Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.11.2015)
 
        БЛС НЯМА ДА ПРЕГОВАРЯ С НЗОК ЗА ЛЕЧЕНИЕТО ПРЕЗ 2016 Г.
        Замразяваме преговорите със здравната каса за Националния рамков договор за 2016 г., обявиха от Българския лекарски съюз. Причината е, че с текстове от Закона за бюджета на НЗОК за догодина се отнемат права на съсловната организация, информира "Сега". Според закона при преразход касата може еднолично да намали цени на клинични пътеки за болниците. "По конституционно несъобразен начин с преходните и заключителни разпоредби на проекта за бюджет на НЗОК за 2016 г. се правят кардинални промени в Закона за здравното осигуряване. С тези промени практически се ликвидира договорното начало, залага се административно определяне на обеми и финансови ограничения за всички изпълнители и потребители на здравни услуги", посочват от БЛС. За пръв път догодина се предвижда рамковият договор да влезе в сила от 1 април, а не както досега - от 1 януари. Причината е, че още не са готови промените, замислени от здравното министерство - разделяне на пакетите лечение на основен и допълнителен и здравната карта, която да регулира с кои и колко болници НЗОК сключва договори. До 1 април ще важат правилата от тази година. От години пък е предвидено, че ако не се подпише нов рамков договор остава в сила старият, а касата сама си определя цени и обеми на лечението, които ще плаща.
       
        НЗОК ИМА ПАРИ ДА ПЛАТИ ТАКА НАРЕЧЕНАТА НАДЛИМИТНА ДЕЙНОСТ СПОРЕД ЦЗПЗ
        "В мотивите на внесения в Народното събрание законопроект за бюджета на НЗОК за 2016 година четем, че: "Размерът на здравноосигурителните вноски за 2016 г. от 2 121 000 хил. лв. е формиран на база  разчетите за приходите, включени в прогнозите на Националната агенция за приходите за здравноосигурителни вноски, събирани от НАП, съгласно БЮ № 3 от 03.07.2015 година в размер 1 875 018 хил. лв., които са с 75 018 хил. лв. повече в сравнение със заложените за 2015 година." Това означава, че средствата са напълно достатъчни за да се заплати и така наречената надлимитна дейност за тази година, възлизаща на 35 милиона лева." Това отбелязва Центърът за защита правата в здравеопазването на страницата си. Ако са верни твърденията на МЗ и НЗОК, че с доставчиците на лекарства са договорени отстъпки за 40 милиона лева до края на 2015, то излиза, че дори няма нужда да се прехвърлят плащания от тази за следващата година, каквито намерения имаше, посочват още от организацията, допълва "zdrave.net". От там припомнят, че самата "надлимитна" дейност представлява реално извършена медицинска помощ на здравноосигурени лица по договор с НЗОК. "Причината да се нарича "надлимитна" е в това, че за заплащането й са необходими повече средства от заложената от МФ прогноза. Но нали за това се нарича прогноза. Както се вижда, не само прогнозата за разходите не е била съвсем точна, но и прогнозата за приходите", коментират от ЦЗПЗ и отбелязват: "Самият термин "надлимитна" дейност скрива факта, че това са парите за заплати на лекарите и медицинските сестри, за положен от тях извънреден труд, нощни дежурства, парите за лекарства и консумативи, използвани за лечението на болните."
 
        ВЪВ ВМА ИЗВЪРШИХА УНИКАЛНА ОПЕРАЦИЯ НА ТУМОР
        В Клиниката по оториноларингология и хирургия на глава и шия към Военномедицинска академия е извършена уникална за страната ни операция, съобщават от лечебното заведение. От носната кухина и синусите на 76-годишен пациент е бил отстранен огромен злокачествен тумор, съобщава "news.bg". Това е станало по метода на функционалната ендоскопска синус хирургия. Туморът е бил в напреднал стадий (Т3-Т4). Той е бил прораснал към предна и средна черепна ямки, като стопил костните структури, отделящи носа и синусите от вътречерепното пространство. Д-р Христо Златанов, който е извършил сложната интервенция, отбелязва, че този тип хирургия е с изключително малка степен на увреда на организма и незначителна кръвозагуба. Той допълва, че пациентът се чувства добре и най-вероятно ще бъде изписан след не повече от 48 часа.
 
        СПЕЦИАЛИСТИ ОТ МБАЛ-РУСЕ ПОДАДОХА МОЛБИ ЗА НАПУСКАНЕ И СЛЕД ТОВА ГИ ОТТЕГЛИХА
        Екипът на Отделението по диализно лечение в МБАЛ- Русе е подал молби за напускане. Причината е свързана с намалени приходи на лечебното заведение, съобщава БНР. Намаляването на приходите от клинични пътеки със 175 000 лева за миналия месец в болницата е наложило да се направи преразпределение на допълнителните възнаграждения за персонала. Д-р Радка Карагьозова, началник на отделението, коментира: "Трябваше мерките да бъдат малко по-остри. Нашият персонал реагира за първи път по този начин и това беше решено колективно, от всички - да си подадем молбите за напускане". Тя поясни, че 25 нейни  колеги лекари, техници и медицински сестри са готови да напуснат. От ръководството на лечебното заведение са реагирали веднага и са провели две срещи с екипа на отделението. Д-р Йосиф Новаков, член на борда на директорите, съобщи: "Аз ги помолих  да размислят много сериозно и да вземат своето  професионално  и човешко решение." По-късно д-р Радка Карагьозова, цитирана от Нова телевизия, обясни, че след срещата с ръководството колегите й са се отказали от намерението си да напуснат.
 
       ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Някои професии крият значително по-висок риск за здравето от други. Логично е медицинска сестра в спешно отделение например да е по-предразположена към зарази от адвокат, работещ в офис. От Business Insider са направили класация на най-опасните професии от гледна точка на опасността за здравословното състояние. Те са взели под внимание шест фактора: риск от зараза, риск от инфекции, излагане на радиация, риск от изгаряния, порязвания, ухапвания, опасни условия на труд и прекарано време в седнало състояние, информира Expert.bg. Очаквано, немалка част от изброените осемнадесет професии, опасни за здравето, са свързани всъщност с опазването и възстановяването му, четем още в "Zdrave.net". Така последната, осемнадесета позиция е заета от специалисти, чийто празник отбелязваме само след два дни - радиолозите. Няколко позиции по-напред е поставен изчезващ за България вид - медицинските сестри, които са четиринадесети в класацията. На единадесето място пък са парамедиците - една професия, която все още чака да заеме своето място у нас и да облекчи работата лекари, фелдшери и медсестри в Спешна помощ, както и да подобри реакцията на екипите при отзоваване на сигнал: многократно бе посочено, че основният проблем за това е липсата на достатъчно кадри в Спешна помощ. На седма позиция са поставени хирурзите и техните асистенти, веднага пред тях са хистолозите, а пред тях - дерматолозите. Четвъртата позиция също е заета от лекарска специалност, но не в хуманната медицина. Тук стоят ветеринарите. Две от трите професии в челната тройка по опасност за здравето също са свързани с него. Третото място в класацията заемат анестезиолозите. У нас те се броят вече за поредният почти изчезващ вид, а шегата гласи, че е по-вероятно да попаднеш на анестезиолог в здравното министерство, отколкото в лечебно заведение. Най-опасната за здравето професия пък, според Business Insider, е тази на зъболекарите. Ето и останалите професии в класацията: на второ място са стюардесите и стюардите, на осмо, девето и десето - пилотите, технолозите в ядрени централи и миньорите. Дванадесета и тринадесета позиция са заети от служителите в химическите фабрики и на нефтените платформи. На петнайсето, шестнайсето и седемнайсето място пък са поставени хладилните, асансьорните техници и огнярите.