Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.08.2015)
       
        ИДЕЯТА ЗА 10% ЧАСТНИ ЛЕГЛА НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ АЛТЕРНАТИВА НА ПРИВАТИЗАЦИЯТА, СПОРЕД Д-Р СТОЙЧО КАЦАРОВ
        Идеята в държавните и общинските лечебни заведения  10% от леглата да са изцяло за частни пациенти е добра, но идва малко късно. Това каза председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, научаваме от Zdrave.net. Той коментира предложението на депутата доц. Димитър Шишков за промяна в Закона за лечебните заведения. Конкретният текст гласи: "В болниците за активно лечение управителят, съответно управителният съвет или съветът на директорите, определят с акт за всяко отделение максимален брой легла, които могат да се заемат от пациенти, които са  направили избор на лекуващ лекар или екип, като този брой не може да превишава 10 на сто от общия брой на леглата в отделението. Ръководителят на отделението е свободен да настанява пациенти в рамките на определения лимит." Д-р Кацаров отбеляза, че подобен текст е имало още в първоначалния вариант на Закона за лечебните заведения от 1999 г. По думите му, тогава нямаше частни болници и въпросният текст беше някаква възможност да има частни легла в публичните лечебни заведения. Той коментира, че след като имаме вече над 100 частни болници предложението на депутата губи смисъл. Още повече, че според него подобна промяна не може да бъде алтернатива на приватизацията на лечебните заведения. Д-р Кацаров заяви, че и в момента Законът за здравното осигуряване задължава неосигурените пациенти да си плащат сами лечението по цени определени от болницата. "В случая няма никакво значение как ще го наречеш леглото, на което лежи той  - частно или публично", каза той. Според него промяната освен това няма да извади на светло нерегламентираните плащания, както смятат вносителите, защото лекарите пак ще могат да отчитат пациентите както си искат.  Той отбеляза, че най-добият начин за това е да се приватизират лечебните заведения.
 
        УВЕЛИЧАВАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА НЯКОИ ЛЕКАРСТВА КАТО МЯРКА СРЕЩУ ПАРАЛЕЛНИЯ ИЗНОС ПРЕДЛАГАТ ПАЦИЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ
        Паралелният износ на лекарства в редица случаи поставя българските граждани в изключително трудната ситуация да не могат да намерят в аптеката предписаните им медикаменти, а това излага тези хора на огромен риск, защото в повечето случаи става въпрос за животоспасяващи медикаменти. Това заяви пред БНР Пенка Георгиева, председател на Пациентски организации "Заедно с теб". "В България цените на лекарствата са по-евтини и има интерес от определени фирми, които изнасят тези лекарства и ги препродават. Годишният оборот на тези фирми е около 300 млн. лв. Ние нямаме нищо против бизнеса, но когато става въпрос за живота и здравето и това е заплаха за нашите пациенти, считаме, че трябва да има политическа воля този въпрос да бъде решен", допълни още Георгиева и посочи, че от пациентските организации ще предложат като ограничителна мярка да бъдат въведени нови, по-високи цени на лекарствата, които най-често са предмет на паралелен износ. Увеличаването на цените на лекарствата ще доведе до източване на бюджета на здравната каса, защото това са медикаменти, които се реимбурсират, контрира председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. По неговите думи в момента държавата ни е поставена в незавидната ситуация да не може да регулира този процес, защото има евродиректива, която насърчава паралелната търговия.
 
        ВЕСТНИЦИТЕ ДНЕС: БОЛНИЦА "ПАПУРОВ" С ОТНЕТ ЛИЦЕНЗ
        "За първи път болница е с отнет лиценз заради източване на здравната каса" (Сега), "Москов взе лиценза на частна болница" (Труд), "Москов отне лиценз на болница, точила Касата" (Стандарт), "Частната "Папуров" в Търговище е първата болница с отнет лиценз" (Капитал Daily) - това е само част от заглавията в днешната преса, отразяващи вчерашната здравна новина №1. "Частна хирургична болница остана без лиценз заради нарушения, установени още през 2007 г. Вчера здравният министър Петър Москов е отнел разрешителното на болница "Папуров" в Търговище, която е собственост на шефа на районната лекарска колегия в града Добрин Папуров. Националната здравноосигурителна каса обясни, че не можела да прекрати договора си с лечебното заведение, преди да се произнесе съдът, и затова е продължила да я финансира. Здравното министерство е можело да отнеме разрешителното по Закона за здравето, но го прави едва сега, след произнасянето на последната инстанция - Върховния касационен съд", пише "Сега".
        "От касата обясниха, че нямат право да спрат договора си с болницата, докато делото е в съда и докато няма потвърждение от последна инстанция. Така стоят нещата и в други случаи, когато касата налага санкции - обикновено глоби - за случаи на източване. Те се обжалват и често падат в съда. Има и случаи, когато са потвърдени и тогава НЗОК спира договорите на болниците по клиничните пътеки, за които е установено нарушението. Иначе здравната каса постоянно твърди, че почти няма болница, която да не източва пари с фиктивни пациенти", отбелязва ежедневникът и продължава: "Министърът е отнел лиценза на болница "Папуров" заради нарушения на правата на пациентите, описани в Закона за здравето. Не е ясно защо е чакал потвърждение от последната инстанция на съда, тъй като, за да се установи, че са нарушени правата на пациентите, не е нужно съдебно решение. МЗ има собствени контролни органи, които да проверяват качеството на медицинската помощ и съблюдаването на правата на пациентите.", допълва Zdrave.net.
        "Два часа след като Москов обяви решението на здравно министерство, започна и изпразването на болницата. Това се случи на фона на пуснати сирени. Лекари съобщиха, че в деня на внезапното отнемане на лиценза не е имало тежки операции и хора под дълбока упойка", информира пък "Труд". Публикацията разказва и за реакциите на пациентите и техните близки: "Излизащите не бяха словоохотливи. "Толкова проблеми имам на главата, не ме питайте нищо", каза придружителка на мъж, който се качи в линейка за извозване с абокат на ръката, видимо изпитвайки болки и затруднения от движението. Друга жена научи, че ще изкарват болните от медиите и слисано каза: "Как я затварят, ей така веднага. Имам близка на 77 години с операция на коляното. Това да не е хотел", чудеше се тя. Шефът на болницата д-р Папуров беше извън града по време на акцията. Той изрази недоумение, че е осъден като физическо лице, а отнемат лиценза на юридическото лице. "Мисля, че някой е подвел министъра. Никой не ни е искал обяснение. Всичко гръмна за секунди", казал той, напук на осемгодишното съдебно дело.
        "Затворената "Папуров" е първата частна хирургична болница в Северна България, открита през октомври 2004 г. За изминалите 10 години през нея са минали над 15 000 пациенти, като междувременно легловата база е разширена двойно до 31 легла в 16 стаи", информира "Капитал Daily".
        "Това не е първото отнето разрешително за дейност на болница. Според официална справка на МЗ през 2014 г. са отнети разрешителни за лечебна дейност на 2 общински болници - Специализирана болница за долекуване и продължително лечение - Малко Търново" ЕООД, Специализирана болница за активно лечение на вътрешни болести - Годеч. През2015 г. пък с лиценза си се е разделила Специализираната хирургична болница за активно лечение - Елин Пелин", отчита пък "Стандарт".
 
       ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ       
        923 лв. е средната брутна заплата в сектор "Хуманно здравеопазване и социална работа". Това показват данните, публикувани от Националния статистически институт. Информацията е за второто тримесечие на 2015 г., като се наблюдава нарастване на възнагражденията. През второто тримесечие на 2014 г. средната брутна заплата в сектора е била 863 лв., а през първото тримесечие на 2015 г. - 899 лв. Впрочем, подобно нарастване на възнагражденията, в рамките на 20-30 лв. за една година се наблюдава в почти всички сектори.