Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
РЪКОВОДСТВОТО НА БАПЗГ СЕ СРЕЩНА С ДЕПУТАТИ ОТ ОДС
 
По покана на  депутатите от парламентарната група на ОДС Ваньо Шарков - член на Комисията по здравеопазване и Димитър Йорданов - член на Комисията по икономическа политика и председател на Комисията по жалбите и петициите на гражданите,  на 29 октомври т. г.  в сградата на Съюза на демократичните сили /ул. "Раковски" 125/ се проведе среща с ръководството на БАПЗГ, в която от страна на съсловната организация  взеха участие проф. д-р Станка Маркова - председател на УС на БАПЗГ, Милка Василева - заместник председател, Петя Недкова - заместник председател на Националния съвет по качество и Мария Балевска - отговаряща за "Връзки с институциите".
Разговорът засегна твърде актуалните теми за: Бюджет 2009 и предвиденият обидно нисък процент от брутния вътрешен продукт за здравеопазване;  наболелите проблеми, свързани с кадровото обезпечаване, образованието и заплащането на труда на професионалистите по здравни грижи; Националната здравна стратегия и др.
И двете страни бяха на мнение, че хроничното недофинансиране задълбочава кризата в здравеопазването и  е на път да направи проблемът с липсата на кадри необратим. 
Проф. Станка Маркова отново се спря на необосновано дългото бавене и фактическото неприемане на редица документи и предложения, изготвени от БАПЗГ с цел да се задържат кадрите на работа в страната. Даже, когато  нещо изглежда, че е решено, като например въпросът с възможността да се откриват самостоятелни акушерки практики, ефектът е нулев. "Кой, откъде  и как ще плаща на открилите самостоятелни акушерски практики - това никой не казва!", обясни абсурдната ситуация проф. Станка Маркова.
"В много отношения вместо да вървим напред, се връщаме назад" - каза  д-р Ваньо Шарков. Той посочи като пример блокирането на договорното начало и опитите отново да се наложи в здравеопазването командно-административния стил на управление.  Димитър Йорданов пък припомни, че от години се бави въвеждането на информационна система, която да следи къде се харчат парите на данъкоплатците и на здравноосигурените.  "Бях в Черна гора и видях тяхната информационна система - тя е перфектна и позволява да се следи на минутата буквално всеки разход", каза той.
Проф. Станка Маркова и Милка Василева разказаха за опита на Белгия и Англия в областта на сестринските грижи. "Т. е., добри модели съществуват, можем да ползваме тях или наши разработки, но никой не ни чува, защото всички досегашни правителства провеждат рестриктивна политика по отношение на съсловието" - каза в заключение проф. Станка Маркова.
 
Пресцентър