Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.10.2015)
 
        29 ОКТОМВРИ - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ИНСУЛТА
        Мозъчно-съдовите заболявания са водеща причина за заболеваемост и смъртност по целия свят. България е на едно от първите места в това отношение, четем днес в "actualno. com". В България се регистрират годишно над 82 000 случая с мозъчно-съдови заболявания, от които около 35 000 случая са с мозъчен инсулт. Голяма част от регистрираните случаи с мозъчен инсулт завършват с летален изход. Преживелите мозъчният инсулт са с различна степен на инвалидност, която при около 10-20 % от тях е тежко изразена и изисква допълнителни грижи и помощ от семейството, близките и обществото. От преживелите мозъчни инсулти между 25-50% са с говорно-речеви нарушения, като при половината от тях тези инвалидизиращи нарушения остават трайни. Инсултите са втората по честота причина за развитие на деменция, най-честата причина за епилепсия в напреднала възраст и много честа причина за депресия. Инсулти развиват дори и деца, включително и новородени. Всяка година близо 6 милиона души по света умират от инсулти. Това заболяване убива повече хора, отколкото СПИН, туберкулоза и малария заедно. Най-честият симптом на инсулт е внезапна слабост или изтръпване на лицето, ръцете и краката, обикновено от едната страна на тялото. Други симптоми са: обърканост, затруднен говор или разбиране речта, трудности при ходене, виене на свят, загуба на равновесие или координация, силно главоболие с неизвестна причина, припадъци или загуба на съзнание. Като център с най-богат опит в приложението на интравенозна тромболиза в страната, Университетската болница "Св. Марина" и Медицинският университет във Варна поеха инициативата за изграждане на мрежа от центрове за лечение на инсулти в страната.
 
        ДЖИПИТО ИДВА ВКЪЩИ ПРИ ГРИП
        Джипитата да преглеждат болните от грип и остри респираторни заболявания по домовете дори ако заболяването не е тежко, а е в средно тежка или лека форма, пише "Монитор". Така няма да се разпространява заразата, докато пациентите чакат в коридорите на поликлиниките. Това е разпоредил директорът на Столичната регионална здравна инспекция д-р Данчо Пенчев със специално писмо, в което е описал мерките срещу заразата тази зима. Извънредното нареждане е заради новия щам "Швейцария", който не всякога се поддава на ваксините, макар и да е включен в тях. Той е изолиран преди по-малко от две години, хората все още не са се срещали с него и затова имунитетът се изгражда по-трудно, поясни главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
       
        БЮДЖЕТ 2016 НА КАСАТА - УСЛОВЕН, СЛЕД 1-ВИ АПРИЛ ЩЕ ИМА НОВ
        Заявените от здравния министър Петър Москов промени във финансирането на лечението ще започнат най-рано от 1 април, а не от началото на годината, както се очакваше. В проектозакона за бюджета на здравната каса за 2016 г. не са отразени нито разделянето на пакета лечение на основен и допълнителен, нито обещаните индивидуални пакети за всеки пациент в доболничната помощ, нито финансирането на болниците през здравна карта", пише днес "Сега". "В проекта отново присъстват предизвикващите от години недоволство лимити - и в доболничната, и в болничната помощ. В самия закон е записано и че те остават в този си вид до 1 април 2016 г. За тогава е отложено и подписването на националния рамков договор, отново с промяна в закона", допълва вестникът и уточнява: "Идеята е сега да се гласува условен бюджет от правителството и парламента, като през първите три месеца на годината се работи по старите правила и системата се финансира на исторически принцип, обясни пред Медиапул представителят на БСК в надзора на здравната каса Григор Димитров. След 1 април ще има нов бюджет, в който вече ще фигурират и реформите, замислени от министър Петър Москов. Това ще стане с вътрешно преразпределение в бюджета на НЗОК от надзорния съвет, който има право да пренасочва средства между отделните пера."
 
        ПОДГОТОВКАТА НА НРД ЗА 2016 Г. ЩЕ БЪДЕ ВЪВ ФОКУСА НА 64-Я ИЗВЪНРЕДЕН СЪБОР НА  БЛС
        Подготовката на националния рамков договор за 2016 г. ще бъде във фокуса на 64-я извънреден събор на БЛС, който ще се проведе от 30 октомври до 1 ноември в Равда. Това става ясно от дневния ред на форума, който е публикуван на интернет страницата на лекарския съюз. Според програмата на 30 октомври трябва да бъде разгледана подготовката на НРД в частта му за болнична помощ. Тогава ще бъдат обсъдени основният и допълнителният пакет, които бяха предоставени за разглеждане на бордовете по специалности от Министерството на здравеопазването преди няколко седмици. На следващия ден лекарите ще се занимават с подготовката на НРД в частта ПИМП и СИМП. Същата вечер ще се състои и официалната церемония по връчването на наградите на БЛС "Лекар на годината - 2015 г."
 
        КЛИЕНТИТЕ ЩЕ МОГАТ ДА ПРОВЕРЯТ ЦЕНАТА НА ЛЕКАРСТВО ПРЕЗ МОБИЛНИЯ СИ ТЕЛЕФОН
        "Всеки клиент на аптека, който се съмнява дали цената на едно лекарство е прекалено висока, вече ще може да провери през мобилния си телефон пределната цена на съответния медикамент в уеб страницата на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти от следващия месец. Това е възможно, след като съветът завърши проекта за електронизация на услугите си с грант от 578 хил. лв. по програма "Административен капацитет", информира "Капитал Daily". "Пациентът може да въведе и международното наименование на лекарството и така да провери дали има по-евтини медикаменти със същото съдържание. Освен това може да търси лекарства за конкретно заболяване, с конкретна доза и лекарствена група. Проверката може да се направи и с sms, като номерът ще бъде обявен през ноември", пише още ежедневникът и отбелязва: "Именно продажбата на лекарства над пределната цена, която се регулира от съвета, е най-честото нарушение на търговците". Гражданите ще могат да проследят още кога се е променила за последно цената на определен медикамент, както и какъв процент от него заплаща здравната каса, допълва вестникът и информира, че в скоро време системата ще бъде  свързана с Изпълнителната агенция по лекарствата, която поддържа специален регистър на листовките за пациенти и за лекари, както и със здравната каса.