Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29.09.2015)

        29 СЕПТЕМВРИ - СВЕТОВЕН ДЕН НА СЪРЦЕТО
        Всяка година от сърдечносъдови заболявания умират 4 милиона европейци, което представлява 47% от всички смъртни случаи на континента и 40% за страните от ЕС. Това сочат обобщени данни на  изданието European Cardiovascular Disease Statistics. Само в 6 европейски държави сърдечносъдовите заболявания не са водеща причина за смърт, трайна остава тенденцията страните от Централна и Източна Европа да задържат значимо по-високи нива на смъртност от инфаркт и инсулт, в сравнение с останалите страни от ЕС, категорична е статистиката на изданието. България не прави изключение от случващото се в региона и, за съжаление, продължава да се намира в края на класацията. Страната ни е с най-висока смъртност от сърдечносъдови заболявания при мъже до 75 г. с дял от 50% и до 65 г. с дял от 43%. Светът обръща все по-голямо внимание на индиректните разходи, които генерира високата заболеваемост и смъртност от сърдечносъдови заболявания, категорични са експерти по икономика на здравеопазването. Освен високите разходи за болнично лечение, в това число и много на брой рехоспитализации, освен сериозните суми за скъпоструващи медикаменти и интервенционални процедури, сърдечносъдовите заболявания водят до огромна, в пъти по-голяма финансова тежест, формирана от загуби поради отсъствия от работа, намалена трудоспособност, ангажиране на други членове на семейството за продължителни грижи, поради намаляване на жизнения стандарт и качеството на живот като цяло. Превенцията придобива все по-осезаеми икономически  измерения и е важно хората да разберат, че трябва да възприемат превенцията като един много важен подход, който оказва влияние не само върху собствения им начин на живот, но и върху начина на живот на семействата им, апелират от СЗО и международните кардиологични асоциации. А на днешния Световен ден на сърцето медиците припомнят - 80% от случаите на преждевременна смърт поради сърдечносъдови инциденти са предотвратими с адекватна профилактика.
 
        Д-Р ШАРКОВ: ЛЕКАРИТЕ ОТ БЪРЗА ПОМОЩ С ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ ОТ 2016
        Лекарите от Бърза помощ ще получат по-високи заплати от Нова година. Възнагражденията им ще бъдат повишени с 20%. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков в ефира на "Нова ТВ". Той припомни, че това ще е второто увеличение на заплатите на служителите на Спешна помощ, след като в началото на т.г. възнагражденията им вече бяха вдигнати с 20 на сто. Амбицията на здравното министерство е всяка година заплатите на спешните медици да бъдат повишавани с толкова. По този начин до 2020 г. възнагражденията им ще бъдат удвоени. Шарков допълни и че вече няма лекар в системата, който да започва работа срещу по-малко от 1000 лв. на месец. В тази връзка и вече се наблюдава тенденция за увеличаване на интереса за работа в Бърза помощ, тъй като постъпващите на работа там са повече от напускащите, отбеляза още зам.-министърът, допълва iNews.bg". След около два месеца ще бъде готова новата карта на Бърза помощ. Чрез нея ще се подобри работата на линейките, които трябва да достигат по-бързо до пациентите. Шарков отбеляза, че в момента спешните екипи работят по карта, която отчита единствено административното деление на страната. Така не се отчитат най-отдалечените точки и така някои линейки пристигат по-късно на адресите. При новата система това ще бъде коригирано. Където се окаже необходимо, ще бъдат изградени и нови спешни медицински центрове, обеща Шарков. 
 
        САМО ЧЕТВЪРТ ОТ ЛИНЕЙКИТЕ СА ВИКАНИ ЗА ИСТИНСКИ НУЖДАЕЩИ СЕ
        "Ако искате едно число, за да разберете мащаба на проблема със спешната помощ, ето го: едва една четвърт от викнатите над 3.24 млн. линейки през периода от 2010 г. до първото полугодие на 2014 г. са били за пациенти, които са приети в болница и са се нуждаели спешно от лечение." Това четем днес в "Капитал Daily", като цитира излезлия вчера одит на Сметната палата за периода. "При повече от половината повиквания в София, Пловдив, Варна и Софийска област пациентите са били закарани в болница. В същото време в Добрич само 5-6% от викналите спешни медици са били наистина за болница, а често пъти напразно са звънели за помощ и в Кюстендилско и Благоевградско. Най-честата манипулация, извършвана на викналите линейка, е кардиограма в над 962 хил. случая", отбелязва изданието и допълва: "Хирургическите интервенции са 477 хил., а реанимационните процедури - 27 411. Това на практика означава, че част от пациентите са преувеличили доста своето състояние." В същото време в доклада е констатирано, че докато чакат линейка, по време на обслужване, транспорт или във филиалите на Спешна помощ са починали 72 792 души. 90% от тях са починали преди пристигането на екипа, като възможните причини за това биха могли да бъдат закъснение на линейката, несвоевременно потърсена спешна медицинска помощ, тежест на случая и др., отбелязва още публикацията.
 
        ОЩЕ ПО ТЕМАТА ЗА СПЕШНАТА ПОМОЩ
        "Сега" пък пише: "Само 4.5% от повикванията са отчетени като забавени от екипите на спешна помощ, сочи одит на Сметната палата за системата на спешната помощ в периода 2010 - 2014 г. Общо изпълнените повиквания за периода са 3.5 милиона, но забавени са едва 159 000. Данните обаче са от рапортите на самите центрове за спешна помощ към здравното министерство." И още: "Изчисленията на одиторите сочат, че най-бързо организираният център е този в Пловдив, където 90 на сто от всички случаи се обслужват до 15 мин. от обаждането. След това са Благоевград, където в 90 на сто от случаите линейката пристига до 20 мин., Варна (до 23 мин.) и ЦСМП-Кюстендил (до 25 мин.). Центровете София-град и Софийска област достигат до ниво 90 на сто след 30-ата минута."
 

       ОГНЯН ДОНЕВ: НАМАЛЯВАНЕТО НА ДДС ЗА ЛЕКАРСТВАТА ЩЕ ГИ НАПРАВИ ПО-ДОСТЪПНИ
        "Намаляването на ДДС за лекарствата ще ги направи по-достъпни, независимо кой е производителят им. Тъй като знаем, че в България делът, който ние, българите, доплащаме, е доста по-голям от този в Европа, би могло да се каже, че ще е полезно за потребителите." Това заяви собственикът на "Софарма" Огнян Донев пред "Bulgaria on Air". Той призна, че у нас има проблем с начина, по който се изписват лекарства, тъй като лекарите предписват търговска марка, а не активно вещество. В голяма степен по думите му това се дължи и на политиката на големите фармакомпании. Като добър подход при намиране на баланса в разходите за лекарства Донев посочи този на Германия, където се заявяват количества, срещу които се получават най-ниските цени. По думите му, касата трябва да има информация какво е потреблението, особено на масовите лекарства у нас. Ако тя обяви търг за цялото количество и даде възможност на две или три компании да спечелят този търг, те ще го спечелят с достатъчно конкурентна цена, увери бизнесменът.
 
        ПРОФ. ВАЛЕРИАНОВА: САНКЦИИ ЗА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ, КОИТО СЕ БАВЯТ С ПОДАВАНЕТО НА ИНФОРМАЦИЯ ЗА БРОЯ НА БОЛНИТЕ ОТ РАК
        От "Телеграф" научаваме, че шефката на националния онкорегистър проф. Здравка Валерианова иска глоби за болниците, които не броят онкоболните. "Санкции за лечебните заведения, които се бавят с подаването на информация за броя на болните от рак, предлага проф. Валерианова. "Липсата на осъвременена нормативна уредба, на адекватно финансиране на регистрацията на заболяването в България, както и различната собственост на онкорегистрите пречи на националния раков регистър да санкционира лечебните заведения, които не изпращат точна и пълна информация", посочва тя. "На практика нямаме възможност не само да санкционираме, но и да налагаме нашите правила, за да получаваме своевременно информация за болните", изтъква специалистът", четем във вестника.
 
        НОВИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА МЕДИЦИТЕ ОТ ДЕТСКИТЕ ЗДРАВНИ КАБИНЕТИ
        Увеличават се видовете медикаменти, които трябва да има в шкафовете за оказване на първа медицинска помощ, намиращи се в детските градини, училищата, домове за деца, домовете за хора с увреждания и домовете за възрастни хора. Това става ясно от проектонаредба за устройството и дейността на здравните кабинети и здравните изисквания към тях, публикувана за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на здравеопазването. В сега действащата наредба списъкът на лекарствата е еднакъв за всички кабинети, независимо къде се намират те. В новият й вариант наличностите са разделени на две категории - за деца и за възрастни. В шкафовете в детските кабинети задължително трябва да има антиепилептични препарати, лекарства за функционални гастроинтестинални нарушения, кортикостероиди за системно приложение, противовъзпалителни и противоревматични продукти, медикаменти за лечение на обструктивни заболявания на дихателните пътища, антихистамини за системно приложение др. С наредбата се вменяват и нови задължения на лекарите и медицинските специалисти, които работят в детските градини, училищата и домовете за деца. Освен чисто медицинската дейност като оказване на медицинска помощ на децата и учениците до пристигането на екип на спешна медицинска помощ, следене на децата с хронични заболявания, профилактика и организиране на противоепидемични дейности, те ще имат и допълнителни ангажименти. Медиците ще са длъжни да контролират хигиенното състояние на детската градина или училище чрез извършване проверки на чистотата на помещенията, санитарните възли, коридорите и прилежащото дворно пространство. Те също така ще проверяват температурите в помещенията, състоянието на осветителните тела, безопасността на учебната среда, спортните уреди, съоръженията и спортните площадки. Тяхно задължение ще е и извършването на контрол на храненето на децата. Наредбата също така задължава медиците да поддържат задължително лично здравно досие на децата, за които се грижат.
 
        ОЩЕ ОТ МЕДИИТЕ
         УМБАЛ "Св. Марина" - Варна стартира националната благотворителната кампания на Денислава Ангелова, Баронеса Плевенска за дарение на инсулинови помпи и консумативи за тях на нуждаещи се деца. За сериозността на проблема, финансовите затруднения и необходимостта от повече средства и внимание се говори постоянно. Специалистите във варненската университетска болница "Св. Марина" правят всичко по силите и възможностите си да поддържат европейско ниво на лечение на пациентите със завишена кръвна захар, особено на тези в детска възраст. Малцина извън персонала на болничното заведение са тези обаче, които реално осъзнават сериозността на заболяването и помагат с активни действия и конкретни стъпки. Макар в определени случаи здравето на децата ни понякога да изглежда оставено на произвола на съдбата, се оказва, че тя може да бъде и благосклонна. Броени седмици след първоначалните разговори с г-жа Ангелова, г-н Иванов  и фондация "Фиделити" и от старта на тяхната  кампания за набиране на средства, семействата на четири деца от източна България вече са значително улеснени в грижата си за тях. Парите за децата с диабет всъщност са приходите от тяхната персонална лимитирана серия червено вино " Ensemble de merveilles" . Благородната инициативата за закупуване на инсулинови помпи за деца с диабет на лимитираната серия вина "Ensemble de Merveilles", подета от Денислава Ангелова, Баронеса Плевенска,  бе подкрепена и от обичаната от всички българска изпълнителка Мариана Попова, официалния представител на Варна в Брюксел Биляна Раева и варненския художник и график Ники Събев.
        Чисти сметки: Изписват от болницата само с касова бележка
Всеки пациент, приет по клинична пътека, да излиза от болница с протокол, подобен на касов бон, прикрепен към епикризата. На разходния документ трябва да бъдат описани всички дейности, извършени по време на болничния престой, и съответната им цена, съобщава в. "Марица". Пред изданието председателят на пациентската организация Конфедерация защита на здравето Петко Кенанов аргументира предложението като заявява, че след като всички болници са търговски дружества, а пациентите - потребители на здравни услуги, те трябва да могат да видят какви суми и за какво са изразходвани от обществения фонд.
        15% от пациентите с диабет тип 2 у нас приемат инсулиновото лечение като смъртна присъда, а близо 80% от всички диабетици признават, че изпитват силен страх от заболяването си и вярват, че то променя изцяло живота им. Тези данни от проучване за нагласите към диабета представи днес доц. Малина Петкова, ендокринолог в Университетска болница "Лозенец" и преподавател в Медицинския факултет на СУ "Климент Охридски". В допълнение тя посочи, че 60% от участвалите в проучването определят заболяването като социално значимо и го поставят по този показател на второ място след рака. Над 500 000 души у нас на възраст между 20 и 79 години са с диабет, по данни на Световната диабетна федерация, но реалният им брой вероятно е много по-голям, допълни доц. Петкова и уточни, че за съжаление много хора не са изследвали кръвната си захар, въпреки че по принцип са задължени да го направят при личния си лекар в рамките на годишния профилактичен преглед. С огласяването на данните от проучването днес бе даден стартът на национална информационна кампания под мотото "Да говорим открито, да живеем на светло".