Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.10.2015)
 
        МНЕНИЯ ЗА ИДЕЯТА ЗА ПРЪСТОВИЯ ОТПЕЧАТЪК
        Очаквано, идеята за идентификация с пръстов отпечатък в болниците и аптеките, лансирана вчера от здравния министър, привлече основния медиен интерес. Изданията преразказват думите му и уточняват, че персоналният пръстов идентификатор ще бъде въведен до края на януари. "Чисто технически пръстовият идентификатор е четец за личната карта и всеки български гражданин, който вади лична карта, има пръстов отпечатък в МВР, коментира в парламента министър Москов", пише "24 часа". "Това обаче не е вярно - в момента пръстови отпечатъци се вземат само за паспорт. Но дори и те се съхраняват по особен ред и законът не позволява да се използват дори при криминално разследване от полицията", коментира тези думи "Труд". Ежедневниците се спират и на първите реакции на идеята. "Председателят на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ бе изключително изненадана от предложението. "Индивидуална електронна здравна карта -това е европейският път на електронна система, осигуряваща добро здравеопазване. Имам много въпроси около идеята, които ще задам на министъра на здравеопазването. Как ще вземе пръстови отпечатъци на целокупното българско население, за да осигури база данни?", попита тя. Здравният министър обаче имаше отговор на този въпрос. "Чисто технически пръстовият идентификатор е четец за личната карта. Никой не взима нищо. В базата данни, която вече съществува в МВР, превърната през съответния цифров код, ще се потвърди вашата идентификация, т.е. че сте там", обясни д-р Москов, като имаше предвид в болницата или в аптеката", разказва "24 часа" и допълва: "Той съобщи още, че здравното министерство е в процес на разработка на специално приложение за телефон, което ще даде възможност от сайтовете на МЗ и НЗОК и при наличие на здравноосигурително събитие на името на пациента, той да бъде уведомяван със съобщение. Това щяло да стане възможно в началото на 2016 г. Ако търсим да спрем кражбите, фалшивото изписване на лекарства и хоспитализации, това е начинът, обобщи министър Москов."
 
        "ТОП 100" НА НАЙ-ДОБРИТЕ ОБЩОПРАКТИКУВАЩИ ЛЕКАРИ
        Д-р Мария Соколова, Дупница, д-р Димитър Гачев, с. Драгор, д-р Николай Еничеров, Панагюрище, д-р Снежа Кирова, Варна и д-р Елена Тодорова, Димитровград. Това са петимата най-добри общопрактикуващи лекари у нас. Поне според работната група към МЗ, анализирала данните от състоянието на техните пациенти за период от шест месеца. Анализът и оценката са направени по утвърдени критерии на ефекта от диагностично-лечебните дейности при болни със захарен диабет, сърдечносъдови заболявания и други заболявания.
Вчера министър Москов оповести, че първите десетима лекари в списъка ще получат 5000 лв. от правителството, а на сайта на ведомството се появи "Топ 100" на лекарите, избрани от работната група. В него откриваме, че най-често срещаната специалност в първата петица е "Вътрешни болести", а лекарите между шеста и десета позиция залагат както на нея, така и на квалификация по "Обща медицина". Четирима общопрактикуващи лекари сред първите десет пък са без специалност - по двама в първата и във втората петица. София - градът с най-много общопрактикуващи лекари в страната, има един единствен представител в десетката - д-р Светла Гигова от 20-та поликлиника, поставена под номер седем.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "Монитор" пък ни информира за още едно предложение на министъра. "МЗ работи по изготвянето на специално приложение, което ще ни уведомява, ако някой се опитва да точи касата с нашето име. То ще може да се сваля от сайта на министерството или от този на касата. Така приложението ще ви уведомява, ако някъде се извършват дейности но клинична пътека с вашите данни", пише вестникът. Ежедневниците се спират и на друга новина от здравния министър. "10 лични лекари ще получат бонуси от по 5000 лв. за работата си, обяви още здравният министър Петър Москов. Той каза, че списъкът със 100-те най-добри джипита е на сайта на здравно министерство. Те са избрани според резултатите от лечението на хроничните си пациенти със захарен диабет и сърдечно-съдови заболявания. Класирането е направено от работна група в министерството, като е отчетено какво е състоянието на пациентите, налагало ли им се е да стигат до болница и др.", четем в "Стандарт". "Според класацията в топ 10 са д-р Мария Соколова от Дупница, д-р Димитър Гачев от пазарджишкото с. Драгор, д-р Николай Еничеров от Панагюрище, д-р Снежа Кирова от Варна, д-р Елена Тодорова от Димитровград, д-р Кремена Георгиева от Добрич, д-р Светла Гигова от София, д-р Николай Георгиев от Омуртаг, д-р Ругизан Рагуб-Сали от Разград и д-р Александра Багрова от Пловдив", информира публикацията.
        "Телеграф" отива на първия адрес и ни предава думите на д-р Соколова: "Изключително съм благодарна за това признание, но истината е, че за мен на първо място винаги е било здравето на пациентите ми. Лекар, съм от 1994 г. и удовлетвореността на хората е била ръководеща за мен, а не парите", коментира лекарката пред вестника. "Тя започва да практикува заедно със съпруга си още от студентската скамейка. Заедно основават медицински център в Дупница преди няколко години, но неотдавна той умира", разказва ежедневникът. И още: "Втори в класацията на джипитата отличници е д-р Димитър Гачев от пазарджишкото село Драгор. В интервю за Радио Пловдив той заяви, че не разбира някои от идеите на Москов, но пък други са му близки. "Не ме карайте да критикувам министъра, той днес ме е похвалил", шеговито каза д-р Гачев. Д-р Николай Еничеров от Панагюрище е на трето място в престижната класация. Най-малкият му пациент е само на 2 г., а най-възрастният е 104-годишната баба Мария Муховска от панагюрското село Оборище. Д-р Еничеров е с най-голяма практика в областта, при това той я обслужва сам, като се грижи за над 6000 пациенти. "При мен има пациенти не само от Панагюрище и селата в общината, но и от Пловдив, Стрелча, Велинград и други по-отдалечени селища", разказа пред "Телеграф" д-р Еничеров."
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Първа САГБАЛ "Св. София" увеличава броя на дните за безплатни прегледи при мамолог в рамките на кампанията за отбелязването на Световния месец за борба с рака на гърдата. Първоначално планираните дни бяха всеки петък на месец октомври от 8:30 до 12:30 часа, но записванията продължиха и за месец ноември. Поради големия интерес, ръководството на болницата взе решение прегледите при мамолог да се провеждат и всяка сряда на октомври и ноември в същия часови диапазон. Освен това болницата започва кампания и за безплатни гинекологични прегледи. Те ще се реализират отново всяка сряда и всеки петък от 8:30 до 12:30 часа на октомври и ноември месец. За тях също е необходимо предварително записване по телефона.Лекарите припомнят, че дамите могат да преминат през мамологичен и гинекологичен преглед по всяко време на годината и с направление от личния лекар.
        Световната медицинска асоциация се присъединява към осъждането на последните въздушни удари на САЩ по болницата в град Кундуз, Афганистан, информират от Българския лекарски съюз. Президентът на СМА д-р Ксавие Дьо заяви: "Тази последна трагедия засилва нашата решителност да се борим за гарантиране на безопасността на болници, здравни заведения, пациенти и персонал по време на въоръжени конфликти. Тя подчертава значението на нашата работа с Международния комитет на Червения кръст, заедно с който призоваваме и настояваме пред всички правителства да положат повече усилия за осигуряване на безопасността на здравните грижи в обстановка на насилие. Трагедии като тази са срам за всички ни." Zdrave.net припомня, САЩ бомбардираха лечебното заведение на "Лекари без граници" в събота. При въздушния удар в Кундуз загинаха 22-ма души, сред които 12 служители на благотворителната група и три деца, и бяха ранени над 30 души.  Президентът на САЩ Барак Обама нарече случилото се "трагичен инцидент". Организацията "Лекари без граници" поиска независимо разследване на въздушния удар и обяви, че се изтегля от Кундуз.
        Изключително рядко прилагана високоспециализирана интервенционална процедура извършиха за първи път инвазивните кардиолози на болница "Софиямед". Става въпрос за емболизация на тумор при болен с чернодробен рак. Емболизацията е неоперативен метод за лечение на тумори и свързани с риск от обилно кървене заболявания чрез запушване на кръвоснабдяващия ги съд. Годишно у нас се регистрират 350-400 нови случая на първичен чернодробен рак. По-малко от 10% са подходящи за оперативно лечение. От друга страна 30-40% от болните се откриват в стадий В, когато единственото лечение реално е емболизацията.  "Това е процедура, при която в артерията, която кръвоснабдява тумора, се впръскват през микрокатетър микроскопични частици или сфери, които могат да бъдат предварително заредени с химиотерапевтик. Така се търси двоен ефект: от една страна се нарушава храненето на тумора, от друга химиотерапевтикът действа локално в много по-висока концентрация и без страничните ефекти на венозната химиотерапия. Това удължава достоверно продължителността и качеството на живота на болния", коментира доц. д-р Добри Хазърбасанов, завеждащ Клиниката по кардиология в УМБАЛ "Софиямед".