Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.09.2015)

        ПУБЛИЧЕН РЕГИСТЪР НА КЛИНИЧНИТЕ ПРОУЧВАНИЯ ПРАВИ МЗ
        Създаване на публична електронна база данни на клиничните проучвания на лекарства у нас е една от мерките, които здравното министерство смята да предприеме за насърчаване на този бизнес. Наскоро министър Петър Москов обяви, че целта е в следващите години парите, които влизат в икономиката на България от провеждане на клинични проучвания на медикаменти в болниците у нас, да нараснат до 350 млн. лв., информира "Сега". Според него в момента те са около 200 млн. лв. годишно. Регистърът ще се поддържа от агенцията по лекарствата, която е и органът, който разрешава и наблюдава проучванията. Според анализ на KPMG една от основните пречки за фирмите, които поръчват и плащат тестовете с лекарства, е прекалено тежкото администриране на разрешенията. Затова се предвижда оптимизиране броя на документите, които трябва да се издадат за първоначално одобрение за изпитвания, опростяване на процеса по сключване на договори с болниците и съкращаване на срока за одобрение на изпитванията за биоеквиалентност. Неправителствени организации пък ще помагат с обучителни кампании и материали, които да разясняват същността на проучванията на потенциалните пациенти, които могат да участват в тях. Ще се правят и форуми за пациенти.
 
        Д-Р ПЕТКО ЖЕЛЯЗКОВ: ВСЕ ПО-МАЛКО ЛЕКАРИ ИМАТ ЖЕЛАНИЕ ДА ОСТАНАТ ДА РАБОТЯТ В БЪЛГАРИЯ.
        Все по-малко лекари, които се дипломират имат желание да останат да работят в България. Това пише в днешния си брой в. "Монитор", цитирайки изказване на д-р Петко Желязков, председател на Съюза на общопрактикуващите лекари в Бургас. По думите му, над 80% от тях желаят при взимането на специалност да заминат да работят в Западна Европа. Той допълва, че изтичането на млади лекари е тенденция, която не вижда как може да се обърне в близките години. Според него здравната администрация в страната не благоприятства за развитието на младите лекари, особено в специалността "Обща медицина". Средната възраст на лекарите в България за последните десетина години е около 50-52 години, съобщава още д-р Петко Желязков. По неговите наблюдения има траен недостиг на лични лекари и незаети практики. Според него проблемът е от години, особено в някои области на страната като Айтос например.
 
        КАСАТА РАЗПРЕДЕЛЯ НЕСПРАВЕДЛИВО ПАРИТЕ ЗА РАБОТА В НЕБЛАГОПРИЯТНИ УСЛОВИЯ СПОРЕД БЛС
        Сумите за работа в неблагоприятни условия в първичната извънболнична помощ се разпределят несправедливо и е необходима корекция на методиката, по която става това. Това обявиха от БЛС след среща на нарочна комисия, която се занимава с проблемите около въпросната методика. Тя е сформирана с решение на УС на съсловната организация във връзка със сигнали от лекари и от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България за различно тълкуване на текстовете в районните здравни каси и наличие на несправедливо разпределение на осигурения ресурс, четем в Zdrave.net. Според информацията на БЛС, приставащите на срещата разгледаха постъпили в централата на лекарския съюз предложения за промени в методиката. Те се обединиха около тезата, че целта на предлаганите промени е да се намали до минимум субективността при определяне на сумите и вероятността за лоши практики. Необходимо е също така реално да се осъществи стимулиране на лекарите, които извършват медицинска дейност в населени места с неблагоприятни условия. Според съсловната организация заплащане по методиката трябва да се получава от всички лекари, които работят в населени места, съответстващи на критериите за неблагоприятни условия, независимо къде е регистриран центърът на практиката. Заплащането обаче трябва да става само в случаите, когато изпълнителят на ПИМП осигурява достатъчно присъствие на лекар (общопрактикуващ или нает) в съответното селище. Като критерий за достатъчност, комисията прие осигуряване на време за амбулаторни или домашни прегледи 1 час седмично на всеки 50 здравноосигурени лица. Предложение има и по отношение на самите критерии за неблагоприятни условия на работа. Лекарите смятат, че от тях трябва да отпаднат тези, които нямат измерител, или тяхното определяне се влияе до голяма степен от субективни фактори. След като въпросните предложения бъдат одобрени от УС на БЛС, те ще бъдат предоставени за разглеждане и от НЗОК.
 
        ПОДКРЕПА ЗА ЗДРАВНАТА РЕФОРМА НА МИНИСТЪР МОСКОВ ОТ СТРАНА НА ГЕРБ
        Правителството застава изцяло зад реформата на министър Москов. Това заяви пред журналисти днес премиерът Бойко Борисов. "Предложението на министър Москов, на когото аз много вярвам, и за това сме стъпили изцяло на неговото разбиране за здравна реформа, ще получи пълната ни подкрепа и в Парламента. Аз съм поел личен ангажимент към него в тази програма, свел съм я на парламентарната ни група и се надявам в най-кратки срокове този закон да бъде приет, за да гарантира функционирането на всичко това, което сме постигнали с такива големи усилия и с толкова много пари" , каза министър-председателят. Изказването му идва дни, след като ЗК подкрепи част от идеите на д-р Москов, но отхвърли други, като например комплексността на лечението, допълва Zdrave.net. Като пример за случваща се здравна реформа Борисов даде изграждането на лъчетерапевтичен комплекс в столичната СБАЛО, което той днес инспектира в компанията на министър Москов и кмета на София Йорданка Фандъкова. По думите му, след поставянето на нови апарати в лечебното заведение пациентът ще може да получи на едно място всичко, от което се нуждае. Според него по този начин болният в един тежък за него момент няма да бъде натоварен психически и финансово, няма да бъде принуден и да обикаля къде ли не, за да търси помощ. Премиерът напомни, че е имало голям шанс проектът за откриването на комплекса да бъде провален. "Този проект, понеже вчера разбрах, че Орешарски пак ми е давал съвети, беше абсолютно провален проект. Ето ги тук докторите, те да приказват. Няма политика тука. Не само, че го провалиха този проект, но ако не се бяхме захванали, цялата програма от 300 млн. лв. заминаваше и трябваше от бюджета да я доплатим", каза той, като добави, че вината за провала е на министъра на здравеопазването от предишното правителство д-р Таня Андреева.
 
        НОВИ АПАРАТИ В СБАЛО ПРЕМАХВАТ ЛИСТАТА НА ЧАКАЩИ ЗА ЛЪЧЕТЕРАПИЯ
        Откриването на лъчетерапевтичен комплекс в столичната СБАЛО ще премахне листата на чакащите онкоболни за лечение. Това каза министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, който днес инспектира работата по откриването на комплекса. От думите му стана ясно, че в момента онкоболните чакат с месеци, за да се доберат до лъчетерапия с апаратите, с които болницата разполага в момента. Министърът отбеляза, че техният капацитет е около 3000 човека годишно. Според него, след като в лъчетерапевтичния комплекс бъдат разположени два нови линейни ускорители тези 3000 души ще бъдат лекувани в рамките на около два месеца. "Това означава, че някъде през март листата на чакащите, която е за след месеци, да бъде ликвидирана и ще може моментната потребност на пациентите да бъде задоволявана веднага, когато медицинската наука го изисква, защото понякога е излишно", заяви той. Министърът също така отбеляза, че нова апаратура има и в софийската онкохематологична болница. Става въпрос за апарати за индивидуално дозиране на химиотерапевтични медикаменти. Според него тази система има две преимущества - едното  е, че има изключително точна дозировка при пълна стерилност и второто - спестява се между 12 и 15% от цената на лечението, защото всеки милиграм от медикамента се използва.