Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.09.2015)

        ЗДРАВНАТА КАСА Е С НОВ ПОДУПРАВИТЕЛ - ИВАНКА КРЪСТЕВА
        Подуправителят на здравната каса Димитър Петров е подал оставка, а на негово място е назначен съветник на здравния министър Петър Москов. Причината за оттеглянето на Петров е в политиките, които здравното министерство се опитвало да налага на касата за лекарствата и болниците. "Реших, че е по-добре при тези различия, за да не създавам проблеми на управителя на касата, да напусна. Причината за моето напускане е свързана с непреодолими различия в лекарствената политика и в политиката по отношение на болниците, които се опитва да налага МЗ на Националната здравноосигурителна каса. Естествено, че имаше и отсрещно искане от министъра на здравеопазването за моята оставка. За да не създавам проблеми на управителя, включително и на политическо ниво, реших, че е по-добре в тази ситуация, при тези различия действително да напусна. Просто съм дълбоко несъгласен с някои неща, които се опитват да се налагат от страна на здравното министерство", поясни пред Дарик радио Димитър Петров. Той не уточни в какво точно се изразяват различията, но например беше против начина, по който МЗ искаше касата да налага на производителите на лекарства задължителни отстъпки.
Д-р Димитър Петров беше назначен за подуправител на НЗОК през март т.г. Преди 13 години Петров за кратко бе и директор на касата и тогава също напусна, след като беше призован от министъра - Славчо Богоев, да се оттегли. Сега на мястото на Петров е назначена Иванка Кръстева. Тя е юрист, съветник на министър Москов, но преди това е била шеф на правната дирекция на НЗОК.
 
        Д-Р СЛАВЧО БЛИЗНАКОВ: ВАЖНО ЗА БОЛНИЦИТЕ Е ПРЕЗ 2016 Г. ДА НЯМА ЛИМИТИ
        Здравната карта е напълно необходима, за да се прецени реалната нужда от болнична помощ спрямо нуждите на населението. Възможността касата да избира с кого да работи означава, че се държи на високо качество. Това казва в интервю за  "Стандарт" директорът на университетската болница в София "Св. Анна" д-р Славчо Близнаков. По думите му, не може всяка една болница, която отговаря на минималните изисквания, да се конкурира с една по-добре оборудвана с хора и техника клиника. Според него ако някоя държавна болница се страхува, че здравната карта може да доведе до нейната декапитализация, то тя не заслужава да има договор с касата. Всички трябва да положат усилия, за да изглеждат добре, добавя той. "Не можем да забраняваме разкриването на нови болници, това е абсолютна диктатура. Ако една болница е необходима и съумее да се докаже, има място на пазара", заявява също така директорът на УМБАЛ "Св. Анна". Запитан за това дали трябва да има демонополизация на НЗОК д-р Близнаков казва, че България е прекалено малка, за да се нароят много здравни каси но, ако има конкуренция, би било добре. "Все пак демонополизацията подлежи на дискусия дали и как да стане. Това е политически въпрос", коментира той. По думите на д-р Близнаков, като директор на болница за него е важно да няма лимити през 2016 г., за да може да развива дейността на лечебното заведение. Той отбелязва, че "Св. Анна" никога не си е позволила да отлага пациенти.
 
        ЛИПСАТА НА ПАРИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО РАЖДА ПОРОЦИ, СМЯТАТ ЛЕКАРИТЕ
        Комисията за защита от дискриминация отложи за 18 ноември делото на БЛС, заведено срещу държаватa. Оплакването на Лекарския съюз е за това, че държавата не заплаща пълния размер на здравната вноска за хората, които осигурява. Това съобщи за Zdrave.net адвокатът на съсловната организация Цветозар Младенов, като добави, че делото е заведено от предишното ръководство. Той поясни, че повод за решението комисията е липсата на отговори от страна на НЦОЗА по няколко въпроса, зададени от лекарския съюз. От БЛС искат статистическа информация за намаляването на броя на лекарите в България, тяхната средна възраст, средното им възнаграждение, какви са най-честите мотиви за емигриране на медиците и има ли е разлика в стойността на лечението на лицата, за които държавата плаща здравноосигурителни вноски върху половината от минималния осигурителен доход. Младенов добави, че подобни въпроси са задени и в частност за педиатрите, като обясни, че една от категориите, за които държавата плаща половината вноска са децата. По думите му, децата попадат в т.нар. педиатрично здравеопазване и това създава въпроси по отношение на педиатрията. Според него се наблюдава спад в желаещите да се обучават за педиатри, защото нямат финансов стимул да практикуват като такива. Ето защо от лекарския съюз смятат, че допълнителните средства, които биха се събрали от пълния размер на вноската, биха били повод да се стимулират педиатрите, да се увеличи тяхното възнаграждение и да се помисли за увеличаване на приходите на общопрактикуващите лекари.
 
        ЛЕКАРИ ОТ ИСУЛ:  ИГРАЕМ НА РУСКА РУЛЕТКА С 4 ПАТРОНА - ХИВ, ТУБЕРКУЛОЗА, ХЕПАТИТ И СИФИЛИС
        "Тези дни за пореден път се сблъскахме със случай, при който наш пациент скрива, че е болен от СПИН или е вирусоносител - един колега, лекар от голяма софийска болница, скри, че е болен от СПИН". Това заявиха лекари от УНГ клиниката в болница "Царица Йоанн - ИСУЛ"  по БТВ. По техните думи когато пациентът е бил попитан дали е носител на някакви вирусни заболявания, той не си е признал, а по-късно по време на изследване лекарите в болницата са установили, че е носител на ХИВ.
Има реална опасност за нас самите, казаха в ефир медиците и образно описаха ситуацията, в която се намират като игра на руска рулетка с 4 патрона - ХИВ, туберкулоза, хепатит и сифилис.  Според лекарите причината в болниците да няма бързи тестове за СПИН е липса на пари. Стандартните клинични тестове за ХИВ/СПИН отнемат повече време и затова не се правят на спешни пациенти. "Питали сме много пъти за бързи тестове - отговорът е, че няма пари". В телевизионния ефир лекарите предложиха да се въведе в закона задължително тестване за опасните инфекции при болни, приемани по спешност и при плановия прием.
 
        ОПАСНИТЕ ИНФЕКЦИИ МОГАТ ДА СЕ ЗАВЪРНАТ, ДА НЕ ПРЕНЕБРЕГВАМЕ ВАКСИНИТЕ, АПЕЛИРАТ ЕКСПЕРТИТЕ
        Гражданите на европейските страни са начело на всички световни класации по затлъстяване, употреба на тютюневи изделия и алкохол. Това сочат последни данни от доклада на СЗО за здравното състояние на населението. Независимо от това, че продължителността на живота в Европа се увеличава през последните години, европейците имат абсолютно безразсъдно поведение по отношение на здравето си и този начин ни живот ги поставя във висок риск от сърдечно-съдови заболявания и рак, е изводът на експертите на световната организация. Обобщени данни в доклада сочат, че 60% от хората на континента са с наднормено тегло или затлъстяване, 30% са заклети пушачи, а всеки европеец консумира средно по 11 литра твърд алкохол на година, показват проучванията. "По тези показатели ние сме безспорни рекордьори, но това не е рекорд, с който можем да се гордеем", коментира по този повод Клаудия Щайн, директор по информация, проучвания и иновации в Европейския регион на СЗО, цитирана от агенция Reuters.
        Въпреки сериозният напредък в постигането на високи нива на ваксинално покритие, не бива да пренебрегваме опасността от завръщането на смъртоносни инфекции, заяви пред агенцията Жужана Якоб, регионален директор за Европа на световната организация. По нейните думи пропуски в имунизационния обхват през последните години са довели до пробиви и поява на огнища на морбили и рубеола. В доклада на СЗО се цитират данни за 4 смъртни случая от морбили в Европейския регион от началото на тази година, за първи път от 30 години насам на континента е регистриран и смъртен случай от дифтерия, се посочва още в документа. Само за периода 2009-2010 г. при епидемията от морбили в България заболяха над 24 000 души - новородени, деца и млади хора, като при 24 от тях заболяването бе с фатален изход.  Ако ваксинациите не се приоритизират, това може да бъде смъртоносно за много деца, алармира още една международна организация - УНИЦЕФ.  По данни на нейните експерти през 2012 г. например 1 от всеки 5 бебета  - или 22.6 милиона деца по света - са пропуснали основните ваксини, които са им били необходими, за да останат здрави. Потенциално ниските нива на имунизация осуетяват всички останали ползи в сферата на майчиното и детското здраве, смятат още от УНИЦЕФ.
 

       ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Трансплантация на сърце в извършена в УМБАЛ "Св. Екатерина" . Това става ясно от съобщение на интернет страницата на Изпълнителната агенция по трансплантация. Донорът е мъж на 21 години, изпаднал в мозъчна смърт на 20 септември в УМБАЛ "Св. Марина във Варна". От ИАТ информират, че черният дроб на мъжа е трансплантиран в УБ "Лозенец". От агенцията и Министерството на здравеопазването изказват своите съболезнования към близките на донора и благодарност към колегите от УМБАЛ "Света Марина", Военновъздушните сили, Спешна помощ и трансплантационните екипи.
        Делото за смъртта на 4-годишната Гери, която издъхна на операционната маса в ИСУЛ при рутинна операция на сливици, се отлага за 11 ноември. Това съобщава в. "Телеграф". Изданието напомня, че в края на миналата година условни присъди получиха д-р Михаил Маджунов, д-р Иглика Станчева и д-р Юлиян Рангачев, обвинени за причиняване на смърт по непредпазливост. Най-тежката присъда от 2 години и 6 месеца получи докторът, оперирал Гери - Михаил Маджунов. Друг медик -Иван Табаков, бе напълно оневинен.