Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.11.2015)
 
        БИСЕР ПЕТКОВ: ПРЕЗ 2016 Г. БОЛНИЧНИТЕ ЩЕ СЕ ПЛАЩАТ ДО 10 ДНИ
        С въвеждането на електронния болничен лист и за работодателите през 2016 г. болничните ще се изплащат до 10 дни, увери в предаване  на БТВ управителят на НОИ Бисер Петков. "Сега нормативният срок за изплащане на паричното обезщетение е до 15 работни дни от представянето на всички документи в НОИ. След 1 юли този срок се скъсява с 5 дни. Разчитаме, че този ефект ще се почувства още преди средата на годината, защото и сега в голяма част от нашите териториални поделения, където няма толкова много болнични, плащанията стават в рамките на 5 до 8 работни дни", уточни Петков. Работодателите ще трябва да се регистрират в новата система на НОИ. Работим, за да няма проблеми от 1 януари догодина, посочи Петков. По думите му годишно около 150 000 осигурители и самоосигуряващи се лица подават данни в НОИ за изплащане на парични обезщетения. Петков увери, че няма риск от 1 януари парите по болничния на хората да се забавят, защото така или иначе фирмите имат задължение да подават тези документи и данни. Периодът започва от 1 декември и той не е лимитиран. Първото подаване на документи по електронен път всъщност ще е до 10 февруари, тъй като срокът е до 10-то число след месеца, в който е представен документът. Така че реално тези, които регулярно подават такива документи, ще имат 2 месеца и повече, за да извършат тази регистрация, разясни още управителят на осигурителния институт.
 
        ГОЛЕМИТЕ БОЛНИЦИ  ЩЕ ИМАТ ПРЕДИМСТВО ЗА ДОГОВОР СЪС ЗДРАВНАТА КАСА
        "Ако в едно населено място има няколко лечебни заведения, които отговарят на критериите за сключване на договор с касата, но леглата им надвишават определения от здравната карта брой, касата ще сключи договор с тези, които имат най-високо ниво на компетентност", заяви зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков.
От догодина трябва да влезе в сила националната здравна карта, която да показва потребностите от лечебни заведения във всеки регион, информира "Сега". На местата, където има пренасищане, НЗОК ще работи само с определени болници, които ще се избират по критерии, посочени от здравното министерство. Здравният министър Петър Москов обясняваше, че те ще са медицински - смъртност, усложнения, повторни хоспитализации за едно и също заболяване. Сега се оказва, че ще се следват нивата на компетентност. За най-високите нива на компетентност болниците трябва да имат най-много апаратура и квалифициран персонал, т.е. да могат да поемат всяко заболяване по съответната специалност. Вече е ясно и че около 3000 легла у нас са над потребностите и догодина за тях няма да има договори. Не е ясно обаче какво става, ако всички кандидатстващи за договор болници в определен град - например София, имат най-високо ниво на компетентност. Създаването на задължителната здравна карта няма за цел да редуцира броя на лечебните заведения, а да подобри качеството на предлаганите услуги, допълни той. "Не мога да си представя, че ще продължи да съществува в 21-ви век болница, в която не можеш да влезеш, защото те посреща стадо овце, което е запречило вратата. Това не е качествено българско здравеопазване. Затова, когато в едно лечебно заведение през нощта е дежурна само една медицинска сестра и няма дежурен лекар, то не може да осигури качествено и 24-часово обслужване на пациентите. Всички критерии трябва да направят така, че да има карта на качественото здравеопазване в България, а не само моментна снимка", каза още Шарков, но не стана ясно как тази ситуация ще се подобри, ако въпросната болница е единствена в дадена община.  Догодина няма да има лимити за дейностите, влизащи в основния пакет, каза още Ваньо Шарков. "По отношение на болничната помощ е достигнат таванът на възможните хоспитализации и вече не е възможно тази бройка да бъде надвишена. Ето защо, когато се говори за разпределение на обеми по региони, това няма да доведе до лимитиране", поясни той. "Когато има пациенти, които са в допълнителния пакет и поради някакво усложняване влизат в основния, моментално това, което имаме като обем дейност, ще бъде увеличавано", каза още д-р Шарков.  Все още се обмисля дали консумативите за заболяванията от основния пакет могат да бъдат заплащани напълно от НЗОК, каза още Шарков. Според него те трябва не просто да бъдат платени, но и реално остойностени. Едно от тържествените обещания на МЗ при разделянето на пакета на касата на основен и допълнителен беше, че за основния пациентите няма да плащат нищо, дори скъпи консумативи като импланти, клапи, пейсмейкъри и т.н.
 
        КУПУВАМЕ ЛЕКАРСТВА С ПРЪСТОВ ОТПЕЧАТЪК.
        Роднините на тежко болни пациенти, които не могат да стигнат до аптеките, ще им купуват животоспасяващите лекарства след сканиране на пръстов отпечатък. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Той обясни, че персоналният код на всеки ще бъде вкаран в база данни, където ще се проследяват роднинските връзки, съобщава още "Новинар". По този начин фармацевтите ще са спокойни и сигурни, че продават медикаментите на близки на болния пациент. "Може съвсем спокойно да взимате лекарствата от аптеката на всички хора от вашата фамилия, защото този идентификатор съдържа код, който ви свързва с всички ваши роднини до трето коляно, така че можете да им взимате лекарствата. Това не е нещо, което ние сме измислили, това го правят много държави и ние използваме опита", заяви д-р Шарков. Според него, ако този метод бъде въведен и в извънболничната помощ, и в аптечната мрежа, то ефектът ще бъде много по-голям. Освен това самата машина за разпознаване на пръстов отпечатък струва 20 евро, което няма да натовари с големи разходи фармацевтичните вериги. "Пациенти със спешно състояние по основния пакет няма да останат без лечение. От догодина по основния пакет няма да има лимити за обема дейности, ако болни от допълнителния пакет се влошат, те ще се прехвърлят към основния", заяви зам.-министърът на здравеопазването. Очаква се до края на месеца да бъде публикуван и новият стандарт за спешна медицина.
 
        БЛС ПРЕДУПРЕЖДАВА: ТЕЛК-КОМИСИИТЕ ЩЕ ОСТАНАТ БЕЗ ЛЕКАРИ
        Българският лекарски съюз предупреждава за масови оставки в цялата страна на медици, работещи в ТЕЛК - комисиите. Припомняме, миналата седмица първи хвърлиха   оставки лекари от ТЕЛК - Пловдив, четем днес в "news.bg". Причина за това са неуредиците в нормативната уредба и санкциите, налагани от НОИ, с които не само се отнемат заплатите на лекарите, но и те се задължават. Пловдивските лекари подадоха колективно предизвестие за напускане заради глоби, наложени по стари случаи на издадени документи за инвалидност. Част от комисиите били глобени с по 4000 лева на случай. Паралелно с това, според данни на НОИ, всяка трета новоотпусната пенсия у нас е за инвалидност.
 
        НЗОК ТЕПЪРВА ЩЕ РЕШАВА ЗА СРЕДСТВАТА ЗА ПАЦИЕНТИ С ИНСУЛИНОВИ ПОМПИ
        Здравната каса реши да отделя пари за пациентите на инсулинови помпи. Ще се финансират част от консумативите за устройствата. Все още обаче не е ясно от кога ще се случи това и каква сума ще бъде отделяна, научихме от "БНТ". Пациенти настояват касата да направи достъпно използването на помпи от възможно най-много хора с диабет. Светлин Златков се сблъсква с диабета в 4 клас. Използва инсулинова помпа, обаче едва от няколко месеца. Семейството на детето закупило инсулиновата помпа чрез дарение. За консумативи на месец отделят около 200 лева. Категорични са, че здравната каса трябва да поеме разходите по цялото лечение. Предстои Националната здравно осигурителна каса да изготви критериите по които ще се получават инсулиновите помпи. България е единствената държава в Европа, която не заплаща инсулиновите помпи за деца. Регистрираните деца със захарен диабет са над 3000, а общият брой на диабетно болните в страната е 450 000.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "Телеграф" информира как ще изглежда една областна здравна карта. "С 245 по-малко да бъдат леглата в болниците в област Велико Търново предлага проектът за нова Областна здравна карта. Изчисленията са направени на базата на действащата към момента Здравна карта, Закона за лечебните заведения и нуждите на населението от областта. В момента общият брой на леглата 1545, от които 57 са в Дневен стационар, 20 в Дневен център за настаняване и 54 се използват за лъчелечение в Комплексния онкологичен център. Според проекта техният брой трябва да бъде редуциран до 1300", четем във вестника. "Капитал Daily" избира друг акцент от изказването на зам.-министъра на провелия се вчера здравен дебат. "Въпреки че в проектобюджета на здравната каса има предвидени лимити за лечение и райониране на болните, здравното министерство обеща, че няма да има тавани за лечението на болести по основния пакет и всеки ще може да се лекува, където пожелае", четем във вестника. Публикацията се спира и на информацията, свързана с готвената Национална здравна карта. "Шарков съобщи, че Националната здравна карта, която ще определя броя лекари и лечебни заведения, с които здравната каса ще може да си избира да работи, ще бъде готова до края на годината. По думите му, ако в един град има повече болници, които отговарят на критериите, здравната каса ще сключи договор с тези, които имат най-високо ниво на компетентност. По-голям брой клиники има само в най-големите градове - София, Пловдив, Варна, Пазарджик и др.", отбелязва материалът. Няколко издания се спират на нови искания за промени в здравен закон, този път от прокуратурата. "Прокуратурата ще иска промени в Закона за здравето, които да й дадат право да изпраща за прегледи при психиатър психично болни хора, които се нуждаят от лечение. Причината е, че сега процедурите са тежки. Прокурор или шеф на болница може да иска от съда задължително настаняване в психиатрия едва след проверка", пише "24 часа" и пояснява: "Искането на прокурорите е да имат право да възлагат на МВР принудително завеждане на болния при психиатър, който да изготви мнение за пред съда."
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
         64-годишна учителка хвърли очилата след новаторска операция, извършена в Очното отделение на МБАЛ Бургас. Това съобщиха от лечебното заведение. Тя върна младежкото си зрение благодарение на нов тип изкуствена леща, която се имплантира в Бургас за първи път. Освен това се спаси и от катаракта. Операцията е по метода "2 в 1" - с една намеса се решават няколко очни проблема, допълва "Zdrave.net". В България досега са извършени само десетина подобни операции, защото технологията е съвсем нова - представена е за първи път на 33-ти конгрес на Европейската асоциация по катарактална и рефрактивна хирургия през септември тази година. В същината й стои нов тип изкуствена леща - вътреочен имплант, способен да осигури естествено зрение на близко, средно и далечно разстояние. Той е създаден, за да замени естествената човешка леща при операция на катаракта, но е използван и за решаване на рефрактивни проблеми - например късогледство или далекогледство. Интересното при този подход е, че имплантирана при млади хора, изкуствената леща предпазва от появата на перде.