че в момента се правят проверка на абсолютно всички лечебни заведения, които се занимават с онкология. "Изисках справка от лекарствената дирекция на кои лекарствени медикаменти имаме необичаен разход и те ми ги извадиха по лекарства и по лечебни заведения. Минахме две районни каси, защото ресурсът на Националната каса откъм човешки фактор не стига и имаме едни купища от документи", заяви тя. По думите й от касата правят анкети на пациентите, за да се види дали действително са приемали лекарства. Междувременно Аврамова заявява, че се планира плащания към аптеките за лекарства в доболничната помощ да се извършат през януари 2016 г. Става въпрос за дължимото за периода 1-15 ноември 2015 г. "Истината е, че ние не гледаме и живеем ден за ден, а прехвърляме за следващата година. Това означава, че си намаляваме с 15 милиона бюджета за следващата година", коментира в отговор председателят на надзора Кирил Ананиев.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Ще бъде открит първият център за подпомагане на хора с онкологични заболявания у нас, предаде "Нова ТВ". Той ще работи в УМБАЛ "Царица Йоанна"-ИСУЛ. Идеята на създателите му е раковоболните да имат достъп до психологическа помощ, както и да получат компетентни съвети за справяне със заболяването и последиците от лечението му.
Услугите на центъра ще бъдат безплатни, а неговите служители също ще работят безвъзмездно.
        От 2016 година лечението на хепатит С ще става с нови лекарствени препарати, които овладяват инфекцията до 98% от случаите. Те се приемат под таблетна форма и вече са включени в позитивния лекарствен списък, съобщиха пред БНР от Националното сдружение за борба с хепатита. Освен високия процент на излекуване, важно предимство на новите лекарства е, че предизвикват много малко странични реакции. Терапията е подходяща за пациенти с различна степен на развитие на заболяването, като може да се прилага и от претърпели чернодробна трансплантация. Тя е подходяща и за коинфектирани от хепатит С и ХИВ. Около 9 000 000 души са инфектирани с хепатит С, койео е и основен предразполагащ фактор за развитието на чернодробен рак и цироза. Лечението на заболяването е сложно, защото вирусът мутира и се репликира бързо. Счита се, че у нас около 110 000 души са носители на вируса, но поради безсимптомното протичане на заболяването, по-голямата част от тях не знаят за имунологичия си статус.