Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24.08.2015)
       
        БЪЛГАРИЯ СЕ ТОПИ КАТО СЛЕД ТРИ ВОЙНИ СПОРЕД ДОЦ. АТАНАС ЩЕРЕВ
        Демографските проблеми са дългосрочни проблеми пред една държава и пред една нация, но управляващите нехаят за тези проблеми, които няма да се случат или да се променят през техния мандат, каза за БНР доц. Атанас Щерев. Според статистика на Националния статистически институт, след 55 години ще има 2 милиона българи по-малко. България се топи, като след три войни. "Има един много важен фактор: Спрете даването на пари за раждането на деца. Това е нещо жестоко, защото се раждат десетки хиляди нещастни деца. Парите трябва да се дават за отглеждане и възпитание на децата, за храната на кърмачето, за дрехи, за контрол върху условията, при които растат децата, детски ясли, градини, училища. Става индустрия за парично обезпечаване на семейството - страдат децата , страда и обществото. Ние затъваме все повече и повече, защото, погледнете, колко е работоспособното население на България и какви са бюджетите на различните министерства. Не може с намаляващ брой хора, които да произвеждат блага да се поддържа цялото население", коментира експертът. Доц. Щерев сподели данните от статистика на Световната банка, направена преди 15 - 20 години. Според нея, при население над 500 милиона в ЕС, до 2050-а година ще има в ЕС около 500 милиона имигранти, предимно от Северна Африка и Близкия Изток: "Този сценарий е в действие. Това нещо наистина ще се случи, защото населението в цяла Европа застарява. Тъй като изнемогват социалните системи, естествено е да се търси нова работна ръка", заяви той.
 
        СВЕТОВНАТА БАНКА ПРЕПОРЪЧВА НАМАЛЯВАНЕ НА ДДС ЗА ЛЕКАРСТВАТА
        "ДДС върху лекарствата в България е твърде висок и трябва да се намали. Това е една от препоръките на Световната банка в доклад с насоки за реформиране на сектора на лекарствените продукти у нас. Документът е част от споразумението между банката и страната ни за предоставяне на консултантски услуги. Другите изводи са, че пациентите плащат прекалено много от джоба си за медикаменти, а системата за включване и плащане на лекарства от здравната каса не е ефективна" Това пише днес "Сега" в обобщение на препоръките на СБ. "При ставка 20% ДДС върху лекарствата е твърде висок. България е сред малкото държави - членки на ЕС, които не прилагат диференцирана ставка", пише в доклада на банката. Там се припомня, че у нас ДДС е по-нисък единствено за туризма - 9%, но дори и това е съществено по-високо в сравнение със ставката, прилагана за лекарства в някои страни. В Обединеното кралство, Ирландия и Малта няма ДДС за лекарства, а в Испания, Франция, Хърватия, Кипър, Литва и Унгария ставката е 5% или по-малко", четем във вестника. Ежедневникът припомня, че предложения за диференциран ДДС върху лекарствата у нас са правили редица опозиционни партии, включително Синята коалиция през 2009 г. и Лъчезар Иванов от ГЕРБ по времето на тройната коалиция. "Всички управляващи обаче отхвърлят подобни текстове", отбелязва публикацията. "Банката препоръчва и промяна в рецептите - вместо търговските имена на лекарствата лекарите да изписват т.нар. INN - международно непатентно наименование, срещу което стоят по няколко търговски марки. Така пациентът сам ще избира кое лекарство да получи, т.е. ще може да си прави сметката колко да доплати за него. Трябва да има рестрикции и върху предписването - ограничаване на диапазона или количеството на лекарства или обстоятелствата, при които те могат да бъдат предписвани; изискване към лекарите да се придържат към предварително определени национални насоки за това; налагане на бюджети за предписване, които насърчават или изискват от предписващите да се съобразяват с разходите за лекарства", изрежда още вестникът.
 
        ОЩЕ ЗА ПРОБЛЕМИТЕ В ЛЕКАРСТВЕНАТА СФЕРА И ОТ ПРОФ. ИЛКО ГЕТОВ
        Към проблемите в лекарствената сфера се обръща и "Новинар". В интервю за изданието председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов отбелязва като сериозен проблем наемането на кадри без фармацевтично образование, както и нежеланието за възлагане на допълнителни дейности на фармацевтите и използването на техния капацитет като здравни специалисти. "По българското законодателство не е разрешено нищо друго, освен отпускането на лекарство. Нито здравни програми, нито профилактика, нито допълнителни услуги", припомня той. "Най-големият проблем е, че основният акцент в аптеката е цената на лекарството. Нещо, което никъде в Европа не е така. У нас е така поради няколко причини. Първо, защото хората са бедни. Второ, защото Националната здравноосигурителна каса не покрива терапията на 100%. Трето, регулацията е такава, че всеки може да открие аптека, а колкото по-евтино и повече лекарства продава, толкова по-добре за бизнеса му. С две думи - отдръпването на държавата от регулацията на този сектор преди 15 години, доведе до тези страхотни изкривявания, които трудно могат да бъдат коригирани. Не е нормално в 21 век, в Европейския съюз, да можете да получите определено лекарство по здравна каса в една-единствена аптека на територията например на цялата Силистренска област", коментира проф. Гетов. Той също така се обявява за еднакви цени на медикаментите по каса във всички аптеки. "Тоест за определен период от време лекарството, което ти е предписано и получаваш по здравна каса, то трябва да бъде на еднаква цена навсякъде в България, за да може на преден план да излезе фармацевтичната грижа и консултацията. В Германия това се случва за една година, а цените на лекарствата в България се менят на всеки 15 дни", казва шефът на БФС.
 

       ПО-БЪРЗО ВЪВЕЖДАНЕ НА СТАНДАРТА ЗА СПЕШНА ПОМОЩ ИСКАТ МЕДИЦИТЕ
        Системата на спешна помощ не може да понесе структурни промени, преди да бъде стабилизирана организационно и кадрово. Това каза по време на пресконференция днес председателят на Националната асоциация на работещите в спешна медицинска помощ в България д-р Десислава Кателиева. Според нея преди да се прави такова сливане трябва да бъде чуто мнението на спешните медици. Тя също така отбеляза, че е необходимо да се подложи на обществено обсъждане и проектът за нов медицински стандарт по спешна медицина, който трябва да бъде въведен възможно най-бързо. По думите й, необходимо е Министерството на здравеопазването да спази поетите в Концепцията за спешна медицинска помощ ангажименти, информира Zdrave.net. Д-р Кателиева обяви, че подкрепя искането на медиците от ЦСМП София-област да бъде прекратено сливането на двата центъра. Тя каза, че лекарите, сестрите и фелдшерите от областния център не са съгласни с оповестените мотиви за обединяването им. Според тях преструктурирането ще затрудни работа на районния координационен център в столицата, защото към 125 000 повиквания годишно ще се прибавят още 20 000. Медиците смятат, че и в момента центърът в София се затруднява да прослушва и да управлява рационално повикванията, което води до закъснения на линейките и обслужването на огромен брой  пациенти, които не са спешни. По думите им, след обединението, ситуацията ще стане още по-тежка. От думите на медиците стана ясно, че тяхното най-сериозно притеснение е, че след сливането ще им бъде удължено работното време. Те заявиха, че в момента работят на 7-часов работен ден, както е по закон, но колегите им в столичния център имат 8-часови смени. Лекарите и фелдшерите също така изразиха съмнение, че ще им бъдат повишени заплатите, така че те да достигнат тези на работещите в ЦСМП София-град. Причината според тях е, че няма предвидени средства за това в бюджета на двата центъра.
 
        Д-Р ДИМИТРОВА ИСКА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ ДОГОВОРИ С МЕСТНИТЕ ЕНДОКРИНЛОЗИ
        Ендокринолози, които имат извънболнични практики, трябва да се задължат да работят за по един месец в МБАЛ Шумен. Това казва директорът на лечебното заведение д-р Юлия Димитрова, цитирана от Topnovini.bg. Тя отбелязва, че в момента в болницата липсват ендокринолози на постоянен трудов договор, което лишава болните от диабет в Шумен от качествено лечение. В същото време в града работят седем ендокринолози, но те имат извънболнични практики и не желаят да работят имат постоянен договор в болницата. Причината за това е, че таванът на заплащане, който може да предложи МБАЛ Шумен е малко над 1000 лв., а при частните практики тези специалисти вземат в пъти повече, допълва Zdrave.net. Въпреки многобройните срещи, които е имала директорката на шуменската болница с местните ендокринолози за момента няма ефективно решение на проблема. Според д-р Димитрова такова може да се окаже въвеждането на здравната карта, която се очаква да влезе в действие в края на годината. В момента към МБАЛ Шумен работят трима ендокринолози, но без постоянни трудови договори, съответно лечебното заведение няма договор с НЗОК за работа по такива пътеки  Ако болен от диабет изпадне в хипогликeмия или хипергликeмия се приема като спешен случай и се стабилизира в ОАРИЛ, защото това са опасни състояния, които могат да доведат до тежки мозъчни увреждания и кома. След това обаче пациентите се пренасочват за долекуване и изследвания към общинските болници във Велики Преслав и Нови пазар, защото там има назначени ендокринолози на постоянен трудов договор и има финансиране от НЗОК по клинична пътека. Голяма част от диабетиците обаче предпочитат да се лекуват във Варна.