Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.11.2015)
 
        Д-Р ХРИСТО ДИМИТРОВ: И ЛЕКАРИТЕ СА ГОТОВИ ЗА ПРОТЕСТИ
        Ако проблемите назреят, ще има лекарски протести, обяви зам.-председателят на Регионалната колегия на БЛС във Велико Търново и зам.-председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Христо Димитров. Въпреки заявената позиция на БЛС, че до стачки няма да се стига, по думите на д-р Димитров, ако се натрупат много негативи, няма да е необходимо ръководна структура да решава дали да има протести, информира още "Дума". Д-р Димитров е категоричен, че не може през подзаконов акт като проектобюджета на НЗОК, който е за една година, да се правят генерални промени в начините и принципите на структуриране на здравеопазването и да се засилва едноличното взимане на решения и одържавяването на НЗОК. Така на практика се изхвърлят БЛС и договорните принципи и се взимат еднолични решения, убеден е д-р Димитров. НЗОК настоява Националният рамков договор да бъде сключен през април. "Как ще се работи тези три месеца? Колегите са категорично против всякакви срокове да се променят без съгласието на БЛС", казва д-р Димитров. По думите му, медиците от Спешна помощ са достигнали предела на търпението си. Същото е и в първичната помощ. Продължавайки хора, които отдавна не са виждали жив пациент, да правят глупости и да творят административни абсурди, изменяйки безумни и невъзможни правила за работа, въвеждайки безкрайни изисквания с чиновнически средства, няма как резултатът да е добър, убеден е д-р Димитров. Проектът на Наредба за оценка за качеството на здравните грижи е пълно безумие, коментира лекарят. Във въпросника е предвиден въпрос към пациентите: Как ще оцените плащането на потребителска такса по скалата от 1 до 10? "Какво означава това? Или сме платили такса, или не сме. Как да съм платил от 1 до 10? Ако съм сложил оценка 6, платил ли съм такса или не", казва д-р Димитров. Той смята, че това ще доведе до много ограничения и административни изисквания, ще бъдат формирани многобройни административни структури, които да правят проверки и да дават оценки. С анкетите ще се похарчат още няколко милиона, които ще се дадат на близки до нас социологически агенции, вместо да се дадат здраве, убеден е д-р Димитров.
 
        ЛИМИТИТЕ ЗА БОЛНИЦИТЕ ОТПАДАТ ДОГОДИНА
        Една от най-критикуваните практики във финансирането на болниците от здравната каса - налагането на лимити, ще отпадне догодина. Това предвижда проектобюджетът на НЗОК за 2016 г. Ако разходите на касата тръгнат към дефицит обаче, отново ще се стигне до ограничения. Законът предвижда "отпадането на забраната за договаряне на максимален брой извършвани дейности и ограничения в обема и разпределение на квоти за изпълнителите", пише "Сега". От касата поясниха, че лимити няма да има - всяка болница ще отчита дейността, която е извършила, а касата ще й я плаща. Вероятно това ще е факт от 1 април, тъй като в закона пише, че правилата от тази година остават в сила до тази дата. От години касата налага лимити - фиксирана сума, над която не плаща на болниците. Целта е да не се стига до огромни дефицити. Също така от години болниците отчитат т.нар. надлимитна дейност, която по един или друг начин им се разплаща. За пръв път тази година ограниченията бяха обявени за твърди, при това в размер на 85% от изплатените пари през 2014 г., когато НЗОК стигна до две актуализации на бюджета. Въпреки записаното в закона бюджетът ще се следи и ако тръгне отново към преразходи, ограниченията може да се върнат, обясниха от касата. Освен това НЗОК разполага и с друга възможност - да намалява цените на клиничните пътеки, ако има опасност от дефицит. При това касата ще може да взема това решение еднолично, което вече предизвика недоволството на лекарския съюз. И тази година имаше опция за намаление на цени, но от касата все пак не прибегнаха до нея. Бюджетът за 2015 г. върви към 64 млн. лв. дефицит по последни данни. Законът предвижда и "въвеждане на механизми за прилагане на внезапен контрол на изпълнителите в момента на предоставяне на помощта на здравноосигурените лица". От касата от дълго време настояват да имат право да санкционират болница в момента на установяването на нарушението. Сега дори и контрольорът да установи нередности - например, че пациентът липсва или че не се правят изисквани от касата манипулации, той не може да глоби болницата на място. Това може да стане чак в края на месеца при отчитането на въпросния пациент, когато обикновено документално пропуските са отстранени или просто пътеката не се отчита. Сега вече одиторът ще може да наложи санкция на момента.
 
        ПАЦИЕНТИ С МИЕЛОФИБРОЗА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СА БЕЗ  БЕЗПЛАТНО ОСИГУРЕНО СКЪПО ЛЕКАРСТВО ЗА ТЕЖКОТО ЗАБОЛЯВАНЕ
        В писмо до медиите те обвиняват Здравната каса, че ги е излъгала, като им дала обещание да им осигури лекарство, даващо им шанс за живот, четем в "news.bg". Миелофиброзата е рядко заболяване на костния мозък, при което се нарушава нормалното производство на кръвни клетки. То е рядко срещана разновидност на хроничната левкемия и води до частична загуба на костния мозък. Болните страдат от тежка анемия, слабост и умора, уголемени далак и черен дроб. Терапията с въпросния медикамент не е животоспасяваща - тя позволява на пациентите да водят нормален живот, но за неопределено време. Лечението трябва да е дългосрочно, като месечната му стойност стига до 13 хиляди лева. Припомняме, през юли десетки болни от миелофиброза излязоха на протест пред НЗОК, за да се опълчат на касата, че у нас не им е осигурено безплатно скъпото лекарство. Тогава стана ясно, че лекарството е одобрено от една година в Позитивния списък, но все още не е осигурено. Тогава Надзорният съвет на касата е взела обнадеждаващо решение, но въпреки това три месеца лекарство за страдащите от това заболяване няма. След протеста на 27 юли Надзорният съвет на касата е взел решение да започне заплащане на лекарствения продукт Jakavi tablets 5 mg х 56 (Ruxolitinib). От касата е дошло обещанието, че ще инициира промени в клинична пътека No 251 "Левкемии", в която да се включи заболяването "Миелофиброза", както и промени в съответната клинична процедура. Пациентите припомнят, че от касата са обещали, че за 20 болни ще бъде реимбурсирана необходимата доза Ruxolitinib през 2015 г., а за 2016 г. бройката ще е минимум 40. Гарантирано било и притежателят на разрешението за употреба на лекарството Новартис Юрофарм Лимитид да поеме изцяло лечението на болните над този брой. Три месеца по-късно обаче лекарството не е осигурено, изтъкват пациентите. Те призовават ръководството на НЗОК да изпълни ангажиментите си към болните от миелофиброза. "Изпълнението на решението на Надзорния съвет от юли 2015г. ще даде живот на български граждани. Всеки ден е присъда: ако за някои вече е късно, то поне не увеличавайте техния брой", умоляват пациентите. Те подчертават, че малцина болни имат шанс да си закупят лекарството в чужбина. "Лечение има и то е в България и събира някъде прах. На една ръка разстояние от болните и надеждите им за живот", се посочва още в писмото. Те се обръщат към управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов с молба да помогне. Подчинените му казвали, че заради принципи лекарството не може да започне да се заплаща преди 1 януари 2016 година. Според пациентите обаче 1 януари 2016 г. е смъртна присъда, защото всеки ден без лекарството съкращавал живота безвъзвратно.
 
        НА ВСЯКА БОЛНИЦА У НАС СЕ ПАДА ПО ЧЕТВЪРТ ПАТОЛОГ
        Дефицитът на кадри в патологията е драматичен, в момента у нас работят 90 специалисти, 20% са в пенсионна възраст, като сред работещите има и  над 90-годишни. За това алармираха по време на семинар за журналисти водещи български патолози, сред които националният консултант доц. Анна Михова, председателят на научното дружество доц. Радина Иванова и проф. Савелина Поповска, ръководител на катедра в МУ - Плевен. Независимо, че през последните години броят на болниците нарастваше непрекъснато, броят на патолозите рязко намаля и към настоящия момент се оказва, че имаме 320 болници, за които са необходими такива специалисти, но работят само 90 колеги, и то при неимоверна натовареност, подчерта проф. Поповска, съобщава "zdrve.net". Това на практика означава, че на една българска болница се пада по четвърт патолог, допълни специалистката. Изключително натоварване поради огромен и постоянно нарастващ обем и детайлизиране на изследванията, липса на достатъчно лабораторен персонал,недостатъчно добре функционираща система за контрол, трудности при продължаващото обучение и поддържането на квалификацията, пренебрежително отношение на болничните ръководства - това са част от пречките, с които всекидневно се сблъскват българските патолози, стана ясно още по време на семинара. Патологична дейност е включена в 77 клинични пътеки, факт е обаче, че  няма ясна регламентация за това каква част от стойността на пътеката трябва да бъде заделена за заплащане на тези изследвания и за труда на патолога, без който точната диагноза не може да бъде поставена, казаха още специалистите. В допълнение те посочиха, че не среща разбиране и идеята да има доплащане за по-скъпи реактиви, които се използват при по-специфични изследвания. Специалистите определиха този подход като странен и неправилен, тъй като вече има прецедент в други области -  допуска се например регламентирано доплащане в хирургията, където стойността на операцията се покрива от Здравната каса, но болният сам закупува консумативите и медицинските изделия, използвани при интервенцията.
        4-5 Пъти По-Евтини Изотопи Ще Получават Българските Онкоклиники
        Очаква се от средата на 2017 г. пациентите с туморни заболявания у нас да могат да се възползват от съвременната технология за диагностика и лечение чрез изотопи, произведени от ускорител в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към БАН, обяви председателят на Института доц. Димитър Тонев. Машината вече е произведена във Ванкувър /Канада/ и е минала успешно всички изпитания. Тя е абсолютно безопасна, няма делящ се материал, отбеляза още доц. Тонев, цитиран от БТА, като добави, че пускането в експлоатация на ускорителя, който работи с водещата техонология TR-24, е най-големият научен проект на България. Изотопите, произведени от ускорителя, захранват скенерите за диагностика и лечение на туморни заболявания, допълва "БНР". Очаква се през 2016 г. ускорителят да бъде монтиран и през 2017 г. да започне производство за всички пет скенера у нас, както и  за лечебни заведения в съседни  балкански държави- в Северна Гърция, Македония и Сърбия. В момента у нас има два малки циклотрона - в болница "Света Марина" във Варна и в Александровската болница в София. Те обаче могат да произвеждат само единични дози за тези болници и само т.нар. продукт Флуор 18, използван за лечение на мозъчни тумори. Новата машина ще има възможност да произвежда не само големи количества Флуор 18, но и други изотопи за диагностика и лечение на туморни заболявания.
       
        Д-Р КОМИТОВ НЕ ПОДКРЕПЯ ИДЕЯТА ДА СЕ ПРОМЕНЯ ЗЗО ПРЕЗ ЗАКОНА ЗА БЮДЖЕТА НА КАСАТА
        Със Закона за бюджета на НЗОК не бива да се правят промени в Закона за здравното осигуряване. Такова становище е изразил управителят на НЗОК д-р Глинка Комитов по време на заседание на Надзорния съвет. Според него предлаганите в Законопроекта за бюджета на касата за 2016 г. текстове променят смисъла на гласувания през лятото от парламента Закон за здравното осигуряване. "С така предложения проект на Закон за бюджета на НЗОК ние променяме духа на философията на закона на Москов, това трябва да ви е ясно. Аз съм против това. За Закона за здравното осигуряване говоря аз. Вие  със Закона за бюджета променяте", казва д-р Комитов. Той коментира, че предложеният законопроект не е юридически издържан. По думите му в ЗЗО е необходимо да бъде записано, че не могат да се правят промени в разпоредбите на закона през текстове от Закона за бюджета на касата. От стенограмата още става ясно, че по време на заседанието една от най-коментираните теми от надзорниците е как ще се плаща на лечебните заведения през първите четири месеца на годината, ако НРД влезе в сила от 1 април 2016 г. Предложението на част от членовете на надзора е през този период да важат правилата на стария рамков договор и да се удължи действието на постановление 57 на Министерски съвет. При положение, че договорите на изпълнителите изтичат в края на декември, към тях трябва да бъдат сключени анекси, смятат от надзора.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "24 часа" ни запознава с поредния бас на здравния министър. "Отговорникът за опазването на здравето на българите Петър Москов е на път да направи нещо добро и за собственото си здраве. Отличникът по рейтинг сред министрите, който е неизменно с цигара, поставил пред себе си най-трудната задача - да откаже пушенето", информира материалът. "Вече съм ги намалил", призна Москов пред "24 часа". И обясни какво го е провокирало за неочаквания ход - басирал се с турския министър на здравеопазването. Като човек на честта държал да си изпълни обещанието", обяснява вестникът и продължава: "Петър Москов, който е и зам.-председател на ДСБ, е любител на басовете, но не се лови с всеки. Сред малцината, с които допира палец, е премиерът Бойко Борисов. Както "24 часа" вече писа, двамата се басират за изхода от важни мачове. Москов залага за любимия си "Арсенал", но не само - пламенно предсказва изхода и от срещи, в които неговите фаворити не играят. По-силен в прогнозите обаче е премиерът, който вече е събрал цяла витрина с бутилки от победения в басове здравен министър."
        "Инвалиди и хора с тежки заболявания чакат една година, за да минат на ТЕЛК  и НЕЛК (национална експертна лекарска комисия). Причината е липсата на лекари, които искат да работят в тях, установи проверка на "Монитор". Средната работна заплата там е 500 лева", четем днес в изданието. "За очна експертиза в ТЕЛК например в някои региони на страната се чака дори по пет години, тъй като офталмолозите предпочитат да работят в болниците и да изкарват повече пари, съобщи д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита правата в здравеопазването. Очните лекари в комисиите в цялата страна са не повече от десет. Хора с кардиологични проблеми пък имат талончета с номер за специализирания кардиологичен състав на НЕЛК чак за 2017 г., допълни той и уточни, че става въпрос за хора, предимно с изкуствени клапи и такива с присадено сърце. По думите му обаче има и случаи, които чакат дори по пет години", допълва ежедневникът и уточнява: "Според юристите на Центъра за защита правата в здравеопазването това е драстично нарушение на Закона за здравето, тъй като според нормативните документи пациент следва да получи решение за степен на инвалидност - независимо дали от ТЕЛК, или от НЕЛК, в срок до три месеца." "Сега у нас в ТЕЛК работят клинични лекари с минимум пет години стаж по специалността, но те са натоварени не само да определят степента на увреда, но в тяхното решение се съдържа и социална оценка, защото от него произтичат социални помощи, пенсии, добавки, карти за градски транспорт. Лекарите не са компетентни за социалните аспекти, затова експертизата трябва да бъде разделена на две. Докторите да дават само медицинската експертиза, а социалната оценка да се прави от службите по трудова медицина и от НОИ", смята д-р Стойчо Кацаров. По-малко от 300 човека, включително и администрация, работят в ТЕЛК-овете в страната и в НЕЛК", четем още във вестника. "Монитор" се спира и на положението в русенската ТЕЛК. "Ако се вярва на официалната статистика, гражданите в Русе тази година са по-доволни от работата на Териториалната експертна лекарска комисия (ТЕЛК). "Има само шест жалби срещу експертни решения за деветте месеца на 2015-а срещу 16 за същия период на миналата година. Отделно са обаче обжалванията от НОИ, които са повече", съобщи данните пред "Монитор" заместник-директорът на Регионалната здравна инспекция в дунавския град д-р Никола Събев. Освен това са приети по-малко документи за кандидатстване пред ТЕЛК за инвалидност. За деветте месеца на 2014-а те са били 4706, а за същия период на тази година-3725. Обяснението на д-р Събев е, че са променени демографски показатели в региона, а и "ситото ставало все по-ситно", сиреч затегнатият контрол срещу ограничаване на злоупотребите е дал резултат", четем в публикацията. 
       

       ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Нова модерна система за проследяване на резултатите от изследванията на пациентите онлайн заработи в Многопрофилната болница за активно лечение в Бургас. 
Пилотно системата е въведена за изследванията от скенер и ядрено-магнитен резонанс. Поетапно в нея ще се включат всички видове изследвания, които се правят в лечебното заведение, научаваме от "puls.bg". Модерна информационна система спира разнасянето на папки с изследвания по етажите. За да се запознаят специалистите със снимките от скенера или ядрено-магнитния резонанс на пациента, досега процедурата бе следната: изследванията се записваха на дискове и се придвижваха из цялата сграда. Освен че губи време и ресурс, това затруднява и лекарите, тъй като при сложните случаи се налага консултация от различни специалисти. Сега всеки лекар може да види изследването на компютъра си, с потребителско име, парола и номера на досието на пациента, обясняват от лечебното заведение. Отделението по образна диагностика е първото включено в информационната система, тъй като заедно с новата апаратура, купена от Министерството на здравеопазването по проект "Регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания на територията на "МБАЛ-Бургас" АД, е внедрен и софтуер за архивиране на образи. Скоро такъв софтуер ще бъде инсталиран и в други диагностични звена, за да станат достъпни онлайн и лабораторните изследвания. Проектът за новата информационна система включва също пълно досие на история на заболяването на всеки пациент, която да бъде достъпна и за болните, както и телемедицина - участие в операции на живо чрез онлайн връзка с консултанти от други болници.