Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.10.2015)
 
        19 ОКТОМВРИ - ДЕН НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАР
        По повод 19 октомври - Ден на Българския лекар, председателят на УС на БЛС д-р Венцислав Грозев отправи приветствие към членовете на съсловната организация. То е публикувано на интернет страницата на лекарския съюз.        
        В предаване по БНР председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев поздрави своите колеги и уточни, че взаимоотношенията между лекарите и пациентите никога не са били нарушавани: "Няма български лекар, който да мисли лошото на пациентите. Българските лекари и пациентите сме в една ситуация, в една лодка, имаме еднакви интереси и се стремим да направим това, което е най-добро за тях", каза д-р Грозев. В голямата част от регионалните лекарски колегии вече са приключили обсъжданията на основния и допълнителен пакет, които трябва в края на месеца да бъдат поставени на обществено обсъждане. Очаква се до края на седмицата БЛС да е готов със своето становище по темата., посочи той. Според председателя на Българския лекарски съюз има възможност надлимитната дейност, свързана със спешните случаи, да бъда изплатена на болниците до края на годината.
 
        В НАВЕЧЕРИЕТО НА 19 ОКТОМВРИ ОБЛАСТНИЯТ УПРАВИТЕЛ НА ОБЛАСТ МОНТАНА ИВАЙЛО ПЕТРОВ ВРЪЧИ ПОЧЕТНИ ПЛАКЕТИ НА ПЕТИМА ЛЕКАРИ
        В навечерието на празника на българския лекар - 19 октомври областният управител на област Монтана Ивайло Петров връчи почетни плакети на петима лекари от област Монтана. Трима от тях д-р Любов Митова, д-р Людмил Джурджов и д-р Станка Лазарова, общопрактикуващ лекар в село Громшин, са определени за най-добрите между първите сто джипита в България в списъка на Здравното министерство, информира "Стандарт". Класацията е направена след изследване, анализ и оценка по утвърдени критерии на ефекта от диагностично-лечебните дейности при болни със захарен диабет, сърдечно-съдови и други заболявания. Плакети на областния управител на Монтана получиха и двама лекари от многопрофилната болница в областния град. Това са д-р Антоанета Блажева - неонатолог и д-р Захари Николов - акушер - гинеколог. Те са номинирани от Регионалната колегия на Българския лекарски съюз за "Лекар на годината - 2015".    На церемонията присъстваха народният представител Десислава Атанасова, председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев, заместник-областният управител Нина Петкова и лекари от област Монтана.    "Никой, по никакъв начин не може да отнеме уважението, признателността и доверието на вашите пациенти, което е напълно заслужено", каза в приветствието си към лекарите от Монтана Десислава Атанасова. С каквито и трудности да се сблъсквате вие винаги сте отстоявали Хипократовата клетва и сте били близо до своите пациенти, добави народният представител. Тя поздрави областния управител за инициативата да постави началото на този знак на признание и уважение към лекарите в област Монтана."Вярвам, че поводът е не само предстоящият празник на българския лекар. Обществото ни има нужда да отдава признание на тези, които го заслужават. Българският лекар с право заслужава това признание. В мое лице Вие винаги ще имате подкрепа", подчерта Десислава Атанасова. Всеки от отличилите се медици получи от народния представител икона на Св. Иван Рилски Чудотворец - покровителят на българските лекари.    От своя страна областният управител пожела на наградените медици да продължават все така със същия дух и отговорност да се грижите за живота и здравето на техните пациенти. "Вие българските лекари получавате най-голямата награда - вярата и доверието на хората, за чието здраве се грижите. Насърчавайте младите си колеги, да приемат вашия опит и да останат да работят в Монтана", добави той.    "Хубаво е когато държавата вижда и оценява работата на българския лекар. Днес, в лицето на държавата, областният управител на Монтана отдаде нужното признание на лекарите и всички, работещи в системата на здравеопазването", заяви д-р Грозев.
 
        УМБАЛ "СВЕТИ ГЕОРГИ" ПОЛУЧИ ОТЛИЧНА ОЦЕНКА
        Със заповед на Министъра на здравеопазването д-р Петър Москов бе определена акредитационната оценка за практическо обучение на УМБАЛ "Свети Георги", научаваме от "Zdrave.net". Лечебното заведение получи "отлична" оценка за следдипломно обучение на магистър-лекари за придобиване на специалност "Детска ендокринология и болести на обмяната" и "Детска кардиология" за срок от пет години, съобщават от лечебното заведение. Съгласно Закона за лечебните заведения оценяването се извършва по петстепенна скала, като най-високата оценка е "отлична". Положителните акредитационни оценки се определят за срок от една до пет години. Това означава, че УМБАЛ "Свети Георги" е получила възможно най-високата оценка за най-дългия предвиден в закона срок, уточниха от лечебното заведение.
 
        Д-Р ВЕНЦИСЛАВ ГРОЗЕВ ЗА КРИМИНАЛИЗИРАНЕТО НА УКРИВАНЕТО НА ЗАРАЗНО ЗАБОЛЯВАНЕ
        БЛС не е настоявал за криминализиране на укриването на заразно заболяване, а неговият Управителен съвет изобщо се е занимавал с този въпрос. Това каза в интервю за БНР председателят на лекарския съюз д-р Венцислав Грозев, по повод  искането за въвеждане на тази мярка, отправено преди дни от неговия заместник д-р Галинка Павлова. Нейното изказване предизвика недоволство сред пациентските организации. Д-р Грозев отбеляза, че най-вероятно обаче трябва да се помисли за някаква форма на споделяне от страна на пациентите, че те имат такова заболяване. По думите му има много хора, които не знаят, че са болни. Той напомни, че особено в ситуацията с хепатитите немалък процент от това коварно заболяване е безсимптомно и пациентът изобщо не знае че е носител на такъв вирус. "Така че тук не може в никакъв случай да се говори за криминализиране, пациентът не е виновен за това нещо. Но, разбира се, при дадени обстоятелства, тогава, когато аз знам, че притежавам такъв вирус и че той е вреден както за мен, така и за околните, разумното и правилното е аз да споделя със своя лекуващ лекар, с оператора си, защото по този начин ще предпазя и него, но ще предпазя и огромната част от пациентите в последствие, които може по независещ от тях начин да бъдат заразени с подобно нещо на базата на това, че аз съм скрил своето заболяване. Това се нарича морал", коментира д-р Грозев. Председателят на БЛС също така заяви, че ако пациентът не сподели с лекуващия го специалист за своето заболяване, може да постави и своите близки в опасност от заразяване.
 
        40 МЛН. ЛВ. ДЕФИЦИТ В БЮДЖЕТ 2015 НА КАСАТА
        "40 млн. лева дефицит се очертават в Националната здравноосигурителна каса до края на годината. Дупката е в бюджета за лекарствата, които тя отпуска безплатно или с намаление за домашно лечение. Това съобщиха експерти от финансово-осигурителната институция", четем днес в "Монитор". "За да не останат хронично болните без медикаменти и да не бъдат орязани някои от тях, икономисти и надзорници от касата умуват откъде могат да бъдат пренасочени средства. Най-безболезненият начин да се компенсира недостигът, като същевременно не се посята на другите пера, е да се преговаря с доставчиците на медикаменти за отлагане на плащанията, като сумите им бъдат изплатени със средствата от бюджета за следващата година", пише изданието и допълва: "Според предварителните разговори на надзорници с представители на Българския фармацевтичен съюз и Сдружението на търговците на лекарства на едро, ако се наложи подобна мярка, прехвърлянето на част от средствата в плащанията за януари няма да е проблем. Финансовите разчети на касата показват, че недостигът на средства от 40 млн. лева се дължи на повишеното потребление на лекарства." Вестникът припомня още, че предстои да бъде въведена и електронна платформа за търговия за медикаменти за болниците, след чието въвеждане покупката на медикаменти от лечебните заведения ще става само през нея. "По този начин се очаква да бъдат намалени разходите, да спрат практиките на презапасяване в складовете с ненужни илачи, производство на приятелски фирми, както и да бъде прекратен паралелният износ за трети страни, обясниха от НЗОК. Практиката показва, че навсякъде в Европа след връзването на аптечните складове към такава платформа разходите са намалели с 18 - 20 процента", пише още ежедневникът.
 
        ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЗА ЛЕКАРСТВАТА
        Лекарствата са тема и на материал в "24 часа". Изданието се спира конкретно на лекарствата сираци, предназначени за лечение на редки заболявания. "При навременно и правилно прилагане лекарствата сираци осигуряват добро качество на живот и спасение от инвалидност. Въпреки че в усилията в тази област страната е сред отличниците в Източна Европа, според анализите на Центъра за оценка на здравни технологии и анализи и Института по редки болести България е между държавите в ЕС, в които пациентите имат основание да настояват за по-адекватно лечение. Те се опасяват, че промените, които задължават фармацевтичните компании да правят 10% отстъпки от цената на лекарствата, ще ги изправи пред немотивирани трудности", пише вестникът. "Страховете са, че заради новия механизъм фирмите ще започнат да правят икономии и ще се откажат от спонсориране на изследвания и осигуряването на безплатни скъпоструващи медикаменти и отстъпки, каквато практика в момента има", отбелязва публикацията. Според анализа на Центъра за оценка на здравните технологии и Института за редки болести у нас повечето държави в Европа имат гъвкави механизми за договаряне с производителите на лекарства сираци. Моделите в отделните държави са различни, но в крайна сметка осигуряват приемливия компромис между страните, посочва изданието и допълва: "От българските пациентски организации се надяват и у нас да се потърсят гъвкави решения за управление на преразхода и споделяне на финансовия риск. Според експертите до това може да се стигне чрез промяна на подхода към лекарствата сираци и консенсусни договори с производителите. Целта на подобна договореност е да се разшири достъпът до нови терапии на пациентите с редки болести."
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        На днешния ден, посветен на Св. Иван Рилски, когато българските лекари честват своя празник, в спешния институт "Пирогов" в Детска травматология беше спасена ръката на 14-годишно момиче, сериозно пострадало след тежко падане. На този ден по традиция се връчват и отличията на Българския лекарски съюз в  различни категории. Тази вечер екип от лекари от Детската травматология на "Пирогов", начело с доц. д-р Атанас    Кацаров спасиха ръчичката на 14-годишно момиче след сериозно падане.
        Изключително сложна операция по отстраняването на огромен тумор в областта на рамото и шията извършиха ортопедите на УМБАЛ "Софиямед".  Интервенцията е извършена на 65-годишен пациент, който е препоръчан за операция още преди 2 години, съобщиха от лечебното заведение. Операцията е продължила около 3 часа, а туморната формация тежи почти 3 кг.
        250 бременни и родилки, от които 100 ромски жени и 850 бебета и деца до 3 г., 450 от които - от ромски произход, ще бъдат обхванати с програми за превенция и качествени медицински услуги. Това е очакваният резултат от тригодишния проект, който ще изпълняват съвместно столичната Втора АГ болница "Шейново" и МБАЛ Ихтиман. Инициативата бе представена на пресконференция днес от директора на болница "Шейново" д-р Румен Велев, лекари и представители на община Ихтиман. Като първа стъпка към реализацията на проекта е била закупена мобилна апаратура за ехографски прегледи на бременни, ехо- и електрокардиография, трансфонтанелна и коремна ехография на деца, реанимационна апаратура за обдишване и затопляне на новородени по време на транспортиране с кувьоз, за ранен слухов скрининг и измерване нивата на билирубин при бебета. След приключването на проекта апаратурата ще бъде предоставена за ползване от МБАЛ "Шейново" и МБАЛ Ихтиман, стана ясно още на пресконференцията днес. В рамките на проекта акушер-гинеколози, неонатолози и акушерки от столичното лечебно заведение, както и здравни медиатори от община Ихтиман ще работят по домовете, като ще провеждат обучителни програми и индивидуални консултации. Ще бъдат предоставени също така брошури на достъпен език, а всички проблемни и високорискови случаи ще бъдат без забавяне насочвани за хоспитализация при необходимост. Проектът е на обща стойност 186 000 евро и се реализира в рамките на програмата "Инициативи за обществено здраве" с финансиране по Норвежкия финансов механизъм и финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Неговите цели и задачи бяха представени от Нейно превъзходителство посланикът на Норвегия у нас Гюру Катерина Зикьор.