Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (14.10.2015)
 
        ПРОФ. ГЕНЧО НАЧЕВ "ЗА" ИЗПОЛЗВАНЕТО НА БИОМЕТРИЧНИ ДАННИ ПРИ ПОСТЪПВАНЕТО В БОЛНИЦА
        "Използването на пръста е вид биометрични данни. Това не е влизане в личното пространство, няма такава възможност за спекулиране. Но със сигурност това няма да промени отношенията между лекари и пациенти", заяви в студиото на "Нова ТВ" директорът на УМБАЛ "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев. Изказването му беше по повод идеята да се взима пръстов отпечатък при постъпване в болница или при закупуване на лекарства от аптеките. Той даде за пример Англия и Испания, където родителите следят какво пазарува детето им в училище и знаят какво е закусвало. По думите му след въвеждането на личните карти като регистрация при постъпване в болница, за пръв път от 6-7 години насам има задържане на хоспитализациите на това ниво, на което са били.  "Поначало финансирането на болниците е сбъркано и то трябва да се промени. Това, за което говорим ние, е да се сведе до минимум възможността за отчитане на пациенти, които не са минали през болничните заведения. Така че в това положение е положителен знак", добави проф. Генчо Начев. Относно идеята да се вдигне цената на "Гражданската отговорност" и парите да бъдат използвани при лечението на пациенти, пострадали при катастрофи, той заяви: "Травмите не са заболявания и трябва да се помисли върху лечението, което се осигурява от Касата. По тази логика ще трябва да взимаш за наркоманиите, за всичко, което си причиняваш сам. Има резон "Гражданска отговорност" или застраховката, която се прави, да се повиши и оттам да идват парите за лечението на тези пациенти". По думите му пръстовият отпечатък дава възможност, когато той попадне в болница след тежка катастрофа, лекарите да са наясно с неговите болести и проведените лечения. "Това би вкарало повече ред. Не искам да се пестят средства от Здравната каса, не искам да се изразходват неефективно", заключи той.
 
        ЛЕЧЕНИЕТО НА ТЕЖКО ПОСТРАДАЛИТЕ В КАТАСТРОФИ ДА СТАВА ПРЕЗ ЗАСТРАХОВКИ
        Лечението на тежко пострадалите в катастрофи да става през застраховки, предлагат от дружеството на анестезиолозите в България. В момента болниците получават от здравната каса средно 11% от парите, похарчени за лечение на пациент с травма след пътно-транспортно произшествие, научаваме от "Сега". Останалата сума е за сметка на лечебното заведение. Общо за страната това недофинансиране е 23 млн. лв. годишно. "Ако вноската по застраховка "Гражданска отговорност" се увеличи с по 10 лева годишно, то това ще генерира близо 30 млн. лева годишно допълнително и така ще може да бъде посрещнат този разход", обяви началникът на Военна болница проф. Николай Петров. Идеята обаче не беше одобрена нито от шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, нито от Комисията за финансов надзор.  Идеята на анестезиолозите е, че нараняванията след катастрофи не са болест, която трябва да се покрива от солидарния фонд - здравната каса. "НЗОК не е виновна за това, че някой е блъснат на пътя. Това не е заболяване, а увреда", обясни Петров. "Нашият апел е, че тук трябва да се върви в посоката на застраховането - дали с нарочни застраховки, дали с добавка към сега действащите застраховки, дали чрез създаване на фондове", каза още началникът на ВМА.  Данните и предложенията за финансиране на това лечение през застраховки са пратени до здравното министерство и Министерския съвет. "Да се прехвърля финансиране на лечение към застраховането е в разрез със солидарния модел на здравното осигуряване в България", коментира шефът на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова. В парламента предстои второ четене на промени в Кодекса за застраховането, но Стоянова беше категорична, че подобни поправки няма да бъдат внасяни. "Не може през промени в Кодекса за застраховането да се решават въпроси, свързани с това какво трябва да включва солидарният пакет. Как ще се делят тежки случаи на пострадали в катастрофи и не в катастрофи?", допълни тя. 
       
        ОТГОВОР ПО ТАЗИ ТЕМА ОТ ЗАСТРАХОВАТЕЛНИЯ БРАНШ
        Според застрахователния бранш тази идея е твърде екзотична и би довела до сериозно оскъпяване на застраховката "Гражданска отговорност". Според зам.-председателя на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн Кодексът по застраховане ясно определя какви разходи покрива полицата. А за точната сума, която се полага на пострадалия, често съдът има последната дума. Според експерти обаче в съдебната практика у нас обезщетенията са твърде ниски.  "Ако "Гражданска отговорност" започне да поема разходите, които сега са за сметка на здравната каса, застраховката ще скочи сериозно", коментира пред "Сега" Константин Велев от Асоциацията на застрахователите у нас. Той обясни, че полицата покрива разходи, които не се плащат от здравната каса като протези и пластични операции. По думите му проблемът е в самата система на касата и трябва да се намери баланс, за да бъде вързан бюджетът й.  Според председателя на Българската асоциация на пострадали при катастрофи Владимир Тодоров възможно решение е спешното изграждане на системата "бонус - малус" при определянето на цената на полицата. При тази система рисковите и агресивни шофьори плащат по-скъпо за застраховката, а полицата на внимателните е по-евтина. Според него така катастрофите у нас ще намалеят, а с тях и средствата, които касата отделя за лечението на пострадалите. Приетите на първо четене промени в Кодекса за застраховането създават основите за работата на "бонус - малус" системата. За да започне да се прилага системата, е необходимо да се изгради общ информационен масив между МВР и компаниите за застраховане. По думите на Ралица Агайн е твърде оптимистично системата да бъде въведена у нас догодина.
       
        ОЩЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕТО НА ТРАВМАТИЗМА У НАС
        Изнесените вчера проблеми, свързани с лечението на травматизма у нас, са една от основните здравни теми в печата. "Да се въведе нов начин за покриване на разходите при лечението на хора, които са пострадали в катастрофи. За това настояват от Дружеството по анестезиология в страната. Причината е, че тези разходи са много по-големи от средствата, които отпуска здравната каса по съответните пътеки. Освен това травмите не са болести, а следствие на инциденти и би следвало да се финансират от други места", пише "Стандарт". "Заради недофинансирането в момента болниците губят пари и трупат дългове. За година това са около 23 млн. лв., сметнали са докторите. В най-голямата болница в страната - "Свети Георги", средната загуба заради недофинансираните от държавата дейности е 30 000 лева на пациент. За последните три години болницата е натрупала близо 5 млн. лева дълг именно от лечение на пострадали при катастрофи. В Бургас пък държавата не покрива 70% от разходите за лечение на черепно-мозъчна травма и 84% от разходите за лечение на фрактура на крайници и прешлени", допълва изданието. И още: "За да не се допускат подобни проблеми, медиците предлагат няколко варианта. Единият е да се учреди специален държавен фонд, от който да се дават пари за лечението. Другият е да се измисли нова застраховка или да се увеличи "Гражданската отговорност", като с разликата се финансира лечението на пострадалите. Ако вноската по застраховка "Гражданска отговорност" се увеличи с по 10 лева годишно, то това ще генерира близо 30 млн. лева допълнително, заяви проф. Николай Петров, шеф на ВМА. Според него така ще може, без проблем да се посрещне разхода от над 23 млн. лева. Предложението ще се даде и на съответните институции."
 
       УКРИВАНЕТО НА ЗАБОЛЯВАНЕ ДА СЕ КРИМИНАЛИЗИРА
        Укриването на наличие на заболяване да се криминализира. Това поискаха от Българския лекарски съюз с мотива, че много често пациенти, на които им предстоят операции, умишлено не споделят, че са инфектирани, примерно с хепатит, информира "Дарик". Предложението бе отправено по време на представянето на кампания, която има за цел да изследва за наличие на хепатит В и хепатит С служителите на центровете за спешна медицинска помощ в страната. Лекари искат поскъпването на "Гражданска отговорност". Според статистиката всеки осми лекар у нас е изложен на риск от заразяване с хепатит, като в най-голяма степен това се отнася до спешните медици. По неофициални данни пък в България засегнатите от хепатитни вируси са около 500 000 души, но голяма част от това не знаят това. Кампанията се организира от фондация "Позитивен избор" и от Центъра за защита на правата в здравеопазването.
 
        В ПРЕСАТА ДНЕС
        От "Телеграф" коментират идеята така: "Ако на пациента у нас не се гледаше като на подвижен банкомат и той не беше подлаган системно на унижения, нямам нищо против, дори тези 10 -15 лв. ми се струват малко. Но картината с родното здравеопазване е извратена и допълнителното товарене на пациента вече звучи нелепо, ако ще и с 5 лева да е." Авторът на материала продължава: "Всеки, имал досег със здравната ни система, знае, че дори за "добър ден" трябва да плати, освен ако не е с връзки. Макар да беше обявено, че плащането за избор на екип противоречи на закона, тази порочна практика си продължава. На места ако не дадеш, сестрите ти го натякват и щеш, не щеш, даваш кеш на ръка на лекаря, защото знаеш, че в неговите ръце ти е най-близкият." И още: "Междувременно професори продължават да правят скъпоструващи ненужни операции само и само да си приберат своя процент от консумативите. Така дядо ми щеше да се озове с някакви импланти за 6000 лв., ако друг лекар не беше му казал, че това е напълно ненужна интервенция и откровена кражба. Планови операции от херния продължават да се прекарват по документи като спешни, а консумативите за тях си ги плаща пациентът лично от джоба." "И докато грубото и цинично отношение в болниците доминира, всяко искане дори за 1 лев отгоре е гавра. Ако сте решили да правите радикални промени, нека осигуровките ни се превеждат по една карта и когато потърся помощ, давам я и се разплащам и все пак знам какво има в нея. Защото сега е налице абсурдна ситуация -хем съм осигурен, хем трябва да плащам консумативи, престой в болница, тоалетна хартия, закуска (защото сервираната и кучето няма да я яде) и рушветите. Някак не е честно", заключава авторът.
        Вестниците се спират и на думите на д-р Шарков във връзка с пръстовия идентификатор. "В началото на следващата година или поне в първото полугодие може да заработи системата с пръстовите отпечатъци в здравеопазването. Този срок обяви заместник здравният министър Ваньо Шарков вчера след откриването на Център за наблюдение на бъбречно трансплантирани пациенти към Клиниката по нефрология и трансплантация към УМБАЛ "Александровска". Според Шарков системата може да заработи изцяло в сферата на здравеопазването, като такъв идентификатор има дори и при личните лекари. "Идеята е това да важи за цялата система на здравеопазването в България, за да може НЗОК да упражнява сериозен контрол върху всички харчове в системата и да спрат разговорите кой как източва касата", коментира зам. здравният министър", четем в "Монитор".
        Няколко издания пък съобщават за инициатива на патриарх Неофит за 70-годишнината му. "Патриарх Неофит ще се лиши от подаръци за рождения си ден. Вместо опаковани изненади или цветя, той събира средства за подвижен ехограф за "Шейново", информира "Новинар". Изданието съобщава още, че на сайта на Българската патриаршия е посечена и банковата сметка за събиране на финанси, а в съобщението се казва, че подвижният ехограф е изключително необходим на акушеро-гинекологична болница "Шейново".
 
       ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Безплатни прегледи ще има от днес в Клиниката по гастроентерология в УМБАЛ "Свети Георги", съобщи нейният ръководител доц. д-р Николай Кръстев. Всеки делничен ден от 8:30 ч. до 10 часа в кабинет № 13 в поликлиниката на бул. "Пещерско шосе" № 66 желаещите ще бъдат консултирани. Прегледите ще се извършват от доц. д-р Николай Кръстев - в понеделник, вторник, четвъртък и петък, и от д-р Александър Петров - в сряда.
Целта на кампанията е да осигури превенция и диагностика на болестите на стомашно-чревния тракт.
        Районната лекарска колегия в Смолян ще награди двама лекари от областта. Това става ясно от прессъобщение на съсловната организация. С грамота и плакет " Проф. д-р К.Чилов" ще бъде удостоена доц. д-р Калинка Коприварова дм, педиатър и ендокринолог. Д-р Боян Манолов, специалист по Вътрешни болести и Ендокринология, старши ординатор Ендокринологично отделение  МБАЛ " д-р Братан Шукеров" гр.Смолян ще бъде удостоен с наградата на БЛС - "Сребърна значка" - Лекар на годината 2015. Наградите ще бъдат връчени при провеждането на поредното издание на научният симпозиум "Чилова академия-2015" на тема "Да преодолеем клиничната инерция". Форумът ще се проведе от 16 до 18 октомври в гр. Златоград.
        Цените на 20-те най-разпространени в САЩ лекарства са средно три пъти по-високи от тези във Великобритания, сочи доклад, поръчан от Reuters и цитиран от "Дневник". За двайсетте лекарства, включени в изследването, отиват близо 15% от разходите за фармацевтични продукти през 2014 г. Учени от университета в Ливърпул, Великобритания, са установили, че цените на лекарствата в САЩ са значително по-високи не само спрямо Обединеното кралство, но и от останалите европейски държави. В добавка, разликата в цените с Бразилия е 6 пъти, а с държавата, където продуктите за лечение са най-евтини - Индия - 16 пъти. В САЩ, където цените на лекарствата се определят на пазарен принцип, те са много по-скъпи отколкото в държави, чиито правителства пряко или косвено контролират медицинските разходи. Това превръща Щатите в най-печелившия пазар за фармацевтичните компании и поражда критики, че американците субсидират чуждите системи на здравеопазване.