Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (04.08.2015)
       
        МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО: ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ПРИ РАКА НА ЖЕНСКИТЕ ПОЛОВИ ОРГАНИ Е НАРАСНАЛА
        Заболеваемостта при рака на женските полови органи е нараснала, отчитат от Министерството на здравеопазването. Това става ясно от отговор на здравния министър Петър Москов на депутатско питане. През 2012 г. новозаболелите от това заболяване са били 3337 жени. През 2013 г. те са се увеличили на 3400, а през миналата година са достигнали 3484. За 2015 г. прогнозата е 3424 българки да заболеят от рак на половите органи. "Прегледът на злокачествени новообразования в световен мащаб показва, че през последните години България заема средно място както при фактическите, така и при стандартизираните показатели на заболяваемостта и смъртността", посочва Москов. От данните обаче става ясно, че България сериозно изостава по тези показатели, спрямо САЩ и страните от Европейския съюз, съобщава БГНЕС. По данни на Националния раков регистър у нас заболяваемостта от рак на женските полови органи е около 25% от всички злокачествени заболявания, докато в Европа заболяваемостта представлява 13,8%. Смъртността от рак на половите органи при жените е около 17,5% от всички умирания от ракови заболявания и също нараства годишно. Късната диагностика на рака у нас е сред причините за неблагоприятното съотношение на България спрямо страните-членки на ЕС по показателите за 5-годишна релативна преживяемост. Изчислената 5-годишна преживяемост от рак на маточната шийка в България е 51%, докато в Европа този показател е 62,4%, а в САЩ е 67,9%. Преживяемостта при рак на матката у нас е 69,6%, а в ЕС 76,2% и в САЩ - 81,5%. Всяка трета българка разбира, че има рак на женските полови органи едва в трети и четвърти стадий на заболяването, което прави лечението по трудно, показват данните на МЗ.
 
        ОТ СЕПТЕМВРИ ДЪРЖАВАТА ПОЕМА ДВА ВИДА СКРИНИНГ НА НОВОРОДЕНИ И ГЕНЕТИЧНИТЕ ИЗСЛЕДВАНИЯ НА БРЕМЕННИТЕ
Държавата започва офанзива за 2 млн. лв., за да подобри качеството на детското и майчиното здравеопазване. Това обяви вчера министърът на здравеопазването Петър Москов. В мащабна програма за майчино и детско здравеопазване от септември МЗ ще осигури безплатни изследвания, прегледи и медицински грижи за децата и майките. По думите на Москов е осигурено финансиране и за следващата година. В страната ще бъдат изградени 28 центъра за деца с хронични заболявания, информира "Сега". Тези, които имат нужда от комплексно лечение, ще бъдат грижа на специализирани центрове с медицински специалисти, включително и психолози в 28-те областни болници, като за всяко дете ще бъде изготвен индивидуален план за лечение. "Семействата вече няма да търсят собствен път за справяне с проблемите, а се осигурява абсолютно безплатен достъп до тези центрове в областните болници", заяви Москов. Освен областните болници за подобряване на здравето на децата ще се грижат и в университетските болници в София, Пловдив, Варна, Плевен и др. В тях ще бъдат разкрити високоспециализирани центрове за лечение на онкохематологични заболявания, диабет и др. Там децата ще бъдат насочвани за консултации и изследвания, без да се налага да бъдат хоспитализирани, както е сега.
От септември неонаталният слухов скрининг на новородените и скринингът за ретинопатия ще бъдат напълно покрити от МЗ. Децата от провинцията, които имат направени изследвания там, ще могат по-лесно да получат консултация в София. Напълно безплатен за бременните жени ще бъде генетичният скрининг за риск от Синдрома на Даун и други вродени аномалии. В момента майките до 35-годишна възраст го плащат сами, а на тези над 35 години НЗОК покрива само реактивите. По думите на Москов предстои и обучение на педиатрите за ранно откриване на аутизъм при децата до 3 години.
 
        ОТ СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА ВЕЧЕ ЩЕ Е ЗНАЧИТЕЛНО ПО-СКЪПО ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА ЗДРАВООСИГУРИТЕЛНИТЕ ПРАВА
        Увеличава се броят на хората, които си плащат здравните осигуровки, научаваме от БТВ. От следващата година вече ще е значително по-скъпа възможността нередовният платец да си възстанови здравоосигурителните права. Това беше прието в Закона за здравното осигуряване преди месец. За възстановяване на здравни права от началото на 2016 година ще трябва да се внесат всички дължими месечни здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца. До края на годината здравни права се възстановят, ако се заплатят дължимите вноски за три години. Именно заради това повече граждани възстановяват правата си в момента, категорична е Анастасия Попова от НАП. От агенцията посъветваха преди седмици всеки да направи справка на здравноосигурителния си статус. Пред БТВ тя дава за пример един от офисите на НАП, в който само за няколко часа са подадени около 20 декларации на хора, които следва да се осигуряват за своя сметка.
       
        ЛЕКАР ОТ РУСЕ ОБВИННЕН ОТ ПРОКУРАТУРАТА ЗА СМЪРТТА НА ПАЦИЕНТ
        Заради смъртта на пациент общопрактикуващ лекар от Русе отива на съд. Това става ясно от съобщение на окръжната прокуратура в града, която е внесла обвинителен акт срещу джипито. Според обвинението лекарят не е направил пълна предварителна оценка на здравословното състояние на пациента, който е имал клапна протеза и е приемал непрекъснато медикаменти, четем в Zdrave.net. От прокуратурата твърдят, че джипито не му е осигурило медицинска помощ в съответствие с постиженията на съвременната медицина и не е назначило всички подходящи за него изследвания и консултации, съобразно състоянието му. В съобщението се посочва, че лекарят е изпълнил немарливо правно-регламентирана дейност, с което е причинил смъртта на пациента. Според повдигнатото обвинение, ако личният лекар бъде признат за виновен, може да бъде осъден до 5 г. лишаване от свобода.
 
        126 НОВИ ЗАРАЗЕНИ С ХИВ БЪЛГАРИ ПРЕЗ 2015
        90% от новорегистрираните с ХИВ-инфекция в България са се инфектирани по сексуален път. Това се казва в прессъобщение на Министерството на здравеопазването. От ведомството се позовават на данни на "Националната програма за превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към Министерството на здравеопазването към 25 юли 2015 г. Според статистиката, от началото на тази година са открити нови 126 ХИВ-серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са официално 2169 лица, допълва още Zdrave.net.. В  последните години  се запазва тенденцията броят на новорегистрираните мъже да е близо четири пъти по-голям от броя на жените. И през тази година три четвърти от новите случаи са мъже, а една четвърт - жени. Според пътя на инфектиране 36% от новите случаи са се заразили при хетеросексуален контакт, 52% - при хомо/бисексуален контакт, а 12%  - при инжекционна употреба на наркотици. Важно е да се отбележи, че продължава да намалява процентът на ХИВ-позитивните в групата на инжекционно употребяващите наркотици. Близо 34% от новорегистрираните са млади хора на възраст под 29 години.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "Труд" се спира на проблемите в съдебната медицина. "Професията съдебен медик е на път да се превърне в изчезваща заради ниските заплати, окаяните условия на труд и хроничното неритмично заплащане на експертизи. За това алармираха деветимата съдебни лекари, работещи към двете големи варненски болници "Св. Марина" и "Св. Анна". "В София, Варна и Пловдив още има достатъчно специалисти, но в малките градове кризата вече е факт. Видин например остана без съдебен лекар, след като колежката там работи до 75 г.", обясни д-р Вилиам Доков от клиниката по съдебна медицина в "Св. Марина". Липсват модерни химични и ДНК лаборатории, а заплащането на експертизи хронично се бави. Варненските медици например чакат около 15 000 лв. от МВР, заработени през последните 6 месеца", пише изданието.
        "Стандарт" допълва: "Заради лошите условия в секционните зали и липса на специално оборудване има опасност за лекарите от заразяване. Труповете са най-често от криминогенния контингент, които са наркомани, серопозитивни или приживе болни от хепатит, но няма финансиране за изследванията им при аутопсията."
        "Телеграф" пък съобщава за подписка за спешен център. "В най-новата община в Пазарджишко - Сърница, върви подписка с искане за изграждане на филиал на звеното на "Спешна помощ" - Велинград. Това съобщи кметът на родопската община Неби Бозов. Той е убеден, че всички жители на градчето и двете съседни населени места Побит камък и Медени поляни ще се подпишат под петицията, защото са заинтересувани в отдалечената на 100 км от областния център Пазарджик и на 50 км от най-близкия град Велинград да има навременна медицинска помощ", информира публикацията.