Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27.08.2015)
       
        КОДОВЕ КАТО В ПРОГНОЗАТА ЗА ВРЕМЕТО ВЕЧЕ ЩЕ ВАЖАТ И ЗА ЛИНЕЙКИТЕ
        Червено, жълто и зелено - от тези цветове ще зависи времето, за което Бързата помощ ще трябва да стига до адреса. В графата червен код ще попадат пациентите с опасност за живота. При тях линейката ще пристига до 8 минути. В категорията жълт код ще попадат болните, които са в нестабилно състояние. Те ще трябва да чакат за екип в рамките на 20 минути. Зеленият код е за пациенти, които се определят като спешни, но стабилни. При тях екип може да пристигне за времето от 20 минути до 2 часа. "Новият регламент ще влезе в сила най-късно другия месец. Стремежът на всички ще бъде да се реагира бързо, за да се обхванат максимален брой случаи", поясни за Нова ТВ зам.-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков. Той обаче уточни, че винаги може да възникнат непредвидени обстоятелства, които да възпрепятстват пристигането на линейката за 8 минути. Шарков даде пример със САЩ, където в 75-80% от случаите тя пристига за това време. Целта на родната Спешна помощ ще бъде да се постигнат 100%. Относно проблема с линейките в малките населени места и тяхната липса, зам.-министърът уточни, че териториалното преразпределение на задълженията в спешната медицинска помощ ще реши част от този проблем. "Има положителна тенденция от години насам - за първи път броят на хората, постъпили в Спешна помощ, е повече от хората, които са напуснали системата. Досега тази тенденция не съществуваше", заяви Шарков. "Голяма част от линейките в София са в непрекъснато движение. Може да се случи така, че дадена кола да бъде пренасочена от едно повикване със зелен код към друго с червен. Трябва да имаме разбирането, че това, че сме си уболи пръста или сме се закашляли не е състояние, което изисква линейката да дойде първо при нас. Децата винаги са код червено. Родителят може да преувеличава симптомите, но ние винаги сме длъжни да реагираме бързо", коментира още Ваньо Шарков. Той допълни, че с предимство са и хората със симптоми на инфаркт, инсулт, както и пациентите с тежки травми. "Спешната помощ е държавен ангажимент. Нека обаче не бъде използвана като бонбон от някой в предизборните кампании. Ние се стремим да я променим изцяло и затова ще ремонтираме всеки един филиал, независимо коя политическа сила е на власт", завърши Ваньо Шарков.
 
        ПОДВЕЖДАНЕ НА ЕКИП НА СПЕШНА ПОМОЩ С ФАЛШИВ СИГНАЛ ЗА ПРОСТРЕЛЯНО ДЕТЕ
        Фрапиращ случай на подвеждане на екип на Спешна помощ е имало тази нощ. На телефон 112 се обадил човек, който съобщил за простреляно дете. Изпратената на място линейка установила, че са ги пратили за зелен хайвер. Беше съобщено за простреляно дете. Линейката стигна за три минути, за щастие бяхме наблизо. Нямаше, обаче, нищо такова", каза пред БТВ лекарка от ЦСНМП-София. "Трябва да носи отговорност този, който си позволява такава гавра", добави тя. И според други медици основният проблем при спешната помощ е подаване на неверни или неточни сигнали. Много често се случва линейка да бъде ангажирана за настинка или алергия, докато някой някъде получава инфаркт и не може да бъде спасен. "Хората, които подават сигналите, могат да подсилят симптомите, може да се премине от една в друга група, много често се случва да изпращаме линейки за леки случаи, но се подават като неотложни", споделят те. При 120 минути чакане на линейка или код червено е ясно на пациента какво трябва да направи. Това каза проф. Стоян Миланов за БТВ по повод предложения нов стандарт за Спешната помощ.
 
        МАРЕШКИ: АЗ ПРЕЧА НА ФАРМАЦЕВТИЧНАТА МАФИЯ
        Ако ДДС върху лекарствата бъде премахнат още на ниво внос, те ще поевтинеят с 20% само от тази стъпка. Ако пък данъкът отпадне след вноса, то цените на медикаментите ще се намалят с около 7-8 на сто. Това заяви пред ТВ7 аптекарският бос Веселин Марешки. "Но това е една от стъпките и тя не е най-голямата", смята той. Според него, има други стъпки, чрез които лекарствата могат да поевтинеят с 20-30%. От думите му не стана ясно какви са тези мерки. Стана ясно обаче, че тези стъпки не били в интерес на лобитата - наречени от Марешки още "фармацевтична мафия" - които искали да си разпределят огромните печалби от фармацевтичния бизнес. Бизнесменът освен това се оплака, че държавата го тормози, защото: "От това, че аз продавам лекарства по-евтино, българите спестяват над 200 млн. лв. годишно. Тези 200 млн. искат да ги вземат други хора и това, че мен ме има, им пречи да вземат тези 200 млн.", заяви Марешки и обясни още, че всички здравни министри в държавата се назначавали от фармацевтичните лобита. Аптекарският бос заяви още, че неговата фирма е причината на българския пазар изобщо да има лекарства. По думите му, всички останали се занимават с паралелен износ. "Нашата роля - и това всички производители и вносители много добре го знаят - е ние да обезпечаваме лекарствата на българския пазар. И ако ние в момента почнем да изнасяме лекарствата, което правят по-голямата част от останалите, в България няма да има нито едно лекарство. Ако нас ни няма на пазара, няма кой да продава лекарствата в България. Всички други - да не кажа всички, някой да се разсърди - голямата част само с това се прехранват - с реекспорт", заяви той.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Роднините на мъж, изпаднал в мозъчна смърт в сливенската болница "Д-р Иван Селимински", разрешиха експлантация на бъбреците му. Органите били незабавно транспортирани в София. За това съобщи координаторът по донорство за региона на Сливен д-р Николай Иванов. 47-годишният пациент от Плевен бил приет в реанимация на 24 август с масивен мозъчен кръвоизлив. Малко по-късно мъжът изпаднал в мозъчна смърт. Експлантацията била извършена в късния следобед на 26 август и екип на Александровска болница транспортирал бъбреците до столицата.
        Днес в Центъра по позитронна емисионна томография - Компютърна томография /РЕТ/СТ/) на Александровска болница ще бъдат изследвани болни с маркиран холин (11C /18F/-choline). Това съобщиха от лечебното заведение. Изотопът се внася за първи път в България от австрийската фирма "Ясон" и е най-новия и ефективен радиофармацевтик за диагностика на простатен карцином.
Простатният карцином /ПК/ е най-честото онкологично заболяване при мъжете и третата причина за смъртност в развитите страни. До сега за неговото диагностициране са използвани само конвенционални образни методи като ултразвук, компютърен томограф или ядрено-магнитен резонанс, чиято прецизност на резултата е до 60%.
        От "Телеграф" научаваме, че медици от болницата в Казанлък върнали момиче с бъбречна криза. "18-годишната Йоана Банкова търси помощ в лечебното заведение, след като получава силни болки заради бъбречна криза. Там й правят изследвания и когато девойката отива да си ги вземе, една от сестрите я изпраща до аптеката, за да си вземе инжекция. Медицинското лице инструктира Йоана да се върне обратно, за да поставят лекарството венозно. Момичето изпълнява нарежданията, но когато се връща на входа на спешния център, вижда събрани лекари и сестри, които пушели и пиели кафе и отказвали да я боцнат. Тя била принудена да отиде в частен медицински център, където й поставили инжекцията", пише вестникът.