Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15.07.2015)
       
        МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ВАЛИДИРА ФИНАНСИРАНЕТО НА НАЦИОНАЛНАТА ПРОГРАМА ЗА МАЙЧИНО И ДЕТСКО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
        Вчера ръководството на Министерството на здравеопазването валидира финансирането на националната програма за майчино и детско здравеопазване. Това съобщи в интервю за Нова ТВ министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. Той заяви, че през следващите пет месеца ще бъдат вложени 2 млн. лв. в масов слухов скрининг и изследване на ретинопатия на новородените. Парите ще бъдат използвани също така за скринингова програма за откриване на аутизъм при децата до 3 години и обучение на семейни лекари и психиатри. По думите му, във всяка областна болница ще има екипи от психолог, социален работник и медицински специалист. Този екип ще прави медико-социален план за терапията на малките деца с хронични заболявания. В университетските болници ще бъде финансирано създаването на високопрофилирани екипи за заболявания като ендокринология, онкология, сърдечносъдови болести и др. Те също ще се занимават с изготвянето на медико-социален план за лечението на децата и начина им на живот. Министърът посочи, че това е нещо, което правителството прави за първи път в България и затова малко го интересува какво мислят депутатите от опозицията за реформата. "Вчера в пленарната зала слушах тежки изстъпления от страна на опозицията. То обиди, то квалификации, то една жлъч се лее. Не ми пукаше, защото точно два часа преди това валидирахме финансирането на националната програма за майчино и детско здравеопазване", каза той.
       
        ОЩЕ ОТ ИНТЕРВЮТО НА МОСКОВ: БОЛНИЦИ ЩЕ ОСТАНАТ БЕЗ ДОГОВОР С НЗОК
        По повод зрителски въпрос за разпределянето на разходите за издръжка на НЗОК и отделянето на средства за "луксозни кабинети и автомобили", министър Москов уточни по Нова ТВ, че издръжката на цялостната структура на Касата струва малко под 50 милиона. Същевременно той изтъкна, че миналата седмица Надзорният съвет на Касата е извадил 8 милиона от административния бюджет и ги е вложил в пряка дейност. 
        Относно твърде големия брой болници в страната, министърът коментира, че досега това не е било контролирано: "Това е неефективно. Има много болници и неясни начини на финансиране. Затова не стигат парите. Когато 130 български болници изписват по по-малко от 5 души на ден, това значи, че в тази болница няма нужния ресурс, както и че натовареността и съответно квалификацията на хората не е добра". Той уточни, че НЗОК, на базата на възможността, която ще ? бъде предоставена за селективен избор, за в бъдеще ще сключва договори с определени болници по критерии за достъпност, качество и комплексност на лечението. А болниците, които не отговарят на критериите, просто няма да имат договор с Касата и ще работят на частен принцип.
       
        Д-Р СТОЙЧО КАЦАРОВ: ЕВРОПЕЙСКАТА ЗДРАВНА КАРТА ОСИГУРЯВА БЕЗПЛАТНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ В ПЪЛЕН ОБЕМ В ЕС
        Европейската здравна карта дава пълно покритие на всички спешни случаи при пътуване в ЕС. Това каза по Радио "Фокус" д-р Стойчо Кацаров, председател на Центъра за защита на правата в здравеопазването. Той допълни, че картата осигурява безплатна медицинска помощ в пълен обем. Д-р Кацаров обясни, че това, което не покрива Европейската здравна карта, е планово лечение в чужбина. "Когато искаш да проведеш планово лечение в чужбина, трябва да поискаш предварително от осигурителя да издаде формуляр S2. Това е общоевропейски документ, с който той се съгласява да проведеш това лечение и той да заплати лечението", заяви д-р Кацаров. Той допълни, че ако пациентът няма формуляр S2, осигурителят би заплатил за планово лечение само до цената, която плаща в България Здравната каса. "Така ако едно лечение в България струва 3000 лв. по клинична пътека и вие отидете без предварително издаден формуляр S2, НЗОК ще заплати за вашето лечение до 3000 лв. Ако се лекувате в Италия, Германия, Франция може да струва 30 000, НЗОК ще плати само 3000. Ако предварително е издаден формуляр S2, ще се плати цялата стойност на лечението", обясни д-р Стойчо Кацаров. Той коментира още, че въвеждането на индивидуална електронна здравна карта у нас ще подобри медицинското обслужване и ще е в полза както на пациентите, така и на лекарите. Според него около една година е необходима, за да се изпълни такава национална здравно-информационна система и всеки човек да има електронна здравна карта.
 
        НЗОК ИСКА САМА ДА ОПРЕДЕЛЯ КАКЪВ ПРОЦЕНТ ОТ ЛЕКАРСТВАТА ЗА ДОМАШНО ЛЕЧЕНИЕ ЩЕ ПОКРИВА
        "Здравната каса сама да определя какъв процент от лекарствата за домашно лечение ще покрива. Това е едно от предложенията на НЗОК за оптимизиране на разходите й за медикаменти, които в сряда ще разглежда Надзорният съвет", четем днес в "Стандарт". "Сред другите идеи на фонда е той да плаща поне 50% от основното лечение за социално значимите заболявания на база най-евтиния медикамент в групата. В същото време обаче касата няма изобщо да финансира лекарства, които са поддържащи като терапия и се реимбурсират на 25% в момента. На практика така пациентите ще имат достъп до най-евтиния медикамент за едно заболяване, а за останалите ще трябва да си доплащат повече, отколкото сега", отбелязва ежедневникът. "Касата предлага и мерки за ограничаване на паралелния износ, с които пациентите остават без лекарства, а фондът се точи. Едната възможност е на медикаментите, които плаща касата, да се лепят стикери. Така, ако те бъдат намерени в дистрибутор, който не е упълномощен да ги продава, или в аптека, лесно ще се види дали вече не са платени от НЗОК. Друга мярка за ограничаване на паралелния износ е най-скъпите лекарства, които се плащат 75% от касата, а производителите поемат останалите 25% в аптеките, да се реимбурсират напълно. Срещу това обаче фирмите ще дадат отстъпка от 30% на касата. Така лекарствата ще останат напълно безплатни за пациентите, но цените им в аптеките вече няма да са по-ниски, отколкото в чужбина", пише още изданието.
 
        ЛЮБОПИТНИ ФАКТИ
        От учебната 2015/2016 година в град Велико Търново се разкрива Филиал на Медицински университет - Варна с прием на 20 акушерки и 20 медицински сестри. Решението на Народното събрание за това бе обнародвано в Държавен вестник вчера, 14 юли 2015 г. Кандидатите за специалностите ще могат да подават документите си за кандидатстване както онлайн от 30 юли до 8 август включително през страницата на иниверситета, така и на място във Филиала от 4 до 8 август включително, от където ще могат да закупят кандидатстудентския комплект документи, намираме в Zdrave.net.
        Правителството предлага на президента на Република България да удостои с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - огърлие, проф. д-р Огнян Колев, д.м.н. за особено значими заслуги за развитието на българската и световна наука в областта на медицината. Едни от най-значимите приноси в науката на проф. Колев са тези в областта на космическата медицина. Проф. Колев прави важни открития за механизмите на пространствената дезориентация на пилоти и астронавти, което е главната причина за въздушните инциденти, допълва медията. Също така проф. Колев, заедно с колеги от Тексаския университет в САЩ, успява да докаже различие в модела на движенията на очите във вертикална посока и повлияването им от гравитацията, което е откритие от съществено значение за аеронавтиката и астронавтика.
        Медицинският университет в Пловдив преизбра чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев за ректор на МУ-Пловдив. Това се случи по време на общото събрание в университета вчера. За него гласуваха 141 души. 91 гласа получи другият претендент за поста - проф. Николай Бояджиев. Преди гласуването без критики беше приет отчетът на ректора за работата на екипа му през последните четири години.
 
        ОЩЕ ОТ ПРЕСАТА
        "Капитал Daily" се спира на гледането на Закона за лечебните заведения вчера в парламента. "Здравният министър Петър Москов още веднъж потвърди, че правителството се отказва от текста в проектозакона за лечебните заведения, с който се вдига забраната за приватизация на държавните и общинските болници. Това стана по време на първо четене на проекта в пленарната зала. Според министъра причината е, че депутатите трябва да се съсредоточат върху по-съществените текстове, като например въвеждането на задължителна здравна карта за броя на болниците по места, възможностите болниците да се обединяват в консорциуми, за да предоставят комплексна грижа, и възможността здравната каса да не сключва договор с всички съществуващи болници, както е сега", пише вестникът. "Москов допълни, че няма да поддържат текстовете за приватизация при второто гласуване, въпреки че, докато тече обсъждането, научил, че болницата в Ботевград вече е приватизирана", четем в публикацията.
        Няколко ежедневника отбелязват и вчерашната работна среща на БЛС, в която взе участие министърът. "Основният и допълнителният пакет медицински дейности трябва да са готови до септември, за да започнат преговорите за новия рамков договор по тях през октомври. Това стана ясно след среща между здравния министър д-р Петър Москов и Българския лекарски съюз, информира Zdrave.net.
        Пакетите ще се изработят от министерството, а стандартите за лечение на заболяванията са работа на съсловната организация, каза д-р Москов. Според членове на БЛС съсловната организация трябва да се разграничи от пакетите, за да не последват обвинения в лобизъм от страна на различните специалности. Според МЗ обаче те трябва да се изработят съвместно в кратки срокове", пише "24 часа" и припомня: "В основния пакет ще влязат заболявания, чието лечение се гарантира изпяло от здравната каса. В допълнителния остават болести и състояния, чието лечение може да се отлага. Очаква се за тях да има и допълнително финансиране чрез здравни застраховки."