Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23.07.2015)
       
        БЕЗ СКЕНЕР ОСТАВА БОЛНИЦАТА В ДОБРИЧ
        Ако спешно не се осигурят 200 000 лв., болницата в Добрич ще остане без скенер, алармира директорът на лечебното заведение д-р Трифон Йорданов. Парите са необходими за закупуването на нова рентгенова тръба, научихме от "Монитор". Старата е с изчерпан лимит и ресурс. Според констативен протокол трябва в краткосрочен план да се спре, с което и скенерът ще излезе от строя, което ще наруши цялостната работа на болницата. Очаквам това да стане всеки момент, обясни д-р Йорданов. В същото време за 2015 година капиталовите разходи за болницата от страна на МЗ са нула лева, припомни той. Негови колеги пък подчертаха, че през 2014 година министерството е отпуснало на болницата в Балчик, която не е областна, а общинска, 4 млн. лв. МБАЛ - Добрич, се нуждае спешно от около 700 000 лв. и ръководството смята отново да ги поиска от МЗ. Освен нова тръба за скенера, необходимо е да се закупят апарати за хемодиализа, които струват около 100 000 лв. В отделението се налага да се работи на три смени, защото апаратите не достигат. Трябва да се осигурят още 400 000 лв. за ремонт на хирургичното отделение, тъй като то не е ремонтирано от 20 години. Болницата в Добрич има да получава от НЗОК 285 000 лв. за дейности по клинични пътеки за последните 3 месеца. Дейността е извън лимита, но е в спешен и неотложен порядък, обясни д-р Йорданов. Годишно през болницата минават по 20 000 пациенти, а същевременно тя търси 15 лекари, 20 медсестри и 3-ма реаниматори.
 
        ЗАРАЗЕНОТО С АНТРАКС МЕСО Е ПРОДАВАНО 14 ДНИ
Въа Варна, Кранево, Златни пясъци и Добрич са разпространявани продуктите, които е възможно да са заразени с антракс. Рискът идва не от това, че в тях може да има заразено месо, а че при преработката му е заразено оборудването в цеха, а от там и самите продукти.
Продажбата е продължила 14 дни. В самия цех не е установено никакво месо с неустановен произход, това показа БТВ. Кризисният щаб е заседавал до 2 часа през нощта. Наличието на антракт е установено след като са взети проби. Вече е извършена дезинфекция на всички 23 обекта, в които са били разпространени продуктите от цеха, до края на деня още два обекта ще бъдат дезинфекцирани. След това ще бъдат взети биологични проби. Като до тогава заведенията ще останат затворени, а на тях ще има залепени съобщения. Даниел Денев,началник отдел "Здравеопазване на животните" и изпълняващ длъжността директор на Областна дирекция по безопасност на храните - Варна уточни, че здравните власти са алармирани на 17 юли, като забавянето на подаването на сигнала е по вина на собствениците на цеха. Той до последно е отричал в цеха да е влизало заразено месо. Бил е помолен да съдейства, но той категорично отказвал да потвърди информацията. Продукцията на цеха не е продавана на други фирми, увери Денев.
 
        ДЕЯН ДЕНЕВ: ПОДКРЕПЯМЕ НАЧИНА ЗА КОНТРОЛИРАНЕ НА РАЗХОДИТЕ ЗА ЛЕКАРСТВА ЧРЕЗ НАЦИОНАЛНО СПОРАЗУМЕНИЕ
        "С промените в Наредба №10 на здравното министерство за задължителните отстъпки, които фармацевтичните компании трябва да дават на НЗОК, бюджетът й за лекарства се фиксира на сегашния. Тоест всяко увеличение на разходите за медикаменти оттук нататък ще е за сметка на индустрията, коментира Деян Денев, изпълнителен директор на асоциацията на чуждите производители на лекарства. Според него това значи, че пациенти ще се лишат от достъп до определени медикаменти", четем днес в "Труд". "Поправките предвиждат включените нови лекарства и нови показания за вече покривани медикаменти да започнат да се плащат от началото на следваща година. Цял раздел е за ежегодното задължително централизирано договаряне на отстъпки, които не може да са по-малки от миналогодишните. Те ще са три вида, а ако не се дадат, съответният медикамент изпада от платената листа", допълва публикацията. "Подкрепяме начина за контролиране на разходите за лекарства чрез национално споразумение. Промените в наредбата обаче няма да доведат до желания ефект, тъй като не са икономически издържани", заяви Денев", четем още във вестника.
 
        ДОЦ. ЛЮБОМИР КИРОВ: ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА ПЛАЩА ЗАПЛАТИТЕ НА СПЕЦИАЛИЗИРАЩИТЕ ЗА ДЖИПИТА
        Държавата трябва да плаща заплатите на специализиращите за общопрактикуващи лекари. Това казва пред Zdrave.net председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България доц. Любомир Киров. Той отбеляза, че според сегашните правила заплатите на специализантите трябва да се плащат от базите за обучение. Става въпрос за текстовете в Наредба 1, която регламентира специализациите на новозавършилите лекари. По думите му, в момента практиките, които имат акредитация за това, са около 70. Според него повечето са със средна големина - имат около 1200 пациенти, което означава, че  джипитата, които ги държат, не печелят много. В същото време за да бъде обучаван там още един лекар, трябва да му бъде осигурена заплата от около 1000 лв. на месец за период от 3 години. "От къде да ги извади този колега тези 1000 лв.? Ако колегата има необходимост да назначи някого и да му плаща заплата, щеше да го направи. Тези практики са акредитирани за обучение по простата причина, че работят добре и колегите имат желание да обучават специализанти, но не и да им заплащат за това. Насреща за това, че обучава този колега получава в момента около 80 лв. За това, че ти си готов да обучаваш някого получаваш 80 лв., но трябва да извадиш 1000 лв., а ние няма от къде да извадим тези средства", коментира доц. Киров. Според него при тези условия нито едно джипи, което има акредитация, няма да се реши да обучава специализанти. Той отбеляза, че освен това една практика се акредитира като обучителна за период от няколко години. По думите му, след като изтече този период може семейните лекари и да не си обновят акредитациите, още повече, че за тях плащат по 500 лв. 
 
        ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ СРЕДСТВА, ОТПУСНАТИ НА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
        "Стандарт" се спира на допълнителните средства, отпуснати на лечебните заведения, като кой знае защо ги нарича "бонуси". "Касата оряза "бонусите" на структуроопределящи държавни болници като ВМА, "Пирогов", "Св. Марина" за сметка на по-малки частни клиники. Това показват данните за разпределението на средствата, които Надзорният съвет на НЗОК одобри този месец. 38.6 млн. лв. е раздала касата на 173 болници като допълнителни средства над годишните им лимити. Раздаването на тези пари се обсъждаше месеци наред и при разпределянето им отново има драстични диспропорции, оплакаха се болнични шефове. В София например две частни многопрофилни болници получават съответно 1.53 млн. лв. и 1.79 млн. лв. В същото време всички държавни многопрофилни клиники, които понякога са и по-големи, имат по-малко пари. "Бонусът" на ВМА например, където нямаше места за прием само преди две-три седмици, е едва 618 хил. лв. "Пирогов", където се стичат всички спешни случаи, е с 536 хил. лв. допълнителни пари, а ИСУЛ с 393 хил. лв., дори "Александровска" - най-старата университетска болница, е с 896 хил. лв. Аналогично е положението със специализираните клиники за сърдечно-съдови заболявания. Държавните "Св. Екатерина" и Националната кардиологична болница са съответно със 188 хил. и 415 хил. лв., а по-малка частна болница е с 600 хил. лв. Няма разлика и при разпределението на допълнителните пари в АГ-сектора. Малка частна болница за ин витро получава 12 хил. лв., а общинските "Шейново" и "Св. София", които са многократно по-големи - по 13 и 16 хил. лв.", четем във вестника. "От касата обясниха, че разпределението е направено на база предложенията на регионалните каси и здравно министерство по формула. Тя отчитала броя преминали пациенти и нови дейности, които са внедрени през първите шест месеца на 2015 г.", пише още ежедневникът.