Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.10.2015)
 
         НАДПРЕВАРАТА ЗА МЛАД МЕДИК ПРОДЪЛЖАВА
        Надпреварата за млад медик продължава с пълна сила. Mедсестрите до 35 г. се борят за по 3 едногодишни стипендии от 400 лева месечно. Инициативата е част от кампанията "Млад медик" на в. "Стандарт", която се провежда заедно с Министерство на здравеопазването, Българския лекарски съюз и Дарик радио. Критериите, по които ще се оценяват кандидатите, са разработени съвместно с Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.
 
        САЛИХЕ АЯНСКА, КАНДИДАТ В НАДПРЕВАРАТА ЗА МЛАД МЕДИК: ДА СЪМ МЕДСЕСТРА Е МОЯ СБЪДНАТА МЕЧТА
        Салихе Аянска e на 22 г. Следва в 4-ти курс на специалност "Медицинска сестра" в МУ- София. Успехът й от предходните шест семестъра е отличен 5,70. А ето и мотивите й да избере именно тази професия. "Аз знам, че моето призвание е да бъда медицинска сестра. Моята единствена мечта от детството ми е била да мога да помагам на хората и като благодарност да виждам усмивки по лицата и щастие в очите им. Мисълта, че мога да направя болката по-поносима, че с една усмивка, малко внимание и загриженост, с една блага дума, мога да даря спокойствие и щастие на друг човек, ми дава сили, вдъхновение, стимул да бъда още по-добра - и като професионалист, и като човек. Аз вярвам, че мога да се изявя успешно с професията си. Чрез нея мога да покажа знанията и уменията като професионалист, а също така и нравствените ми ценности като човек. Искам да остана да работя в България поне 4 г. след като завърша образованието си, защото знам, че има добри професионалисти, от които имам какво да получа като знания и умения, но имам какво и да дам за родината си. Вярвам, че всеки един от нас трябва да даде всичко от себе си, за да стане страната ни по-добро място за живот. Да избягам в чужбина не е решение на проблемите ми. Ще остана в България и ще се боря за общото благо, защото така съм възпитана и за мен така е правилно. Знаейки предимствата и недостатъците на професията, избрах именно нея, без страх и колебание, защото знам, че мога да се справя с всичко. Знам, че да помагам е моето призвание и няма предизвикателство, което да може да ме изплаши".  
       
        ДРУГ КАНДИДАТ В НАДПРЕВАРАТА МЛАД МЕДИК Е КАМЕЛИЯ МЛАДЕНОВА: НИСКАТА ЗАПЛАТА НЕ МЕ ПЛАШИ
         Камелия Младенова е на 22 г. и учи за медицинска сестра във филиала на Тракийския университет в Хасково. Средният й успех от предходните шест семестъра е 5.85. Ето и мотивите й да избере тази благородна професия. "Изборът ми за специалността медицинска сестра не бе никак труден, защото това е моята детска мечта. Напълно съм убедена, че това е моето призвание. Искам да остана да работя в България не само 4 г. след завършване на образованието си, но и занапред. Защото мисля, че страната ни има нужда от добри професионалисти. Мисля, че щастието и спокойствието да споделяш живота си с близките си са по-важни от всички материални придобивки. За мен ниското заплащане няма да бъде проблем, защото ще упражнявам с огромно желание професията си. Защото мисля, че не би трябвало заплатата да бъде на първо място при работата на медицинската сестра. То трябва да бъде заето преди всичко от грижите. За мен лично няма по-хуманна професия. Ще съумея да се отнасям с нужното уважение и респект както към членовете на медицинския екип, така и към болните. За да бъдат положените от мен грижи на възможно най-високо ниво, ще създам доверие между мен и всеки отделен пациент. Защото мисля. че именно то е едно от най-важните неща за благоприятен изход от лечението".
 
        ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН НА БЕЛИЯ БАСТУН С ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ
        Днес е международният ден на белия бастун, в който насочваме вниманието към правото на незрящите хора за лесно предвижване, информира "BULGARIAUTRE.BG". Информационни кампании започват в София, Видин, Стара Загора и Плевен. А целта е всички да се запознаят с проблемите на незрящите, както и да разберат как да разчитат сигналите им за помощ и подкрепа. На пешеходни пътеки ще бъдат поставени различни препятствия, а доброволци ще ги преминават с превръзка на очите и с помощта на белия бастун. За всички желаещи ще има и състезание по шоудаун - тенис на маса за незрящи. Доброволци с превръзки на очите ще се изправят срещу националните ни шампиони.
 
        ЛЕЧЕНИЕ СЪС СТУД ОТЪРВА ЖЕНА ОТ АДСКИ БОЛКИ
        74-годишна жена беше избавена от ужасни болки в кръста и краката с криоаблация. Това е лечение, при което се замразяват със студ коренчетата на нервите, провокиращи оплакванията, научаваме от "24 Часа". Процедурата беше извършена за първи път в Пловдив в клиниката по ортопедия на университетската болница "Св. Георги". "Пациентката страда от ишиас. Досега е приемала медикаменти, които не са дали резултат. Тъй като отказва операция, приложихме лечение със студ", коментира шефът на клиниката проф.д-р Владимир Ставрев. Той уточни, че със специална сонда са направени няколко убождания по гръбнака, като при тях в тъканта се е създала температура от минус 55 градуса. По този начин са били замразени медиалните коренчета на нервите, предизвикващи болката. Манипулацията е продължила само половин час, като през цялото време пациентката е била в съзнание, тъй като й е приложена местна упойка. Двайсет минути след края на процедурата жената се похвалила, че вече се движи без болка. Според проф. Ставрев тя няма да има никакви оплаквания в период от 6 месеца до 2 г. След това отново може да се подложи на криотерапия. Предимствата са, че не дава странични реакции и пациентите усещат ефекта веднага. Няма и увреждане на нервите.     
 
        КОЙ ТРЯБВА ДА ПЛАЩА ЛЕЧЕНИЕТО НА ПОСТРАДАЛИТЕ ПРИ КАТАСТРОФИ?
        Трябва да се намери изход за парите, които се дават за лечение на пострадали при катастрофи, защото това носи на болниците невероятни загуби годишно. Това каза в предаването по "БТВ" проф. Милан Миланов, ръководител на клиника по интензивно лечение в "Пирогов".  Той даде пример с болница "Св. Георги" в Пловдив, която по думите му губи 4,5 млн. лв. ежегодно и този дълг рано или късно ще бъде платен от гражданите. Въпросът не е кой да плаща, а как и колко, посочи проф. Миланов. "Искаме да намерим в лицето на застрахователите съмишленици, а не противници", допълни още той. "Искаме да отцепим фонд, който да гарантира приходи на болницата, а не да има отношения между нас и пациента", обясни Миланов.   Пламен Ялъмов, изпълнителен директор на застрахователно дружество пък заяви, че са готови за решение, но не през "Гражданската отговорност". Според него може да се предложи друг продукт, който може да реши проблема. "Хората започнаха да си правят здравни застраховки, не са много, но ръстът е голям. Очакваме, че ще има интерес, особено ако се предложи подходящ продукт, който да покрива само това", допълни Ялъмов. Той цитира статистика, според която лечението на травма на крайник достига до 4-5 хиляди до 9 хиляди лева, а за политравма - средно 28 000 лева. Колко плащат застрахователите - при първия случай нашата статистика сочи, че ние плащаме между 10 и 20 хиляди лева на клиент. Политравмата е над 50 000 лева, обясни още Ялъмов.
 
        ПРОФ. ПЕТРОВ: САМО ПАРИЧНИТЕ САНКЦИИ МОГАТ ДА СТРЕСНАТ НЕБЛАГОРАЗУМНИТЕ ШОФЬОРИ
        Лечението на пострадали от катастрофи да се поеме чрез застраховка или специален фонд - за това настояват директори на някои от най-големите реанимационни отделения у нас. В студиото на "БНТ" началникът на ВМА проф. Николай Петров коментира, че Здравната каса трябва да лекува заболявания, а не травми. Проф. Петров коментира още, че расте не само броят на пострадалите, но и тяхната тежест, както и свързаните с това голямо изразходване на средства. Проф. Петров каза още: "Усреднено на дневен престой около 1500-1600 лева излиза лечението на един тежко пострадал при нас. Той се сеща за застраховката след като напусне лечебното заведение и тогава идва да му попълним формулярите за да си вземе парите от застраховката. Той лично - за увредите които е претърпял. А когато е трябвало най-много средства за неговото лечение, неговото спасяване - тук не се дискутира за тях. Кой плаща тия пари? Касата ли? Според нас не е длъжна Касата". Шефът на ВМА заяви, че реанимациите в държавата са буквално на командно дишане заради това недофинансиране, което впоследствие се поема от държавата, т.е. отново от данъкоплатците. Затова е по-добре то да бъде обособено по самостоятелна линия.
Още повече, че пациентите тръгват да търсят парите си от застраховките чак след като са вече излекувани, а не в момента на лечение, когато те са им най-необходими. Проф. Петров е убеден, че единствено паричните санкции са в състояние да стреснат неблагоразумните шофьори, а не моралните като принудителното пребиваване в травматологиите и реанимациите на причинилите катастрофи, както е в САЩ, защото според него у нас такива мерки не работят. И той посочи като пример таблото с информация за броя катастрофи и жертвите им, което виси във ВМА, но никой не се спира да го разгледа и прочете.
Колкото до въвеждането на допълнителни застраховки или създаването на специален фонд, проф. Петров обясни, че българските власти могат да използват опита на Германия и Белгия.
 
        ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ ПИТАТ ПО КАКВИ ЦЕНИ ЩЕ СЕ ПЛАЩА ДОПЪЛНИТЕЛНОТО ОСИГУРЯВАНЕ
        Трябва ясно да се регламентира по какви цени ще става заплащането в допълнителното здравно осигуряване. Това каза по време на пресконференция днес председателят на Асоциацията на дружествата за здравно застраховане Мими Виткова. Тя отбеляза, че според застрахователите има доста неясноти около бъдещия модел на здравно осигуряване, при който се обособяват основен и допълнителен пакет. По думите й, разделянето на пакета може да доведе до някои порочни практики, намираме в "Zdrave.net". Виткова каза, че застрахователните фондове на първо място се тревожат от това, че в допълнителния пакет попадат клинични пътеки, които реално погледнато трябва да бъдат в основния. Тя даде пример с онкологична пътека и попита как е взето решението, че тя не е социално-значима. Според нея тревога буди и намерението за 65 клинични пътеки решение по кой пакет да се процедира да бъде взимано от лекарите. По думите й има неяснота по какви критерии ще става това, което ще затрудни фондовете да изчислят застрахователния риск.  Виткова коментира, че е напълно възможно пациентите със застраховки, които имат нужда от лечение по въпросните пътеки, да бъдат насочвани само към допълнителния пакет, защото имат гарантиран източник на финансиране, когато болниците са изчерпали бюджетите си. Тя добави, че по този начин ще се узакони и начинът, по който болниците ще финансират своите надлимитни дейности.. Председателят на АДЗЗ информира, че в момента застрахованите здравно граждани са не повече от 250 000 души. Виткова отбеляза, че 28 дружества формират годишно оборот около 55 млн. лв.
 
        ЗДРАВНО-КОНСУЛТАТИВЕН ЦЕНТЪР ЗА МАЙЧИНО И ДЕТСКО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ОТВОРИ ВРАТИ В МБАЛ "СВЕТА АННА" ВЪВ ВАРНА
        Според изискванията на Националната здравна стратегия (2014-2020) и в изпълнение на Националната програма за подобряване на майчиното и детското здраве, Центърът ще предлага солиден пакет услуги, четем в "BULGARIAUTRE.BG". В него ще се осъществяват здравно-информационни, здравно-обучителни, здравно-консултативни, медико-социални дейности, психологическа консултация, координиращи и насочващи услуги за млади хора, двойки, семейства, бременни, родилки и деца до 18 г., с цел подобряване на интегрираното, съвременно обслужване на посочените целеви групи. Здравните услуги ще се предоставят от квалифицирани медицински специалисти - лекари специалисти по акушерство и гинекология, педиатри, медицински сестри/акушерки, както и от немедицински специалисти - социален работник и психолог. Услугите ще се предоставят на място в Здравно-консултативния център и/или в дома на потребителя при предварително изготвен график.Очакванията на ръководството на МБАЛ "Св. Анна" са Центърът да гарантира достъп до качествени услуги на млади хора, двойки с репродуктивни проблеми, деца с хронични заболявания, бременни жени и родилки. На екипа в Центъра ще се разчита и за ранно откриване на рискови фактори за здравето и развитието на децата и навременни мерки за ограничаването им. Здравно-консултативният център на МБАЛ "Св. Анна" организира неонатален слухов скрининг на новородени деца с апарат за отоакустични емисии. Дейността по масовия слухов скрининг се извършва на територията на Отделение по неонатология. Целта на скрининговото изследване е ранна диагностика и своевременна интервенция при деца с увреждания на слуха.
       
        В МБАЛ БУРГАС НАПРАВИХА ПЪРВИТЕ БЕЗКРЪВНИ ОПЕРАЦИИ НА ДЕБЕЛО ЧЕРВО
        Първите безкръвни операции на пациенти с рак на дебелото черво вече са факт в МБАЛ Бургас. Това съобщиха от лечебното заведение. При т.нар. колоректална лапароскопска хирургия операторът работи върху дебелото черво само през няколко малки отвора на коремната стена, четем в "Zdrave.net". Действията се направляват от видеомонитор с голямо увеличение. Това дава сериозни предимства пред традиционната "отворена" хирургия - туморът се отстранява прецизно, виждат се и разсейки на околните тъкани, а възстановяването е дни, вместо месеци. Безкръвната миниинвазивна колоректална хирургия е въведена под ръководството на проф. Даниел Костов, методичен ръководител на Втора хирургия в МБАЛ Бургас. Проф. Костов е  началник на Катедра и Клиника по хирургия в МБАЛ Варна към Военномедицинска академия - София. Той оперира заедно с д-р Васил Керанов - началник на Втора хирургия в МБАЛ Бургас. Такъв тип безкръвни операции се правят на много малко места в страната и никъде другаде в Бургас.
 
        ВМА ОБЯВЯВА НОЕМВРИ ЗА "МЕСЕЦ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ"
        Клиника "Ушни, носни и гърлени болести" към Военномедицинска академия обявява ноември за "Месец на отворените врати", съобщава "nwes.bg". През месеца специалисти от клиниката ще извършват безплатни прегледи на деца със съмнение за глухота, съобщават от болничното заведение. Прегледите ще се извършват всеки понеделник и сряда от 11.00 до 13.00 часа, след предварително записване Освен това клиниката е подновила плановите операции за поставяне на кохлеарни импланти на пациенти с глухота. От ВМА уточняват, че разполагат с кохлеарни импланти от двата вида, с които се работи в България. Първите три дечица от листа на чакащите вече са успешно оперирани, информират още от болницата.
 
        ПАЦИЕНТИ ИЗПРАЩАТ "СТОЛ НА БОЛКАТА" В МС И НС
        Пациентите с ревматични заболявания отново ще изразят своето недоволство пред държавните институции. То е провокирано от нови критерии за лечение, които според тях всекидневно лишават хиляди ревматично болни от терапия, научихме от "Нова ТВ". За целта са приготвили "стол на болката", който в четвъртък ще стигне до Министерския съвет и Народното събрание. Забитите в него пирони целят да покажат на институциите постоянните мъки, в които живеят хората с ревматични заболявания.
 
        ВРЪЧЕНИ БЯХА НАЦИОНАЛНИТЕ МЕДИЦИНСКИ НАГРАДИ 2015
        Наградите бяха връчени от д-р Валентин Павлов, член на комисията по здравеопазване, Виктор Паскалев, зам.-председател на Национална пациентска организация, зам.-председателя на Българския фармацевтичен съюз г-н Тодор Найденов и медийните партньори на събитието.