Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.10.2015)
 

        МИНИСТЪР МОСКОВ: ЗА ДА ИМА ПАРИ В НЗОК ТРЯБВА ДА ИМА ПРИВАТИЗАЦИЯ       
        За да имаме пари в нашата Здравноосигурителна каса, трябва да има приватизация. Това е една от причините болниците да са пълни с пациенти, които не са болни. Една от най-разпространените диагнози през миналата година беше "консервативно лечение на пикочно-половата система". Това коментира в сутрешното студио на Нова ТВ здравният министър Петър Москов. "Ние ще разпишем ясно системата за хоспитализация. Нито едно от действията, които правим в здравеопазването, не е насочено към спестяване, а към ефективното използване на нашите пари. Здравноосигурените трябва да получават срещу своите пари съответното качествено здравеопазване", поясни министърът. Той допълни, че ще има основен пакет със заболявания, които веднага ще бъдат подпомогнати от касата. Ще има и допълнителен пакет - за болницата, която пациентът си е избрал. "Ще приложим добре забравеното правило - какви са критериите да влезете в болница и какви са критериите да ви изпишат", допълни Москов. "Това, което предвижваме, в края на януари в българските болници задължително ще въведем персонален пръстов идентификат. На всеки един пациент - здравноосигурен, който само с палец ще докаже това в болницата", разкри министърът. "Ама това е като в Индия", прекъсна го тв водещият Виктор Николаев.
"Не, не е като в Индия. Ако вие имате причина да отидете в болница и да си сложите пръстчето, това е ваш избор. Тези четящи устройства струват двадесетина евро", заяви Москов. Той допълни, че всеки здравноосигурен гражданин ще има свой здравен пакет. "Дайте пример, че не мога да го разбера", намеси се Виктор Николаев. "Ако вие сте късметлия и имате нужда от конкретен специалист, ще се доберете до направление. Така беше досега. От тук нататък вие ще имате своя минимален гарантиран достъп за здравноосигурителния си статус. Това са прости разчети", каза министърът.
       
        СПАСИХА ПОЛУУДУШЕНО МОМИЧЕ В БУРГАС
        Със сложна операция на трахеята в МБАЛ Бургас е спасена полуудушена 18-годишна пациентка. Момичето постъпи в болницата на 30 октомври - миналата сряда, след като отишла да се забавлява на картинг писта в града. Девойката била с шалче, което при високата скорост се увива около гумата на колата и започва да я души, информира "Труд". Тя успява да разкъса плата, но получава сериозни увреждания. Служители на картинга водят момичето в болницата почти без съзнание. Приета е в реанимация и по време на изследване за целостта на трахеята спира да диша. За да възстановят дишането, лекарите се опитват да направят трахеостома - да отворят трахеята и с помощта на специална тръбичка да осигурят преминаването на въздуха. "При опита да направим трахеостома се оказа, че трахеята просто я няма. Допуснахме, че травмата е много по-тежка, отколкото предполагахме. Решихме да направим спешна операция - наложи се отваряне, разкриване на целия ларинкс и трахея. Установихме, че трахеята просто е срязана - откъсната от ларинкса и придърпана към белия дроб. Учудващо е въобще как е имало дишане", обясни зам.-директорът на МБАЛ Бургас - неврохирургът д-р Светлозар Георгиев, цитиран от пресцентъра на болницата. Операцията е извършена от него и началника на УНГ-отделението д-р Даниел Петков. При операцията разкъсаната трахея и ларинкс са възстановени. Поставени са и дренове за разгъване на белия дроб, защото е имало опасност и от белодробно увреждане. В момента момичето е в съзнание, вече се движи самостоятелно, но още не може да говори. За пълното й възстановяване е нужно да се постави миниатюрна протеза, която да предпази оперираните тъкани от срастване и последваща допълнителна намеса. "Благодарение на високия професионализъм на целия екип, МБАЛ Бургас за пореден път доказа, че е единствената болница в региона, способна да реагира навременно и адекватно за всеки спешен случай, пристигнал на нейна територия", коментира изпълнителният директор на МБАЛ Бургас АД д-р Георги Матев.
 
        ИМА НУЖДА ОТ ДОНОРИ У НАС
        Близо 1100 души чакат за трансплантация у нас. Това заяви по "БНТ" изпълнителният директор на агенцията по трансплантации Марияна Симеонова. На практика обаче пациентите са повече, защото някои от тях не са информирани за начина на лечение чрез присаждане на органи. От началото на годината 57 пациенти са получили шанс за живот. Донорските ситуации са 13. Въпреки че се отчита ръст на трансплантациите, са нужни още усилия от страна на държавата. Това заяви в предаване на медията началникът на Клиниката по нефрология в Александровска болница професор Емил Паскалев. Според него не стигат средствата, които държавата отделя при донорски ситуации.
 
        БЕЗПЛАТЕН СКРИНИНГ ЗА БЪДЕЩИ МАЙКИ
        Безплатен пренатален биохимичен скрининг организира за бъдещите майки Отделението по медицинска генетика на УМБАЛ "Свети Георги". От лeчeбното заведение уточниха, че изследването може да се извърши на всяка бременна, заявила желание, независимо от възрастта и независимо от здравноосигурителния й статус, до изчерпване на лимита по "Националната програма за подобряване на майчиното и детското здравеопазване". Изследването за оценка на риска за раждане на дете със синдром на Даун и някои други вродени аномалии на плода може да се извърши в първи или втори триместър от бременноста. Биохимичните изследвания с вземане на кръв са възможни само при едноплодна бременност, а при бременност с близнаци е възможна оценка на риска за синдром на Даун само в първи триместър, поясниха специалистите.
 
        ОСНОВНИЯТ И ДОПЪЛНИТЕЛНИЯТ ПАКЕТ НЯМА ДА ДЕЛЯТ ПАЦИЕНТИТЕ СПОРЕД ТЕХНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ…
        Очаквано, вчерашният здравен форум е основна тема в днешната преса, а акцентът в публикациите е върху съдържанието на основния и допълнителния пакет, покривани от касата. "От общо близо 300 клинични пътеки над 200 ще останат изцяло в основния пакет на социално значимите заболявания, които здравната каса ще покрива изцяло, а други над 60 пътеки ще могат да бъдат или в основния, или в допълнителния пакет според това колко тежко е състоянието на пациента. Други 20 заболявания вече няма да са приоритетни и ще се лекуват в амбулаторни условия вместо в болница. Така в крайна сметка само шест клинични пътеки ще бъдат преместени изцяло в допълнителния пакет за лечение, изготвен от здравното министерство, като това означава, че при шест диагнози на пациентите може да се наложи да изчакат, за да бъдат лекувани в болница", пише "Капитал Daily". "Основният и допълнителният пакет няма да делят пациентите според техните заболявания, а според това дали състоянието им е тежко или по-леко. Така пациенти с едни и същи диагнози според моментното им състояние могат да попаднат както в основния пакет, покриван от здравната каса, така и в допълнителния и да чакат ред за прием в болница или да си платят, стана ясно още от изказването на министъра. Той допълни, че пакетите са готови и в момента тече финално съгласуване с лекарското съсловие, но още не са остойностени", допълва публикацията.
 
        ИСУЛ ЩЕ ЛЕКУВА ПО-МАЛКО ОНКОБОЛНИ
        "Стандарт" пък съобщава, че ИСУЛ ще лекува по-малко онкоболни. "Причината е, че топспециалистите по медицинска онкология начело с проф. Асен Дудов, който е и национален консултант, са напуснали", уточнява изданието. "Доскорошният екип с химиотерапевти на ИСУЛ започва работа в новата онкологична болница на "Сити клиник" в София. Тя ще отвори врати през декември тази година. Проф. Дудов ще бъде неин медицински директор, казаха от "Сити клиник". Новата болница ще поема над 20 000 пациенти на година. Тя ще разполага не само с химиотерапия, но и със супермодерно лъчелечение. Имаме три линейни ускорителя, като единият съчетава възможностите на гаманож, кибернож и томотерапия, обясниха от болницата. Оттам добавиха, че начело на лъчетерапевтите ще застане проф. Татяна Хаджиева, която сега оглавява клиниката в ИСУЛ. Най-вероятно тя също ще вземе част от екипа, с който работи в момента. Така може да се окаже, че заради липсата на специалисти ИСУЛ ще трябва да спре и линейните си ускорители", четем още в изданието.
 
        10 ЛИЧНИ ЛЕКАРИ ПОЛУЧАВАТ 5000 ЛВ. БОНУС
        10 лични лекари, определени по обективни критерии, ще получат бонификация за работата си в размер на 5000 лв. от правителството. Това заяви тази сутрин пред Нова телевизия здравният министър д-р Петър Москов. Той припомни, че през 2014 г. бе анонсирано стартиране на програма, чрез която да се поощрят добре работещите общопрактикуващи лекари. "В края на миналата година с моя заповед беше създадена работна група, която да изчисли на базата на конкретни индикатори за компенсирането на Вашето здравно състояние качеството на работата на Вашия личен лекар. Това, с което разполагаме към момента като обективни данни, по които да преценим нашите лични лекари как и защо работят, са обективни критерии за компенсация на захарния диабет и на хипертонията. На тази база ние вече имаме ясната база данни върху всички 4600 лични лекари и резултатите са налице", заяви министърът и показа лист с табличка, в която бяха вписани имената на "печелившите". "Това показва, че пациентите на тези лични лекари от гледна точка на компенсирането на стойностите на кръвната захар, на диабета и на кръвното налягане са се справили най-добре. Това е показател за качество на дейността на този лекар", обясни д-р Москов. От табличката стана ясно, че под номер едно обективните критерии са поставили д-р Мария Соколова от Дупница, а под номер две - д-р Гачев от с. Драгор, Пазарджишко. Данните са събирани анонимно и резултатите на първите десетима лекари са деанонимизирани едва вчера, съобщи министърът.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "Монитор" се спира на другата голяма тема - лекарствата. "60 млн. лева по-малко се очертава да получат болниците за лекарства през следващата година. Това съобщи председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов вчера. Между 500 и 600 милиона лева се предвиждат за медикаменти в лечебните заведения, но те ще бъдат намалени с около 10 на сто, поясни той", пише вестникът. "Здравният министър Петър Москов пък посочи, че предстои да се обсъдят ясни параметри между държавата и фармацевтичната индустрия. Според него за заболявания, за които има много генерични лекарства (с изтекъл патент), пациентите няма да доплащат повече от 50% от цената им, ако те им се изписват по линия на здравната каса", информира още материалът.