Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.10.2015)
 
        НЗОК ПОИСКА ПО-ГОЛЯМ БЮДЖЕТ
        Надзорният съвет на здравната каса отхвърли предложения от Министерството на финансите проектобюджет на НЗОК за 2016 г. Надзорът прие собствен бюджет, според който касата ще разполага със 130 млн. лв. повече от предложеното от МФ, информира "Сега". Първоначалният вариант на държавата е за бюджет за догодина от 3.204 млрд. лв. Това е със 130 млн. лв. повече от тази година. Надзорниците от гражданската квота - синдикати, работодатели и пациентски организации, обаче са гласували бюджет с увеличение с нови 130 млн. лв. - общо за 3.335 млрд. лв. за 2016 г. Идеята е, че с по-високия бюджет ще се покрие дефицитът на касата за 2015 г., обясни представителят на пациентите Станимир Хасърджиев. Според него към края на годината се очаква недостиг от 64 млн. лв. Отделно касата дължи 66 млн. лв. за лечение на българи в страни от ЕС, част от тези задължения се просрочват и има опасност чуждите болници да започнат да връщат български пациенти. С повече пари ще се гарантира и въвеждането на замислените нови технологии, допълни Хасърджиев. Здравният министър Петър Москов обяви, че от догодина ще е нужен пръстов отпечатък за вход в цялата здравна система. Освен това по традиция касата плаща дефицитите си с бюджета за следващата година, т.е. ако за 2016 г. има по-голям скок на парите, разплащането за предната година няма да намали средствата. Одобрената от надзора сума ще стигне за провеждането на замислените от МЗ реформи, коментира зам. здравният министър Бойко Пенков. "Ще могат да се гарантират основният и допълнителният пакет и диспансеризацията на хората с хронични заболявания", каза той. Новият вариант на бюджета не е бил подкрепен от двама от представителите на държавата - зам. финансовият министър Кирил Ананиев и управителя на НАП Бойко Атанасов. По закон бюджетът на касата се съгласува с ръководството й, но кабинетът и парламентът не са длъжни да се съобразят с предлагани от НЗОК корекции.
 
        КЛУБ INVESTOR И PULS.BG СЪБИРАТ ЗА ВТОРИ ПЪТ НА ЗДРАВЕН ДЕБАТ МИНИСТЪР МОСКОВ И ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА ЗДРАВНИЯ СЕКТОР В ОТКРИТА ДИСКУСИЯ ПО НАБОЛЕЛИ ПРОБЛЕМИ
        Почти година след като здравният министър Москов анонсира за първи път своята Концепция "Цели на здраве 2020" по време на първия Здравен дебат на Puls.bg и Клуб Investor необходимостта от анализ на резултатите и оценка на свършеното е повече от видна. В отговор на наболелите здравни проблеми идва второто издание на Здравен дебат на тема  "Промените в здравния сектор - една година на педизвикателства и перспективи". С лайтмотива "Реформите в здравеопазването - Какво се случи досега и какво предстои?" вторият Здравен дебат на Puls.bg и Клуб Investor има за цел да обобщи промените и да даде посока за развитие. Лимитите за болниците, заплащането на надлимитната дейност, съдържанието на двата здравни пакета, лекарствените отстъпки и новите правила за регулиране на цените на медикаментите. Това бяха някои от най-горещите теми в здравния сектор от началото на годината, някои от които все още не са получили развръзка към края й. С промените в ключови закони здравният министър отключи поредица от коментари и реакции от фармацевтичната индустрия, от лекарското съсловие, от пациентските организации... от обществото. Ето защо за втори път Здравен дебат ще се опита да събере на едно място всички представители на сектора, които в дискусия ще отправят посланията си по здравната реформа. В панела, посветен на болничната помощ, въпросите ще дискутират министърът на здравеопазването Петър Москов, управителят на Националната здравноосигурителна каса  д-р Глинка Комитов, председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев, доц. д-р Иван Костов, изпълнителен директор на Първа Акушеро-Гинекологична Болница "Света София", проф. д-р Тома Пожарлиев, консултант в отделението по обща и ендоскопска хирургия на МБАЛ "Доверие" и други. А темите са ясни. Кои заболявания ще бъдат включени в двата здравни пакета, платени от Националната здравноосигурителна каса, какви са възраженията и предложенията на лекарското съсловие по пакетите. Как ще се разреши проблемът с недостига в бюджета на НЗОК тази година. Каква ще бъде развръзката по казуса с извършената надлимитна дейност, която няма да бъде платена от здравния фонд, да очакваме ли лекарски протести по този повод? Какви са предложенията на лекари за промяна в методиката за финансиране на лечебни заведения, налагаща лимити? Новите моменти в Националния рамков договор за 2016 година - ще се отложи ли сключването му за пролетта, ще се намаляват ли цени на клиничните пътеки от догодина?  Вторият панел на Здравния дебат ще бъде посветен на промените в лекарсаката политика. Събитието ще се проведе на 10 ноември 2015г.
 
        ШАРКА ПЛЪЗНА ИЗ СТРАНАТА
        След като преди ден вестник съобщи за вируси в детските градини, сега от друг научаваме за шарка в страната. "Шарка плъзна из страната. Бум на варицела и скарлатина отчитат районните здравни инспекции в цяла България. Само в София за петте дни на миналата работна седмица за регистрирани 20 случая на варицела и 2 на скарлатина. Преди четиринадесет дни те са били двойно по-малко. В Пловдив варицелата засегна 27 души, 16 от тях са от самия град, като само седмица по-рано броят на заболелите от този вид шарка е бил 19. Други девет са се разболели от скарлатина. Двойно за седем дни е скочил броят и на заразените от варицела и скарлатина в Бургас. Там заболелите са 17 за седмица. Най-висок е пикът на шарката в Старозагорско - общо 36 случая за по-малко от седмица. Децата в повечето села в областта са засегнати от заразата", намираме в "Монитор". Според публикацията, най-много са случаите в самия град Стара Загора, както и Казанлък, Овощник, Розово, Енина, Бузовград, Копринка и Хаджи Димитрово. Такава висока заболеваемост не помним от десетилетия, коментирал пред "Монитор" завеждащият детското отделение в Инфекциозната болница в столицата.
 
        НА 15 НОЕМВРИ ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ КРОС, С КОЙТО ЩЕ БЪДЕ ОТБЕЛЯЗАН СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С ДИАБЕТА
        На 15 ноември в парк "Борисова градина" ще се проведе крос, с който ще бъде отбелязан Световния ден за борба с диабета. Това съобщиха от Асоциация "Диабет тип 2". Събитието е под надслов "<6" - крос в подкрепа на хората с диабет и се организира от пациентската организация, съвместно със Столична община. То е подкрепено също така от Младежки спортен клуб "София-Европа" и Национална пациентска организация, четем в Zdrave.net" . Участниците ще бъдат разделени в няколко категории за деца и възрастни, като ще избират между 3 основни трасета за бягане. Наградите ще бъдат раздадени чрез томбола, в която ще бъдат включени стартовите номера на всички участващи. Наградният фонд ще включва продукти, стимулиращи спортуването и физически активния начин на живот. Основното послание на организаторите е, че има по-малко от шест неща, които човек може да прави, за да поддържа кръвната си захар по-ниска от 6 /максималната референтна стойност определена от СЗО за наличие на захар в кръвта/. Целта е да се насърчи здравословният начин на живот, да се подчертае важността на физическата активност за заболяването и да се припомни, че по този начин диабет тип 2 може да бъде напълно избегнат. От друга страна, това събитие ще покаже, че хората, болни от диабет, не се различават от всички останали и не бива да бъдат дискриминирани.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "Телеграф" съобщава за друго заболяване. "Нов случай на болен от СПИН в Кюстендилско е регистриран през изминалата седмица в Регионалната здравна инспекция. Информация за болния не може да бъде предоставена, но според справката от РЗИ това е втори регистриран случай от началото на година", пише вестникът и допълва: "През месец февруари т.г. беше установен първият болен от СПИН в Кюстендилско. През изминалата година обаче стана ясно, че страдащите от коварната болест са предимно от Дупнишкия край. През изминалата годината в региона са констатирани общо трима болни от СПИН."
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Болницата в Ловеч е с нов прокурист. Това съобщи БТА. Начело на лечебното заведение застава д-р Снежина Митова, която вече 15 години е заместник-директор по медицинската дейност. Тя информира, че едногодишният договор на досегашния прокурист д-р Донка Минкова е изтекъл и не е бил подновен. Д-р Митова е назначена до провеждане на извънредно общо събрание на акционерите, на което да се избере изпълнителен директор. Очакванията са това да стане в края на тази или началото на следващата година. Предишният изпълнителен директор д-р Тихомир Бенев подаде оставка преди година и се наложи назначаването на прокурист. Тогава задълженията на болницата към доставчици на услуги и медикаменти бяха около 3 милиона лева. В края на декември 2014 г. заради натрупани сметки бе спряно газоснабдяването и известно време лечебното заведение се отопляваше на алтернативно гориво. От август болницата отново е без газ. В момента се водят преговори, за да се осигури отоплението на здравното заведение през идващите зимни месеци, заяви д-р Митова.