Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (02.10.2015)

        КАКВИ СА РИСКОВЕТЕ ОТ ЛИПСАТА НА ВАКСИНИ ЗА 6-ГОДИШНИТЕ ДЕЦА?
        Извиване на ръце - така заместник-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков коментира поведението на фирмата, която трябва да достави задължителните четиривалентни ваксини за шестгодишни деца. Според Шарков сега има 100 000 дози за всички новородени деца. Имаме гаранция, че няма да има проблем и през следващите години, докато бъде възстановено производството, каза пред БТВ заместник-министърът. До края на тази година ще бъде възстановен и имунизационният календар и за шестгодишните - поемам този ангажимент, добави той. Шарков каза, че не може една фирма да разиграва държавата - нещата вървят така още от служебното правителство. От думите му излезе, че доставки на ваксини има за други дестинации, а заради цената за България няма. Опасна е липсата на имунизация, защото се натрупва неимунизирано население. Така неиминуемо след известно време ще има здравословни проблеми, подчерта доц. Атанас Мангъров. Ваксините, които сега трябва да се правят, трябваше да бъдат заявени преди две години - заради заигравки между здравното министерство и НЗОК, каза още Мангъров, който добави, че 100 000 дози стигат само за 2-3 месеца. А Шарков предупреди, че здравното министерство трябва да спазва закона и не може да "криволичи" в случая и обяви, че има договорка и за след стоте хиляди ваксини. Същевременно адвокат Христина Николова, която работи в Центъра за защита на правата в здравеопазването, заяви, че всеки може да си потърси правата. Тя добави, че засега не е уведомена някой да води дело заради непоставена ваксина. Ако фирмите извиват ръце, значи така е построена системата, че да се позволява това, каза адвокатът. Шестогодишните деца трябва да бъдат задължително ваксинирани, за да могат да отидат на училище. Лекари в България изказаха опасения и заради идващите като мигранти малки деца, за които не знае дали въобще са имали имунизационен календар. Ситуацията е патова - в България не може да се купи ваксината, а от чужбина да се купи ваксина и да се поставя след това - никой съвестен лекар няма да поеме такъв риск, казват още здравни лица.
       
        СПРЯН ДОСТЪП ДО ЛЕЧЕНИЕ Е ПРИЧИНАТА ПАЦИЕНТИ С РЕВМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ СЪДЯТ ЗДРАВНАТА КАСА
        Пациенти с ревматологични заболявания ще съдят Здравната каса заради спрян достъп до лечение. След като през лятото те подариха на Фонда ковчег с пирони, днес болните ще връчат на Касата и делото, което са завели срещу нея, информира Нова ТВ.

От 1 август Здравната каса въведе нови критерии за лечение със скъпоструващата биологична терапия. Според новите условия над 4000 пациенти остават без лечение. Ако Касата не удовлетвори исканията им, те се опасяват, че ще им се наложи да живеят в ужасяващи мъки и непрекъсната болка.
       
        ЛЕКАРСКИ КАРТЕЛ ПАЗИ ДОКТОРИ ОТ ЗАТВОР
        "Лекарски картел, отказ за аутопсия и недефиниране на понятието "лекарска грешки" са причините, заради които в България няма нито един лекар, влязъл с присъда в затвора." Това твърди в днешния си брой седмичникът "168 часа". "Медицинското съсловие е особено докачливо за тъмната страна на професията си, защото риск винаги има и така е по цял свят", пише още изданието и отбелязва: "Навсякъде статистиката е стряскаща. През последните години данните за Америка са фрапантни. Там лекарските грешки убиват повече хора, отколкото наркотиците, рака на гърдата и СПИН. Жертвите са повече от 400 000 на година и са класифицирани като третата най-честа причина за смърт след сърдечните заболявания и рака." Публикацията констатира, че у нас има проблем със съдебните дела срещу лекари, който до голяма степен е чисто процесуален. "В България обикновено при най-черен сценарий се стига до изплащане на обезщетение от болничното заведение. Другата причина да няма присъда е, когато делото се прекрати поради липса на доказателства по обясними и не толкова ясни причини или заради пристрастия", четем в седмичника. Материалът обяснява това така: "Негласна тайна е, че лекарите си пазят гърба." Тази констатация е потвърдена в известна степен от д-р Стойчо Кацаров от ЦЗПЗ, който коментира: "Има действително проблем с вещите лица, който невинаги е явен и целенасочен, а по-скоро и като предчувствие. Опасяват се да не се завърти така животът им, че утре и те да са в позицията на обвиняеми. Такава им е професията, че има шанс да им се случи същото." Пред вестника обаче д-р Кацаров казва още: "Риск винаги има. Отговорността на доктора е да положи дължимата грижа - тя не е отговорност за резултат, болният може и да почине. Той ще се освободи от нея, ако докаже чрез документи, че е приложил всичко необходимо, което съвременната медицинска практика изисква, и въпреки това пациентът е починал. А ако не може да докаже, е направил всичко по силите си и на болницата в този момент, ще си понесе последствията, дори и да не е имало фатален край. Повечето хора смятат, че след като техен близък е починал, значи някой трябва да отиде в затвора. Не винаги е така."
       
        ПРОБЛЕМ С ОНКОЛЕКАРСТВО
        "24 часа" се спира на проблем с онколекарство. Този път не става въпрос за липсата му, а за внезапното му оскъпяване за пациентите. "Популярно лекарство, което е част от терапията при рак на гърдата, вече не е безплатно, съобщиха потърпевши пациенти пред "24 часа". Става дума за ароматазен инхибитор с международно име анастрозол, който се изписва за потискане на производството на естроген. Лекарството се отпуска с протокол от здравната каса и досега бе напълно реимбурсирано", обяснява публикацията. От материала става ясно, че се е задействал обичайният механизъм, по който работи касата - заплащането на 100% на най-евтиния в групата препарат. Наскоро в реимбурсния списък е влязло ново лекарство с много по-ниска цена, което е наложило тази промяна за пациентите. Разликата в цените е около 40%.