Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
ПРИОРИТЕТ ЛИ ЩЕ Е ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПРЕЗ 2009 ГОДИНА?
 
Това бе темата на Кръглата маса, организирана на 28 октомври т. г. в столичния  хотел "Принцес"  от Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи . В нея взеха участие представители на парламентарната Комисия по здравеопазване, Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз, Българския зъболекарски съюз, пациентски организации, журналисти и др.
Приветствие от здравния министър д-р Евгений Желев до участниците в Кръглата маса прочете неговият заместник д-р Емил Райнов. Той не остана дълго на срещата, поради други ангажименти, но изрази мнението си, че подобни дискусии са полезни, още повече, че тепърва предстои да се гласува Бюджет 2009.
Предвиденият в проектобюджета за 2009 г. процент от брутния вътрешен продукт /4,18/ за здравеопазване, не дава основания да се смята, че то ще бъде приоритет. Точно обратното - недофинансирането на сектора ще задълбочи кризата, а работещите в него ще продължават да напускат страната и да търсят препитание в чужбина. Това бе мнението на повечето от взелите участие в дискусията.
Проф. Станка Маркова, председател на УС на БАПЗГ за пореден път изрази тревогата си от драстично намаляващия брой на професионалистите по здравни грижи, което в скоро време ще стане причина да спрат работа много лечебни заведения. "Ако здравеопазването е един човешки организъм, то сестринството е най-болният му орган" - каза тя. Според нея, всички правителства през последните години са провеждали рестриктивна политика по отношение на професионалистите по здравни грижи и се е стигнало до там, че те вече нямат никаква мотивация  да останат в професията и в страната.
"Омръзна ми да повтарям, че годишно от България си тръгват 1200-1300  от най-добре подготвените ни кадри и че все по-малко млади хора се решават да учат за медицински сестри, акушерки, лаборанти и т. н., заради пренебрежителното отношение на управляващи и общество към тези професии" - каза още проф. Станка Маркова.
Д-р Иван Кокалов, председател на Федерацията на синдикатите в здравеопазването към КНСБ каза, че всички участници във форума подкрепят искането на Министерството на здравеопазването в проектобюджета да се предвидят  5% от БВП за здраве. Това, според него, са обещавали всички партии, преди да влязат във властта, но явно вече за забравили какво са говорили. Ако не се направят необходимите промени, вероятно в деня на гласуването на Бюджет 2009  пред Парламента ще излязат всички, засегнати от продължаващата с години недалновидна политика по отношение на здравеопазването - лекари, зъболекари,  професионалисти по здравни грижи, фармацевти и  пациенти, каза още д-р Кокалов.
"От 1990 г. досега здравеопазването никога не е било приоритет, каза д-р Димитър Димитров, директор на МБАЛ "Света Анна" и председател на Асоциацията на работодателите в здравеопазването.
Д-р Андрей Кехайов, председател на УС на БЛС обвини ръководството на Националната здравноосигурителна каса във възпрепятстване на преговорите по НРД и фактическо блокиране на договорното начало. Той изрази недоумението си от отказа да бъде разгледан подготвеният от техни експерти НРД  - и  през миналата, и  през тази година.
"Имам усещането, че депутатите предварително са се предали и не защитават интересите на гражданите по отношение на здравеопазването", каза Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за защита на пациентите. Той призова  премиера Сергей Станишев да докаже, че здравеопазването наистина е приоритет за правителството, като подкрепи идеята да се отпуснат повече пари за него.
Депутатката от БСП и член на партаментарната Комисия по здравеопазване д-р Ива Станкова отчете като главен проблем в здравеопазването липсата на медицински сестри, но призова да се обсъди и здравната сктратегия, тъй като въпреки някои несъвършенства, тя вече е факт и ще бъде приета в близките дни.
Националната здравна стратегия има добри цели, но тя ще си остане само  един красив документ, ако към нея  няма конкретен  план за действие - това мнение изразиха  в края на срещата проф. Станка Маркова и д-р Иван Кокалов. 
 
28 октомври 2008 г.                                         Пресцентър