Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16.11.2015)
 
         МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ У НАС СЕ СТОПИХА
        Медицинските сестри у нас се стопиха до 23 433, става ясно от регистъра на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. А според Националния център за обществено здраве и анализи преди две години те са били 32 455, научаваме от "Труд". През не толкова далечната 1990-а техният брой е 53 810. Информацията за 23 433 медсестри у нас е посочена в мотивите за изменение на закона за съсловната организация на медсестрите, акушерките и асоциираните медицински специалисти. С промяната се залага продължаващото им медицинско обучение. Задължението да повишават знанията си непрекъснато ще бъде обвързано с по-високи възнаграждения. Подобряването на квалификацията ще осигури по-качествени грижи за болните българи.
Медсестрите у нас постоянно намаляват заради ниските доходи, които получават, заради липсата на развитие, което не виждат у нас, заради бягането им зад граница и изплащаните там примамливи доходи, а доста от тези, които остават в България, са в предпенсионна възраст. Промяна за следването на продължителното обучение е разписана и в Закона за съсловните организации на лекарите и на зъболекарите. Според НСИ към 31 декември 2014 г. България има 28 842 лекари (година по-рано са били 28 937), а тези по дентална медицина са 7013 (през 2013-а са 7247). "Специализираните органи на Българския лекарски съюз и на Българския зъболекарски съюз трябва да осъществяват контрол върху продължаващото медицинско обучение на лекарите и зъболекарите", пише в мотивите за поправките в закона за съсловните организации. Залага се единна кредитна система за оценка на формите на продължаващото обучение. За всяка година ще се фиксира и норма за натрупване на определен брой кредитни точки от проведеното усъвършенстване.
Предвиждат се санкции за лекари и стоматолози, които не спазват изискването, както и по-големи възнаграждения за учещите.
 
        ПАЦИЕНТ Е ИЗПИСАН ОТ БОЛНИЦАТА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО С ГНОЙНИ РАНИ
        "Труд" съобщава още за нередности в изписването на пациент от великотърновската болница. "Пациент е изписан от болницата във Велико Търново, въпреки че е с гнойни рани по краката. В епикризата обаче 60-годишният Пейчо Славчев от Дебелец фигурира като жена. В документа е вписана диагноза "флебит и тромбофлебит", а за шеф на отделение е посочен лекар, който е пенсионер", информира материалът. "Краката на Пейчо са в рани. Човекът едва ходи с бастун. "Спя на стол заради болките", оплаква се мъжът. Лекува се от 4 г. Последно платил над 300 лв., въпреки че е здравно осигурен", разказва още публикацията и уточнява: "От болницата заявиха, че вписването на мъжа като жена е техническа грешка."
 
        НЕДОСТИГ НА ОБЩОПРАКТИКУВАЩИ ЛЕКАРИ
        Недостиг на общопрактикуващи лекари има във всички общини на област Велико Търново през миналата година, сочи последната статистика. При 183 практики в региона има регистрирани 105 джипита в индивидуални практики и 43 в групови, четем в "24 Часа". Осем от общопрактикуващите лекари не работят с РЗОК, поясни д-р Евгения Недева - директор на Районната здравна инспекция в Търново. По данни на здравната каса незаети са 75 центрове на практики. Сключените договори през 2014 година са 114, т.е. за 62% от практиките по съществуващата здравна карта. Най-голям е недостигът на джипита в общините Лясковец, Елена, Златарица, Сухиндол и Стражица. Основно пустеят кабинетите в селата. Поради липсата на доктор, пациентите се прегрупират и се записват в най-близката лекарска практика, но медицинската служба се намира на десетки километри. В балканските селца през зимата пътищата са затрупани и хората са принудени да се лекуват с бабешки илачи, казаха кметове. Според новата методика на здравното министерство, по която се определя потребността от медицински услуги, в областта трябва да работят най-малко 166 джипита. При лекарите по дентална медицина положението е коренно различно. Те са регистрирали много повече практики от потребността от стоматологична помощ, но само 170 работят по здравна каса. Разпределението при дентистите е крайно неравномерно. Те са концентрирани основно във Велико Търново и Горна Оряховица, а в селата и малките общини от години не са виждали зъболекар.
 
        ПРЕДСТАВИТЕЛНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ ЗА ЗАЩИТА НА ПАЦИЕНТИТЕ ОСТАВАТ САМО ДВЕ
        "Сега"информира, че национално представителните пациентски организации остават само две. "Представителните организации за защита на пациентите са намалели от 4 на 2, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Потвърдена е представителността на сдружение "Национална пациентска организация" и на сдружение "Българска асоциация за закрила на пациентите". Двете структури имат право да излъчат свой представител в надзорния съвет на здравната каса. По закон квотата на пациентите е една и организациите се разбират помежду си кой да е той и за какъв период от време", пише вестникът. "Две организации получиха отказ за потвърждаване на представителност - сдружение "Конфедерация защита на здравето" и сдружение "Федерация български пациентски форум", обясниха от МЗ. Досега и двете имаха право и излъчваха свои хора в надзора на касата. Мотивите за отказите са, че организациите не са отговорили на изискванията за признаване на представителност. От МЗ не уточниха на кои критерии не са отговорили двете формации, но по наредба те трябва да имат областни структури във всички административни области на страната и дейност по защита правата на пациентите по поне 15 различни заболявания", четем още в ежедневника. "При кандидатстване за представителност организациите трябва да дадат на МЗ и справка за източниците си на финансиране. От министерството обаче не предоставиха на "Сега" подобни справки, нито отговориха какво следва, ако дадена организация се финансира например от фармацевтична компания. "Тази информация се изисква с цел гарантиране на прозрачност в управлението и дейността на организациите", беше единственият коментар", допълва публикацията.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        В деня за борба с диабета, който целият свят отбелязва на 14 ноември, лекари, общественици, политици, деца и родители се събраха във варненската университетска болница "Света Марина", където официално бе открит Център за иновативни терапии и авангардни технологии при диабет (ЦИТАТ-Д). Новият център е подпомогнат от Асоциация "Докосни дъгата", сред учредителите на която са баронеса Денислава Ангелова и певицата Мариана Попова, намираме в "Zdrave.net". Благодарение на благотворителната кампания на тази асоциация вече са осигурени 8 инсулинови помпи за деца, страдащи от заболяването. Кметът на Варна Иван Портних, изпълнителният директор на УМБАЛ "Св. Марина" проф. д-р Жанета Георгиева и баронеса Денислава Ангелова прерязаха лентата на центъра, а отец Ясен Шинев отслужи тържествен водосвет.
        Нов високоенергиен линеен ускорител ще заработи до края на тази година в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ", съобщава пресцентърът на Министерството на здравеопазването. Апаратурата е доставена по европейски проект на МЗ, като част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма, и е финансиран от Оперативна програма "Регионално развитие" на стойност 6 млн. лева, коментира "Medical News". По този начин в ИСУЛ ще бъдат открити нови работни места. Подобрената медицинска инфраструктура ще повиши удовлетвореността на лекарите, медицинския, и помощен персонал на лечебното заведение, което е важна предпоставка за задържането на висококвалифицирания персонал на болницата.
        Днес започва Европейската седмица за борба с болестта муковисцидоза, известна и като кистозна фиброза. Това е най-честото разпространено, тежко и практически нелечимо генетично заболяване, определено и като социално значимо. Проявява се в детска възраст и се характеризира с нарушена функция на екзокринните жлези. От българската асоциация "Муковисцидоза" свикват пресконференция, на която ще представят данни за огромната пропаст на лечение в нашата държава в сравнение с другите европейски страни.