Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.07.2015)
       
        Д-Р ВАНЬО ШАРКОВ: СИТУАЦИЯТА С АНТРАКСА Е ОВЛАДЯНА
        "Към момента нещата в Млада гвардия са овладени". Това заяви за Нова ТВ заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков, след като един човек във варненското село почина от антракс заради консумация на месо от заразена крава. Шарков посочи, че всички лица, които са били контактни със заразеното месо, са установени и са получили необходимите медикаменти. Заместник-министърът увери, че инфекцията не се предава по въздушно капков път, а самият човек не е заразен за хората около него. "Ако навреме потърси медицинска помощ, той може да бъде излекуван", подчерта д-р Шарков в телефонно обаждане.
 
        Д-Р ХАСАН АДЕМОВ: ЗА ДА БЪДЕ ПОДКРЕПЕНА РАДИКАЛНА ПРОМЯНА В СЕКТОРА, ТРЯБВА И ВИСОКО НИВО НА КОМПЕТЕНТНОСТ
        "Съществува усещането, че вместо да се позиционира като силен министър, д-р Петър Москов се опитва със силови похвати да реши проблемите в сектор здравеопазване. Имам предвид, че всеки директор, който се обяви срещу предлаганите от него мерки, е заплашен и уволнен". Намираме във вестник "Труд" интервю на д-р Хасан Адемов, депутат от ДПС и член на здравната комисия в парламента. Според него всички неща, които Москов говори, звучат добре, но резултатите и ефектът от приказките му липсват. "Вместо това дефицитът на НЗОК продължава да расте, дълговете на болниците гонят 500 млн. лв. и няма никаква идея как ще се стопят. А да припомним, че в края на мандата на тройната коалиция те бяха 39 млн. лв. Министърът се радва на висок рейтинг и защото успя "да напипа" негативните обществени настроения към маргинализираните групи у нас, дължи го и на атаката си по отношение на ДПС", отбелязва още Адемов. Той смята, че за да се случат промените, е необходим висок кредит на обществено доверие. А при Реформаторския блок той е 7-8%, т.е. "няма как предложените промени да бъдат устойчиви във времето". "За да бъде подкрепена радикална промяна в сектора, трябва и високо ниво на компетентност, което обаче далеч надвишава компетентностите само на един екип от една политическа партия... За съжаление по предложените мерки на д-р Москов няма съгласие дори в рамките на управляващата коалиция, камо ли да говорим за опозиционни и извънпарламентарни партии ", добавя бившият социален министър. Д-р Адемов смята, че ако между първо и второ четене не бъдат направени сериозни и радикални промени в текстовете на Закона за лечебните заведения, провалът на здравната реформа е съвсем близо.
       
        ПОЧТИ ВСИЧКИ ПАРТИИ ЩЕ ПРЕДЛАГАТ ПРОМЕНИ В ЗЛЗ
        "Битката за здравната реформа навлезе в решителна фаза, след като парламентът се зае с основния ремонт на ключовия Закон за лечебните заведения. Той въвежда структурни промени, насочени срещу изкривяванията в болничната помощ в последните години", пише днес "24 часа". Вестникът припомня, че за приватизацията вече бе декларирано, че ще отпадне от текстовете и поставя акцент върху задължителната здравна карта, предвидена в промените. "Щом приватизацията излиза от играта, основният спорен момент остава въвеждането на здравна карта със задължителен характер. Това е главният инструмент за регулация на броя и вида на лечебните заведения по райони и на национално ниво. Чрез картата приетото вече право на здравната каса от 2016 г. да не сключва задължително договори с болници трябва да влезе в практиката. Здравната карта присъства в предизборните платформи на всички партии, но в избистрянето на окончателния й вид се очакват най-сериозните сблъсъци при второто четене на законопроекта. То остава за есента, но предложенията за второто четене трябва да се внесат до 28 юли", информира публикацията. "В четвъртък ще има заседание на ПГ на ГЕРБ и ще обобщим всички предложения към законопроекта", обясни д-р Даниела Дариткова, председател на парламентарната здравна комисия. Тя коментира и здравната карта: "Има много неясни текстове за Националната здравна карта, които трябва да претърпят правно-технически корекции", пише още вестникът. Публикацията информира, че БСП също ще внесат предложения за промени, но не става ясно какви. Критики има и от страна на ДПС, които твърдят, че са против целия законопроект.
 
        ЗДРАВНАТА КАСА ОСЪДЕНА НА 120 000 ЛВ. ЗА ОТКАЗ ОТ ЗАПЛАЩАНЕ НА ЛЕЧЕНИЕ
        Състав на Административен съд - София град осъди НЗОК да заплати 120 000 лева обезщетение на пациент с болест на Ходжкин, заради незаконен отказ да се финансира лечението на заболяването, съобщават от Центъра за защита правата в здравеопазването. Видът и ходът на заболяването изискват провеждане на имунотерапия с медикамент, който не е бил включен в реимбурсния списък на НЗОК, информира Zdrave.net. Няма друга алтернатива. Пациентът е подал заявление по чл. 56 от ЗЗО. Директорът на РЗОК не се е произнесъл, а мълчаливият отказ е отменен от съда. Последва изричен отказ на НЗОК, който съдът прогласява за нищожен. Пациентът заплаща за лечението си, защото всяко отлагане би било фатално за живота. Заведен е иск срещу НЗОК, за изплащане на обезщетение, което да покрие направените разходи за лечение, както и да обезщети причинените неимуществени щети. АССГ признава иска в пълен размер и осъжда НЗОК да заплати исканата сума и направените съдебни разноски. Решението подлежи на обжалване пред ВАС. Пациентът в момента провежда втори курс имунотерапия в Италия.
 
        ОТЧЕТ НА ЦФЛД ЗА ПЪРВОТО ШЕСТМЕСЕЧИЕ СОЧИ: НАРАСТВА БРОЯТ НА БЪЛГАРЧЕТАТА, КОИТО СЕ ЛЕКУВАТ В ЧУЖБИНА
        Нараства броят на българчетата, които се лекуват в чужбина. Това става ясно от отчета на Център "Фонд за лечение на деца" за първите шест месеца на 2015 г. Според статистиката за същия период на 2013 г. зад граница са лекувани 57 деца, а през 2014 г. - 128. През първите шест месеца на тази година техният брой е 182. Сравнително постоянна остава тенденцията на лекуваните деца със средства на фонда в България. През тази година той е 471, а за същия период на 2014 г. - 498. Наблюдава се тенденция за увеличаванe на подадените заявления за лечение. През първите шест месеца на 2013 г. те са били 357, през същия период на 2014 г. -  696, а сега са - 803.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        Водещият наш онкохирург проф. Иван Гаврилов е носителят на тазгодишната награда  на Карлово, съобщи сайтът на общината на подбалканския град. Медикът бе сред номинираните на отличието, което се присъжда за принос към опазването и културното наследство на града на Левски, а предложението за награждаването му е направено от учителския колектив на СОУ "Васил Левски", информираха от карловската община. Наградата на Карлово - статуетка и парична сума, бяха връчени на проф. Иван Гаврилов ог кмета на Карлово д-р Емил Кабаиванов на официална церемония по повод годишнината от рождението на Апостола на свободата. Проф. Гаврилов е началник на Торакална клиника в СБАЛ по онкология в София. Той е един от най-уважаваните и търсени гръдни хирурзи у нас, познат с научните си трудове и изяви и в много други страни, научихме от Zdrave.net.
        Новозавършили лекари от МУ в София ще бъдат насочвани за специализация в МБАЛ - Русе, а лечебното заведение ще се превърне в база на Факултета по обществено здраве към Русенския университет с идеята да бъде разширена гамата от специалности в тази област. Това са част от целите, залегнали в меморандума за сътрудничество, подписан преди дни от ректора на МУ в София акад. Ваньо Митев, ректора на Русенския университет чл.кор. проф. Христо Белоев и изпълнителния директор на болницата д-р Иван Стоянов.  В документа се регламентират съвместните дейности за обучение, специализации и преквалификация на кадрите и за повишаване нивото на медицински грижи за населението в Русенския регион, съобщи сайтът на Русенския университет. Трите страни ще обединят усилията си за преобразуване на МБАЛ - Русе в Университетска многопрофилна болница за активно лечение, става ясно още от меморандума, а хабилитираните специалисти от двете висши училища ще подпомагат обучението и ще работят за създаването на нови специалности към факултет "Обществено здраве и здравни грижи", които са крайно необходими за региона.