Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26.08.2015)
       
        ТЕМПЪТ НА ПРОМЕНИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е ЛЕКО ЗАБАВЕН, СПОРЕД Д-Р ДАРИТКОВА
        "Здравната комисия ще се заеме със законодателната си програма с летящ старт - още на 1 септември, за когато предвиждам извънредно заседание. На него ще започнем разглеждането на промените в Закона за лечебните заведения на второ четене. Имаме амбицията още първата работна седмица да приключим с текстовете в комисията и да бъдем готови за пленарната зала до втората седмица на септември, за да може да се спазят сроковете, предвидени в преходните и заключителните разпоредби. Така до края на годината ще имаме нова Национална здравна карта, която ще предопредели договорните партньори на НЗОК за 2016-а". Това заяви в интервю за в. "Труд" д-р Даниела Дариткова, депутат от ГЕРБ. Тя уточни, че депутатите от ГЕРБ, както и народните представители от повечето парламентарни групи, са внесли своите предложения за поправки основно срещу премахването на изискването управителите на лечебните заведения да имат квалификация по здравен мениджмънт. Според нея няма достатъчно аргументи и за връщането на задължителната акредитация на лечебните заведения. Тя информира и, че ще бъде внесена промяна в предложеното задължително сливане на центровете за лечение на онкологични, кожни и психични заболявания с местните многопрофилни болници.  Относно приватизацията на болниците според Дариткова отново трябва да има първоначален анализ - финансов, икономически, социален. Необходимо е първо да се изработи Националната здравна карта, да се види обективната действителност по отношение на разположението на структурите и тогава да се пристъпи към законодателна промяна, позволяваща приватизация. Но при всички положения анализът трябва да е предшестващ, за да почиват решенията на базата на обективна необходимост. Д-р Дариткова увери, че "ще държим да се спазят приоритетите, заложени в Концепцията за здраве 2020. Тя обобщи, че няма съществена разлика в системата от септември 2014-а спрямо септември 2015 г.: "За съжаление отново имаме дефицит на ваксини, отново имаме фиксирани бюджети на лечебните заведения и тенденция към преразход по отделните пера на НЗОК. Усилията трябва да са насочени към приетите промени в законите и тези, които престоят да се гласуват, за да се дадат решения на натрупаните проблеми. И всичко това да се случи в рамките на следващите месеци. Защото темпът на промените е леко забавен!"
 
        БФС ИСКА ПО-НИСЪК ДДС ВЪРХУ ЛЕКАРСТВАТА, ПЛАЩАНИ ОТ НЗОК
        Българският фармацевтичен съюз настоява ставката на ДДС върху лекарствата, плащани от Здравната каса, да се намали наполовина. Това ще има положителен ефект върху бюджета на касата. Мнението е на председателя на съюза професор Илко Гетов по повод препоръката на Световната банка ДДС върху лекарствата у нас да се намали. Ползватели на лекарства, плащани с публични средства са милион и половина българи. От януари до юли НЗОК е платила близо 460 милиона лева. От тях 76 милиона са от ДДС върху лекарствата. Фармацевтите изчисляват, че дефицита ще достигне до 76 милиона лева до края на 2015 година. В Европа само четири страни имат равна ставка на ДДС върху лекарствата и останалите стоки - България, Ирландия, Германия и Дания, посочи проф. Гетов в студиото на БНТ. Доходите у нас са несравнимо по-малки. Решението за намаляването на данъка трябва да е политическо, коментира още председателят на съюза на фармацевтите и припомни, че темата имаше развитие по време на първия мандат на ГЕРБ. Диференцираните ставки вероятно ще затруднят работата на производителите и търговците на медикаменти, но фармацевтите са готови да приемат това неудобство.
 
        МИНИСТЪР МОСКОВ: МИНИМУМ 5 ЕКИПА ПОВЕЧЕ ЗА СПЕШНАТА ПОМОЩ
        Притесненията, изразени от БСП във връзка със сливането на спешната помощ в София-град и София-област, са абсолютно неоснователни и произтичат от неразбиране на действието, което министерството иска да предприеме. Съобщи за "24 часа" здравният министър Петър Москов. "Няма да има нито една промяна на мястото, където работят хората, на мястото, на което чакат линейките, на постоянната стоянка, откъдето тръгват, за да обслужват адресите, от които са повикани", уверява той. "Разликата за хората, които живеят на територията на София-област, ще бъде единствено, че това нещо оттук нататък няма да се управлява от "Младост", а от Сточна гара. Но това едва ли има някакво значение. Линейките от Копривщица ще тръгват за Копривщица. А ако трябва да карат пациенти за София, както ще става най-често, ще ги карат не само в бившата окръжна болница "Св. Анна", а в най-близката, която има възможност да поеме пациента", посочва още той и допълва: "Освен това чрез прехвърляне на 50 бройки щат от администрацията на София-област ще бъдат осигурени директно качени в линейките медицински екипи, които да обслужват хора. И това означава минимум 5 екипа повече. Щат за 5 нови екипа, реално обслужващи хората."
 
        ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР ВДИГА ЗАПЛАТИТЕ НА СПЕШНИТЕ МЕДИЦИ В СОФИЯ-ОБЛАСТ, ЗА ДА ПОТУШИ ПРОТЕСТА ИМ
        От септември заплатите на служителите от Центъра за спешна помощ в София-област ще бъдат увеличени, след като областната структура се слее с тази на столицата. Коментира пред БТВ шефката на дирекция "Медицински дейности" в МЗ д-р Ивелина Георгиева. Колко ще е увеличението, не стана ясно. В центъра зрее бунт заради предложението на министерството за обединение. По думите на Георгиева в момента спешните медици от София-област получават много по-ниски възнаграждения в сравнение с колегите им в другите центрове. Тя обясни, че лекарите ще получават допълнителните си средства едва след като се редуцира административният персонал, което всъщност е целта на промяната.
 
        ЛИНЕЙКИТЕ ЩЕ ПРИСТИГАТ В РАЗЛИЧНО ВРЕМЕ, СРОКЪТ ЗА ЕКИПИТЕ ЩЕ БЪДЕ ОТ 8 ДО 120 МИНУТИ
        Линейките ще пристигат в различно време според спешността на пациента, като за различните медицински проблеми срокът за екипите ще бъде от 8 до 120 минути. Това е предвидено в отдавна чакания проект на нов стандарт за спешна медицинска помощ, публикуван на сайта на МЗ. Според проекта пациентите ще бъдат групирани в три категории, които ще се обозначават с червен, жълт и зелен код, информира "СЕГА". До осмата минута екипите на спешната помощ ще трябва да пристигат при пациенти в най-критично състояние, които ще са с червен код. Това са хора с животозастрашаващи признаци и симптоми вследствие на заболяване или увреждане с висока вероятност от фатален изход, ако не се предприемат незабавни действия, пише в стандарта. Между 8 и 20 минути ще чакат пациентите с жълт код, които са в нестабилно здраве и потенциална опасност на живота, с признаци и симптоми вследствие на заболяване или увреждане, които могат да прогресират и да доведат до усложнения, които могат да застрашат жизненоважните функции, системи или органи, ако не се приложи бързо лечение. Последният вид пациенти - със зелен код, обаче може да чакат между 20 и 120 минути, тъй като според новия стандарт те са стабилни пациенти, при които има нисък риск от настъпване на усложнения. Едни и същи на пръв поглед проблеми може да попаднат в различна категория, става ясно от проекта. Така например нетравматично кървене може да бъде категоризирано с червен код, ако е налице загуба на съзнание или нарушение на дишането. По-малко спешно е, ако има само световъртеж или идва от гениталиите. Със зелен код пък е "ограничено рецидивиращо кървене при пациент на антикоагулант". Сигналът за задух също може да бъде три степени. При загуба на съзнание и силна болка в гърдите случаят е най-критичен. При болните от астма или сърдечна слабост, кашлица или хълцане пациентът получава жълт код. Най-леки са случаите на пациенти с изтръпване на крайниците вследствие на задух или с остро катарално възпаление на горните дихателни пътища. Стандартът все още е на фаза проект.
 
        ПАРАМЕДИЦИТЕ НЯМА ДА СЕ ОБУЧАВАТ В УНИВЕРСИТЕТИТЕ
        Близко до тази тема е и обучението на парамедици, на което се спира "Телеграф". "Парамедиците няма да се обучават в университетите. За това са се договорили Министерството на здравеопазването и министерството на образованието, обяви в Стара Загора заместник-министърът на здравеопазването д-р Адам Персенски. "Проблемът е в държавните образователни изисквания. Затова последното, което договорихме с министерството на образованието, е тази специалност да не се изучава в университетите. Който желае, може да се обучава в професионален център", коментира Персенски, информира изданието.
       
       НЗОК ТРЯБВА ДА ПЛАТИ НАДЛИМИТНАТА ДЕЙНОСТ
        БЛС ще настоява здравната каса да плати на болниците изработената надлимитна дейност. Това каза пред Zdrave.net председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев. Той обясни, че много от лечебните заведения са надвишили лимитите си с реална дейност, която са отчели пред НЗОК. По думите му, ако тази дейност не бъде заплатена може да се стигне до там болниците да накарат пациентите да си плащат, а след това самите пациенти да си търсят парите от касата. "Някак си не вървят нещата и това не е най-правилната дейност", заяви той. Д-р Грозев коментира, че голяма част от надлимитната дейност е извършена в порядъка на спешност и неотложност. По думите му, болниците не са виновни за сегашната ситуация, защото те не могат да ограничат приемането на спешни пациенти, ако се появят такива след изчерпването на лимитите. "В момента във връзка с тези лимити не малко болнични заведения работят само по спешност", каза той. Според него полезният ход при сегашната ситуация е БЛС да проведе разговори с Надзорния съвет на НЗОК и да поиска надлимитната дейност да бъде платена. Той добави, че ако не се стигне до разбирателство между двете страни, най-вероятно болниците ще си търсят правата през съда.
Д-р Грозев също така отбеляза, че БЛС ще настоява през 2016 г. лимитите да отпаднат. Той поясни, че лекарският съюз не подкрепя безконтролното харчене на средства, но лимитирането не е начин на контрол.
 
        СТРУКТУРНИ ПРОМЕНИ В МВР-БОЛНИЦА СА ПРИЕТИ ОТ МС
        Правителството одобри промени в Правилника за устройството, дейността и структурата на Медицинския институт на МВР. Основната част от тях са свързани с прецизиране на структурата и наименованията на клиниките и отделенията в МБАЛ - Централна клинична база, която е част от Медицинския институт на МВР, съобщават от правителствената пресслужба. Целта е да бъдат приведени в съответствие с изискванията на Закона за лечебните заведения и Наредба №49 за основните изисквания, на които трябва да отговарят устройството, дейността и вътрешният ред на лечебните заведения за болнична помощ и домовете за медико-социални грижи, допълва Zdrave.net. Част от отделенията на МБАЛ - ЦКБ се ръководят от хабилитирани лица. В тях освен диагностично-лечебна дейност, се провежда обучение на студенти, на специализанти или продължителна квалификация. Клиники стават досегашните отделения по ушно-носно и гърлени болести, по ортопедия и травматология, по ендокринология, по урология. На някои от съществуващите клиники са променени наименованията, а в други са формирани отделения. За промените е извършена проверка от Столичната регионална здравна инспекция и е издадено удостоверение за спазване на относимите медицински стандарти и здравни изисквания.