Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.10.2015)
 
             ФИНАНСОВОТО МИНИСТЕРСТВО ТЕПЪРВА ЩЕ АНАЛИЗИРА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА НАЛОГА "ДАНЪК ВРЕДНИ ХРАНИ"
        Финансовият министър Владислав Горанов индиректно намекна, че предложеният от здравното министерство данък върху продукти, съдържащи вредни съставки, няма да е факт за бюджетната 2016 г. От думите на Горанов стана ясно, че законопроектът е на много начален етап, далеч от готовност да бъде внасян в парламента, информира "Сега". В същото време още идната седмица МС ще гласува и внесе в Народното събрание проектобюджет 2016.  Още не съм се запознал със законопроекта, към днешна дата предпочитам да не заемам позиция, коментира Горанов по повод отправени от бизнеса критики към предложените от здравното министерство текстове. При вече публикуван за обществено обсъждане законопроект Горанов допусна, че МЗ в момента води информационна кампания именно в опит да се намери най-правилното и балансирано решение. "Когато то бъде намерено, ще вложим ресурс в анализа", заяви Горанов. Той не коментира по същество предложената от МЗ структура на данъка - с облагане на крайните продукти с разнообразие от ставки, но предупреди, че трябва да се подхожда внимателно към промени, които могат да насочат пазара в една или друга посока. Целта на този данък не е да донесе приходи в бюджета, обратно - липсата на постъпления би означавала успех на данъка и по-здравословно потребление, обясни принципно Горанов. В същото време МЗ обяви очакван ефект от данък от 150 млн. лв. и дори има предложение за целевото му изразходване. 
Изказването на финансовия министър идва на фона на силно напреднала бюджетна процедура. Очаква се идната седмица МФ ударно да съгласува и внесе в кабинета и парламента проектобюджет 2016. Крайният срок за това по закон е 30 октомври. Законът за публичните финанси забранява да се извършват промени в данъци, без те да са залегнали в държавния бюджет. По силата на тези текстове, ако законопроектът за новия данък не бъде прокаран навреме за бюджетната 2016, но мнозинството настоява той все пак да влезе в сила от 1 юли 2016 г., ще трябва да се прави и актуализация на бюджета.
 
        ИСТЕРИЯТА С ОПАСНИ ТУРСКИ ВАКСИНИ ОТИВА НА ПРОКУРОР
        Здравният министър Петър Москов ще сезира прокуратурата, която да установи кой стои зад истерията, породена от публикации, че внесените у нас ваксини от Турция са опасни за здравето. Според него става сума за атака срещу националната сигурност. Ако вследствие на "такава грозна и лобистка кампания в българските родители се появи съмнение за качеството и сигурността на ваксината и от това се породи съмнение дали да ваксинират децата си, последствията за нашите деца могат да бъдат пагубни", обяви Москов. От няколко дни се появяват информации, че у нас са внесени от Турция 100 000 дози опасна ваксина за хепатит Б, която съдържа живак и не е разрешена за употреба в ЕС. Пратката е влязла у нас заедно със 100-те хиляди петвалентни ваксини за бебета, също от южната ни съседка, договорени от МЗ за осигуряване на задължителните имунизации в страната, съобщава "BULDARIAUTRE.bg". "Петвалентната ваксина, внесена от Турция, е абсолютно същата, която се използва в момента у нас. Единствената разлика е, че листовката й е на турски. Ако трябва, ще сложим снимки на сайта, за да може мамите да бъдат абсолютно спокойни и да не се влияят повече от мръсниците, които водят тази кампания, защото това е мръснишко. Не лобистко, то е мръснишко", обяви Москов вчера. За ваксината срещу хепатит Б Москов обяви, че у нас се използва различна от внесената от Турция. "Тя е разрешена за употреба в ЕС, имаме достатъчно количества от нея и затова няма да се прибягва до включването в имунизационния календар на препарата, внесен от Турция", каза министърът. Ваксината е внесена, за да се използва в случай на епидемия сред бежанците у нас, и то след разрешение от агенцията по лекарствата, допълни той. ИАЛ са разрешили ваксината да бъде внесена в страната ни и да стои като резерв за извънредни ситуации. Дарената от Турция ваксина срещу хепатит В се е използвала в България до 2007 г., обясниха от агенцията. Препаратът съдържа консервант, който Европейската агенция по лекарствата не препоръчва за употреба в ЕС, но е одобрен от Световната здравна организация. Според зам. здравния министър Бойко Пенков ваксината ни е дарена от Турция като допълнение към петвалентната, защото от турската страна са сметнали, че по този начин се покрива целият ефект на шествалентните ваксини.
 
        ПРОФ. ЛЮБОМИР СПАСОВ: ДОВЕРИЕТО, КАДРИТЕ И ЛИМИТИТЕ СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРОБЛЕМИ НА СИСТЕМАТА
        "Най-спешните за решаване въпроси в здравеопазването определям така: доверието, кадровото обезпечаване, лимитите за медицински дейности." Това казва пред "24 часа" шефът на болница "Лозенец" проф. Любомир Спасов. По думите му, на първо място сред проблемите в здравеопазването е липсата на доверие в здравната система. "Доверието крепи цялата медицина. Когато има разнопосочни действия в системата, това разрушава доверието. Всички лекари трябва да работим за неговото изграждане", коментира той. "На второ място поставям кадрите - проблемът с кадровото обезпечаване става все по-сериозен. В определени специалности те намаляват застрашително", отбелязва проф. Спасов. По отношение на средствата в сектора пък той казва: "Финансовите проблеми в здравеопазването са характерни не само за България. Парите никога не стигат. Въпреки това обаче решението да се въвеждат лимити е недопустимо - те са недопустими за каквито и да било медицински дейности." Според шефа на Първа АГ болница "Св. София" доц. Иван Костов пък един от основните проблеми на здравната ни система е липсата на медицински кадри и особено на медсестри и акушерки. %Нужна е национална политика за кадрите, защото е въпрос на много кратко време цялата система да изпадне в колапс",  предупреждава той. Пред изданието лекарят отбелязва още, че липсата на конкуренция в здравното осигуряване също е сериозен проблем. Според него е нужна децентрализация на здравноосигурителния модел. "Броят на болниците в България е десетократно по-висок от този на други европейски страни със сходна численост на населението. Не е нормално при около 7 млн. души население да имаме близо 400 болници. Голяма част от дейностите, които сега са обект на болничната помощ, трябва да се насочат към извънболничната. Така ще се разтоварят болниците, а средствата за здравеопазване ще се разходват по-ефективно", смята доц. Костов.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Свободни хирургични консултации организира Медицински Център "Пирогов". Те ще се провеждат всяка последна седмица от месеца от екипа на доц. Юлий Ванев, ръководител на "Център за лечение на хернии и коремна болка". Хирурзите ще преглеждат между 13 и 16 часа от понеделник до четвъртък, а в петък между 10 и 13 часа, съобщават от лечебното заведение. За да се възползват пациентите не е нужно да носят направление от личния лекар или да заплащат. Задължително е да се запишат предварително на телефон: 02/ 9154364. Записването става всеки делничен ден между 9 и 12 часа.
        Уникален апарат за операции на сливици заработи в Отделението по уши, нос, гърло на МБАЛ Бургас. Апаратът се използва и при други УНГ-операции, включително и за котрол на хъркането. Той действа по метода на т.нар. плазмена аблация и принадлежи към високия клас на безкръвната хирургична апаратура, информират от болницата. Сливиците се премахват с плазмен електронож, на базата на високочестотна енергия. Тъканите се отделят при температура 40-70 градуса по Целзий. "При досегашните методи са използвани апарати, които работят на друг принцип, с по-висока температура и "обгарят" мястото около изрязания участък. При плазмената аблация този тип травмиране се избягва, т.е. методът е много по-щадящ за пациента. Той позволява прецизно премахване на тъканите, запазване на околните здрави тъкани на базата на ниската температура и превенция от термална увреда. Това гарантира безболезнен следоперативен период и по-бързо възстановяване", обясни началникът на УНГ-отделението д-р Даниел Петков.