Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17.07.2015)
       
        Д-Р НИКОЛАЙ ПЕТРОВ: МНОГО КОЛЕГИ РАБОТЯТ В ИМЕТО НА ПАЦИЕНТА
        Бялата мафия е добра, каза директорът на Военномедицинска академия доктор Николай Петров пред БНТ. Mедикът обаче заяви, че се шегува и визира добрата координация между медици в различни градове. Проф. Петров заяви, че благодарение на контактите помежду им, лекарите могат да решат много тежки казуси. "И тогава се шегувам и казвам, виждате ли колко е добра "бялата мафия", защото тя предполага директни връзки", каза той. Според него пациентите имат съмнения, че съществува "бяла мафия", защото по тяхно мнение лекарят може да направи още нещо за тяхното здраве. "Естествено, че когато искаш да постигнеш с по-голям процент на вероятност добър резултат в лечението, ти трябва да избереш по-добри медикаменти. Много пъти обаче тези по-добри медикаменти са и по-скъпи. Ако вкараш и финансовия мотив при вземането на решение какво да изпишеш на пациента, т.е. да бъде нещо по-евтино и поносимо за него, тогава ти правиш и компромис какво искаш да постигнеш като резултат. Ето от тук може би идва съмнението на пациента", обясни той. "Много колеги се познават и работят в името на пациента", посочи още гостът в студиото. Директорът на ВМА призна, че има също и лекари, които злоупотребяват със служебното си положение. Петров се спря и върху идеята обединение на болниците на здравния министър Петър Москов. "Едно от нашите най-силни предимства, е че ние сме обединени. Ние работим с военните болници в страната и имаме добър контрол", каза още шефът на ВМА. По отношение на скандалите около управлението на ВМА, избухнали преди няколко месеца, проф. Петров каза, че този период на трусове вече е преминат. По думите му, болницата вече постига много добри резултати -дълговете намаляват, а тя е най-предпочитаното лечебно заведение в страната. Запитан дали има някаква умисъл на предишното ръководство на ВМА за натрупването на огромните задължения той отбеляза, че е далеч от тази мисъл. "Може би такива са били условията, такава е била системата", заяви директорът.
 
        ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 4 ГОДИНИ НАД 1800 ЛЕКАРИ СА НАПУСНАЛИ СТРАНАТА
        Високото търсене на здравния персонал в някои страни-членки на ЕС и съответно високото заплащане води до изтичането на квалифициран медицински персонал в различни посоки през европейските граници, отчита анализът на Евростат. По данни на експерти от Българския лекарски съюз за последните 4 години над 1800 български лекари са напуснали страната и са намерили работа в чужбина: през 2011 г. - над 500 лекари, през 2012 г. - 447, през 2013 г.- около 400, а през миналата година - още 540 лекари. От началото на годината досега в чужбина са заминали около 300 високо квалифицирани наши медицински специалисти, научихме от "Darik News". Според експертите около 30 процента от българските лекари, които са потърсили и са намерили работа във Великобритания - са назначени на ръководни позиции.
 
        OТ 4 Г. НАСАМ БОЛНИЧНИЯТ ПАЗАР Е В ЗАСТОЙ
        "За първи път от 4 г. насам болничният пазар е в застой. Традиционният ръст на парите на клиниките е под въпрос, а заявките за рестриктивни промени като че ли отложиха и интереса на частните инвеститори в сектора", пише днес "Стандарт". "1 нова болница, 1 затворена и 2 продадени - това е рекапитулацията за първите 7 месеца от развитието на болничния пазар у нас. Особени промени към края на годината в бранша не очакват. Новото лечебно заведение е МБАЛ "Света Параскева" в Плевен. С отнето разрешение за дейност пък е Специализираната хирургична болница за активно лечение в Елин Пелин, сочат данните на МЗ. За сравнение, през миналата година имаше 14 нови болници и 4 спряха работа - в Малко Търново, Годеч и Шумен. Сред 14-те нови болници бум направиха диализите и рехабилитациите", четем още в ежедневника. Публикацията отбелязва, че за тази година се очаква приходите на болниците по каса да са на минус и допълва: "По предварителните сметки на НЗОК в клиниките за дейност ще отидат 1.59 млрд. лв. до края на бюджетната година срещу 1.6 млрд. лв. през 2014-а. В същото време МЗ готви нов начин на финансиране за "комплексно лечение", което засега не е съвсем ясно, селективно договаряне с касата и задължителна здравна карта. Според частните инвеститори тези промени няма да съживят пазара"
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        Ежедневниците следят и развитието на случая с момиче, починало според родителите му след поставяне на ваксина срещу рак на маточната шийка. Според "Телеграф"близките на 14-годишната Лилия Христова "тръгват на война" с производителите на ваксините. "Адвокатът на семейството й Борислав Борисов обяви, че с майката на момичето Ани Медарова започват разследване на причините за смъртта на Лили и отговорност на производителя на ваксината. Той разказа също, че докато Медарова е била в Италия, с нея се свързали още родители, чийто дъщери пострадали от ваксината "Церварикс". Два от случаите били от варненско, като единият завършил със смъртта на ваксинираното момиче. Смъртен случай след ваксиниране срещу папилома вирус имало преди два месеца и в Дряново, твърдят близките на Лили. Те ще изпратят отново жалба до прокуратурата с искане за образуване на производство за причинената смърт на дъщеря им", информира ежедневникът.
        "Преса" пък съобщава за разкриване на нови филиали на спешна помощ във врачанско. "Предстои разкриването на два нови и изцяло оборудвани със съвременна техника филиала за спешна медицинска помощ в градовете Роман и Криводол. Сега действащите в Бяла Слатина, Козлодуй, Оряхово и Мездра ще бъдат ремонтирани, ще получат нови сгради и самостоятелни помещения за рентгенова и лабораторна диагностика. В областния град спешният център ще бъде реновиран и обновен, съобщи зам.-министърът на здравеопазването д-р Шарков", четем в изданието.