Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.10.2015)
 
        НАПУСКАТ ГРУПОВО ХИРУРГИЧНИТЕ СЕСТРИ В РАЗГРАД
        Целият сестрински персонал на хирургията в разградската болница напуска работа без предизвестие в края на тази седмица заради невъзможните условия на труд. Заявления в понеделник са подали всички 11 сестри, съобщи старшата Румяна Андреева. Те били обидени, че от ръководството заявили, че бездействат, докато в същото време смените им продължавали по 18 часа заради недостиг на хора, четем в "Труд". При 7 лекари в отделението трябвало да има поне 14 сестри, а по щат трябвало да са 21, каза Андреева. Заради недостига на кадри не можели да ползват и отпуските си. "Чашата преля и взехме спонтанно решение. Няма нищо организирано в действията ни", каза Андреева. Тя не се нае да коментира дали, ако в отделението бъдат командировани сестри от други сектори, ще се откажат от груповото напускане. Директорът на болницата д-р Марин Керчев заяви, че е изненадан от заявленията и ще търси решение на проблема. Ще води разговори с всяка от сестрите. Според него недостиг на такива кадри има в цялата страна и всички са много натоварени. Той проверил, че всички сестри са ползвали досега по 10 дни отпуск и получавали редовно заплати. Тези на сестрите в хирургия били най-високите спрямо заплащането на колегите им.
       
        ВАНЬО ШАРКОВ: ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА НЯКОИ ВРЕДНИ ХРАНИ ЛЪЖАТ ДЕЦАТА С ИГРАЧКИ
        Производителите на някои вредни храни лъжат децата да си ги купуват като слагат играчки вътре, коментира в студиото на "Нова ТВ" заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков и попита: "Да сте виждали кисело мляко да се продава с играчка?" През 2016 година се очаква да бъде въведен данък "вредни храни". "В голяма степен въвеждаме унгарския модел. Там след въвеждането на подобен данък консумацията на вредните продукти е намаляла с около 25%", обясни Шарков и подчерта: "Нашата цел не е да събираме пари, а да подобрим здравето на българските граждани".  "Шоколад с по-малко от 40% какао не е шоколад, категоричен беше Шарков. "Целта ни е да намалим потреблението на тези хранителни продукти, за които е доказано,че вредят върху здравето", изтъкна той.
       
        МИНИСТЪР ПЕТЪР МОСКОВ: "ПРИТЕСНЕНИЯТА НА ИНДУСТРИЯТА СА СВЪРЗАНИ С ЛОШИ ИКОНОМИЧЕСКИ ПОСЛЕДИЦИ ЗА ОПРЕДЕЛЕНИ СЕКТОРИ"
        Здравният министър Петър Москов се е срещнал с представители на КРИБ и са обсъдили подготвения от здравното министерство законопроект, предвиждащ увеличение на данъците за определени групи храни с високо съдържание на захар, кофеин, сол и частично хидрогенирано растително масло, съобщава "Vesti .bg". "Винаги притесненията на индустрията са свързани с възможности за загуба на работни места и за лоши икономически последици за определени сектори", заяви Москов. "С КРИБ водим смислен разговор къде е златна среда между това да положим началото на цялостна кампания за различен начин на живот, особено при децата и при младите, и това да няма някаква непосилна икономическа цена за бизнеса", допълни още министърът. Прогнозите са,  че 150 млн. приходи ще влязат в държавната хазна от новия данък, ако индустрията не промени рецептите, а потреблението се запази същото. По този въпрос Москов заяви, че законопроектът стъпва на "много здрава философия". "Ако аз, като родител, знам, че това е по-скъпо и има по-евтин заместител, който е по-хранителен и по-малко вреден, но продължавам да избирам по-вредното и по-скъпото, тогава аз заплащам за това, държавата да може да финансира спортните зали и различния режим за хранене в училищата, и да може да прави качествена програма за превенция на заболяванията", обясни министърът. 
 
        GOOGLE ПРЕДАВА НА ЖИВО ОТ ОПЕРАЦИОННАТА НА МБАЛ "СВ. АННА"
        Смяна на раменна става ще се предава на живо през "Google - Italia" в цял свят, от операционната зала на варненската болница "Св. Анна" в петък. Оперативната интервенция ще извърши д-р Луиджи Фантазия - водещ специалист в ендопротезирането на раменна става, заедно с екип от университетската клиника по ортопедия и травматология във варненската болница - доц. д-р Руслан Попстефанов, ръководител на Катедра "Ортопедия и травматология", д-р Ивайло Митковски и д-р Николай Коларов - асистенти към катедрата.
На пациента, който е със значително износване на ставата, ще бъде поставена безплатно модерна раменна протеза от модел, който ще се имплантира за първи път в България. Изкуствената раменна става е предоставена от фондация "Черноморско-Средиземноморска медицинска академия", на чиято поредна инициатива "Work together" ортопедичната клиника в МБАЛ "Св. Анна" ще бъде домакин, научаваме от  "Дарик". Запис и предаване в реално време на уникалната операция ще бъдат направени и от телевизионния канал на Медицинския университет. Интервенцията ще може да се наблюдава в аудиторията на МБАЛ "Св. Анна" и в учебния център на Медицински университет - Пловдив в рамките на провеждащия се там по същото време международен учебен курс по ортопедична анатомия - също инициатива на фондация "Черноморско-Средиземноморска медицинска академия".
       
        Д-Р КУНЧЕВ: НЯМАМЕ ПОЛОЖИТЕЛНИ ПРОБИ ОТ ГРИП
        "До момента нямаме положителни проби от грип, засега са активни респираторните вируси",  заяви по "Нова ТВ" главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. "Започна активност на респираторните вируси, не е започнала още на грипните. Вероятно към края на ноември ще започнем да получаваме положителни проби за грип от различни места в страната. Те постепенно ще започнат да нарастват и вероятно към края на януари ще достигнат епидемични стойности, но това няма да е едновременно в цялата страна, а на отделни места", каза още той.    
        "Респираторните вируси водят до хрема, запушен нос и до лека неразположеност.
Характерното за тях е, че за 2-3 дни отшумяват и много рядко се налага да останете вкъщи", уточни той. 
       
        МИНИСТЪР МОСКОВ: ТУРЦИЯ ГОТОВА ДА СЪДИ ТЕЗИ, КОИТО ТВЪРДЯТ, ЧЕ НИ Е ПРАТИЛА ОПАСНИ ВАКСИНИ
        Досегашните ваксини за българските деца са еднакви с онези, дарени от Турция. Това обяви на извънредна пресконференция здравният министър Петър Москов, информира "news.bg". Готвим преписка до прокуратурата, Турция също е готова да заведе иск срещу онези, които твърдят, че ни е пратила опасни ваксини, отсече здравният министър. За него това вече не е лобистка кампания, а престъпление и заплаха за националната ни сигурност. Майките да не вярват на мръсници, призова Москов като разкри, че в последните дни десетки притеснени родители са звънели в министерството с питане опасно ли е да ваксинират децата си. Турция ни е доставила същите ваксини за деца, които спечелиха търга у нас през 2013 година, гарантира Москов и показа идентичното съдържание на опаковките, които са ни доставяни преди от Франция и на тези, дарени от южната ни съседка.
 
        ДОЦ. ЮЛИАН РАЙНОВ: БЪЛГАРИЯ ОСТАНА БЕЗ ОНКОХЕМАТОЛОЗИ
        "Монитор" съобщава за още една област, оголена от специалисти у нас. "България остана без онкохематолози. Специалистите по рак и други заболявания на кръвта у нас са твърде малко и не могат да покрият нуждите. Има цели региони, където такива лекари няма, а в други са по един или двама, но пенсионери. Това съобщи началникът на Клиника по онкохематология във Военномедицинска академия доц. Юлиан Райнов вчера, в навечерието на X национален конгрес по тази специалност, който се открива днес в Правец", пише вестникът. "В цялата страна те са общо 21, като в това число влизат и пенсионерите. На практика няма кой да поставя диагнозите на хората с рак на кръвта и други тежки заболявания в половината страна", допълва публикацията и уточнява: "От Владая до Петрич, например, има само един онкохематолог, който обаче по-голямата част от годината е в чужбина, тъй като там го викат за консултации и за лекции във водещи университети. Без нито един са областите Кърджали, Благоевград, Шумен и Силистра, където единственият онкохематолог е пенсионер. В Разград също има един онкохематолог, но той е администратор."
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        В периода 22-25 октомври 2015 г. в гр. Несебър ще се проведе XIX Национален конгрес по анестезиология и интензивно лечение с международно участие, организиран от Дружество на анестезиолозите в България. Очаква се на форума, организиран с подкрепата на БУЛСПЕН, Военномедицинска академия и Българска асоциация за изследване и лечение на болката, да присъстват около 600 лекари от много европейски държави, но и от по-отдалечени като Сингапур. За първи път ще се проведе българо-румънски симпозиум, ще има и такъв на Европейската асоциация по анестезиология, а гост лектор ще е президентът на Световната асоциация по интравенозна анестезия проф. Куирино Пиацеволи, намираме в "Zdrave.net".
        Днес, 22 октомври 2015 г., Национална пациентска организация стартира безплатни онлайн обучения за хора с хронични заболявания. Първите две обучения ще са посветени на връзката между грипа и диабета и грипа и сърдечносъдовите заболявания. Актуалността на темите се определя както от сезона, така и от опасността от усложнения от грип при хората с хронични заболявания, които са част от най-силно застрашените групи.
        Десети юбилеен витреоретинален симпозиум  на тема "20, 23, 25+, 27+ G PPV: QUO VADIS" ще се проведе в Пловдив на 24 и 25 октомври. Това съобщи проф. д-р Нели Сивкова, ръководител на Клиниката по очни болести в УМБАЛ "Свети Георги", председател на СНЦ "Българска Асоциация Ретина" и главен организатор на събитието. Домакин на симпозиумът с международно участие по традиция са Университетската очна клиника и Катедрата по очни болести към Медицински университет - Пловдив. Форумът ще бъде открит в 13:30 часа на 24 октомври, събота, с лекционна програма в зала "Пловдив-1" на "Новотел" Пловдив. На втория ден - 25 октомври, неделя, от 9:00 до 13:00 часа, ще бъде демонстрирана хирургия "на живо". От операционна зала на Клиника по очни болести при УМБАЛ "Свети Георги" ще бъде демонстрирана безшевна парс плана витректомия с високотехнологичния апарат Constellation - миниатюрна гилотина, създадена специално за подобни операции.