Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.11.2015)
 
        В НАРЕДБАТА ЗА ПАКЕТИТЕ ВЛИЗА И КЛИНИЧНА ПЪТЕКА ЗА ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ЛЕЧЕНИЕ
        Нова промяна е направена в последния момент в проектонаредбата за основния и допълнителния пакет. За това съобщи здравният министър д-р Петър Москов пред БТВ. Става въпрос за нова клинична пътека, въведена по предложение на лекарския съюз. Това ще бъде пътека за продължително лечение с продължителност между 20 и 30 дни. По нея ще може да се осъществява лечение след тежка хирургическа интервенция, след неврологични заболявания и други, стана ясно от думите му. Пътеката ще бъде изпълнявана в лечебни заведения, където има физиотерапия. Министърът информира още, че около 3000 от "излишните" според разчетите за здравната карта легла ще бъдат превърнати в легла за продължително лечение. По думите му, общият брой излишни легла е около 6000.   
   
        БГ ЛЕКАР ПРЪВ ПОМАГА НА РАНЕНИТЕ В ПАРИЖ
        БГ следата в атентата от петък, 13-ти, в Париж не изплува само зад калашниците на джихадистите. Монетата, оказва се, има две страни. Екстремистите може и да са сеели смърт с автомати "made in BG", но в същото време един наш доктор пръв се е хвърлил в битка за живота на ранените. За д-р Юри Йорданов разказват журналистите от "Би Би Си".
Петък, 13-ти, Париж. Д-р Юри Йорданов е на дежурство в спешното отделение на столичната болница "Сен Антоан". Очаква контингента от "обичайните заподозрени" - немощни стари хора или среднощни пияници. Болницата се намира близо до много известни барове и ресторанти, на около 200 м от едно от местата, станало мишена на джихадистите. Някъде към третия час на дежурството си д-р Йорданов тъкмо преглежда "една много мила възрастна дама, която беше много болна". В този миг срещу него се затичва студент, който крещи несвързано. БГ лекарят не разбира нищо. Но след това кошмарната картина се подрежда - окървавените от терористите изпълват "Спешното". Първа е жена на около 30 г., с три прострелни рани. "Никога по-рано не бях виждал нещо подобно", разказва д-р Йорданов. Той е едва на 35 г. и по-рано никога не му се е налагало да обработва огнестрелни рани. Но като най-опитен лекар въпросната нощ в отделението, той поема прегледа на ранените в касапницата. С напредването на нощта започват да прииждат и линейките, а с тях и по-тежко пострадалите. "Не знам как някои хора бяха оцелели", признава д-р Йорданов. Една жена например пристига с куршум между черепа и кожата. "Фактът, че бе тук, бе чудо", казва медикът. Друга жена е в кръв от главата до петите. Нашенецът започва да я преглежда за рани. Но тя му казва: Това не е моята кръв, това е кръвта на мъжа ми. Той стоеше пред мен". Най-тежки обаче са прегледите не на пациентите с комплексни травми. А посрещането на хората с тежки наранявания, които могат да говорят, разкрива БГ докторът. От разказите им той разбира за ужаса, преживян в петък вечер. За да помогне на всички ранени, д-р Йорданов вика колеги от "Сен Антоан" на помощ. Идват и много доброволци въпреки придвижването през онази нощ да е опасно. Някои са студенти по медицина, които по това време се забавляват в заведения наблизо. Инстинктивно те отиват до най-близката болница, в която могат да са полезни. През онази страшна нощ през отделението минават около 50 пациенти, всички с огнестрелни рани. Въпреки че ситуацията е непозната за него, след първите 5 минути д-р Йорданов претръпва. "Това трябва да правим. Това е нашата работа", скромен е лекарят. "Ние стабилизираме пациента, започваме лечение и го пращаме в хирургическото, ако е нужно. Това правим всеки ден - този път бе същото, но в различен и неочакван мащаб", разкрива българинът пред "Би Би Си". Да бъде подготвен - е задължително условие за всеки медик.
       
        БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА КАТАРАКТА И ГЛАУКОМА ЩЕ СЕ ПРОВЕДАТ В СМОЛЯН
        Безплатни прегледи за катаракта и глаукома ще се проведат в Смолян в рамките на националната кампания "Право на зрение". Инициативата е на Очното отделение на МБАЛ "Братан Шукеров", с подкрепата на директора на болницата д-р Марин Даракчиев, информират от лечебното заведение. Кампанията стартира на 2-ри декември, сряда, с информационна среща-беседа, която ще започне от 15.30 часа в заседателната зала на МБАЛ "Братан Шукеров", приземен етаж, централен вход, научаваме от "Zdrave.net". По време на срещата ще бъдат разяснени причините за заболяванията, симптомите и начините на лечение. Всеки посетител ще получи талон за безплатен  преглед, срещу който ще бъде прегледан впоследствие. На срещата ще бъдат обявени датите на безплатните прегледи и телефоните за предварително записване. Инициативата е насочена към хората около и над 50-годишна възраст, тъй като те попадат в рисковата група. Целта е те да научат повече за двете заболявания, които са причина номер едно за слепота сред възрастното население. И докато последствията от катарактата са обратими, при глаукомата загубеното зрение не може да бъде възстановено. Националната кампания "Право на зрение" се провежда в рамките на Глобалната програма за предотвратяване на слепотата на Световната здравна организация, наречена "Право на зрение 2020". Целта й е към 2020 г. предотвратимите причини за слепотата да бъдат сведени до минимум. По данни на СЗО в целия свят има 37 милиона слепи и 161 милиона души с влошено зрение. На всеки пет секунди в света ослепява по един възрастен човек, а всяка минута - едно дете.  3/4 от тези случаи са лечими или предотвратими. По данни на СЗО, ако не се вземат мерки, към 2020 г. числото на слепите в света ще се удвои и ще достигне до 75 милиона души. Медиците бият тревога - ако допреди години възрастовият праг на катарактата беше 60 години, сега той е паднал до 40 г. У нас в рамките на програмата "Право на зрение 2020" офталмолози от цяла България стартираха кампания "Не се страхувайте от катаракта". Тя започна през 2011 г. с мащабни безплатни скрининги в различни градове, сред които София, Пловдив, Плевен, Варна, Бургас, Видин, Враца, Русе и др.  През октомври т. г. и в България кампанията промени името си на "Право на зрение".
 
        АНТИБИОТИЧНАТА ПОЛИТИКА У НАС ТРЯБВА ДА БЪДЕ ЗАДЪЛЖИТЕЛНА
        "24 часа" се спира на проблема, свързан с антибиотичната резистентност. "Антибиотичната политика у нас трябва да бъде задължителна. В последните години тя има сериозни успехи в понижаването на резистентността, но има и някои неуспехи". Това каза проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), на Европейския ден на антибиотиците. Поради глобалната опасност от нарастващата антибиотична резистентност тази година за първи път СЗО инициира Седмица за правилна употреба на антибиотиците, която приключва на 21 ноември", четем във вестника. "България е на средноевропейско ниво по резистентност, но тревожните факти са, че тя расте, и то не само сред бактериите, но обхваща и вирусите причинители на хепатит, грип и СПИН, каза проф. Кантарджиев. В болниците се изписват 3 пъти повече антибиотици спрямо средното в ЕС, а 80% от тези лекарства се прилагат в извънболничната помощ", допълва публикацията.
 
        Д-Р Ц. РАЙЧИНОВ Е НОВИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ЦЕНТРАЛНАТА КОМИСИЯ ПО ЕТИКА КЪМ МС
        Правителството избра д-р Цветан Райчинов за председател на Централната комисия по етика към Министерския съвет по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Той ще заеме мястото на д-р Иван Стайков, който напуска поста по лични причини. Д-р Райчинов е възпитаник на Медицинска академия-София, има специалност "Акушерство и гинекология", "Здравен мениджмънт" и "Социален мениджмънт". Работил е като участъков терапевт в Русе, специалист "Селско здравеопазване" в Дирекция "Народно здраве"-Русе, акушер-гинеколог в АГ комплекс-Русе. Активен член е на БЛС и е бил председател на Управителния съвет на съсловната организация.